Oulu

Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hy­vän­te­ke­väi­syys­toi­min­ta on Suomessa erityisen suosittua

Lions-liiton piirikuvernööri Hannu Anttonen sanoo, että hyväntekeväisyystoiminta leijonissa on Lions-jäsenille itselleenkin hyödyllistä ja kehittävää. KUVA: Teija Soini
Oulu 27.2.2020 21:05
Pasi Klemettilä

Hannu Anttonen: Lions-jäsen palvelee, verkostoituu ja saa uutta oppia.

Entisinä aikoina Lions-klubeja usein pidettiin hyväntekeväisyyttä harrastavina ukkoklubeina, mutta herrakerhoista ei enää ole kyse, kun naisiakin on mukana jo neljäsosa. Näin sanoo Hannu Anttonen, joka on Suomen Lions Liiton I-piirin eli Oulun ja Raahen seuduilla sekä Kainuussa toimivien Lions-klubien organisaation ylin henkilö eli piirikuvernööri.

Lions-toimintaan pääsee mukaan ilmoittautumalla, paikallisen klubin hallitus päättää jäsenyydestä. Ennen oli ilmoittautumisen jälkeen tiukanpuoleinen karsinta.

– Varsinaisia kriteereitä ei enää ole. Kunhan on hyvämaineinen Suomen kansalainen, joka maksaa jäsenmaksunsa, Anttonen toteaa.

Ikärajojakaan ei ole. Anttosen mielestä Lions-toiminta sopii erityisen hyvin toiminnan tuloksellisuuden kannalta henkilöille, joilla eläkeikä alkaa olla lähellä tai joilla se on juuri koittanut.

– Heillä on virtaa kovasti touhuta ja tehdä. Pyörät pyörivät vielä työelämän jälkeen. Mutta kaiken ikäisiä tarvitaan, Anttonen sanoo.

Lionseilla on myös oma nuorisojärjestö, Leot. Siinä on 12–30-vuotiaita henkilöitä.

Niin sanotuilla teemaklubeilla haetaan myös nykyään leijoniin uusia jäseniä. Näitä teemaklubeja on vaikkapa golfin tai luontoharrastuksen ympärillä.

Lions-työssä on kyse alueellisesta ja kansainvälisestä palvelu- ja hyväntekeväisyystoiminnasta. Sen lisäksi yhteisestä toiminnasta on huvia ja hyötyä leijonalle itselleen.

Mahdollisuus verkostoitumiseen erilaisten ihmisten kanssa on monelle yksi tärkeä houkutin lähteä mukaan toimintaan.

Elämäntilanteesta riippuen toiset tekevät Anttosen mukaan päivittäin useita tunteja leijonatyötä ja toiset taas hyvinkin satunnaisesti.

– Innostuneisuus on hyvin tärkeä asia. Sehän tarkoittaa, että tekemisen pitää olla luovaa. Sen ei saisi olla hierarkkista eikä hirvittävän päämäärätietoista. Sen ei pitäisi olla liian strategisesti johdettua, että siinä säilyisi luovuuden tunne, Anttonen pohtii.

Leijonilla on yhteistoimintaa hyväntekeväisyysprojekteissaan myös leijonien ulkopuolisten tahojen ja henkilöiden kanssa.

Anttosen mukaan näyttää siltä, että osa ihmisistä lähtee nykyään hyvin mielellään niin sanottuun pop up-toimintaan mukaan.

– Sellaista pitkää jauhamista, että tehtäisiinkö tätä ja miksi tehtäisiin, ei enää suosita. Sillä tavalla saadaan myös muita kuin jäseniä mukaan projekteihin, muun muassa opiskelijoita.

Anttonen uskoo, että tällainen toiminta yleistyy tulevaisuudessa.

Hän arvelee myös, että rahan merkitys hyväntekeväisyystyössä vähenee ja palvelun henkisen tuen osuus kasvaa.

Anttonen itse on ollut 35 vuotta mukana Lions-toiminnassa. Häntä on kiinnostanut järjestössä uuden oppiminen, uusien tehtävien hoito.

– Suomessa on maailman toiseksi tihein leijonaverkosto. Tämän täytyy sopia suomalaisille, kun me olemme näin aktiivisia, Anttonen sanoo.

Hän arvelee, että suomalaisten tunnollisuus ja sitoutuvuus vaikuttavat.

– Kyllä me edelleen saamme jäseniä. Mutta vaihtuvuus on myös kohtuullisen suurta. Kolmasosa jäsenistä on hyvin aktiivisia, kolmasosa kohtuuden ystäviä ja kolmasosa on suhteellisen passiivisia.

Kaikki eivät tykkää kokouksissa istumisesta.

– He kyllä ilmaantuvat yleensä tapahtumiin mukaan, rakentamaan niitä. Selvästi kokoustamiskulttuurista pitäisi päästä tekemiseen, ja siinä naiset ovat miehiä taitavampia, Anttonen sanoo.

Lionsien kuvernöörit Ouluun kokoukseen

Oulussa järjestetään ensi viikonloppuna Lions-liiton kuvernöörineuvoston kokous, jonka iltajuhlassa noin 170 leijonaa juhlii 60-vuotiasta Suomen Lions-liittoa ja 55-vuotiasta Oulun ja Raahen sekä Kainuussa toimivaa I-piiriä.

I-piirin alueella on 52 klubia, joissa on 1 150 jäsentä. Oulussa on 20 klubia.

Lionsien palvelutoiminnan painopisteitä maailmassa ovat nälkä, näkö, ympäristö, diabetes ja lapsuusajan syöpä.

Paikallisesti leijonat auttavat ja palvelevat omilla asuinalueillaan järjestämällä esimerkiksi erilaisia perhetapahtumia, siivoustempauksia, hyväntekeväisyyskonsertteja ja keräyksiä.

I-piirin alueella leijonat tekevät vuosittain yhteensä yli 1 100 palveluaktiviteettia, käyttävät niihin reilut 25 000 tuntia, keräävät varoja yli 140 000 euroa ja lahjoittavat yli 160 000 euroa.

 

MAINOS

Kommentoi

Hyvä maineinen, mutta tarviiko olla hyvä tapainen. Mielestäni rehellisyyttä tarvisi, kun jäsenenä vie viestiä eteenpäin. Miten tämä puoli selvitetään ettei "hyvä veli systeemi" toimisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image