Oulu

Le­gen­daa­ri­ses­ta Oulun yliopiston or­to­to­po­lo­gian dosentista Aapo Heikkilästä suunnitellaan elokuvaa

Kuva vuodelta 1991, jolloin Aapo Heikkilä piti 60-vuotisjuhlaluentoa Oulun yliopistolla. KUVA: Rasila Risto
Oulu 16.4.2018 11:02
Kaleva

Oman tieteenalansa itseoppineesta dosentista, Aapo Heikkilästä (1931–1993) suunnitellaan täyspitkää elokuvaa. Aapo Heikkilä toimi aktiivisesti Oulun yliopistolla 1960-luvulta lähtien luennoiden lopulta täysille saleille itse keksimästään tieteenalasta, ortotopologiasta.

Ortotopologian aiheita olivat mm. ”sininen enkeli para-avaruudessa”, "tontun pään tilavuuden laskeminen” ja ”g-orbitaalit ja sinisen elektronin symbioosi kierteisgalaksin hypotenuusassa”.

Ennen Oulun yliopistolla luotua uraansa Heikkilä toimi muun muassa Pulkkilan Vornan kylässä kansakoulunopettajana omatekoisin todistuksin ja avasi psykiatrisen yksityisvastaanoton Vaasaan. 

Aapo Heikkilän luennot olivat yliopiston suosituimpia, vaikka hänellä ei koskaan ollut opinto-oikeutta saati virallista asemaa. KUVA: Hilli Jorma

Heikkilä valittiin myös vuoden oululaiseksi vuonna 1987.

Aapo Heikkilän kuolemasta tulee kuluneeksi 25 vuotta 22.04.2018.

Elokuvan tuottaa oululainen Klaffi Tuotannot, joka pyytää yleisöltä tarinoita ja muistoja Aapo Heikkilästä. Niitä voi kertoa Facebookissa tai sähköpostitse kimmo@klaffi.com.

Elokuvan idean keksi mediapersoona Lauri Salovaara ja elokuvan käsikirjoittaa Tomi Tuikkala.

Lue Kaleva.fi:ssä vuonna 2009 julkaistu juttu Aapo Heikkilästä: Luentosalien legenda

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (47)

Kertokaa nyt ihmeessä, onko kysymys näytelmäelokuvasta vai dokumentista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aapolle pitäisi saada nimikkoaukio tai muu vastaava tila yliopistolla! Kaleva voisi edesauttaa sitä ottamalla sen ikäänkuin sydämenasiakseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aapon kotipaikalla asuu hänen veljensä mistä sais paljon lisätietoa Aapon elämästä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä siellä on käyty. Olavi Heikkinen kirjoitti Aaposta kirjan. Siihen on jo haastateltu ihmisiä Haapavedeltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis mitä? Oululaisia on vedätetty jo 60-luvulta asti, nykypäivän laturi-ihmeeseen ja prinssiin kultaisessa mersussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oma finanssitilanne Aapon kanssa käsiteltyä kai muutamia satoja kertoja. Se oli opiskeluaikoina yleisimmin huono. Ortotopologiasta en valitettavasti ymmärrä vieläkään mitään.

Aiemmissa kommenteissa mainittu Martti Suosalo olisi varmasti mainio Aapo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan kuunnelleeni Aapo Heikkilän luentoa täpötäydessä salissa Linnanmaalla joskus opiskeluaikoinani. En tajunnut mitään - humanistiin taisi mennä melkein täydestä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä voitin Aapo Heikkilän shakissa, Aapo luovutti heti kun ei saanut valkoisia nappuloita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan kaikkivoipa ortotopologian tieteenalakaan ei sentään ollut. Aapo joutui myöntämään, että ainakaan para-avaruuden komponenteilla ei voi mitata hallituskuvioita. Ei, vaikka käytettävissä olisi lausekkeen eteen symboliksi jopa hakaristi. Hakaristi ortotopologian symbolina edusti Aapon mukaan propadandaa. Siis ei g:llä, vaan d:llä. Siis Döbbelsin erikoisalaa ortotopologiassa.

Tämä kävi ilmi, kun joku pidemmälle eräs edistynyt tieteenharjoittaja erehtyi piirtämään taululle hakaristin symboliksi lausekkeen alkajaisiksi. Aapo totesi, että nyt taisit poika panna eholle. Lähteeksi kelvannee, oliko se itse Kampsuherran sukunimikaiman, kirjoittama artikkeli Oulu -lehdessä Aapon vuoden oululainen -valinnan aikoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olimme keräämässä kotitalouskyselyaineistoa Haapavedellä joskus 80-luvun lopulla. Kävimme taloja läpi, ja eräässä talossa kerrottiin minulle, että tuolla on Aapon kotitalo. Talonväki kyseli kovasti Aapon yliopistourasta. Totesin, että siellä Linnanmaalla Aapo dosenttina pitää luentoja täysille saleille. Eivät kyselleet enempää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aapo kyseli usein olisiko kymppiä antaa. Joku kerran näytti että nyt on vain satanen mukana. Aapo kaivoi povesta setelinipun ja sanoi voivansa antaa 90 mk takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kympin maksoi vain rehtori. Muilla taksa oli markka. Rehtorilta Aapo haki kymppinsä tasan kerran kuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen istunut samoilla luennoilla elokuvan päähenkilön kanssa ja paljon muutakin mielenkiintoista on muistoissa. 😘

Nyt pitää alkaa etsimään Aapon luentoja ja hänen myöntämiään diplomeja arkistojen kätköistä. Niistä voi tulla elokuvan myötä rahanarvoista tavaraa.

Kehun itseäni sen verran, että olin jo kymmeniä vuosia sitten itseohjautuva opiskelija. En käynyt yhdelläkään Aapon luennoilla, mutta silti sain diplomeja arvosanalla laude implissima. Rikos lienee vanhentunut, joten uskallan kertoa maksaneeni niistä.

Sain kutsun diplomien juhlalliseen luovutustilaisuuteen teoreettisen fysiikan laitokselle. Kahvipöydällä oli iso säästöpossu, johon sai laittaa käteistä rahaa. Muuten Aapo ei pyytänyt minulta rahaa kuin kerran. Tapasimme Isollakadulla ja hän kysyi: "On nolo pyytää naiselta rahaa, mutta olisiko Ellillä antaa markkaa?"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entisenä oululaisena Suosalolle varmaan palautuisi helposti mieleen oululainen ja pohjois-pohjalainen murre ja puheen rytmi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan toivottavasti lopun ikääni, kun Suosalo Oulussa venäläisen klassikon monologinsa vuodatuksen sekaan pokkana upotti taitavasti tyyliin "tällaisia nämä venäläiset klassikot ovat". Laajasta naurunhörähdyksestä hän varmaan päätteli, että teatteriväki seurasi monologia vain turhan ajatuksella. Aapokaan ei tainnut koskaan jäädä sanattomaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (47)

Uutisvirta

25
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
13
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
12
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"
11
Vammaisten pysäköintilupia käytetään jatkuvasti väärin – lupa voi olla vainajalta tai se on väärennetty alkuperäisestä
7
Hollannin Leeuwarden vakuutti Oulu2026-hankkeen puuhahenkilöt – oppia haetaan parhaillaan Ouluun
6
Humala kasvaa Pyhäsalmen kaivoksessa 660 metrin syvyydessä – maan alla vuodenajalla tai vuorokaudenajalla ei ole väliä
6
Kärpät viikonlopuksi Itä-Suomeen – Kanadalaispuolustaja Shaun Heshka liittyi taas joukkueen mukaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

120 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Verohallituksen sivuilla lukee: "Kotitalousvähennyksen tarkoitus on parantaa työllisyyttä kannustamalla kotitalouksia te... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image