Oulu

Läm­sän­jär­vel­le annettiin harvinainen uintikielto - punaiset kyltit rannalla

Lämsänjärvessä uiminen on kielletty. KUVA: Pekka Ala-aho/arkisto
Oulu 1.8.2014 14:27
Kaleva

Oulun ympäristötoimi antoi perjantaina uintikiellon Lämsänjärvelle. Nyt käyttöön otettiin järeä ase, sillä tautien leviäminen halutaan estää.

Ympäristötoimi antoi viime tiistaina kehotuksen välttää uimista Lämsänjärvellä, nyt vuorossa oli kielto. Järven rannoilla on punaisia kieltokylttejä.

Kielto on voimassa aikanakin ensi viikon torstaihin saakka.

Kemisti Seija Karjalainen ei muista, että Oulussa olisi aikaisemmin annettu uintikieltoa uimarannalle.

Ympäristötoimella ei ole tietoa, onko Lämsänjärvellä käynyt viikon aikana uijia vatsatautijupakasta huolimatta.

Uusia vatsatautiin sairastuneita Lämsänjärvellä uineita on ilmoittautunut ympäristötoimeen. Yhteensä sairastuneita on Karjalaisen mukaan noin 45. Kaikki sairastuneet ovat olleet Lämsänjärvellä viime perjantaina, lauantaina tai sunnuntaina. Viikon aikana ei ole ilmennyt uusia tautitapauksia.

Ympäristötoimi on ilmoittanut sairastuneille, että he veisivät ulostenäytteensä terveyskeskukseen.

Eilen todettiin, että Lämsänjärvestä otetuista vesinäytteistä on löydetty sekä noro- että adenoviruksia.

Norovirus tarttuu herkästi ihmisestä toiseen veden välityksellä. Adenovirukset osoittavat ulosteperäistä saastumista. Varsinkin adenovirus voi säilyä vedessä pidempään.

Ympäristötoimi otti torstaina bakteerinäytteet Lämsänjärvestä, niiden mukaan indikaattoribakteeri E.colin pitoisuuden olivat pienentyneet edelleen. Bakteerinäytteet eivät siis ole näyttäneet punaista.

Ensi maanantaina järvestä otetaan uudet virusnäytteet, jotka valmistuvat viimeistään ensi viikon torstaina.

Muilta Oulun uimarannoilta ei ole tullut ilmoituksia sairastuneista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (71)

Onko niissä bajamajoissa mitään käsienpesu mahdollisuutta, entä onko aina paperiakaan että sais pyyhkäistyä peräpäänsä? Jossain oli kirjoitus, että niitä tyhjennetään kerran viikossa, ei varmaan riitä tuolle väkimäärälle noin harvoin tapahtuva tyhjennys, entä siivotaanko niitä milloinkaan. Suomesta on tullut epäsiisti maa kun säästetään siivouksessa, tässä se nähdään mikä on tulos. Kuinka monta kertaa eduskunnassa wc tilat siivotaan kerran viikossa vai kerran kuukaudessa vaiko jokapäivä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lätäköt ei ole tarkoitettu uimiseen = lähtökohta.
Muutoinkin ihmisten, aikuisten (??) rantakäyttäytyminen. Pikkulasten tarpeita tehdään veteen aikuisen avustamana. Nuorisoporukat viettää kosteita iltoja rannoilla ja meno sen mukaista...
Koiria uitetaan em. lätäköissä.
Jos mistään em. menet mainitsemaan - haukut saat jne.
Eli ihan hyvä että tällaisia epidemioita tulee ja rajuna. Ei ihminen opi kuin kantapään kautta, jos sittenkään... Ainahan niitä minä ite ihmisiä on olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa nyt saataisiin Lämsänjärvelle huoltorakennus: kunnon wc:t, ehkä suihkutkin, roskikset, pukuhuoneet.. Ja tiloja myös huollettais!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä muutamia vuosia sitten yksi äiti pesi ouluntullin montulla kestovaippaa rantavedessä.Siihen ne pökäleet jäi kellumaan rantaveteen.Haistatteli vaan kun sanottiin asiasta.Näinhän ne kuulemma muutkin tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koiranomistaja tuonne koiraa vie. Ymmärtää tollokin mitä tuo ihmismäärä saa aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uimarantoja valvotaan viranomaisten toimesta koko ajan ja ihme ettei tästä järvestä, joka on vuosia ollut täynnä auringonottajia ja uimareita, ole tullut ongelmia. Johtuuko pohjavesialtaasta, jossa veden vaihtuminen pitkittyneiden helteiden vuoksi vähentynyt kovasti ja vettä näyttää ainakin kuvassa olevan aika vähän!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka Muhoksen juomavesi on jossain paikoin aivan ruskeaa niin ei se toki noin vaarallista ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi lämsänjärvellä ei ole kiinteitä vessoja, vaan kaksi helteessä haisevaa bajamajaa, jotka haisevat kymmenien metrien päähän? Ei ihme että joku on tehnyt tarpeensa järveen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väkeä todella paljon aamusta iltaan,hikinen bajamaja niin ei epäilystäkään että tekee mieli päästää tarpeet veteen. Tekeehän ne uimahalleissakin,miksei sitten luonnoveteen. Ja henk.koht hygienia huono niin virukset leviää lämpimässä,seisovassa vedessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen suuresti asennetta: "Muilta Oulun uimarannoilta ei ole tullut ilmoituksia sairastuneista." Ympäristötoimen tehtävä on mitä suuremmassa määrin ennaltaehkäistä terveyshaittojen syntymistä. Sen velvollisuus on valvoa uimarantoja! Ei saa odottaa sitä, että ensin sairastutaan ja sitten vasta toimitaan. Toiminnan on oltava heti riittävän tehokasta. Mieluummin ylitehokasta ja sitten kun tilanne on tiedossa, voidaan toimintoja täsmentää tilanteen mukaisiksi. Tavoitteena on oltava, ettei kenenkään terveys vaarannu.
On perusteltua kysyä mikä on viranomaisten vastuu asiassa. Mielestäni ympäristötoimen toiminta asiassa on puolueettomien viranomaisten toimesta selvitettävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

uimarannan käyttäjilläkin pitää olla vastuuta. ei kukaan voi olla ottamassa näytteitä joka päivä (ehkä tunnin välein) kaikilta rannoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on paljon väkeä ja nallikariin tullaan kauempaakin, tottakai siinä vesistöt saastuu minkä sille viranomaiset voi tehdä, itellä ne pitää hakea puhtaammat uimavedet ajella kauemmas tai olla uimatta, suurkaupugin ongelmat alkaa näkyä saastumisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt puhutaan pikku lätäköstä nimeltään Lämsänjärvi, joka on pohjavesialuetta ja näyttää olevan aika vähän vettä kuvassa! Nallikarilla ei ole mitään tekemistä ja muut uimapaikat on ihan OK kunnossa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai uimarannan käyttäjilläkin pitää olla vastuuta. Se ei kuitenkaan poista viranomaisten valvontavelvollisuutta. Valitettavasti on aina niitä, jotka eivät kanna vastuuta. Eikä vastuun kantaminen suinkaan aina estä veden saastumista. Valvonta ei tarkoita sitä, että tunnin välein otettaan kaikilta rannoilta näytteitä. Näytteenotossa tulee käyttää järkeä ja ottaa helpoiten saastuvilta rannoilta useammin kuin muilta rannoilta. Tilanteen ollessa tämän kesän kaltainen näytteitä tulisi ottaa nykyistä useammin ja tutkia niistä myös viruksia. Nyt näytteitä on otettu kaikilta yleisiltä rannoilta vain kolmen viikon välein! Rantoja tulisi valvoa myös muutekin kuin näytteitä ottamalla ja puuttua epäkohtiin sekä valvontaa suoritettaessa tilanteen mukaan ottaa lisää näytteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kerran ties kuinka monessa kymmenessä vuodessa tulee muutamalle kymmenelle ihmiselle mahatauti uimavesistä, valvonta on ollut täysin riittävää. Se nyt vaan on niin, että verorahoille on parempaakin käyttöä kuin yrittää summamutikassa saalistaa vatsapöpöä uimarannoilta. Kaikkia ongelmia ei voida ehkäistä, eikä kaikkialle pystyttää kaiteita, ja siksi pitää yrittää ehkäistä ongelmia mahdollisimman kustannustehokkaasti. Toisessa paikkaa rahoille vaan saadaan parempi vastine kuin toisessa, olkoon, että välillä käy näin kuin nyt on käynyt.

Ihmiset ylireagoivat massatapauksiin aina. Hyvänä esimerkkinä toimikoot lentäminen. Lento-onnettomuus aiheuttaa aina suurta järkytystä, koska pahimmillaa satoja ihmisiä kuolee kerralla, ja siihen vaaditaan aina uusia turvallisuutta lisääviä tekijöitä. Silti lentäminen on ylivoimaisesti turvallisin matkustumuoto, katsoi asiaa miltä kantilta tahansa. Autoliikenteessä kuolee vuosittain satoja kertoja enemmän ihmisiä, mutta kerralla menee korkeintaan muutamia, joten ihmiset eivät ole niin kärkkäästi vaatimassa muutoksia, vaikka juuri niillä olisi kokonaiskuvan kannalta suurempi merkitys.

On siis ikävää, että välillä kymmeniä ihmisiä sairastuu kerralla, mutta koko vuoden mittakaavassa se on kuitenkin mitätön luku. Suurin merkitys sairauksien ehkäisyssä on sillä arkisella aherruksella, mitä terveydenhuoltohenkilökunta tekee, eivätkä sen tulokset eivät näy ulkopuolelle mitenkään. Kaikki hysteria ja tarpeeton valvonta on ensimmäisenä juuri tästä työstä pois, joten kannattaa miettiä tarkemmin, mitä oikeasti haluaa, ja millä lähtötiedoilla on vaatimuksia esittämässä. Jos ei esim. kustannuksista tiedä mitään, on aika turha kuvitella pystyvänsä tekemään mitään rationaalisia johtopäätöksiä asian suhteen.

Eiköhän anneta asiantuntijoiden hoitaa hommansa. Hyvin on mennyt tähän asti, eikä tällainen yksittäistapaus koko kuvaa muuta. Oulussa riittää uimarantoja koluttavaksi, joten yhden lammen perään ei tarvitse surkutella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin suunniteltu ja järkevästi suunnattu valvonta ei lisää euroakaan valvontakustannuksia. Valvontaa tulee suorittaa tilannearvion mukaan, eikä ainoastaan edellisenä syksynä tehdyn toimintasuunnitelman mukaan. Nyt ihmisiä on sairastunut huomattavan suuret joukot ja tästä on tullut monenlaisia kustannuksia merkittävissä määrin. Lisäksi muuta harmia. Oikein suunnatulla valvonnalla olisi voitu säästää ja vähentää inhimillisiä kärsimyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (71)

Uutisvirta

10:25
Syyttäjä: Albaniasta johdettu huumerinki toi maahan ja yritti kaupata Suomessa 70 kiloa amfetamiinia viime kesänä – oikeudenkäynti alkoi
10:09
Komeat keinovalopilarit loistivat Oulun Takalaanilassa – jääsumunäytelmiä luvassa pohjoisessa
10:08
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
9:57
Elinkautista istunut kolmoismurhaaja ja rikollisjengin ex-johtaja pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen – Hovioikeus hyväksyi hakemuksen
9:56
"Pieniä, muutaman minuutin myöhästymisiä" – junaliikenne sujunut ilman suurempia ongelmia etelän lumikaaoksesta huolimatta
9:55
Naista syytetään aikeista tappaa Oulun poliisilaitoksen poliisi – "Oletko valmis kuolemaan, ei haittaa vaikka olet kyttä", nainen kirjoitti uhkausviesteissään
9:30
Jos mahdollisuus aukeaa, Rasmus Karjalainen on valmis liikahtamaan – "Kaikki on mahdollista"
54
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
44
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
25
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
25
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
13
Seksuaalirikoksia tehneitä ei voi palauttaa edes perustuslakia muuttamalla – palautukset tuskin edes toimisivat rikosten ehkäisyssä, asiantuntija sanoo
13
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely
12
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

107 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image