Oulu

Lemmikit ovat omistajilleen yhtä tärkeitä kuin lapset ja niistä halutaan ammattilaisen ottamia potretteja – koirien ja kissojen stu­dio­ku­vaus­ten suosio kasvaa

Noora Sloten valokuvaamat berninpaimenkoirat Studio P.S.V:ssä. KUVA: Noora Slotte Studio P.S.V.
Oulu 12.8.2018 14:22
Anniina Rimpiläinen

Yhä useampi omistaja haluaa kuvauttaa rakkaan lemmikkinsä ammattilaisella. Lemmikkikuvien suosio on kasvanut viime vuosien aikana, kertovat oululaiset valokuvaajat Noora Slotte ja Piia Väyrynen. Asiakkaat haluavat ammattilaisen ikuistamaan nelijalkaisen ystävänsä monesta syystä, sanoo valokuvaaja Piia Väyrynen Studio Ollilasta.

– Lemmikkikuvien suosio on lisääntynyt viimeisen viiden vuoden aikana. Lemmikit ovat tänä päivänä ihmisille yhtä tärkeitä kuin lapset ja niistä halutaan valaistuja, laadukkaita kuvia, Väyrynen sanoo.

Väyrysen mukaan studiokuvausten suosio on noussut kaikissa kuvauksissa viime vuosien aikana. Kuvausten hintojen lasku on yksi syy. 

– Studiokuvaus ei ole enää mikään yläluokan riitti merkkipäivinä, vaan se on arkipäiväistynyt. Kuvaukset eivät ole enää niin eksklusiivinen palvelu. Entistä suuremmalla ihmisryhmällä on varaa käydä kuvauksissa, Väyrynen pohtii.

Väyrynen arvelee, että sosiaalisen median kasvu on myös vaikuttanut kuvausten suosioon.

– Ihmiset haluavat jakaa somessa kuvia ja niiden kuvien halutaan olevan hyviä. Sinne halutaan hyvää materiaalia, joka kerää tykkäyksiä ja sydämiä.

Lemmikin persoonallisuus halutaan esille

Lemmikeistä halutaan persoonallisia muotokuvia, kertoo valokuvaaja Noora Slotte Studio P.S.V:stä. Kuvista halutaan välittyvän koiran persoonallisuuden.

– Jos koira on hirveän liikkuvainen, niin se voi hyppiä ja kieriä kuvissa. Tai jos koira on vanhus, eikä jaksa enää liikkua, otetaan muotokuvamaisia kuvia, hän kertoo.

Väyrynen on samaa mieltä. Vilkas lemmikki ei ole valokuvaajalle ongelma, hän sanoo.

– Lemmikin arkuus sen sijaan voi olla ongelmallista. Jos lemmikki pelkää ja jännittää, niin tilanne on haastava. Kuvaustilanne täytyy osata luoda sellaiseksi, että lemmikin on hyvä olla siinä, Väyrynen sanoo.

– Lemmikki ei saa olla kuvauksissa pelokas. Täytyy olla tuntuma, että koiralla on hyvä olla kuvauksissa, sanoo Slotte.

Kuvasta täytyy välittyä lemmikin luonne, sanoo Väyrynen. Usein asiakkaat toivovat lemmikkikuvilta samoja asioita kuin lasten muotokuvilta.

– Lemmikkien vanhemmat ovat samanlaisia kuin ihmislasten vanhemmat. He haluavat, että heidän oma pikku kullanmurunsa on mahdollisimman söpön ja ihanan ja rakastettavan näköinen kuvassa, kertoo Väyrynen.

KUVA: Piia Väyrynen, Studio Ollila

Eniten studioissa kuvataan kissoja ja koiria. Väyrynen muistaa kuvanneensa myös kaneja, marsuja ja frettejä. Studiossa on myös käynyt joskus minihevonen.

– Siitä on tosin aikaa yli kymmenen vuotta. Eniten kuvataan koiria ja kissoja, hän sanoo.

Muotokuvaus ei ole sylikoirien yksinoikeus. Kuvauksiin tuodaan isoja ja pieniä rotuja tasaisesti, kertoo Slotte.

– Kuvauksissa käy erilaisia kotikoiria. Mitään eroa isojen ja pienten rotujen välillä ei ole. Myös hevosia kysellään joskus kuvattavaksi, hän sanoo.

Lapset ja lemmikit kuvataan samalla rutiinilla

Slotte ja Väyrynen molemmat vertaavat lemmikin kuvaamista lapsen kuvaamiseen. 

– Eläinten ja lasten kuvaamisessa on paljon samaa. Lasta ei voi käskyttää, että ole siinä ja tee näin. Koirankaan ei voi olettaa pysyvän tietyssä asennossa pitkään, Slotte sanoo.

– Lemmikkien kärsivällisyys kuvaustilanteissa on vielä lyhyempi kuin 1-vuotiaan lapsen. Jos lapsi jaksaa keskittyä kuvaukseen puoli tuntia, lemmikin aika on siitä vielä puolet lyhyempi, Väyrynen sanoo. 

Kuvaustilanteet voivat olla yhtä hässäkkää. Väyrysen mieleenpainuvimpia kuvauskokemuksia oli ranskanbulldog-pentueen kuvaaminen. Pentueessa oli 10 pentua.

– Kuvaustilanne oli hauska, koska studio oli aivan täynnä väkeä. Jokaiselle pennulle oli nimetty oma assistentti. Sen lisäksi studiossa oli siivooja ja kuvaaja, Väyrynen muistelee.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (100)

Miksi asettaa lapset ja lemmikit vastakkain? Lapset on ihania ja rakastan omiani yli kaiken. Eläimet on myös ihania ja voin kyllä sanoa rakastavani omaa koiraani ja se on perheenjäsen. Eivät mitenkään sulje pois toisiaan. Toki äidinrakkaus on aina äidinrakkautta ja kaiken muun ylittävää. Mutta sekä lemmikeistä että lapsista tietysti on huolehdittava kunnolla ja otettava vastuu! Jos siihen ei kykene niin parempi jättää molemmat hankkimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tietty siihen potrettiin täytyisi täräyttää omistaja/omistajat mukaan koska ovat yleensä oman elukkansa näköisiä. Saa siinä sitten ihastella komeeta perhekuvaa ja kertoilla miten ihanasti mamin hauvat olivat kuvauksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asemakaavoittajien pitäisi kaavoittaa omat alueensa koiranpitäjille. Sielläpähän kahlaisivat piskiensä kököissä ja lirulammikoissa. Siistit ja sivistyneet ihmiset haluavat asua ja kasvattaa lapsensa siistissä ympäristössä. Talot ovat ihmisiä varten, eikä mitään eläinkoteja.
Noita kaiken maailman kirppusirkuksia ja muita elukoita on aivan liikaa. Niitä ei kaupungissa tarvita. Elukoiksi luen myös tupakan pössyttelijät. Ei muuta kun omat gettonsa niillekin jonnekin Juurussuon taakse korpeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kuulema käteviä taikalaatikoita, jolla saadaan koirat häipymään lähialueelta. Nappi vain pohjaan häipyvät ulinan kans. Mistähän sais?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistähän löytyis vastaava, jolla saataisiin eläinten vihaajat, ammattivalittajat ja muut turhat hapenkuluttajat häviämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen jo useamman eläintenvihaajan hiljentänyt ja nyt eivät uskalla kuin hiljaa hiipien liikkua ja katse tiukasti maahan suunnattuna.
Ja saman teen kaikille turhan puhujille, joten odotellaan taas seuraavaa hölmöä kohdalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ällöttää oikeasti se, että lapsia ja lemmikkejä edes verrataan toisiinsa ja jopa asetetaan lemmikit lasten yläpuolelle. On kylläkin parempi, että ne, jotka nimittävät lapsia sinappikoneiksi tai kakaroiksi, eivät koskaan lapsia hankikaan. Yksi merkittävä ero lasten ja lemmikkien hoidossa on mm. se, että lasten ulosteet laitetaan vaippojen mukana roskikseen, mutta monien "isien ja äitien kultamussukoiden" ulosteet jäävät puistojen poluille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kun kakarat on kuljuvia sinappikoneita jotka haisee niin kotona kuin puutarhassakin.
Ja ne polulle jääneet ulosteet maatuvat, mutta se sinappikoneen vaippa ei maadu joita tuolla teiden varsilla näkyy pilvin pimein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä vaan että ihmiset ei lisäänny,tänne rynnistää lähitulevaisuudessa järjetön määrä ilmastopakolaisia ja vielä muitakin kunhan kaikki kuulevat miten hyvä Suomessa on elää ilmaiseksi kaikilla herkuilla ja rahaakin vielä maksetaan ja jos ei huvita jäädä .lennätetään ilmaiseksi takaisin ja siitäkin maksetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä tosiasia ei muutu, lapset on tulevaisuuden tuoja.
Koirat hoitakoon vahtimisen kopin suojassa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin mistä saataisiin myös ihmiskunnalle sellanen ettei lisääntyisivät kuin sienet sellanen " pommit, siis onhan niitä????!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toki ymmärrän lemmikit ja niiden tärkeyden omistajilleen, kuvauksetkin ok, tosin allergiat huomioon ottaen studiossa. Iso MUTTA on nämä lemmikeitä lapsenkorvikkeena pitävät aikuiset, jotka raahaavat jokapaikkaan "lapsensa", oli kyseessä sukujuhlat pienessä osakehuoneistossa, tahikka leirintäalue yleisenä tilana. Kaikki ei pidä eläimistä. Allergia ym. muut syyt elukoiden omistajien pitäisi huomioida ennen kuin tuovat "näytille" lemmikkinsä ja odottavat kaikkien nauttivan kuolaavista, pikkupissoista, kynnenjäljistä, ympäriravaavista ja välillä useamman koiran yhteenotoista. Itsekeskeisiä
ja kateellisia ihmisiä monesti ovat nämä lemmikilliset. Kurissa ja kunniassa ok, mutta ottakaa elukalliset ihmiset muutkin huomioon;) Anteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulevaisuus hyvinkin, ellei ole rikoksen poluille eksynyt jälkikasvu. Siinä riittää lopuks elämää harmittelemista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka koirarakastaja auttaaisi, kun naapurin koira raksuttaa aina, kun talon ihmiset on pois?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menee rutiinilla itsellä. Lappu ensin postilaatikosta, jossa kerron asiasta. Lapussa on maininta, että seuraavan kerran kun saa koiran vuoksi valvoa, niin ilmoittelen suoraan isännöitsijälle. Yleensä nuo kaksi vaaditaan. Eli jokaista koiraa kohti saa yleensä valvoa useamman yön -säpsähtää hereille, kun rakki haukkuu esim kalevan jakajaa, kuunnella sitä louskutusta ihan milloin vain. Koiria on suomessa aivan liikaa. Ei voi ymmärtää, miten noihin määriin ei aleta jo puuttumaan haittaverotuksella ja kontrollilla. Käytännössä joka päivä saa lukea karkulaisista, jotka juoksentelevat autojen seassa. Kerrostalossa räksyttävä koira häiritsee käytännössä koko talon elämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taloyhtiössä sentään pystyy asiaan puuttumaan, jos koira räksyttää jatkuvasti tai pennut häiriköi. Ok-talossa ei voi muuta kuin muuttaa itse pois, kun ei ole taloyhtiösääntöjä eikä isännöitsijää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä siinä on kissut ja sessut kaukana tärkeästä, kun ne tuolla vapaana ovat!
Ihan joka ikinen päivä on irtokoiria ja kissoja tuolla kuleksimassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (100)

Uutisvirta

102
Puheenaihe: Ovatko Stora Enson yt:t suurempi isku kuin Nokian vähennykset?
56
Lehmät kuumentavat vaalikeskustelua – keskusta ja kokoomus pelkäävät vasemmiston ja vihreiden ilmastotekoja
51
Kärpät nollasi Ilveksen ja siirtyi puolivälieräsarjassa 2–0 -johtoon – Osalan taklaus kuumensi tunteet, pitkä pelikielto uhkaa
37
Analyysi: Vaalikampanjoista loppuivat repivät aiheet, koska kukaan ei halua suututtaa Sdp:tä
30
Suomalaiset käyvät viivytystaistelua harjoituksessa Ruotsin lumisissa metsissä: "Sodankylästä tulleelle jääkäriprikaatijoukollekin saattaa olla haasteellista"
18
Ferrovanin tehdasta ei tulekaan Raaheen – yhtiö on asetettu selvitystilaan ja toimitusjohtaja vapautettu tehtävästään
17
Ulkoministeri Timo Soinin kimppuun yritettiin hyökätä Vantaalla – vartijat taltuttivat Soldiers of Odin -tunnuksiin pukeutuneen miehen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu paikoin huonoksi aamuyöstä alkaen Kainuun maakunnassa, Etelä- ja Itä-Lapissa sekä Koillismaalla lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

383 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kyseenalainen onnellisuustutkimus

Kyllä tutkimus perustuu mitattavissa oleviin, ja myös vertailukelpoisiin tietoihin eikä mielipiteisiin. Tämä oli jo sei... Lue lisää...
Heippa vaan rehellis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image