Oulu

Lukkarisen hirttopuulla tehtiin kan­san­tai­kuut­ta

Naudan sääriluu oli haudattu muistomerkin alle pystyyn. Sen sisälle oli laitettu rautalangasta tehty koukku ja luuydinkanava oli tulpattu kahdella lasinpalalla.
Oulu 5.9.2014 8:38
Daniel Wallenius

Taavetti Lukkarisen hirttopuun muistomerkin kaivauksissa tehdyt löydöt viittaavat siihen, että Lukkarisen haamun kummittelu on haluttu estää.

Muistomerkin alta on löytynyt maahan haudattu pätkä naudan sääriluuta. Luun kanssa maahan oli haudattu pala rikkinäistä kengänpohjaa.

Vielä on epäselvää, milloin luu ja kengänpohja on kaivettu maahan. Hirttopaikan kaivauksia organisoiva arkeologi, filosofian tohtori Janne Ikäheimo arvioi, että esineet olisi haudattu maahan 25 vuoden sisällä muistomerkin pystyttämisestä.

”Marmon-merkkisistä kengistä löytyi alustavasti tietoa vuosilta 1933–48, mutta tietoa on tähän mennessä löytynyt hyvin vähän. Voi olla, että niitä on valmistettu myöhemminkin”, hän sanoo.

Ikäheimon mukaan esineet on haudattu tarkoituksella, mutta hautaamisen syitä hän pystyy esittämään vain spekulaatioita.

”Alustava tulkinta on, että tässä on harjoitettu kansantaikuutta, jolla on pyritty estämään Lukkarisen palaaminen kummittelemaan myöhemmin”, hän sanoo.

Ikäheimon mukaan rikkonaisen kengänpohjan uskottiin pitävän vainajan paikoillaan.

”Kun kenkä on rikki, sielu ei pääse liikkumaan.”

Yksi vainajan paikoillaan pitämiseen liittyvä teko oli myös ristien kaivertaminen lähellä hirttopaikkaa oleviin puihin. Ristejä on etsinnässä löytynyt 14 kappaletta.

Lukkarisen hirttämisestä kiertävissä tarinoissa on kerrottu, että oululaiset olisivat vierailleet hirttopaikalla ahkerasti muistelemassa vainajaa. Ikäheimo pitää kuitenkin mahdollisena, että kyse olisi ollut vainajan lepyttelystä.

”Hirttämistä on pidetty kaameana tapahtumana ja se on koskettanut kaupunkilaisia. Kun lukee kertomuksia Taavetin uudelleen hautaamisesta, niissä puhutaan kauniista arkusta ja Taavetti-parasta. Se viittaa lepyttelyyn.”

Lukkarisen hirttopuun muistomerkki rakennettiin vuonna 1935. Ilmeisesti sitä ei ole rakennettu hirttopuun ympärille, sillä hirttopuut on perimätiedon mukaan kaadettu vuosina 1916–17

Muistomerkistä on vuosien saatossa kadonnut seitsemän siinä olleesta 24 rautaisesta rististä. Selitystä sillle, milloin ja miksi ristit ovat kadonneet, ei ole vielä löytynyt.

Lue lisää 05.09.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

aina noita selityksiä keksivät nuo kaivelijat..ja toinen toistaa järettömämpiä. ihan kuin pitäisivät entis vanhasia ihmisiä jotenkin typerinä?
Entäs jos tuo luu on sinne laitettu aivan saamarin vahingossa..yms yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummitukset vissiin nosteessa. Kaikkee ne viittii tonkia. Eikö ole poliittisesti epäkorrektia kaivella Ryssäin terroritekoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kiinnostaa niin katsokaa Wikipediasta Taavetti Lukkarinen, maanpetturuudesta tuomittu, auttoi saksalaisia Venäjältä karanneita sotavankeja Suomen läpi Ruotsiin jne, lukekaa jos kiinnostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos meinaat alkuperäistä hirttopaikkaa niin todennäköisesti kyllä, sillä yhden tiedon mukaan se sijaitsi 20 metriä itään nykyisestä muistomerkkipuusta. Tuo muistomerkkipuu on yhä tallella OSAO:n rakennusten keskellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:25
Seutukaupungit iloitsevat, maakuntien keskuskaupungeissa ehdotus siirtää rahanjaon painopistettä huolestuttaa – Oulu toivoo aluekehitysrahojen säilyvän nykyisellä tasolla
18:00
Kannuksen karhuhyökkäys on tyyppiesimerkki, mutta tapaukset ylipäätään ovat harvinaisia – "Saat helpommin lottovoiton kuin karhun kimppuusi"
17:49
Elinkautisen tiukentaminen edelleen oikeusministeriössä mietittävänä – selvitystehtävä laajeni kesällä hallitusohjelman kirjauksen myötä
17:00
"Kusi ja potki, mutta opetti paljon" – Lapin ensimmäisissä lämminverisissä riitti luonnevikaisia ja loppuunajettuja, mutta niistä alkoi ravien uusi aika Tilaajille
16:41
Kommentti: Vasta Macronin tviitti räjäytti pankin Amazon-kannanotoissa – näin ei olisi pitänyt olla, sillä helvetintuli on raivonnut viikkotolkulla
16:06
Heijastuvatko Brasilian sademetsien maastopalot ja mahdollinen kauppasopimuksen hyllytys suomalaisen kahvikupilliseen? – Näin vastaa Paulig
15:56
Sotkamossa on liikkeellä haavoittunut karhu – "Väistää ihmistä, jos sitä ei uhata"
115
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä
99
Kaupungin päättäjillä edessä isojen päätösten syksy – kovaa tasapainoilua liiallisen velkaantumisen ja välttämättömien investointien välillä
59
Kahden naisen epäillään varastaneen pankkikortteja palvelutalon asukkailta Oulussa – varkaat saivat saaliikseen useita tuhansia euroja
54
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon
45
Onko kuusivuotias liian vanha aloittamaan uuden harrastuksen? Lukijalta
43
Iin IlmastoAreenalle tultiin pohtimaan kestäviä ilmastoratkaisuja sadesäästä huolimatta – "Paljon on muuttunut meidän aikanamme, ilmaston tilanne huonoon suuntaan, mutta ihmisten käytös parempaan"
39
Latitude 66 -kaivosyhtiö aikoo etsiä teknologiamineraaleja Lapista – yli 2000 neliökilometrin alue levittäytyy Rovaniemelle, Tervolaan, Ranualle ja Kemijärvelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Työvoimapula on vaivannut Suomessa jo vuosikymmeniä! Ei tuo mitään uutta ole! Lue lisää...
Työvoimapula jyllää!

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image