Oulu

Liukkaat kelit vaanivat pyöräilijää, minkälaisilla renkailla kannattaa liikkua? – Pekka Kauhanen kertoo

Oulussa talvipyöräily on voimissaan. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 8.11.2017 22:11
Heikki Uusitalo

Oulussa riittää talvipyöräilijöitä. Tämä on näkynyt pyöräliikkeessäkin, kun syksyn liukkaat ovat saapuneet ja pyöräkansa on halunnut nastarenkaita menopeleihinsä.

Pekka Kauhanen Jussin Pyöräpisteestä kertoo, että pahin ruuhka oli pari viikkoa sitten. Nyt kiire on hieman hellittänyt. Jos pyörän tuo pelkkään renkaanvaihtoon, sen saa takaisin samana päivänä tai viimeistään seuraavana.

Minkälaisin renkain esimerkiksi työmatkapyöräilijän kannattaa pyöränsä varustaa?

– Eteen nelirivinen rengas, jossa on 240 nastaa ja taakse kaksirivinen, jossa on 106 nastaa, Kauhanen toteaa.

Nelirivisessä renkaassa nastat ovat neljässä rivissä, kaksirivisessä kahdessa.

– Osa pyöräilijöistä vaihdattaa nastarenkaan vain eteen, Kauhanen kertoo.

Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että etupyörän luistaminen johtaa usein pahempaan tilanteeseen kuin takarenkaan luistaminen. Ajaminen on myös hieman kevyempää, jos talvirengas on vain edessä.

– Parempihan se tietenkin olisi, jos nastat olisivat edessä ja takana.

Talvirenkaiden hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä yli sataan euroon. Yleisin hintaluokka on viidenkympin molemmin puolin.

Kauhasen mukaan peruskäyttäjällä rengas kestää minimissään viisi vuotta, jos renkaassa on pidetty asianmukainen ilmanpaine.

Talvipyöräilijän kannattaa renkaiden lisäksi kiinnittää huomio ainakin siihen, että ketju on voideltu. Vaijerikuorien sisään voi olla hyödyllistä panna voitelevaa lukkosulaa.

MAINOS

Kommentoi

Ja jos meinaatta iliman valoja pyöräillä niin tehkääpä elintenluovutustestamentti ensin. Näin saatatta pelastaa jonkun hengen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsekin olen miettinyt jo monta liukasta talvea, että pitäisiköhän laittaa piikkipyörät alle. Helppo ne on itsekin vaihtaa ja jos epäröi, niin vie pyöräliikkeeseen. Halpa hinta kuitenkin, jos loukkaa pahasti itsensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse käytän nastoja edessä. Aiemmin olin sitä mieltä että en nastoja tarvitse ja pärjäsinkin ilman. Sitten vahingossa kokeilin pyörää jossa oli nastat ja koin valaistuksen. Oli polanne kuinka jäinen tahansa niin uskaltaa kääntää renkaan päälle. Kyllä lisää pyöräilyn iloja talvellakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eteen ja taakse Ice Spiker Pro, nastoja neljäsataa per rengas. Eipä kaadu ja kuntokin nousee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne talvirenkaat voi vaihtaa vanteille ihan itse. Helppo ja yksinkertainen homma. Ei siihen tarviste ulkopuolisia palveluja käyttää. On sellainen puolen tunnin homma, vaikka ei ole suuresti kokemusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olipahan likellä ettei kolahtanu ... kun yx artisti käveli suoraan mustat ryysyt päällä ... lue : tumma vaatetus ... ei minkää näköstä heijastinta kiilunu ! no nyt oli tuuria kummallakin !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on taas sellaista sepeliä kylvetty pyörätielle, että kumi meni kauppareissulla puhki. Teräviä särmiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Panka hyvät ihmiset niitä valoja ja heijastimia kun liikutte!!! Ei teitä nää vaikka kuin hitaasti ajaa.. mustat vaatteet suurimmalla osalla päällä ja melkein jokaisen suojatien kohalla katuvalo pimeenä. Sillon saa kyllä itteesä syyttää jos joku päälle ajaa jos ei vaivaudu sen vertaa että heijastinta käyttäis...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nastamäärään vaikuttaa renkaan ja vanteen koko, kauppias taisi tarkoittaa 28-tuumaisia renkaita. Eteen kuitenkin tuplamäärä nastoja kuin taakse niin pärjää hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvät vinkit. Kyllä pyörästä kannattaa muutenkin pitää huolta, kun se ei vaadi mahdottomia. Renkaiden ilmanpaineet ja ketjun öljyäminen tosi helppoja ja nopeita asioita pitää kunnossa. Tekee pyöräilystä mukavampaa. Vuosihuoltokaan ei paljon maksa ja pyörä kestää ikuisuuden, kun sen tekee tai teetättää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on. Yleensä ottaen huvittaa suunnattomasti kun ihmiset moittivat tavaratalojen polkupyöriä kestämättömiksi; ok on selvää että on kasattu edullisista komponenteista, mutta asianmukaisesti koottuna ja huollettuna ne kestävät vuosikymmeniä. Tuhansien eurojen pyörätkin saa rikottua nopeasti kun ei tee muuta kun ajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

90
Vihreät vaatii kunnianhimoista ilmastobudjettia - lentovero käyttöön, eläintuotteiden verotus selvitettävä
53
Pitkät sairaanhoitomatkat kismittävät Ylikiimingissä ja sen kuuli myös kaupunginjohtaja – "Eikö sillä summalla muka saisi lääkäriä käymään paikan päällä"
52
Hallitus ei vielä voi juhlia työllisyystavoitteen täyttymisellä – työllisyysaste jämähtänyt kuukausiksi 71,7 prosenttiin
39
OSAOn rehtori ja sairaanhoitopiirin ylihoitaja kannattavat testien palauttamista hoitoalalle – "Potilasturvallisuus on ennen kaikkea tärkeintä"
34
Ulkomaiset rekat verolle Suomessa, kotimaiselle raskaalle liikenteelle esitetty tienkäyttövero palautuisi käyttövoimaveron alennuksena
31
Työttömyyden lasku jatkui Pohjois-Pohjanmaalla
31
IEA suomii turpeen käyttöä – suosittelee Suomelle erityiskohtelun lopettamista ja vihjaa jopa käytön nopeasta alasajosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa sohjoisten teiden vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Ay-liike pelkää kuollakseen neljää asiaa: Ensimmäinen on työehtosopimusten yleissitovuuden poistaminen. Toinen on se, et... Lue lisää...
Stella Polaris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image