Oulu

Lukijat haluavat, että Oulun murre näkyy kau­pun­ki­pyö­rien nimessä – esiin nousivat Villari, Mankeli, Sykkeli ja Polokupyörä

Oulun kaupunkipyörät ovat samanlaisia kuin Turussa, mutta väriltään pinkkejä. Pyöriä tulee 600 ja ne sijoitetaan 60 pyöräasemalle.
Oulu 7.3.2019 20:03
Antti Karvonen

Ouluun saadaan tulevana kesänä uutta väriä, kun 600 pinkkiä kaupunkipyörää otetaan käyttöön. Enää pitäisi keksiä niille nimi. Muissa kaupungeissa nimeämiskäytännöt vaihtelevat: Turussa kaupunkipyörät tunnetaan Fölläreinä, kun taas Helsingissä pyöriä ei ole nimetty.

Kaleva kysyi lukijoilta, mikä olisi hyvä, oululaiseen suuhun sopiva nimitys pyörille. Ehdotuksia tuli lukuisia, ja lähes kaikissa niistä toistuivat Oulun murteesta tutut sanat tai niiden muunnelmat. Nimeksi tarjottiin niin Villaria, Mankelia, Sykkeliä kuin hieman tavanomaisempaa Polokupyörääkin.

– Jos pyöriä saa lainata niin Polliisi olisi hyvä nimi että pyörän saisi kenties palautettuna takaisin. Hienommalta kuitenkin korvissa voisi kuulostaa Fiini, sehän merkitsee hienoa. Olisihan se Fiinillä mukava polokea pitkin Oulua, totesi eräs lukija.

Yhteen nimiehdotukseen haettiin inspiraatiota onnikasta.

– Onni-bike. Onni tulisi Oulun murteen onnikka-sanasta. Se myös olisi linjassa esim. Valtti-kortin kanssa, koska molemmat ovat nimiä. Onni luo myös positiivisen kuvan pyörän ympärille "Onnilla on onnellista kulkea!" Bike-sana mukaan niin ne turistitkin ymmärtää, ehdotti toinen lukija.

– Jos ei mankeli kelpaa, niin sitten Vinttari. Vanha oululainen pyöräilyä kuvaava sana on "vintata", kommentoi nimimerkki Linnanmaalainen.

Muita ehdotuksia olivat muun muassa Sinkula, Terwa, Ölövi ja Reti.

Pyöräjärjestelmän nimen valitsemiseksi voidaan järjestää kilpailu, Oulun kaupungin yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki sanoo.

– Nimikilpailu kuntalaisten kesken olisi paikallaan. Suurin haaste kaupunkipyöräjärjestelmän ensimmäisten vuosien osalta on nimittäin se, ottavatko oululaiset järjestelmän omakseen. Siinä apuna on varmasti pyörien kausihinnoittelun edullisuus, mutta omaksi koettu nimi ei varmasti haittaa asiaa, Matinheikki toteaa.

Matinheikin mukaan paras tapa valita kilpailun voittaja olisi äänestäminen. Eniten ääniä keränneen nimen keksijälle annettaisiin palkinto.

– Asia tulisi hoitaa mielellään äänestämällä ja nimen keksijä voitaisiin palkita esimerkiksi kaupunkipyöräjärjestelmän kausikortilla kymmeneksi vuodeksi.

Kalevan lukijoiden ehdottamia nimiä Matinheikki pitää hyvinä.

– Esimerkiksi Mankeli, Villari ja Sykke ovat kaikki hyviä ehdotuksia ja varmasti mukana lopullisessa kilpailussa, kun asiasta pidetään äänestys, Matinheikki sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (72)

Sykkeli nimeä ole koskaa kuullut Oulussa, yli 70 vuotta oululaisena ja pyöräillyt paljon,
"munamankeli" oli eniten käytetty meillä pojilla, mikä ihmeen sykkeli???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Murteen käyttö kertoo käyttäjästään.

Harva sivistynyt helsinkiläinen puhuu ’stadin slangia’

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta puhut! Helsingissä sentään on sivistyneitä. Oululaiset ovat kaikki jähmeäleukaisia mongertajia joiden ns. "murre" on syntynyt vuosisatoja kestäneestä kärvistelystä pakkasissa ja tuulessa. Kun oululainen puhuu, alkaa kuulijoiden myötähäpeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyörärahat olisi pitänyt laittaa suolistosyöpä seulontaan,
kuten Oulua kehittyneemmätkin kaupungit tekivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi näitä murretyperyyksiä tungetaan joka paikkaan? Ikään kuin alleviivaten: "Hei, me ollaan juntteja!" Pistetään saman tien nimeksi "paskakaupunnipyörä"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Murteen käyttö ei tee ihmisestä junttia, kyllä se on ihan jokin muu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko pyörien tankoihin mahdollista saada vielä pieni taulu, jossa olisi kartta Oulun "nähtävyyksistä"? Matkan varrella tauluja kertomassa kaupungin historiaa jne. Pyöräilykaupunkina, suht vähäiset nähtävyydet näkisi helposti myös näillä pyörillä! Rotuaari-Torinranta-Pikisaari-Nallikari-Jokivarsi-Ainolanpuisto esimerkiksi! Muutenkin kaupungin tulisi kehittää itseään vetovoimaiseksi. Lisää tekemistä ja nähtävää, itselläni ideoita löytyisi vaikka kuinka..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aivan yhdentekevää, miten nuo pyörät nimetään. Niistä aiheutuvat kustannukset pitäisi periä niiden hankkimisen puolesta äänestäneiden kaupunginvaltuutettujen omista kukkaroista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikuisten oikiasti tuo mankeli pitää lukea "munamankeli". Sopii paljon paremmin nykyajan jokapaikan seksistiseen ajattelutapaan. Tuo on muuten se alkuperäinen termi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muna mankeli on hyvä ellei paras . Poloku pyörä on kakkonen . Polokuja poljetaan tai tallataan . Polkimia. Tai polkuja. Pyörässä on polkimet . Mitä poljetaan . Toisaalta polkujakin poljetaan. Oulun mankelit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (72)

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image