Oulu

Liminganjoki ja -järvi kunnostetaan

Oulu 29.4.2008 9:25 | Päivitetty 29.4.2008 9:29
Kaleva
Kuivattu Liminganjärvi ja Liminganjoen vesistöalue kunnostetaan niin, että Liminganjärvi vesitetään. Asiasta on tehty ympäristökeskukselle useita aloitteita. Viimeisin aloite on Metsästäjien keskusjärjestöltä, joka haluaa laajentaa riistan elinalueita rauhoitetun Liminganlahden ulkopuolelle.

Liminganjoen vesistön koko on 143 neliökilometriä. Vesistön pinta-alasta alle prosentti on järviä. Joki virtaa Limingan taajaman läpi ja laskee Perämereen.

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus on laskenut, että vesistön kunnostamisen ensimmäiseen vaiheeseen tarvitaan rahaa 100 000 euroa. Limingan kunnanhallitus lupasi rahoitusta tänä vuonna 10 000 euroa ja ensi vuonna 20 000 euroa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Älkää hyvät ihmiset verratko alunperin luonnonjärven uudelleenvesittämistä tekojärven rakentamiseen! Kannattaisi vähän ottaa asioista selvää eikä höpöttää mitä sattuu... Sen lyhyen ajan mitä Liminganjärvi on ollut kuivillaan siihen ei ole ehtinyt juuri nimeksikään (jonkin verran kuitenkin) kertyä maatuvaa ainesta toisin kuin esim. Kollajan ja Vuotoksen soihin on noin 8000 vuotta ehtinyt kertynä. Lisäksi mittakaava on aivan toinen. Kollaja n. 46 km2 ja Liminganjärvi reilut neliökilometri. Toki pajukot yms. kasvillisuus pitäisi raivata pois veden alta. Liminganjoen tila varmasti paranee järven uudelleenvesittämisen ansiosta. Yläpuolisilta soilta tulevien vesien kiintoaineet ainakin saostuvat järveen eikä matkaa Liminganlahteen asti kuten nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että saadaan Liminkaan oma tekoijärvi. Näytetään yhdessä esimerkkiä Vuotoksen rakentajille miten hommat pitää hoitaa. Rahoituskin saadaan vieläpä ympäristökeskukselta. Onko siihen tulossa montakin voimalaitosta????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan kun n.30v sitten isän kanssa tuolla järvellä kuljettiin haukia narraamassa. Hieno homma, että vihdoin löytyy rahaa järven kunnostamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavan tiukassa on raha. Tupoksen uimapaikkaa, Kollajaa tai Vuotosta on turha verrata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen Liminganjoen uoman kaivaminen tehtiin mm.Siikajoen tulvavesien haittojen estämiseksi eli tulvia helpottamaan. Siikajoki tulviLimininganjokea pitkin Liminganlahteen Nyt rakennetaan kunnolliset saostusaltaat metsä-, suo. ja peltovesille. Estetään ravinteiden siirtyminen mereen suoraan, kuten nyt käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko se "kunnostaminen" saastuttaa Liminganlahtea , Perämerta ja Itämerta? Valtava ravinnekuorma lähtee merta kohti. Eihän Vuotostakaan ja Kollajaa saa rakentaa saastuttamisen vuoksi?!?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko Oulun kaupungin syytä ottaa mallia ja aloittaa Pyykösjärven ja Kuivasjärven pikainen kunnostaminen samalla menettelytavalla. Oululaiseen kaupunkimiljööseen ei voi kuulua huonosti voivia järviä jotka oleellinen osa kaupunkikuvaa. Upeaa että Limingassa asiat hoidetaan noin mallikkaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mun mielestä kriittisempi kohde on Tupoksen uimapaikan kunnostus - kesähelteillä uimapaikka on ollut viime vuosina käyttökiellossa huonon vedenlaadun vuoksi - käyttäjiä paikalle on aivan älyttömästi. Limingan lapset täytyy pitää aina mielessä tehtäessä päätöksiä - niitä on paljon ja niissä on tulevaisuus. Tulevana kesänä peneskoja kujetetaan autolla uimaan kymmenien kilometrien päähän kun tilanne voisi olla toisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on parhaita uutisia. Niin meillä Limingassa ollaan oikealla asialla. Tuomme kortemmme Pohjanlahden ja Itämerenkin parempaan tilaan. Tuleehan alueesta ajan oloon upea maisemallinen keidas. Terho Lipsonen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa! Kerrankin metsästäjät oikealla asialla! Älkää vain tehkö sitten rumaa betonipohjapatoa vaan luonnonmukainen kivikkopohjapato jonka yli hauet pääsevät kutemaan järveen. Aihetta sivuten Liminganlahdesta pitäisi tehdä kansallispuisto. On se sen arvoinen luontokeidas aivan Oulun vieressä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkää pajukon poistaminen huolella, jättäkää saaria ja hietikoita, niin saatte kauniin veden ihailtavaksenne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:39
Mitä lapselle tai nuorelle tapahtuu sijaishuollon jälkeen? – Ministeriön työryhmä selvittämään jälkihuollon uudistamista
14:37
Macron ei päässyt pakoon keltaliivejä Saksassakaan – Merkel ja Macron halusivat antaa sopimuksellaan "sysäyksen Euroopan yhtenäisyydelle"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
45
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
42
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image