Oulu

Lukiolaiset ros­ka­juok­si­vat kaupunkia siistiksi ruo­ka­vä­li­tun­nil­la, o­pis­ke­li­jat kiersivät lä­hi­kort­te­lei­ta roskapussien kanssa

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion ympäristötyöryhmän aktiivit Sade Mikkola (edessä vas.), Viivi Kajula ja Vellu Käräjäoja päivystivät roskajuoksun "kisatoimistossa". KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 17.9.2019 12:57
Pekka Rahko

– Välillä on hyvä herätellä huomaamaan, kuinka paljon roskaa välitunnillakin voi löytää, lukiolainen Vellu Käräjäoja toteaa.

Käräjäoja kuuluu Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion ympäristötyöryhmään, joka järjesti tiistaina lukiolaisille ruokavälitunnin ohjelmaksi roskajuoksun.

Tapahtuman idea on yksinkertainen: osallistujat juoksevat tai kävelevät haluamansa ajan ruokavälitunnistaan koulun lähikortteleista roskia keräten.

Moni tuntee roskajuoksun nimellä plogging. Se on Ruotsista alkanut ilmiö, jonka nimessä yhdistyvät sanat jogging (hölkätä) ja plocka upp (poimia).

– Ympäristötyöryhmällä on toivoa herättävä asenne, jossa arjen tekojen merkitystä korostetaan, ympäristötyöryhmän ohjaava opettaja Leena Kiuru kiittelee.

– Jokainen lukiolainen voi vaikuttaa, ryhmän toinen ohjaava opettaja Minna Korpierkki lisää.

Ja löytyyhän sitä roskaa. Yksi ryhmä kantaa punnituspisteelle metrin korkuista, umpiruosteista mainostelinettä, toinen pyöränrengasta. Muovipusseissa on pienempää roskaa enemmän tai vähemmän.

Ympäristötyöryhmä punnitsee roskapussit ja paras kerääjä palkitaan.

MAINOS

Kommentoi

Pidetään kaupunki siistinä-hanke on suomalaisille tervetullut vaihtoehtoinen tapa viettää vapaa-aikaa. Oulussa kuten muuallakin Suomessa roskat heitetään kadulle vaikka roska-astia on lähellä. On aika ottaa vastuu asuinympäristön ja koko kaupungin siisteydestä ja viihtyvyydestä, se ei maksa muuta kuin vähän viitsimistä liikunnan ohella. Nuorilta lukiolaisilta hyvä aloite, tartutaan siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on suorastaan pakko taas ylistää nuorten toimintaa. Työ, olkoon vaikka roskien keräämistä, ei käteen tartu, minäkin kiitän, ympäristö kiittää ja varmaan monelle nuorellekin tulee ihan hyvä mieli. Enemmän tällaista. Ja vielä kerran: kiitokseni ahkeroijille! Ovat esimerkkinä meille muillekin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivoisin parempaa ja näkyvämpää valistusta alakouluikäisille ja isommillekin. Joka päivä näkee kuinka karkkipaperit ja pussit lentävät maahan. Sama homma sitten tölkkien, kääreiden ja pahvien kanssa. Tuolta ne löytyy teiden varsilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Minäpä kerään välillä toisten roskia, vaikka en itse roskaakaan, vaan vien omat roskat kotiin tai johonkin roskikseen. Ei se ole minulta poiskaan. Sulla on aika lapsellinen ajattelu, itsekästä ja kehittymätöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin toivoisin valistusta tupakoitsijoille ja kaljanjuojille että se roska pysyisi taskussa vaikka kotiin asti ja siellä roskikseen ja kierrätykseen sitten. Tupakka-askeja näkee melkein eniten luonnossa ja kaduilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:07
Inarinsaamelaisuus oli läsnä jo Kari Kyrön lapsuudenkodissa – "Saamelaiskäräjien tärkein tehtävä on saada rauha Saamenmaahan"
22:30
Oululaiset ottivat kantaa kaupungin budjettiin aluefoorumeissa – Kaakkurissa epäiltiin, että säästämisestä voikin koitua lisämenoja
22:15
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta
21:22
Junttilalle oli heti tarjolla sankarin viitta, mutta viimeistely jäi vielä piippuun – HIFK kukisti Kärpät Saarisen jatkoaikamaalilla
21:17
Uusi ennuste: talvi alkaa lauhana, mutta sitten iskee Siperian kylmyys
21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
64
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
58
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
55
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
50
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
39
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
37
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
31
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Alma-kysely: Pekka Haavistao on ylivoimainen suosikki seuraavaksi presidentiksi!

Ottakaapa arvon viher-pösilöt huomioon se, että onkin sitten ihan eri asia, kun ollaan toisella kierroksella ja vain kah... Lue lisää...
MP.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image