Oulu

Lu­kio­ver­tai­lu: Svenska Privatskolan Oulun ykkönen – katso sijoitukset kartalta

Vertailussa verrattiin menestystä ylioppilaiskirjoituksissa peruskoulun päättötodistuksien arvosanoihin. KUVA: Pekka Ala-aho
Oulu 8.12.2012 3:01
Kaleva

Pienet lukiot menestyivät STT-lehtikuvan suuressa lukiovertailussa, jossa tutkittiin opiskelijoiden menestystä ylioppilaskirjoituksissa verrattuna peruskoulun päättötodistuksen arvosanoihin.

Tämä vetää uuteen uskoon listat, joissa lukiot on rankattu pelkkien ylioppilaskokeiden keskiarvojen mukaan.

Ensimmäiseksi STT:n vertailussa sijoittui Hangö gymnasiun Hangossa, toiseksi Kulosaaren yhteislukio Helsingissä ja kolmanneksi Siikalatvan lukio.

Oulussa parhaiten menestyi Svenska Privatskolan i Uleåborg sijalla 81. Seuraavana oli Pateniemen lukio sijalla 109. Oulun naapurikunnista Muhos pääsi sijalle 50.

Oulussa ensimmäiseksi sijoittuneessa Svenska Privatskolan i Uleåborgissa oppilaita on yhteensä 50. Rehtori Sampo Backman pystyy henkilökohtaisesti seuraamaan jokaisen oppilaan kehitystä.

”Opiskelija huomioidaan yksilönä niin opetuksessa kuin opinto-ohjauksessa. Jos lähtötaso on heikko, oppilas saa enemmän huomiota. Vertailu on hieman epäreilu kouluille joissa keskiarvot ovat valmiiksi korkeita.”

160 oppilaan Muhoksen lukio sijoittui vertailussa sijalle 50. Rehtori Juha Piiralan mukaan pieniltä paikkakunnilta ei kannata lähteä kaupunkien suuriin lukioihin.

”Arvosanoja on helpompi korottaa pienessä lukiossa, joissa opetus on yksilöllisempää.”

Lukiot on merkitty karttaan nuolilla. Nuolta klikkaamalla avatutuu tarkemmat tiedot lukiosta. Karttaa voi zoomata ja liikutella.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Ei ollenkaan yllätys, sillä tämähän on vaine selkeä linjan vahvistamistus ruotsalaisuuden puolesta. Aiemmat näytöthän ovat olleet mm. ruotsinkielisten varuskuntien säilyttäminen, puolustusministerien nimeämiset, kirjallisuuden Finlandia valinta, kaksikielisyyden vahvistaminen jne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Pulkkila! Mukavia uutisia Siikalatvalta. Varmaan yksi osasyy menestykseen on harrastusten vähäisyys maaseudulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti pienten lukioiden rahoitus on vaakalaudalla, joten pitihän siihen hätään keksimällä keksiä joku ihmeellinen tilastokikka, jotta todellista tasoa ei tarvitse näyttää. Suhteellisesti ottaen vitosen oppilaan suorituksen parantaminen seiskaan on kovempi juttu kuin ysin oppilaan parantaminen kymppiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on oikeastikin niin, että jos vitosen oppilas parantaa seiskaan on oikeastikin ansainnut enemmän kehuja kuin ysistä kymppiin. Entiinen vitosen oppilas selvästikin saa opiskelust kiinni ja takaa hänelle paremman elämän. Itse arvostan ainakin tätä enemmän kuin kiitettävästä kiitettävään suoritukseen saavan.

Pitäisi jo unohtaa ne tähtioppilaat ja keskittyä todellakin yksilöihin eikä vaan koittaa saada huippukoululaisia, huippuoppilaita vaan oikeasti nähdä ihminen numeroiden takaa. Kaikki mihin liitetään sana huippu on suorastaan huijausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdentekevää tämä paremmuusjärjestys kunhan vain koulu antaa riittävät eväät jatkaa seuraavaan etappiin kouluttautumistavoitteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa muistaa, että Pohjois-Suomen paras on SIIKALATVAN lukio kolmantena eikä suinkaan Svenska Privatskolan Oulusta. Ja tämä piskuinen kunnan ainoa lukio ei tosiaankaan ole ruotsinkielinen, vaikka eräs kommentoija jo ehti vetää pakkoruotsikeskustelukin tähän asiaan. Kaleva taas on tuttuun tapaansa "koko Pohjois-Suomen asialla" otsikoinnillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä muista omina opiskeluaikoinani Pulukkilan lukion menestyneen mitenkään erityisesti. Toki lukio on pieni ja varmaan siellä menee lukioon vain harvat ja valitut ja loput päätyy ammattikouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis kertooko tämä tulos yläkoulujen erilaisesta opetuksen laadusta/arvostelun kirjavuudesta vai lukioiden tasosta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiaa on tutkittu ennenkin mm. Helsingin lukioista, joista löytyy jatkuvasti Suomen "paras" tai lähes paras koulu eli Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu. Mutta sieltä löytyy myös hyvin tavanomaisia lukioita, joihin mennään pari numeroa pienemmin keskiarvoin kuin SYK:hon.

On osoittautunut, että SYK:n ylioppilaat saavat kerrassaan huippupaperit, koulu kun on kaikin puolin erinomainen opettajakunnaltaan ja varustukseltaan, mutta onhan oppilasaineskin jokseenkin motivoitunutta, kun sinne pääsemiseksi peruskoulun päästötodistuksen keskiarvot ovat välillä 9 - 10 eli eroa joihinkin lukioihin päässeiden keskiarvoihin on 2 - 3 numeroa. Oppilaiden lähtötasossa on valtaisa ero.

Aikanaan Helsinkiä koskeneessa mittauksessa osoittautui, että sieltäkin löytyi kuitenkin lukioita, jotka onnistuivat merkillisellä tavalla nostamaan heikohkosti suoritetun peruskoulun jälkeen oppilaidensa kirjoitustulokset kelpo luokkaan, mutta näitä kouluja ei juuri mainosteta eikä niille julkisia kehuja tule. Samasta asiasta lienee nyt kysymys eli siitä, että joissakin pikkulukioissa onnistutaan nostamaan lukiolaisen suoritustaso huomattavasti paremmaksi kuin peruskoulutodistuksen perusteella voisi ennustaa. Ja kaiken suuruuden ynnä mammuttikoulujen ihannointiin tottuneille tämä on tietenkin suuri yllätys.

Pienen kansakunnan on kaivettava kaikki voimavaransa esiin ja näyttää, että monet pienet ja hiukan parrasvalojen ulkopuolella puurtavat pikkulukiot tekevät juuri sitä työtä hyvin tuloksin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt julkaistu "tutkimustulos" osoittaa myös suomalaisen tutkimuksen todellisen tason. Ja uskomme tähän yhtä sokeasti kuin PISAan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimuksen perusteella ei voida tehdä yleistyksiä opetuksen laadusta. On kuitenkin selvää, että pienten yksiköiden mollaaminen ja alasajo Oulun tyyliin ei ole ainakaan pedagogisilla syillä perusteltua. Raha taitaa puhua tässäkin trendissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suoraan sanottuna mittaus kuvaa suomenkielisten olevan vähemmän motivoituneita pakkoruotsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksilölliseen opetukseen on helppo vedota ja siten nostaa omaa profilliaan ainakin muodollisesti. Todelliset syyt ns. menestymiseen ovat jossakin muualla. Viime kädessä oppiminen on kiinni opiskelijasta itsestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmillista, että Suomessa kunnon opetusta saa vain suomenruotsalainen yläluokka. Jossain tavan maalaiskouluissa ei paljon mitään yksilöllistä tasoa tai tarpeita huomioida-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienessä koulussa on jokaisella oma opettaja, yleensä vielä sukulainen joten menestyminenkin on parempaa. Miten muuten on selitettävissä että Utsjoella saadaan parempia tuloksia kuin vaikka Tampereella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kertoo vain sen, että heikompilahjaisistakin saadaan ammattitaitoisten opettajien avulla vähän kehittyneempiä. Oppilaiden paremmuudella ei ole jutun kanssa mitään tekemistä, sillä sitä kuvaavat vain absoluuttiset lopputulokset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen tiennyt jo vuosia, että Pateniemen lukio on hyvä vaikka sinne pääsee pienimmällä keskiarvolla. Todella paljon oli L:n kirjoittaneita viime keväänäkin. Nyt se on todistettu. Paras suominkielinen lukio Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minunkin lapseni pääsi Patelaan ja kirjoitti ylioppilaaksi. Patelalla on aina vaan rupulukion maine, vaikka tuo lähtötason ja tuloksen vertaus toista todistaa,
.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun pohjalta lätee, ei ole ihme, että parannusta tarvitaan, jotta pääsisi läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

14:39
Mitä lapselle tai nuorelle tapahtuu sijaishuollon jälkeen? – Ministeriön työryhmä selvittämään jälkihuollon uudistamista
14:37
Macron ei päässyt pakoon keltaliivejä Saksassakaan – Merkel ja Macron halusivat antaa sopimuksellaan "sysäyksen Euroopan yhtenäisyydelle"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
71
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
59
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
50
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
42
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
17
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image