Oulu

Li­min­gan­tul­liin avataan Oulun ensimmäinen vaa­te­lai­naa­mo, josta voi lainata vaatteita ja asusteita kuu­kausi­mak­sua vastaan

Vaatelainaamo toimii Limingantullissa ja on tiettävästi Oulun ensimmäinen. Tarkoitus on lisätä ekologisuutta ja saada ihmisiä pohtimaan, tarvitseeko kaikkia vaatteita välttämättä omistaa. Kuvassa Ivana Helsingin tunika. KUVA: Vaatelainaamo Mallaamo
Oulu 10.10.2018 19:46
Heidi Peltonen

Oulun Limingantulliin on tulossa kaupungin ensimmänen vaatelainaamo. Vaatelainaamo Mallaamo avaa ovensa Temmeksentiellä lokakuun loppupuolella.

Inka Hilakivi, toinen Mallaamon yrittäjistä, kertoo, että idea vaatelainaamon perustamiseen tuli Etelä-Suomesta. Sekä Hilakivi että Mallaamon toisena yrittäjänä toimiva Vilma Nikula ovat molemmat asuneet maan eteläosassa, josta ovat muuttaneet takaisin Ouluun.

– Etelä-Suomessa vaatelainaamoja on enemmänkin ja Oulussakin on kaipailtu lainaamoa, Hilakivi toteaa.

Vaatelainaamon periaate on se, että asiakas maksaa kuukausimaksun, jota vastaan hän saa tietyn määrän lainoja. Mallaamossa jäsenyysvaihtoehtoja on Hilakiven mukaan tällä hetkellä kertajäsenyys, kahden kuukauden jäsenyys ja puolen vuoden jäsenyys. 

– Kertajäsenyydellä saa 50 eurolla kaksi lainaa kahdeksi viikoksi, kahden kuukauden jäsenyydellä 70 eurolla korkeintaan kahdeksan lainaa ja puolen vuoden jäsenyydessä 140 eurolla 24 lainaa, Hilakivi toteaa. 

Vaatelainaamon yrittäjät ovat Inka Hilakivi ja Vilma Nikula.

Vaatteiden laina-aika on aina kaksi viikkoa. Yhdellä lainauskerralla voi lainata kaksi tuotetta, eli samalla kertaa voi esimerkiksi lainata juhliin mekon ja laukun. 

Hilakiven mukaan tarkoitus on tarjota kuitenkin myös vaatteita arkeen, eli toiminta poikkeaa esimerkiksi juhlapukujen vuokrauksesta. Laukkujen ja vaatteiden lisäksi valikoimista löytyy kenkiä ja koruja.

Mallaamon vaatteet ovat suomalaista designia ja vintagevaatteita. 

– Vaatteita on esimerkiksi Vimmalta, Papulta ja Katri Niskaselta. Tulossa on myös esimerkiksi Ivana Helsinkiä. 

Vaatelainaamon tarkoitus on Hilakiven mukaan lisätä ekologisuutta ja saada ihmisiä pohtimaan sitä, tarvitseeko kaikkia vaatteita välttämättä omistaa.

Lainaamo löysi tilat talliosakkeesta

Yrittäjät remontoivat parhaillaan lainaamolle sopivia tiloja. Tila yritykselle löytyi Limingantullissa sijaitsevasta talliosakkeesta, josta kaksikko vuokrasi päätytilan. 

– Rakennamme sinne muun muassa parven, Hilakivi kertoo. 

Tiloja etsittiin myös Oulun keskustasta, mutta kova vuokrataso sai kääntymään talliosakkeen puoleen. Hilakiven mukaan kyseessä on pienellä budjetilla päivätyön ohella tehtävä yritystoiminta. 

Hilakiven mukaan yrityksellä ei ole myöskään tarvetta välttämättä näkyä keskustassa, sillä sen ei ole tarkoitus houkutella esimerkiksi turisteja.

– Meidän asiakkaamme myös todennäköisesti tietävät jo etukäteen, mitä ovat hakemassa, joten sijainti keskustassa ei ole tarpeen. 

Lisäksi Limingantullissa asiakkaille on Hilakiven mukaan riittävästi parkkitilaa.

MAINOS

Kommentoi

Hienoa, uutta ajattelua ja yrittäjyyttä tarvitaan aina. Onnittelut ja samalla toivomus isojen miesten asusteille ja vaatteillekin. Esim kesäiset näyttävät miesten puku-/juhlaliivit on harvoin tarvittua mutta sitäkin heikommin löydettävissä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno idea!
Toivottavasti vain markkinatutkimus ja liiketoimintasuunnitelma on tehty huolella, vaikka toiminta onkin yrittäjille sivutoimista.
Tuleehan verkkokauppaominaisuus? Voiko "lainoja" uusia verkossa? Entä onko mahdollista lunastaa vaate itselle? Onnistuuko palauttaminen helposti, onko rajattu esim. aukioloaikoihin?
Hinnoittelu vaikuttaa aika kovalta ja laina-ajan rajaaminen 2 viikkoon muodostaa heti itselleni ostokynnyksen. Sijaintikin on aika haastava ja se, että kerralla voi lainata vain 2 tuotetta.
Tämän olisi voinut hyvin sijoittaa jonkin kirpputorin tai kierrätyskeskuksen tms. liikkeen yhteyteen ja hakea sitä kautta synergioita.
Onnea kuitenkin yritykseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä on odotettu! Aika suolainen hinta vain, 50€ jo ostais joka juhliin henkkamaukalta mekon, laukun ja kengät. Jos haluais. Kiinnostaisi myös peseekö vatteen käytön jälkeen lainaaja vai lainaamo (se selittäisi myös hintaa). Entä onko laina-aika aina 2 viikkoa? Arkikäyttöön pidemmät lainat toimis paremmin. Myös äitiysvaatteiden lainapaketti puoleksi vuodeksi olisi erinomainen idea!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertalainaus 50€. Tuossa kohtaa kannattaa jo miettiä, että onkohan sittenkin sama mennä kaupan kautta ja ostaa omaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskaltaisin väittää, että hinnoittelu kannustaa kertalainan sijaan pidempään jäsenyyteen. Sama hinnoittelu on esim. monilla kuntokeskuksilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pestäänkö vaatteet jokaisen käyttökerran jälkeen? Minä en lainaisi kenenkään pahalle haisevaa vaatetta. Vaatteen voisin lainata ensimmäisenä käyttäjänä, mutta kenenkään muun käyttäjän jälkeen vaatetta en enää lainaisi. Olen allerginen kissoille, enkä todellakaan halua juhlissa kärsiä allergiasta. Itse hankin suomalaisia merkkivaatteita, koska ne saa myytyä vielä senkin jälkeen kun olen itse vaatteeseen kyllästynyt. Se on egologista. Limingantulli on ihan väärä sijainti, kun tässä keskustassa on kaikki lainaajat, jos niitä yleensä edes on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

300 markalla saati 1000 markalla ostaa Zalandolta ihan kivasti ryökköä jopa vuodeksi kerrallaan. Konsepti ei toimi Oulun kokosessa junttikylässä, jossa Stockmannikin nosti kytkintä kaupunkilaisten vähävaraisuuden vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No älä sitten käytä tätä palvelua. Ei sitä erikseen tarvi mainita, jätät vain menemättä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin että ekologista elämäntapaa tarjotaan, samalla kun etsitään tiloja missä on tarpeeksi suuret parkkipaikat yksityisautoilijoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa asiakkaista on varmasti liikkeellä omalla autollaan ja todennäköisesti samalla reissulla hoidellaan muitakin asioita. Ekologisuuspointti tulee tässä liiketoimintamallissa siitä, että samaa vaatetta käyttää useampi ihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hankala niitä on onnikassa kuljettaa. Hautajaispuku tulee mieleen, liekkö miehille siellä mitään, naisten hepeneitä kait. No, 2 viikkoa on kyllä aika pitkä aika sitä varten vuokrata. Nehän olisi sitten varsinaiset maahanpanijaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lämpimät onnittelut uusille yrittäjille. Loistavan hieno idea. Täytyy tutustua valikoimaanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:14
Näin syntyy oululaisten rakas herkku omenahyve nyt Kuopiossa – savolaiset sutkauttelevat vitsejä, mutta omenahyve saa ensimaistajilta täyden hyväksynnän Tilaajille
14:53
Poliisilla jättiratsia aamulla Oulussa, lähes 2 000 puhallutetun joukossa kaksi rattijuoppoa – toinen oli matkalla Alkoon, toinen äidinsä luota kotiin
14:44
Suuri sammutusajoneuvo hankittiin käytettynä Terrafamen palokunnalle – akkukemikaalitehtaan tuloon varaudutaan
14:30
Vaalikampanjoinnissa oli häirintää – Rinne kehotti kansanedustajia olemaan ihmisiksi
14:20
Presidentti Niinistö korosti kansanedustajille sitoutumista ja kansakunnan yhteistä etuja: "Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön"
13:59
Tukes muistuttaa: Kuumaa kertakäyttögrilliä ei tule heittää roskiin, väärin hävitetty grilli aiheuttanut kymmeniä paloja
13:49
Poliisi järeästi varustautuneena paikalle, kun väkivaltarikoksesta epäilty linnoittautui kerrostaloasuntoon Rovaniemellä – operaatio kesti tunteja
56
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
40
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
25
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
23
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
23
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
15
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
10
Samalla kun varhaiskasvatus on ottanut huikeita positiivisia harppauksia, se on kärsinyt talouspoliittisista seurauksista Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

232 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Eläkejärjestelmämme on maailman kolmanneksi paras sanoo kansainvälinen tutkimus. Mikäs siinä sitten on niin nerokasta? K... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image