Oulu

Liminkalainen ho­me­pa­ko­lai­nen sai uuden hirsimökin

Tommi Luukkonen asuu uudessa hirsimökissään. KUVA: Teija Soini
Oulu 29.7.2012 11:05
Janne Nyyssönen

Kalevan Sunnuntai-liite kirjoitti liminkalaisesta homepakolaisesta Tommi Luukkosesta helmikuussa. Nyt on uuden jutun paikka, sillä Luukkonen ei enää asu kotipihallaan puolijoukkueteltassa. Hänen asumuksekseen on noussut kevään ja alkukesän aikana hirsimökki.

Luukkosen ajoi kodistaan monikemikaaliyliherkkyys, jonka laukaisi homealtistus. Suomessa sairaudelle ei ole edes virallista diagnoosia. Hirsimökissä kemikaaleja ei ole. Eristeetkin ovat sammalta.

Luukkonen ehti asua teltassa puoli vuotta. Talvella koettelivat aamuheräämiset, kun pakkanen hiipi sisään kamiinan sammuttua. Kesäsateilla oli vielä hankalampaa, kun piti pysytellä sisällä saunamaisissa olosuhteissa. Vaivat olivat pieniä siihen nähden, että Luukkosen kunto koheni telttailun aikana merkittävästi.

Kevään aikana opitut hirsirakennustaidot saattavat poikia tulevaisuudessa ansioita. Luukkonen opettelee rakentamaan asumuksia kohtalotovereilleen. Kesken oleva saunarakennus on harjoituskappale.

Lue lisää sunnuntain Kalevan Sunnuntai-liitteestä!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Valitettavan paljon tehdään asuntoja huonosta tavarasta, eli materiaalit ovat sateella päässee kastumaan.Eikä tämä ole ainoastaan Oulun seudun ongelma. Minusta se on huijausta kun tiedetään tilanne ja myydään ihmisille "miljoonaosakkeita". Siinä sitten porukka sairastuu.
Kyllä ihmiset osaavat sitten olla kateellisia! Ihan pahaa tekee kun lukee täälläkin kirjoituksia. Onneksi sentään on asiallisia kommentteja suurin osa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirsimökissä kemikaaleja ei ole. Eristeetkin ovat sammalta.
siis sammaltako kaveri käytti rakennusvaiheessa,eiköhän nykyään
ole jotain muuta mikä korvaa sammaleen ja ihan itekö teki ensimmäisen hirsimökkinsä,
mikäköhän on seuraava juttu tässä rakennusprojektissa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmasti tuli hänelle edullinen talo ku sai sääli rahoitusta kansalaisilta. Kaikkea sitä kuulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten on selitettävissä että esim. Venäjällä maaseudulla lähes kaikki talot ovat homeen valtaamia mutta asukkaissa ei mitään homeallergiaoireita ole. Epäilen että homeallergia on samaa kuin sähköallergia eli psyykkinen tauti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Homeallergiako psyykkinen tauti! Ei taatusti ole, meidän perheessä se tiedetään. Muutamat kommentit täällä ovat tosi ala-arvoisia. Olkaa onnellisia kun olette terveitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko immeiset oikeesti noin kateellisia, yksinkertaisia ja kaikkitietäviä? Puhdasta hirttä mie ainakin olen saanu ja ei varmasti ole liimaa yhtään, kerta ite oon kaatanu ja puut on ollunna pihassa koko ajan (niin että ei kukaan ole päässyt ruikkiin liimaa niihin :D ) Ja muovia ei ole käytetty talossa ollenkaa ja terveenä ollaan selvitty vaimon ja lasten kanssa.. Niin ja en mie ainakaan saanu mitattua omasta puolijoukkueteltasta yhtään hometta ja ties kuin vanha se on.. Et semmottii vaan. Tsemppiä ja vointeja Tommille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimia Tommille sekä hänen perheelleen! Hienoa, jos tämän avulla pääsee jälleen elämään kiinni!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpahan tehty pään avaus toisillekin tämäntyyppiseen yliherkkyyteen sairastuneille. Arvoitukseksi jää, mistä löytyy sponsorit ja hyvän tahtoiset lahjoittajat. Aikoinaan, varusmiehenä leirioloissa teltassa jo muutaman päivän asumisen jälkeen alkoi maakosteus tuoksua vaikka siellä ei peseydytty ja teltta pidettiin lämpimänä ja kuivana, talvellakin. Kyllä niissä oloissa useamman silmät punottivat, aivastuksia purkautui ja kurkku oli käheänä. Että sellaisia kokemuksia jo lyheltä ajalta. Mitenhän olisi ollut puolen vuoden asumisen kanssa? Mutta hyvä, jos Tommin terveys ja kunto ovat parantuneet ja han saavuttaisi normaalin elämän- ja terveystason.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lukekaapas se juttu ihan siitä paperilehdestä niin ei tarvitse spekuloida.

-Talo rakennettu keräysvaroin, luvat kunnossa. Mm. opettajakollegaryhmät lahjoittaneet rahaa.
-Hirret oikeaa puuta, ei liimapuuta.
-Eriste sammalta -> säästöt 6-700e.
-talossa vaatteet erikseen vierailijoille jne jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Homealtistus ja kemikaalialtistus kulkevat käsi kädessä. Jos sairastuu toiseen, alkaa reakoida myös toiseen. Siitäpä tulee sellainen sörssseli, ettei selvää saa. Homealtistuneiden kannattaa välttää alkoholholia, erityisesti olut ja viini sisältävät paljon homeita ja toksiineja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukava kuulla että edes jollekin homeongelmaiselle alkaa päivä paistaa. Suomessa on paljon asuntokaupoissa petettyjä homeille altistuneita jotka kärsivät yksin ja hammasta purren.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja paljon ihmisiä, joiden pitää olla tiloissa, joissa sairastuu. Kuten Rimminkankaan koulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännästi meillä on 1700-luvulta ehjänä säilyneitä hirsirakennuksia, joissa ihmiset on eläneet tyytyväisenä ilman muovia. o_O

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolijoukkueteltan kankaan valmistuksessa ja vedenpitävyys käsittelyssä on käytetty todella paljon kemikaaleja! Onkohan ihan todellista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos teltassa on hometta niin se on kääritty rullalle märkänä. Se taas ei johdu teltasta vaan tyhmästä käyttäjästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän teltta on kokoajan käytössä ja lisäksi ongelmia tuottaa myös maapohja. Tuollainen kangas on hyvä kasvualusta homeille ja sammaleille jos sitä ei käsitellä homeenpoistolla säännöllisesti. Aiemmassa jutussa kerrottiin myös että oireet helpottivat myös jossain korpimökillä Kemijärvellä. Puolikylmien mökkien homemäärätkin voivat olla aika yllättäviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"SAIKO?:Mistä, tai keneltä se sai uuden hirsimökin? Minäkin haluaisin sellaisen."

Sai lahjoituksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuosta mökistä loppuu happi,jos ei laita vastakkaisille seinille US-SV+RK-T 100. Toinen ylös ja toinen alas .110 pvc-putki välliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempaa vointia ja vieläkö joku saisi ajettua asian niin, että homeallergia diagnosoidaan sairaudeksi. Monia on jäänyt ilman kelan avustuksia esim kroonisessa kivussakin. Sitä kun ei ole myöskään diagnosoitu sairaudeksi, vaikka se okieasti rampauttaa potilaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

17:58
Orpon mielestä sdp rakentaa sääntö-Suomea – ja siinä on iso ajattelutavan ero kokoomuksen kanssa
17:17
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
53
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
43
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
37
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
33
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
31
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
30
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image