Oulu

Lehto: Kerrostalon vajoaminen Al­ber­tin­ka­dul­la on saatu kuriin – halkeamat vanhan talon seinissä korjataan alkukesästä

Lehto Asunnot Oy:n mukaan uusi tuentaratkaisu on toiminut hyvin, eikä ongelmia sen jälkeen enää ole ilmennyt. KUVA: Pekka Peura
Oulu 16.5.2019 6:05
Raimo Pirttikoski

Marskinpuiston työmaasta aiheutuneet halkeamat vanhan talon seinissä korjataan alkukesästä.

Naapuritontin rakennustöiden vuoksi painunut kerrostalo Albertinkatu 11:ssä Oulun keskustassa tuettiin tukevammin viime syksynä. Lehto Asunnot Oy:n mukaan uusi tuentaratkaisu on toiminut hyvin, eikä ongelmia sen jälkeen enää ole ilmennyt.

– Sinne asennettiin uudet tukipaalut, ja niiden päähän valettiin tukipalkki kantamaan taloa. Teräspalkit on asennettu kallioon, Lehto Asuntojen tuotantojohtaja Markku Sauvola sanoo.

Vanhan talon painuminen muutamalla sentillä hoksattiin viime elokuussa. Oulun rakennusvalvonta vaati, että tuennasta tehdyt suunnitelmat tarkastaa ulkopuolinen asiantuntija.

Notkahdus aiheutui ilmeisesti siitä, että viereisellä Marskinpuisto-kerrostalon työmaalla lyötiin maahan teräspontteja tukemaan tulevaa kaivantoa.

Albertinkatu 11:n seiniin ilmaantui joitakin halkeamia, eivätkä kaikki ovet ja ikkunat toimineet kunnolla. Hissikin reistaili.

– Tällaiset asumiseen vaikuttavat viat käytiin heti korjaamassa paikan päällä. Seinien halkeamia ei vielä ole lähdetty korjaamaan, koska huhtikuussa sillä osalla oli vielä tukipontteja maassa. Halusimme ensin katsoa, aiheuttaako niiden poistaminen lisävaurioita, Sauvola kertoo.

Marskinpuiston tieltä purettiin viime kesänä niin sanottu Pohjolan talo. Albertinkatu 11:ssä sijaitseva kerrostalo on valmistunut 1950-luvulla.

Sauvolan mukaan halkeamia on Albertinkatu 11:n ensimmäisen porrashuoneen seinässä lähimpänä Marskinpuistoa.

– Muualle ne eivät ole levinneet, eikä lattioissa ole havaittu painumia. Kantavissa rakenteissa olevat halkeamat on tarkoitus täyttää epoksimassalla nyt alkukesästä, Sauvola kertoo.

Lehto Asunnot on luvannut kustantaa korjaukset.

– Tarkempaa kustannusarviota ei ole vielä tehty. Ei siihen varmaan yksi kymppitonni riitä, mutta ei niitä kovin montakaan tarvita, Sauvola sanoo.

Marskinpuisto-kerrostalon työmaalla osin 12-kerroksisen talon kellarikerrokset ovat jo valmiita.

– Työt ovat edenneet hyvin. Ensimmäisessä kerroksessa seinät on pääosin tehty, toisessa kerroksessa seinätyöt ovat juuri alkaneet, Sauvola kertoo.

– Aikataulukin näyttää tässä vaiheessa ihan hyvältä. Tavoitteena on, että talo valmistuu viimeistään ensi vuoden joulukuussa. Osa asunnoista on jo myyty.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Vahingoitettu talo pitää rakentaa uudestaan. Asukkaille pitää korvata täysimääräisesti siitä aiheutuva haitta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvää siitä ei saa muuten, kuin pistämällä tönö matalaksi ja naapuritönölle sama toimenpide, sitten kunnon perustukset ja eikun rakentamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melko monta kertaa on Lehti mainostanut rakennusta Kalevan etusivulla - kauppa ei käy?
Tämän lisäksi Kalessa on ollut monta tälläistä puolivillaista juttua ko. talosta.
Miksi kauppa ei käy? Onko talo liian kallis vai eikö tuon näköinen talo kelpaa ostajille vai sekä että?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asuntopohjista ja huoneistojakaumasta löytynee syy. Omaan kotiin muuttaville miniyksiöitä täynnä oleva talo ei ole houkutteleva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vajosihan pörssikurssikin, joten ei uutta maan päällä. Tosipuheessa, ei tuollaisia voi ennakoida, näin uskon. Ja hyvä että rakennetaan uutta, niissä on paljon työpaikkoja, eikä pelkästään timpureille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on tosi haasteellisia rakennuskohteita onhan kaupunki suurelta osin vanhaa meren pohjaa. Monet isotkin rakennukset ovat rakennettu puupaalujen varaan ja jos tällaiseen viereen rakennetaan uusi paremmin perustettu rakennus, tulee vanhalla monenlaisia painuma- halkeilu- yms. ongelmia. Näitä puupaalujen varaan rakennettuja joudutaan tukemaan perustuksiltaan vielä moneen kertaan, mutta vanhimmasta päästä ne voisi jo varsin iäkkänä purkaa pois ja rakentaan uutta paremmin perustettua tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakkoko sinne on kaivaa toisen talon vieraan monta kerrosta syvä monttu. Toisenlaisella suunnitteluratkaisulla ei olisi häritty naapuritalon perustuksia eikä talo olisi vajonut. Eli vika on rakennusprojektiin ryhtyvän vastuulla. Tietoinen riski vain toteutui tässä tapauksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kerrostaloja aivan miten huvittaa voi perustaa. Hyvä vaan kun uutta tehdessä hoidetaan asioita kuntoon. Vaikka en Lehtoa yrityksenä kovin korkealle arvosta, niin ei se heidän vikansa kuitenkaan ole jos naapuritalon perustukset ovat liian huterat. Ihan asialliselta on kuulostanut asioiden hoito.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin Lehto Oy hoitaa naapurinsa jätteiden kierrätyksen kuntoon? Näin lupasivat tehdä urakkansa alussa. Siirsivät pahvin kierrätyksen pois. Edelleen alueen asukkaat ja yritykset tunkevat pahvinsa sekajätteeseen. Luonto ja jätteenkäsittelijät kiittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä se polttolaitoksessa palaa hyvin, ei ongelmaa. Kerrostaloasukkaat sitten käyttää tuotetun energian lämpimänä vetenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä sitä voi korjata muuten kuin pinta-tasotteilla, loppu arvonalennus rahana, puhutaan kuitenkin sadoista tuhansista !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä kuitenkin voi korjata muilla kuin pintatasotteilla. Älä esiinny asiantuntijana kun et oikeasti tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

10 tonneista siinä puhutiin.
On muuten hieno paikka ja komia talo siihen tulossa, ei muuta kuin semppiä Lehto Oy:lle ja työn tekijöille, tehkää laadukasta työtä, tämä arvo rakennus seisoo siinä satoja vuosia, tyylikäs upea rakennus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun taidot ei vain riitä viin ne vain ei riitä. Näinhän oli jo saneerausosastollakin. Talousojattua rakentamista tai oliko sittenkään.
Kun tuollainen talo liikkuu, niin aina jää jännitteitä rakenteisiin, jotka voivat ilmaantua vielä pitkienkin aikain päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se Albertinkadun 11 talo pureta myös ja tilalle uudistalo, näin olen kuullut?
Sekin sellainen vanha ’laho’ rötiskö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ei osta kyseiseltä firmalta yhtään asuntoa, niitä joku saa vuoden päästä edullisesti. Kerrostaloissa tulee alennusmyynnit Oulussa viimeistään ensi talvena, ylituotanto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

8:05
Äärioikeistolaiset ja fasismin vastustajat kahakoivat mielenosoituksissa Portlandissa – Kuusi loukkaantui, yksi sairaalaan
8:00
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
7:12
MM-mestaruuden vuonna 1995 tuonut vauhti puuttuu Jutin ja Antsan muisteluista
7:03
Torniolainen Ilmari Majuri, 40, osti ensimmäiset lehmänsä asuessaan Helsingissä – nyt onnellinen paluumuuttaja omistaa elämänsä kyyttöjen suojelulle Tilaajille
7:00
Päivän leffapoiminnat: Mainiot teinitytöt ovat punk – Mira Barkhammar, Mira Grosin ja Liv LeMoyne tekevät hienot roolit
7:00
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta
7:00
Maakuntien sote-hankkeita varten pyritään jo tänä vuonna järjestämään rahoitushaku – valtionavustusta voi saada esimerkiksi terveyskeskusten lääkäripulaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Hävytöntä. Puoluetukeen, joka pitäisi kokonaan poistaa ehdotetaan SDP:n toimesta korotusta 20%. Erilaisia avustajia pa... Lue lisää...
seppä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image