Oulu

Lukio-opetus palaa Raksilaan elokuussa 2020 – kaupunki ostaa entisen nor­maa­li­kou­lun rakennukset

Viimeisimpänä rakennuksessa on toiminut Oulun ammattikorkeakoulu. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 12.2.2018 21:47
Kari Sankala

Raksilaan perustettava uusi lukio sijoittuu osoitteeseen Teuvo Pakkalan katu 19. Samassa osoitteessa toimivat aikoinaan Oulun normaalikoulu ja sen lukio ennen kuin koulut siirtyivät yliopiston naapuriin Linnanmaalle 1980-luvun alkupuolella.

Nykyisin Raksilassa sijaitsevat koulurakennukset omistaa Oulun seudun koulutuskuntayhtymä Osekk. Tiloissa ovat toimineet ”norssin” jälkeen muun muassa Oulun kauppaoppilaitos ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk.

Oulun kaupunginvaltuusto linjasi kesäkuussa 2016, että Merikosken ja Pateniemen lukiot lakkaavat ja opiskelijat siirtyvät Raksilan lukioon.

Linjauksen jälkeen on selvitty Teuvo Pakkalan katu 19:ssä sijaitsevan koulukiinteistön tulevaa käyttöä, kun tilat vapautuvat Osekkilta ja Oamkilta.

Maanantai-iltana Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Raksilassa sijaitsevan koulukiinteistöä koskevan selvityksen.

Samalla kaupunginhallitus vahvisti Raksilan koulutilojen lukiosuunnitelman kustannusarvioksi 8 898 000 euroa. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että kaupunki ostaa rakennukset Osekkilta.

Mainittu noin 8,9 miljoonan euron kustannusarvio sisältää niin oston kuin tilojen kunnostuksen. Raksilan lukion tarvitsemien koulurakennusten peruskorjaus- ja muutostyöt tehdään vuosien 2018–2020 aikana.

Raksilan lukion tulevat käyttäjät

Merikosken lukio siirtyy uuteen Raksilan lukioon elokuusta 2020 lähtien.

Oulun lyseon lukion peruskorjauksen aikainen evakko järjestetään Raksilan lukion tiloissa elokuusta 2020 lähtien. Tällöin vältytään ylimääräisiltä kalliilta evakkojärjestelyiltä ja saavutetaan 745 000 euron säästö.

Pateniemen lukio siirtyy Raksilan lukioon elokuusta 2022 alkaen, kun lyseon peruskorjaus on valmistunut.

Uusi Raksilan lukio mitoitetaan 900–950 oppilaalle.

Tiloihin tehdään peruskorjaus vuosina 2018–2020.

Liikunnanopetuksen tilatarpeet huomioidaan Ouluhallin peruskorjauksessa.

Lue lisää 13.02.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Miksi Oulussa pyöritetään keskustan alueella viittä lukiota ja Kaukivainio kohta päälle, kun kerran seinät maksaa. Kaikki lukiot tulee keskittää Kaukovainiolle, jonne kunnon lukiokampus, hyvä ainetarjooma, parhaat opettajat ja kustannustehokasta toimintaa? Tämä on todella erikoista tämä lukiopohdinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätähän se kokoomus virkamiehineen haluaa. Lukiolaiset asumaan keskustan liepeille heidän sijoitusasuntoihinsa. Ja asumistuki tilille kilahtaa. Lopun maksaa vanhemmat. Samalla asuntokauppa käy, ei jää isoilla firmoilla kaupat tekemättä. Kansa kiittää ja äänestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alle 17-vuotias ei ole oikeutettu opintorahaan ja alle 18-vuotiaalla vanhempien tulot vaikuttavat, vaikka lapsi asuisi muualla kuin vanhempien kanssa. Eli harva saa opintotukea lukiolaisista. Asumistukeen on lukiolainenkin oikeutettu, mutta se ei kata koko vuokraa eikä elämistä muutenkaan. Vanhemmat siis joutuisivat pahasti maksumiehiksi, minkä jälkeen vain hyvätuloisten lapsilla on mahdollista opiskella lukiossa. Tässähän ollaan siis menossa monta vuosikymmentä taaksepäin koulutuksen suhteen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä järkee. ia.kaikk ikkulkee keskustaan niin siitähän syntyy ruuhkia lisää. ongelmia. kaukana kestävää kehitystä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perinteikäs opinahjo on kyseessä, erittäin hyvät kulkuyhteydet joka suunnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäkustannuksia, jotka eivät taida olla mukana näissä laskelmissa liittyen lauseeseen : Liikunnanopetuksen tilatarpeet huomioidaan Ouluhallin peruskorjauksessa (josta ei muistaakseni ole vielä tehty
korjauspäätöstä).

Mikähän on todellinen ” säästö”? Kun lasketaan kaikki kustannukset mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukion valmistuttua tarvitaan suurpalkkainen rehtori. Toivottavasti siihen valitaan henkilö. joka on virheettömästi toiminut vastaavanalaisissa
tehtävissä, niin työt sujuvat. Julkinen hakumenettely on oikea tapa. Kaikenlainen suhmurointi tulisi kieltää ja päättäjät saisivat oikeaa tietoa.
Sellainen on lukio kun on rehtorikin. Säästöjä ei siis synny, koska kahden pinemmänkin lukion yhdistäminen tulee yhtä kalliiksi kuin olisi kaksi rehtoria. Sitten tähän suurlukioon saadaan apulaisrehtori, jolle joudutaan maksamaan isoa palkkaa. Homma kevenee opetuksen osalta ja palkka sen kun nousee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kaupungilta taas huono päätös, miksi maksaa Osekk:lle noinkin paljona ja mieten aikoinaan menivät kustanukset, kun kaupunki luovutti kiinteistön Osekkille, maksoiko Osekk tästä mitään?
Kannattaako kaupunin sijoittaa rahaa noinkin paljon, kun kaupungin valtuustolle oli kerrottu?
Rakennuksessa on tietääkseni home- ja sisäilmaongelmia, käytännössä on osoittautunut, ettei ongelmai saada poistettu remontilla viittaan esim. Oulun poliisilaitoksen kiinteistö.
Miten ihmeessä Oulun kaupungilta läytyy lähes 9 miljoonaa euroa rakennuksen hankintaa ja korjaukseen?
Toisaalta ollaan lopettamassa Oulunsalomn hyäkuntoisessa kiinteistössä olevaa lukiota, ei ole kauheasti järkeä tällaisessa politiikassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennus olisi pitänyt purkaa ja tontti kaavoittaa uudelleen jo kymmenen vuotta sitten. Suurella osalla opettajista ja opiskelijoista on oireita sisäilmasta, mutta ”korjaukset” ovat kosmeettisia, joista ei ole ollut mitään hyötyä. Vuoden 2006 peruskorjaus meni mönkään, urakoitsija jätti avoimen katon suojaamatta ja rankkasateella vesi valui sisään. Rakennus on läpeensä mätä ja kaikki vanhat puurakenteet, tiilirakenteet ja muut huokoiset rakenteet sisältävät mikrobikasvustoja. Tätä ongelmaa yritetään ”hoitaa” tilkitsemällä rakenteita sisältäpäin. Ei todellakaan sopiva työ- tai opiskelupaikka kenellekään, mutta kaupunki haluaa pimittää ongelman kun varoja purkamiseen ja uuden rakentamiseen ei haluta järjestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvät Oulun päättäjät. Älkää ihmeessä ostako rakennusta jossa on valmiiksi sisäilmaongelmia. Me opiskelijat tiedämme sen omien oireidemme vuoksi. Oireilevia on paljon, jatkuvasti flunssaa ja veriyskää opiskelijoilla. Aina kun on tilasta pois, oireet helpottaa. Kannattaa ottaa tämä vakavana varoituksena nyt ennen, kuin tiloja haltuunne ostatte. Ihan oikeesti hei...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne kuule ajattele asiaa, sillä lukiolaisista todella harva saa edes äänestää ja epäilen että noissa lukioissa ei ole kovin tärkeiden ihmisten lapsia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tasapuolisesti laajennetaan lukioverkostoa joen molemmin puolin. Hienoa Oulu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä ratkaisu jos lyseolaiset siirretään Raksilaan, ja Pateniemen ja Merikosken oppilaat Pokkitörmälle. Näin kaikkien oppilioden koulumatkat pysyvät kohtuullisina. Meillä toinen lapsista kävi osan lukioita OSYKIssa ja toinen Pateniemen lukiossa. OSYKilaisella tunnin pitemmät koulupäivät, vaikka bussiyhteydet keskustaan ovat Rajakylästä hyvät.
Taitaa lukiolaisten määrä Rajakylässä pudota melko paljon. Kannattaa mennä amikseen, jossa ei ole näitä lukiolaisille tuttuja iltahommia eli läksyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kommentti. Jos Rajakylästä OSYKiin kulkeminenkin on jo rankkaa toimivilla joukkoliikenneyhteyksillä, saa vaan miettiä, miten Kiimingistä ja Oulunsalosta huonojen joukkoliikenneyhteyksien takaa kuljetaan jatkossa Kaukovainiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä ne päättäjien suuresti toitottamat säästötarpeet lukioiden palveluverkossa? Nyt ykskaks ollaankin perustamassa uutta lukioa, kun samalla säästöihin vedoten ollaan lakkauttamassa alueellisia lukioita. Kannattaa odottaa Kontinkankaan kampuksen vapautumista ja siirtää sinne Oulun keskusta alueen lukuisat lukiota - tuo ratkaisu tuottaa todellisia kustannussäästöjä. Ja laskelmat julkisesti näkyville kuntalaisten arvioitavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunki omistaa koulutuskuntayhtymästä 80 prosenttia ja molemmat pumput on kuntaomisteisia, joten siirto ja osto on sitä, että siirretään omia rahoja taskusta toiseen. No hyvä niin, koska kaupunki "otti" osekilta 10 miljoonaa rahaa nelisen vuotta sitten. Nyt ainakin osa palautuu alkuperäiseen osoitteeseensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun Lyseon lukio voitaisiin siirtää Raksilaan tai Kaukovainiolle ja lyseorakennus muuhun käyttöön, esim. museoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image