Oulu

Lukiojumppa jatkuu pal­ve­lu­verk­ko­sel­vi­tyk­ses­sä: Oulunsalo lak­kau­tus­lis­tal­la, Kiimingille kaksi vaihtoehtoa

Ehdotuksia palveluverkosta on käsitelty Oulun raati -tilaisuuksissa eri puolilla kaupunkia. Kuva Oulunsalo-talolta tammikuun 17. päivä. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 5.2.2018 12:00 | Päivitetty 5.2.2018 12:35
Liisa Laine, Eija Mikkonen

Paljon keskustelua aiheuttanut sivistys- ja kulttuuripalvelujen palveluverkkoselvitys on valmis ja se luovutetaan tänään kaupunginjohtaja Päivi Laajalalle.

Kouluverkon puolella keskustelua aiheuttanut asia eli Kiimingin ja Oulunsalon lukioiden keskittäminen Ouluun on ykkösvaihto, mutta kakkosvaihtoehtona Kiimingin lukio voitaisiin virkamiesselvityksen perusteella rakentaa uuden Jokirannan koulun yhteyteen. Sijaintipaikkana on ollut esillä myös nykyinen lukion tontti, mutta tässä selvityksessä asetutaan Jokirannan nykyisen paikan kannalle.

Oulunsalon lukio vaihtaisi paikkaa molemmissa vaihtoehdoissa. Ykkösessä se siirtyisi Kaukovainiolle perustettavaan uuteen lukioon yhdessä Kiimingin ja Laanilan lukioiden kanssa.

Kakkosvaihtoehdossa Oulunsalon lukio siirtyisi Raksilan lukioon ja Kiimingin lukio siirtyisi rakennettavan uuden Jokirannan koulun yhteyteen Kiimingin taajamaan.

Seuraavaksi selvityksestä pyydetään lausunnot tämän kuun loppuun mennessä eri lautakunnilta, liikelaitosten johtokunnalta ja henkilöstöltä.

Varsinainen päätöksenteko on määrä tapahtua tämän kevään aikana.

Ykkösvaihtoehto toisi isommat säästöt

Maanantaina julkistetussa, tiiviissä raportissa on esitetty kaksi vaihtoehtoa, joista kumpikaan ei perustu täysin nykytilaan. Ykkösvaihtoehto on keskittävämpi ja valmistelijoiden mielestä taloudellisesti parempi. Sillä saavutettaisiin muutosohjelma 2020:ssa asetettu viiden miljoonaan euron säästötavoite.

– Jos nykytilanteella jatketaan tarvitaan lisärahaa kymmenessä vuodessa 38 miljoonaa euroa. Kun ykkösvaihtoehdossa säästettäisiin 36 miljoonaa olisi vaikutus yhteensä lähes 75 miljoonaa euroa. Kakkosvaihtoehdossa vaikutus olisi samalla logiikalla 56 miljoonaa euroa 10 vuodessa, korostaa sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä.

– Lukioratkaisu on olennaisimpia meille, se aukaisee mahdollisuuksia tiivistää palveluverkkoa. Toinen asia on, että kiinteistökustannukset kasvavat koko ajan ja tällä voitaisiin vaikuttaa siihen, että rahaa jäisi varsinaiseen toimintaan.

Poimintoja muun kouluverkon muutosesityksistä

Ykkösvaihtoehdon mukaan Pateniemen lukion siirtyminen Raksilan lukioon Rajakylän koulun kiinteistöstä mahdollistaisi Kuivasojan koulun tilasta luopumisen. Kakkosvaihtoehdossa Kuivasojan koulu säilyy ja tilasta luopumista tarkastellaan mahdollisen peruskorjauksen yhteydessä.

Oulunsalossa Niemenrannan koulu toimisi ykkösvaihtoehdossa Salonpään ja Niemenrannan alueen lasten lähikouluna, jolloin Salonpäähän ei rakennettaisi päiväkoti-koulua. 

Kakkosvaihtoehdossa Salonpäähän rakennettaisiin uusi päiväkoti-koulurakennus. Molemmissa vaihtoehdoissa Niemenrantaan rakennettaisiin lisärakennus.

Molemmissa vaihtoehdoissa luovuttaisiin Kiimingin Titinkylän ja Ylikylän opetuspisteistä.

Varhaiskasvatuksessa Rajakylän uuden päiväkodin valmistumisen yhteydessä 2020 luovuttaisiin Pateniemen, Metsämarjan ja Rajakylän päiväkodeista sekä Palokan päiväkodin erillisestä esiopetustilasta.

Myös Iinatin päiväkodin toiminnot siirretään molempien vaihtoehtojen mukaan ympäröiviin yksiköihin.

Ykkösvaihtoehdon mukaan Allinpuiston päiväkoti peruskorjataan ja laajennetaan sekä Lintulan päiväkodista luovutaan. Kakkosvaihtoehdossa mainitaan vain Allinpuiston peruskorjaus. 

Molemmissa vaihtoehdoissa Tiernan koulun yksiköiden määrää vähennettäisiin ja vapautuvat tilat otettaisiin varhaiskasvatuksen käyttöön.

Kakkosvaihtoehdossa rakennettaisiin uusi päiväkoti Tuiranpuistoon ja luovuttaisiin Kangaspuiston päiväkodista.

Niin ikään kakkosvaihtoehdossa luovuttaisiin Vaskitien päiväkodista ja rakennettaisiin Hiirihaukkatalon yhteyteen kunnallista varhaiskasvatusta tarjoava siipi.

Kierikistä ei sanaakaan

Palveluverkkoselvityksessä on luotu rakenteelliset suuntaviivat kaikille kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluille. Siinä tarkastellaan sitä, missä kaupungin koulujen, päiväkotien, museo- ja kulttuuripalvelujen, asukastupien, kirjastojen ja liikunta- sekä nuorisopalvelujen pitäisi sijaita.

Palveluselvityksessä tavoitteena on muodostaa kaikkiin 18 palveluverkkokeskittymään niin sanottu kuntalaisten olohuone. Niiden tavoitteena on toimia julkisena tilana, jotka ovat asiakkaiden käytössä virka-ajoista riippumatta.

Esityksessä ei mainita sanallakaan Kierikin päärakennusta eli sen myymisestä on tällä haavaa luovuttu. Sen sijaan museo- ja tiedekeskus Luupin tiloista tehty hankeselvitys tulee esityksen mukaan päivittää tämän vuoden aikana ja tehdä päätökset sijainnista ja tiloista.

Katso palveluverkkoselvitys kokonaisuudessaan Oulun kaupungin nettisivuilta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (166)

Miten Oulun kapungin päättäjät vastaavat esim. Jäälin ala-asteen homekoulua käyvien lasten terveydestä tulevaisuudessa?
Autonvalmistajat joutuvat syytteesen pakokaasuilla tehdyistä ihmiskokeista. Mitenkähän lapsille saadaan oikeus puhtaseen sisäilmaan kaupungissa, joka on nimetty 2017 Unicefin lasten hyvivoinnista huolehtivaksi kaupungiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulu lakkautetaan ja lapset siirtyvät sellasiin kouluihin, joiden sisäilmasta ei marmateta. Joka marinan yhteydessä siirto eri kouluun, ehkä vanhemmat sitten oppivat, että ongelma on jossain muualla kuin koulun sisäilmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei, onko Laajala olemassa? Luulin, että katosi kuin tuhka tuuleen, kun kaupunginjohtaja oli valittu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmetellä todellakin täytyy, Penttilä sentään otti kantaakin asioihin.
Nyt kultuuri- ja sivistysvirasto ajaa takaa laita- alueiden lukioiden lakkauttamista, vaikka Oulunsalossakin on kaikki lukiopaikat käytössä ja opetus on todella hyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

YHDISTÄÄ PITÄÄ KESKUSTA ALUEEN LUKIOT
Lyseo lukio
Madetojan lukio
Merikosken lukio
Laanilan lukio
Oulun normaalukoulu lukio
Laanilan lukio
Kastellin lukio
Pateniemen lukio
Oulun Suomalaisenkoulun lukio

ON myös
Kansainvälinen koulu ja
Oulu Ruotsinkielinen lukio.

Lyökää nämä kaikki keskusta alueen lukiot mammutti kouluksi ja hallintokuluja säästyy.

OULUNSALON LUKIO SÄILYTETTÄVÄ !!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos pidetään lukiot Kiimingissä ja Oulunsalossa, niin samalla pitäisi sitten velvoitaa myös noiden "kuntien" oppilaat käymään koulua noissa oman "kuntansa" opinahjoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ne lukiot kerran on niin hyviä, pitää niiden kelvata myös alueen nuorille. Porttikielto Ouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen, kun kaupungin sivistysvirasto haikailee nyt "olohuonetta" Aleksinkulmaankin, onhan noita tyhjiä tiloja Kaukovainiolla ja Raksilan entinen Kauppaoppilaitoksen rakennus. Kaupunki vain yrittää saada reuna- alueen koulut haalittua mammuttikouluun, jossa ongelmat vain kasautuvat ja opetuksen laatu kärsii.
Eikös tuo Oulunsalonkin entinen kunnantalo pitäisi saada joko myytyä, tai keksiä sille muuta käyttöä, kulttuuri- sivistystoimen virasto voisi hyvinkin siirtyä sinne niin saataisiin morjestaa oikein kädestä pitäen ja jospa saataisiin heille vaikka ajatustavan muutos aikaan.
Oulunsalon kaikki koulut lukio mukaan lukien tietysti tulee säilyttää ja rakentaa Varjakkaan sekä Niemenrantaan uudet lisäkoulut.
Tästähän on jo päätöksiäkin tehty aivan vasta ja viimeksi lukion säilymisen siunasi kaupungin valtuusto muutama vuosi sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä järkeviä perusteita on Ylikylän koulun lakkauttamiselle? Paitsi että se on pieni, suosittu lähikoulu, jonka ylläpitäminen Huttukylän koulun alaisena tulee edulliseksi, se on paljon muussakin käytössä? Koulutoiminnan lakkauttamisen myötä myös esimerkiksi luistelukentän ylläpito loppuisi. Ylikylän alasajohan alkoi jo vuosia sitten, kun toinen täysin "terve" rakennus turhaan purettiin.

Sinne on turvallista kulkeakin, kun on pyörätiekin. Myös monet Kaista-ahon lapset käyvät siellä mieluummin kuin isossa Kiiminkijoen koulussa.

Se on myös täysin käsittämätöntä, että pienet ensiluokkalaiset kuljetetaan linja-autolla toiseen kouluun. Jos he joutuvat ylittämään vilkasliikenteisen Koitelinkoskentien, jonkun vanhemman täytyy aamuin illoin olla apuna tien ylityksessä.

Eikö Kiiminki tosiaan voisi erota Oulusta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tirinkylän koulu ollaan taas lakkauttamassa, vaikka juuri tämän lukuvuoden aikana sanottiin koulun saavan jatkaa entisellään. Kouluun tehtiin myös kattoremontti. Heitettiinkö siinä kaupungille tuttuun tapaan rahaa hukkaan jos koulu nyt sitten suljetaan?

Tirinkylälle on moni perhe muuttanut juuri koulun vuoksi, lapset saisivat käydä koulun lähellä. Sitä ihmettelee miksi Tirinkylän koulun lakkautus on joillekkin ihmisillä niin tärkeä asia, vuodesta toiseen asia nostetaan vain esille.

Vaikuttaako siihen jonkun päättäjistöön vaikuttavan henkilön oman kauna aluetta kohti? Onko se erinarvoista kun jossain lapset saisivat käydä koulunsa pienemmässä koulussa missä koko koulun yhteishenki on hyvä ja näin auttaa oppimiseen ja koulussa viihtyvyyteen? Miksi väkisin halutaan kaikki lapset ahtaa suuriin luokkiin missä oppimista häiritsee melu, kiire ja väsymys liian suurista opetusryhmistä?

Tälläinen Oulun päättäjien toiminta ihmetyttää suuresti...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyseon lukion on pyhä lehmä. Ehdotappa Penttilä yhtä rohkeasti, että se siirretään Raksilaan, kun on synergiaa ja Energiaa sillä alueella jo valmiiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista on se, että juuri Oulunsalosta ollaan lakkauttamassa iso sivukoulu (yleensä sivukouluissa on muutamia kymmeniä oppilaita). Kanta-Oulussa on monia kouluja, joissa pääkoulussakaan ei ole yhtä paljon oppilaita kuin Salonpään sivukouluja ja nämä jopa sijaitsevat alueilla, joissa oppilasmäärät laskevat. Oulunsalossa oppilasmääriin on odotettu vain kasvua. Ymmärrän pienten yksiköiden lakkautuspaineen säästösyistä, mutta melkein 150 oppilaan sivukoulu on jo suurempi kun vaikkapa Knuutilankankaan pääkoulu.

Jos palveluverkkosuunnitelma totetutuu, tulee Niemenrannan alakoulusta varmasti Oulun suurin pelkkä alakoulu. Vain Metsokankaalla ja Ritaharjussa on enemmän alakoululaisia, nämä molemmat ovat yhtenäiskouluja (ala- ja yläkoulu samassa). Jos puhutaan syrjäseudusta, ei mielestäni samaan lauseeseen sovi suuri alakoulu. Pitäisi tunnustaa se, että Oulunsalon niemellä on suuri asukaskeskittymä, joka tarvitsee lähipalvelunsa. Samoin tälle suurelle oppilasmassalle tarvitaan helposti tavoitettavissa oleva lukio.

Nämä koulujen oppilasmäärät löytyvät helposti googlettaalla, linkki ohjaa data.oulu.fi -sivulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä esitys, kumpikin. Nuoret kannattaa kannustaa pois kotinurkista muiden joukkoon niin oppivat suuntautumaan ulospäin. Tämä on erityisen tärkeää laitakaupungissa kasvaneille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen kulttuuri on hyvin varautunutta ja sisäänpäinkääntynyttä koko maassa. Siihen ei auta se, että laitakaupungin lapset siirretään keskustaan kouluun. Aikuiset ovat yhtä sisäänpäinkääntyneitä kuin lapsetkin. Se on osa meidän kulttuuria, eikä se välttämättä ole mikään ongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin vanha sanonata pitää tässäkin paikkansa "oma koti kullan kallis" eli ei kaikkien tarvitse olla suuntautunut ulospäin, kuten ajattelet.
Lähtee jo vauvasta lähtien, alle 3- vuotiaan paras kasvupaikka on oma koti äiti ja isä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antakaa virkamiesten tehdä selvityksiä, tällöinhän he työllistyvät.
Huikari haaveilee Raksilan lukiosta.
Virasto joutais lakkauttaa, tyhjänpäiväisiä paperin pyörittäjiä. Opettajat pärjää ilman virastoakin.
Rehtorit jo delegoivat työnsä opettajille, jotta saavat edustaa itseään koulutusmatkoillaan. Turhia reissuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noinhan sitä pitää koulua johtaakin. Johtajan tehtävä on delegoida työt, jotta ehtii johtamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä lukiolainen osaa jo kulkea bussilla yms joten lukiolle on se ja sama missä se on.

Eri asia on nämä pikkuset jotka joutuu kulkemaan pitkiä matkoja kouluun. Heitä kyllä sääliksi käy.

Niiläkin kuraviemärin valaistusrahoilla ois taas vähän korjattu jotain homekoulua ja kulttuuripääkaupunki hupatuksen rahoilla rakennettu jo pätkä uutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ,kyllähän sitä kulkisi ,jos yhdellä linkulla pääsisi haluamaan paikkaan ,mutta kun pitää vaihtaa , ja aikataulujen vuoksi matka-aika venyy kohtuuttoman pitkäksi.
Seon sitten sama jos kerran kotoa pitää lähteä johonkin niin sitten valmiiksi etelän isoon kaupunkiin asumaan ja opiskelemaan ,kuin jäädä tänne nauttimaan paikallisesta simputuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (166)

Uutisvirta

63
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
28
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
19
Professori irtisanomisten helpottamisesta pienyrityksissä: Kuluisi vuosikausia, että irtisanomisperusteet vakiintuvat
15
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään
14
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
10
Nuoret tekevät yhä vähemmän abortteja Suomessa – "Tämän ajan kulttuurissa on jotain sellaista"
9
Koeajossa: Mainoslause "Kaikkien aikojen paras Ford" ei jää kovin kauaksi totuudesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image