Oulu

Limingan Kuitu Oy ryhtyy rakentamaan va­lo­kui­tu­verk­koa - valtuusto sinetöi myös ve­ron­ko­ro­tuk­sen

Oulu 15.11.2017 6:12
Kaleva

Limingan valtuusto päätti ehdotuksen mukaisesti tiistaina, että kuntaan perustetaan uusi kuntayhtiö Limingan Kehitys Oy:n tytäryhtiöksi.

Yhtiön nimeksi tulee Limingan Kuitu Oy. Yhtiön omistus jaetaan siten, että Limingan Kehitys Oy omistaa yhtiöstä enintään 49 prosenttia ja Oulun Seudun Sähkö tai sen omistama yhtiö vähintään 51 prosenttia.

Valtuusto myönsi tulevan kuituverkon rakentamiseen enintään 1,5 miljoonan euron rahoituksen suorana tukena ja lainana tai lainatakauksena.

Lisäksi valtuusto valtuutti kunnanhallituksen päättämään rahoituksen jakautumisen tuen ja lainan tai lainatakauksen välillä. Rahoituksen myöntämisen edellytyksenä on vähintään noin 40 prosentin tilaajakanta Limingan kunnan alueella.

Valtuusto valtuutti kunnanhallituksen neuvottelemaan ja hyväksymään osakassopimuksen sisällön Oulun Seudun Sähkön tai sen omistaman yhtiön kanssa

Kunnanvaltuusto päätti myös esityksen mukaisesti korottaa veroprosenttia 0,5 prosenttiyksikköä. Vuoden 2018 tuloveroprosentiksi tulee 21,50 prosenttia.

Limingan valtuusto korotti tuloveroprosenttia 0,5 prosenttiyksikköä myös viime vuonna vuodelle 2017. Yhden prosenttiyksikön vaikutus kunnan verotuloihin on noin 1,2 miljoonaa euroa.

Yleistä kiinteistöveroa olisi esityksen mukaan korotettu, mutta valtuusto päätti äänestyksen jälkeen pitää sen ennallaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Kun kyläkoulut päätettiin sulkea niin säästöjä piti tulla ovista ja ikkunoista. No miten meni? Veroja korotetaan ja kuntaan lisää virkamiehiä jo valmiiksi pöhöttyneeseen hallintoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos virkamiehiksi valittaisiin pätevyyden eikä mukavuuden perusteella, voisi säästöjä tullakin, ja vähemmilläkin pärjättäisiin. Näyttää siltä, etteivät virkamiehet osaa laatia edes pätevyysvaatimuksia uusille palkattaville henkilöille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan se tuo Limingan Kuitu Oy olla omistajana 1/3 osuudella tuosta Lakeuden kuidusta? Vai? Lisäksi 1/3 osa Tyrnävälle ja 1/3 osuus Lumijoelle.
Ei Limingan Kuidun ole pakko itse kaivaa niitä kaapeleita maahan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletkos lukutaidoton? Liminka omistaa 49% ja Oulun Seudun Sähkö 51%. Kahden kauppa se on ja kolmansielle korvapuusti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liminka ja Oulun seudun sähkö omistavat Limingan kuitua. Mutta kyllä Limingan kuitu voisi omistaa osuuden Lakeuden kuidusta joka oli se alkuperäinen suunnitelma.
Tosin koska yksi omistaja on Oulun seudun sähkö niin sehän haluaa varmaan urakointisopimuksen itselleen (omistaa yli puolet eli määräysvallan) eikä vaaranna urakkaansa yrittämällä saada Lakeuden kuidun urakatkin.
Ja lisäksi vuodenvaihde ja tukirahat menivät jo joten koko Lakeuden kuitu taitaa kaatua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juna meni jo. Sylttytehdas kuori kermat päältä. Tyrnävä, etenkin Lumijoki sitten menee perässä resiinalla.Kuitu nyt vaan on, kuin juokseva vesi, tai toimiva viemäri... tai kuin sähkö, Ilmankin pärjää, vaan ei häävisti. Koska kuitu on pakko jokatapauksessa saada, koulujen, virastojen, liikelaitosten jne takia, pitäis katella laajemmin. Oletettavasti naapurikunnat jokatapauksessa ostavat kuidut sähköyhtiöltä. Elikkäs monopolihan se sitten on, eikä oikein muita vaihtoehtoja, kuin liittyä siihen. Kun kuitenkin aina kyseessä haja-asutusalueet, kandeis koittaa panostaa ja painostaa myös mobiiliin. Kaikilla kuitenkin kännykät, joilla pääsee nettiin, jos pääsee. Farmareilla, metsureilla, yrittäjillä, koneet esineitten internetissä. Kuin henkilöautot jne pikkuhiljaa myös. Netin on toimittava muuallakin, kuin valokaapelin päätepisteessä. Pakkosauma kaapeli on, mutta se vain osa kokonaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuidun kapasetiittia tarvitaan, kun aletaan katselemaan 4K-lähetyksiä televisiosta. Myös 5G tarvitsee kuitua; kantavuus on 5G:llä huono, joten tukiasemia tarvitaan tiheään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä mokkulakin kuuluu syrjäseuduilla,kunhan ostaa kunnon reitittimen/mokkulan. Heittää vesilintua operaattorilta saaduilla mokkuloilla. Väärin asennettuna valokuitu pysähtyy talon seinään,10cm kupari kaapelia ennen reititintä/tietokonetta niinpä ei ole enään kuituyhteyttä.Nykyään operaattorit lupaavat jo 300megan yhteyksiä. Langaton verkko on tulevaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Langaton verkko tarvitsee valokuitua joka tapauksessa. Sitä pitkinhän se bitti tulee sinne tukiasemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä laser ? Et taida tietää valokuitu tekniikasta yhtään mitään. Oletko kuullut ykkösistä ja nollista, kuidussa ja kuparissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Langaton verkko on hyvä vaihtoehto jos kuitu/kaapeli ei toimi. Kapasiteettia siinä ei ole nimeksikään jos oikeasti dataa aletaan siirtämään, esim 4K vidota. Jos vain Kalevan sivuilla tahtoo surffailla niin sitten mokkula on riittävä.
Operaattorien lupaamat 300M yhteydet toimii esim. kaupunkialueella ruuhka aikana noin 2-5megan nopeudella koska langattomassa ei kaista yksinkertaisesti riitä. 5G tuo sitä taasen lisää, mutta vaatii sitten vastavuoroisesti tukiasemia kilometrin välein eli noin 100 kertaisesti nykyisen määrän...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli se siis riittää, että operaattori lupaa jopa "300-megaisia" yhteyksiä, jotka saattavat tuulensuunnasta, kuun asennosta ja Oulujoen virtaamasta riippuen toimia maksimissaan noin 100-megaisena ja latenssia on niin vietävästi, että verkkopelaaminen on käytännössä mahdotonta. Routterina toimii ZTE MF286, mitä parempaa ei markkinoilla taida edes olla, joten se siitä langattomien ylivertaisuudesta. Ottaisin minä päivänä tahansa 100/100-megaisen kuidun pienellä ja vakaalla pingillä ja maksaisin siitä vaikka tuplaten näihin "300-megaisiin" langattomiin "laajakaistoihin" verrattuna mielihyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että Oulun eteläinen sentään ymmärtää parantaa alueen elinvoimaisuutta. Ouluun pakkoliitetyillä alueilla aivan turha toivo, että mitään tämän suuntaista kehitystä olisi tarjolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just, 40 euroa/kk. Vuodessa 480 e. Ihanan kallista, ei varmasti tule meidän talouteen. Meillä on mokkula liittymä, ja hyvin ollaan pärjätty. Näkyy formulat netin kautta ja pari tablettia toimii hyvin samanaikaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syrjäkylillä on paljon ihmisiä, joiden taloissa ei tuo mokkula oikein toimi. Se vain ei riitä. Kuuluvuutta ei ole. Heille on erittäin tärkeää, että kuitu tulee. Kuka nykyaikana haluaisi asua paikassa, jossa ei ole nettiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syrjässä asuttu kohta 40 vuottamokkula eli langaton netti toimii hyvin, no problem, eikä maksa paljon....kuitua ei tule

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutama kilometri keskustasta ja mobiili takkuaa, lataa ja pätkii. Valokuitu tulee ehdottomasti! Hinnan tuplaus ei haittaa, kunhan on nopea netti ilman latailua ja pätkimistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

30
Koiteliin suunnitellaan uutta rakennusta – mukana ravintola, kokous- ja juhlatilat sekä saunatilat
26
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
25
Oulun kauppahallissa vuodenvaihteen jälkeen alkava remontti venyy jouluun – hallissa odotetaan kiihkeästi ratkaisuja
23
Talviaika ja kesäaika saavat lähes yhtä suuren kannatuksen – ministeriö julkaisi tasaisen kellojensiirtokyselyn tulokset
20
Menot halutaan yhdessä kuriin – Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä
13
Kunnianpalautus ammatilliselle koulutukselle – nyt tarvitaan asialliset tasokorotukset oppilaitoksien rahoitukseen Lukijalta
9
Taistelu irtisanomislakia vastaan jatkuu – JHL:n lakko näkyy muun muassa siivouksessa, ruokapalveluissa ja kiinteistöhuollossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image