Oulu

Li­min­gan­lah­des­ta lin­tu­ku­vaa­jien ykköskohde

Liminganlahden lintukuvausta viedään eteenpäin EU-hankkeellta. KUVA: Ala-aho Pekka
Oulu 16.3.2010 14:15
Pekka Rahko
Lintumatkailun uskotaan nostavan Liminganlahden opastuskeskuksen uuteen kukoistukseen. Alkuvauhtia antaa pääosin EU-rahan turvin tehtävä hanke Linnut kansainvälisen luontomatkailun kärkituotteeksi Oulun seudulla.

Jo tällä hetkellä Oulun seudulla lasketaan käyvän vuosittain pari tuhatta ulkomaista lintumatkailijaa ja luontokuvaajaa. Jatkossa tarkoituksena on etsiä lintukuvaukseen soveltuvia uusia kohteita ja edistää olemassa olevaa lintumatkailuun ja luontokuvaukseen liittyvää yritystoimintaa.

Mallia haetaan ulkomailta, missä kuvausturismi on aivan eri mittaluokassa. "Mantsuriankurkia oli Japanissa kuvaamassa 100--200 kuvaajaa päivässä", kertoo liminkalainen luontokuvaaja ja luontomatkailuyrittäjä Jari Peltomäki tuoreita kokemuksiaan.

Lähempi esimerkki löytyi Ruotsista, missä Hornborga-järven maisemissa muutollaan levähtävät kurjet houkuttelevat paikalle vuosittain yli 200?000 turistia.

"Ruokinnalla linnut pitäisi houkutella lähemmäs suurta yleisöä", Peltomäki pohtii. Tämä olisi sekä kuvaajien että lintujentarkkailijoiden etu. "Sata joutsenta lähipellolla on monelle kovempi juttu kuin harvinainen amerikantukkasotka jossain kaukana horisontissa", hän havainnollistaa.

Lue lisää keskiviikon Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Säälittävää meinikiä tämä ns. luontomatkailun yrittäminen Liminganlahdella niinkuin muuallakin Suomessa. Jokainen kotimainen luonnonharrastaja tyytyy melko vähiin majoiteisiin ym. oheisjuttuineen (pärjää lähes omillaan), mutta ulkolaiset aktivistit eivät varmasti lähde epävarmoilla bussikyydeillä "kerran päivässä" muutamaa kymmentä melko yleistä kahlaaja-, sorsa- ym. lintua kiikaroimaan. Tarjolla ei ole lämmintä majoitusta, ruokaa, kuljetuksia ei opastusta niitä tarvitseville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajetaanko tällä linnustus alas liminganlahdella? Enempi kai ne metsästäjät rahaa syytää lähialueille lupiin, varusteisii jne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tahdoin lennellä lintujen lailla vaikka olinkin siipiä vailla, tahdon laskeutua Liminganlahteen asti vaikka unelmoinkin valtavasti !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monesko kerta tämä on, yrittää pittää mutta jos ei onnistu niin on uskottava. Tässäkin EU rahoja palaa, ei yksityisten, ne sijoittaa vain aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse asiaan en uskalla sanoa mitään, kun en erota toisistaan kuin pikkulinnut, isot linnut ja vesilinnut. Ja sitten tietysti on kana, joka on aivan oikeasti hyvää oikein valmistettuna, ei niinkään saksalaisen halpakaupan öklöhkössä marinadissa. Sen sijaan jaksan ihmetellä ja ihailla näiden eurohankkeiden nimienkeksijöiden luovuutta ja virkaintoa. Tässäkin meillä on projekti nimeltään Linnut kansainvälisen luontomatkailun kärkituotteeksi Oulun seudulla. Käännetäänkö nämä nimet suoraan ja sanatarkasti eurokielestä ja ne sitten määrätään pääkonttorista tänne kansan keskuuteen käytettäviksi valmiina ja kiveen hakattuina? Nyt meillä ja muillakaan ei ole muuta vaihtoehtoa kuin puhua ja kirjoittaa Linnut kansainvälisen luontomatkailun kärkituotteeksi Oulun seudullasta - huvitti tai ei. Joka tapauksessa toivotan parhainta menestystä ja jaksamista Linnut kansainvälisen luontomatkailun kärkituotteeksi Oulun seudullalle. Hauskojahan linnut ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
13
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
3
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
3
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
3
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
3
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
2
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
1
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image