Oulu

Les­ta­dio­lais­pap­pa kuuli syytteen hy­väk­si­käy­tös­tä

Oulu 11.11.2011 6:55
Susanna Kemppainen
Iäkäs mies sai syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä Oulun käräjäoikeudessa torstaina. Syyttäjän mukaan mies on käyttänyt lasta hyväkseen vuosina 2002--2004.

Oikeudenkäynti päätettiin istua suljetuin ovin yleisön läsnä olematta, sillä salissa käsiteltiin arkaluontoisia, henkilön yksityiselämään liittyviä tietoja. Tästä syystä myös asianomistajan eli epäillyn rikoksen uhrin henkilöllisyys ja oikeudenkäyntiasiakirjat julistettiin salaisiksi 30 vuoden ajaksi.

Syyttäjä vaati, että oikeus laatisi 28. marraskuuta annettavasta ratkaisustaan julkisen selosteen.

"Tämänkaltaiset asiat herättävät julkista mielenkiintoa", kihlakunnansyyttäjä Juha Karikoski perusteli.

Syytettynä oleva mies on vanhoillislestadiolainen. Hänen sukunsa pui iäkkään miehen tekoja yhteisesti toukokuussa 2006. Läsnä olleen sukulaisen mukaan perheen pappa pyysi anteeksi vakavia seksuaalisia tekoja, joita hän oli tehnyt sekä lapsilleen että lapsenlapsilleen.

Paikalla oli myös muun muassa Suomen Rauhanyhdistyksen Keskusyhdistyksen silloinen varapuheenjohtaja Olavi Voittonen. Sukulaisen kertoman mukaan Voittonen tarjosi papalle tuolloin kaksi vaihtoehtoa: asia vietäisiin rikosprosessiin tai hän hakisi itselleen hoitoa. Pappa valitsi hoidon.

Voittonen kertoi kesäkuussa Kalevalle, että "kyseisen henkilön asiat ovat olleet osittain toimenpiteideni johdosta viranomaisten hoidossa vuodesta 2006." Muutoin hän ei halunnut asiaa kommentoida. Sukulainen puolestaan sanoi vieneensä asian itse lastensuojeluviranomaisille, mitä kautta se hänen käsityksensä mukaan eteni lopulta poliisin tietoon.

Poliisi epäili pappaa myös muun muassa kahden muun lapsen hyväksikäytöstä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavasta käytöksestä lasta kohtaan, mutta syyttäjä teki niistä syyttämättäjättämispäätökset syyteoikeuden vanhentumisen vuoksi.

Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä voi saada neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on uhrin kannalta tapon yrityksen kohteena olemiseen verrattava uhka. Kun tekijä on läheinen asia muuttu monella tavalla vaikeammaksia. Lestadiolaisena pappina en voi ymmärtää puheenjohtajamme ympärillä tapahtuvaa suojelua ja toisaalta itseeni ja moniin muihin kohdistuvaa todella inhottavaa hiljaista porukasta heivaamisen uhkailua. Omin avuin OV olisi jo kauan sitten ollut sivussa. Hänen hovinsa on kuitenkin käsittämättömän sitkeä ja aina vain jaksaa puolustaa, puolustaa, puolustaa. Ehkä olisi jo hovinkin syytä huomata, että keisari liikkuu ilman vaatteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kuin meikäläisen käsittelyyn... voi olla että pappa ei istu ainakaan kuukauteen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kukaan poliitikko ei tähän asiaan puutu julkisuudessa,nimen omaa uskon varjolla tapahtuneisiin hyväksikäyttöihin??? Onhan puututtu kunnia murhiinkin,miksei uskontokuntien sisällä rehottaviin hyväksi käyttöihin??? Oikeuvaltion julkikuvaan pitäisi kuulua nopeat reakoinnit näin törkeissä rikoksissa jotka kaiken lisäksi kohdistuu kaikkein viattomimpiin,lapsiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laki näköjään otettu omiin käsiin. Tuomiokin voidaan varmaan antaa muualla ku oikeudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihme, että asia on yleensäkään edennyt poliisilta syyttäjälle. Jotenkin tuntuu, että nämä jumiutuu tutkintakierroksella ja vanhentuu. En myöskään jaksa uskoa, että tuomiota tulee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voittonen ja muutkin puhujaveljet ovat useaan otteeseen todistelleet, viimeksi nyt kirkolliskokouksessa Johannes Leppänen vakuuttaa että aina on opetettu oikein....olisiko aika pysähtyä miettimään miksi ei sitten toimita oikein."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo viattomia lapsia käytetään hyväksi niin sitä ei lievennä mikään!se pilaa lapsen koko loppuelämän!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"pappa-sana pehmentää rikosta liiaksi!" Eihän. Pappoja kai aika moni seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyvä kuitenkin on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hep! hoitoon ohjaus on sama kuin ilmoitus poliisille. Hoitohenkilökunnalla olisi sitten ollut velvollisuus viedä asia eteenpäin. Voittonen toimi siis aika lailla papin velvollisuuksien mukaan. Ongelma tuli vasta sitten kun pappa ei mennytkään hoitoon. Voittosta on turha syyttää, suurempi velvollisuus sukulaisilla oli tehdä ilmoitus viranomaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomio te joihin kalikka kalahti! Uutisointi on asiallinen koska tähän liittyy SRK:n nykyinen puheenjohtaja. Tämä on ikävä asia kaikkinensa mutta kertoo siitä miten näitä tapauksia on puoskaroitu silloin, uhrin asema jäänyt hämärään kun on ollut kiire saada tekijälle synninpäästö. Ei lestadiolaisuus ole ainoa yhteisö jossa näin on toimittu, kun katolilaiskirkon piirissä ilmeni näitä niin silloin uutisointi oli samanlaista. Ei mikään yhteisö ole koskematon. Kalevan levikkialueella vain on eniten tämän yhteisön jäseniä ja senkin vuoksi uutinen koskee lähialuetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heleppo sanua, mutta ajatelkaapa ite omalle kohalle, jos oisitte voittone tahi omainen. Asiassa on inhimillinenkin puolensa, ja täytyy varmasti olla näin että tämä pappa ei ole läpeensä p*ska jätkä kun sitä ei ole samantien työnnetty virkavallan käsiin. On varmaan vaikea uskoa että noihin sikamaisiin tekoihin syyllistyvä ihminen saattaa noin muutoin olla tosi rakas, ja hyvä tyyppi... Ajatteleppa muutamaa sinulle läheistä tyyppiä, parhaita ystäviäsi tai puolisoasi. Oikeasti hyviä ihmisiä. Mitä jos joku sellainen olisikin syyllistynyt johonkin vastaavaan. Olisiko kaikki entinen poispyyhittyä? Itse ainakin kokisin tilanteen hyvin uskomattomana ja tuskallisena, ja tuntisin syvää sääliä uhrin lisäksi myös tekijää kohtaan... Ja kun tehtyä ei saa tekemättömäksi, olisi varmasti suuri kiusaus sovitella asia jotenkin... en sen kummemmin nyt halua puolustella, mutta joka asiassa on aina inhmillisetkin puolensa. Joka kantilla on joku syy miksi näin.. Kun vaan osaa asettua toisen asemaan, eikä vain huudella kansan syvien rivien takaa... Tuo aspekti vain että srk tms. peittelee hommaa niin ei suinkaan, ihmiset ne siellä on takana. Ei tuo voittonenkaan mikään Ylijumala ole. Samanlaista peittelyä tapahtuu varmasti jokaisessa tapauksessa jossa tekijä on uhrille tai muista asiasta tietäville hyvin läheinen tai rakas. Oli kyseessä sitten motoristi, aseharrastaja, katolinen tahi nuuskankäyttäjä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuo leffa maa on syntinen laulu on kyllä ajalle otollinen elokuva ja tuossa lahkossa ei oikeen mikään enää yllätä toki sitten olen äimän käkenä jos siellä ruvetaan elämään ihmisiksi ilman tällaisia ihme temppuja ja rikkeitä ihmisyyttä kohtaan.. mutta jospa huominen olisi jo valoisampi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikos on törkeä, eikä sitä pidä puolustella, mutta se ei johdu lestadiolaisuudesta! Mielestäni lehti syyllistyy koko ajan laajenevan yhteisön leimaamiseen - sitä en hyväksy! Kuka on tämän uutisoinnin takana - hänen taustansa pitää selvittää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On toisaalta hyvä, että asiaa puidaan lähiyhteisön itsensä eli suvun toimesta. SRK:n johdolle tosin asian ei mielestäni pitäisi kuulua mitenkään enkä ymmärrä, minkä vuoksi Voittosta on pyydetty asiaan sekaantumaan. Jos asioita ei onnistuta sopimaan omassa lähiyhteisössä eli perheessä tai suvussa tai mikä se milloinkin on, voidaan turvautua yhteiskunnan tarjoamaan apuun ja kulutetaan sen resursseja. Sen ei pitäisi olla oletusarvoista. Tuo juuri on sitä yhteisöllisyyttä, jota on viime vuosinakin peräänkuulutettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onneksi tämä asia on edennyt oikeuskäsittellyyn.... ne kaikki jotka ovat sitä ennen olleet asiasta tietoisia eivätkä ole sitä vieneet viranomaisten tietoon pitäisi myös tuomita. Kyseessä on vakava rikos! Ihan sama missä ryhmässä asiaa on käsitelty ja mitä hoitoa on annettu, ei se auta eikä laske rikoksen vakavuutta. Miten kohteena olleita lapsia on autettu? Ovatko he saaneet apu ja hoitoa,oikeutta? Onko heitä suojeltu? Miten tämä on voinut tapahtua useaan kertaan? Ja kyllä tämän rikoksen tapahtumiseen ja etenkin sen salailuun vaikuttaa taustatekijät eli lestadiolaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

9:28
Oulun Seudun Sähkön ja Oulun Sähkönmyynnin asiakkaille soitettu huijaussoittoja – kerrottu virheellisesti sähkönmyynnin loppumisesta tai hintojen korotuksista
8:46
Varastettua kivääriä ja useita vaarallisia kynäpistooleja Ylivieskassa autossa kuljettaneelle miehelle vankeutta – Sama mies kaahasi rajusti Haapajärvellä
8:33
Syyrian armeija menee pohjoiseen kurdien avuksi Turkkia vastaan
8:17
Neljän henkilöauton ketjukolari haittasi aamuliikennettä Kuusamontiellä Laanilan tienoilla
8:00
Miksi kasvissyöjän kakka kelluu? Ulosteet kertovat terveydestämme enemmän kuin uskommekaan – Professori ennustaa kakkanäytteiden yleistyvän verikokeiden rinnalle Tilaajille
7:00
Tahdon morsiuspuvun suomalaisversio on erilainen kuin amerikkalaissarja – nimivalinta ihmetyttää
7:00
Päivän leffapoiminnat: Nicolas Cagen sihti on hukassa tahattoman koomisessa toimintajännärissä
14
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
10
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
8
Syyrian armeija liittymässä taisteluun Turkin hyökkäystä vastaan – pakoteuhkaukset tai asevientikiellot eivät taivuta Erdogania
6
Hailuodon lautan kantavuus on muuttunut, Merisilta-lautta huollossa useita viikkoja
6
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa
5
Limingan susille annettiin karkotusmääräys – alueella liikkuu arviolta kolmen suden lauma, jonka ihmisarkuus halutaan palauttaa
5
Lämpötilat pysyvät Oulussa vielä plussan puolella – keskiviikkona kannattaa varautua huonoon ajokeliin, taivaalta voi tulla vettä, räntää tai lunta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Turkki hyökkäsi syyriaan

106 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Leipäjonossa kuultua

Kommentoijalle haluttaisi sanoa, että leipäjonokeskustelu on Suomessa niin loppuun kaluttu ja populistinen aihe, joka ei... Lue lisää...
Peruspekka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image