Oulu

Leppiniemeä tehdään Ervin hengessä

Myös Leppiniemen puistoissa näkyy Aarne Ervin kädenjälki. KUVA: Tapio Maikkola/Arkisto
Oulu 15.4.2006 0:00
Liisa Laine
Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelemasta Leppiniemestä kehitetään omaleimaista ja vetävää, seudullisesti uudentyyppistä asuinaluetta. Ideana on sulauttaa uutta maaseutumaista taajama-asumista arvokkaaseen kulttuurimaisemaan, joka on myös luontonsa puolesta poikkeuksellisen jylhää.

Vastavalmistuneessa asemakaavaluonnoksessa Oulujokilaaksoon noin kuuden kilometrin päähän Muhoksen keskustasta on suunniteltu 120 uutta rakennuspaikkaa.

Reilun 300 hehtaarin kaava-alueeseen kuuluu myös Pyhäkosken voimalaitos. Pyhäkosken pudotuskorkeus 32,4 metriä on Oulujoen suurin.

Voimalaitosrakennusten lisäksi Ervi suunnitteli Leppiniemeen noin 70 asuntoa - ajan tapaan kokonaisen voimalaitosyhdyskunnan. Kaavassa sitä käsitellään hellävaroin: vanhaan arvokkaaseen ympäristöön sallitaan vain hyvin vähän lisärakentamista.

"Kyseeseen voivat tulla pienet katokset tai varastot, jotta nykyasumisen vaatimukset täyttyvät", selvittää Muhoksen tekninen johtaja Kalle Huusko.

Alueelle etsitään jopa aivan omaa Leppiniemeen sopivaa tapaa rakentaa ja käsitellä ympäristöä.

Uusia omakoti- ja rivitaloja on tulossa Leppiniemen eteläosan metsiin Rättilän peltojen ja Leppiniementien väliselle alueelle sekä Leppiniementien itä- ja eteläpuolelle.Pitkään haaveiltu
mahdollisuus


Leppiniemen uudenlaista hyödyntämistä on pohdittu Muhoksella pitkään. Käännekohta oli vuonna 2002 kun alueen ainoa omistaja energiayhtiö Fortum möi asuntoalueet yksityisille ja eri yhteisöille. Pari vuotta sitten sieviläisten Johanna ja Juha Takasen omistama Ameta Oy osti Fortum Oyj:ltä Muhoksen Leppiniemen kylän asuinrakennukset ja noin 500 hehtaaria maata. Kauppaan kuului myös Leppiniemessä oleva Fortumin entinen aluekonttori ja 2000 neliömetrin kokoinen toimisto- ja majoitusrakennus.

Muhoksen kunta ja pääosan kaavoitettavista maista omistava Ameta kehittävät aluetta hyvässä yhteistyössä. Kunta on tyytyväinen, kun alueelle on viimein löydetty yksi omistaja, jota kehittäminen kiinnostaa. Fortum tyytyi vain ylläpitämään kiinteistöjä, jotka eivät kuuluneet sen liiketoimintaan.

Huusko vertaa Leppiniemen mahdollisuuksia vanhoihin ruukkimiljöisiin, jotka ovat houkutelleet asukkaikseen muun muassa eri alojen taiteilijoita. Kaavassa tämä on huomioitu varautumalla voimalaitoksen lähellä asumisen lisäksi pienimuotoiseen yritystoimintaan.Mökkitonttejakin
luvassa


Mökkitontteja asemakaavassa ei varsinaisesti ole, mutta niitä on luvassa Leppiniemen osayleiskaavassa, joka etenee samaan aikaan. Osayleiskaava yltää lähelle Utasen voimalaitosta.

Uusin aluetta koskeva hanke on Kainuun ympäristökeskuksen hallinnoima EU-projekti "Ervi Oulujoella", jossa kootaan Oulujoen voimalaitosalueista tietoa, piirustuksia ja valokuvia sekä dokumentoidaan ja tutkitaan alueiden rakennuskantaa.

Leppiniemi on herättänyt kiinnostusta, mutta Huusko uskoo, että vasta nyt kaavaluonnoksen jälkeen keskustelu todella pääsee vauhtiin. Asemakaavan on määrä olla valmis tämän vuoden lopussa ja rakentamaan päästäisiin ainakin joillakin alueilla jo ensi vuonna.

"Ametan asia on ratkaista, myydäänkö vai vuokrataanko tontit, eikä siitä ole vielä neuvoteltu. Todennäköisesti ryhdytään myymään sekä tontteja että kiinteistöjä", arvioi Huusko.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
43
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
41
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image