Oulu

Lämmin sää nostaa jokien vedenpintoja – Kiiminkijoki saavuttanee kes­ki­mää­räi­sen tulvahuipun tällä viikolla

Lukijamme kuvasi Kiiminkijoen tulvatilannetta maanantaina 22.4. Jäät koskipaikoista menneet pitkiltä matkoilta, eikä jääpatoja juuri ole syntynyt, hän kuvailee. KUVA: ReA / Lukijan kuva
Oulu 22.4.2019 14:45 | Päivitetty 22.4.2019 14:56
Greta Virranniemi

Lämmin sää sulattaa lunta ja nostaa jokien vedenpintoja Pohjanmaalta Itä-Suomeen ja aina Pohjois-Lappiin ulottuvalla alueella, tiedottaa Tulvakeskus

Oulun seudulla esimerkiksi Kiiminkijoen, Kuivajoen, Tyrnävänjoen ja Sanginjoen ennustetaan nousevan keskimääräiseen tulvahuippuun tällä viikolla. Vastaavaa ennustetaan Itä-Suomessa muun muassa Vuoksen vesistön latvajoille.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus tviittasi aamupäivästä kuvia Kiiminkijoelta Tirinkylän sillan kupeesta. Twiitin mukaan sillan alapuoli on auki, mutta yläpuolella jäät ovat vielä paikoillaan.

 

Jokien vedenkorkeudet ovat nousseet pääsiäisenä korkeintaan pienen kevättulvan tasolle Satakunnasta aina Oulun eteläpuolelle ulottuvalla alueella, Tulvakeskus kertoo. Lähipäivinä ne ovat kääntymässä laskuun. 

Simo- ja Iijoella tulvat ajoittuvat vapun tienoille ja voivat nousta keskimääräistä suuremmiksi. 

Pohjois-Pohjanmaan jokivesistöihissä voi vielä esiintyä jääpatoja, jolloin vedenkorkeudet voivat nousta paikallisesti ennustettua korkeammallekin.

Lapissa esimerkiksi Tornionjoki ja Kittilässä Ounasjoki voivat nousta jo ennen vappua pienen kevättulvan tasolle ja Ivalo- ja Utsjoki lähemmäs keskimääräistä kevättulvaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hemmetti kun tukitte tiet parkkaamalla autonromunne miten sattuu tien varteen. Mitä ihmeellistä siinä jäiden lähdössä että pitää tulla joukolla katsomaan (jouko on meidän hevonen). Jäät lähtee joka vuosi. Tänäänkin oli jotkut välkyt parkanneet alakylän kohdalla joen jälkeiseen T-risteykseen 2 kotteroa RINNAKKAIN risteykseen ja pitivät jotain palaveria siinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahimmin tulvivilla alueilla vesistöihin pitää kaivaa tulvauomat, jotta säästytään pahoilta tulvavahingoilta. Talot kun kastuvat, niin mikrobeja kehittyy nopeaan tahtiin ja siitä sitten edetään kohti talon pakkopurkua - kalliiksi tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei todellakaan tule tulvia. Samanlainen kevään kulku ku viime kevät. Viikonpäästä ei paljo lumia näy. Sosetta on tuo lumi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tulvia joka kunnassa, mutta joka vuosi tietyissä kunnissa joet ovat tulvineet joka vuosi jo vuosikymmenien ja jopa vuosisatojen ajan. Löytyisipä jostakin tarkempia muistiinpanoja. Oulujoen ja lähikuntien jokien tulvista on vanhusten kertomana saatu muistitietoa ja muistiinpanoja sekä valokuvia jopa 1800-luvun viimeisiltä vuosikymmeniltä. Siis, tehdään historiaa ja kirjataan tulvat muistiin, valokuvia kannattaa ottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulispa kunnon tulvat että pääsisi pällistelemään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata mennä kovin lähelle rantaa pällistelemään, sillä voimakas virta ja mahdolliset jäämassat vievät helposti mukanaan, pelastusliivit/-vene ei auta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehdä sivujoen ja vähän pönkätä reunoja ,kanavoida ja ruopata , kanavoida reunoja nostamalla . Voihan jokivesiä johtaa sivuun jos on sivujoki tehty . Joka vuosi sama juttu .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisaita ajatuksia! Voisit ottaa yhteyttä päättäjiin, ely-keskus/kunta. Jonkun täytyy tehdä aloite, jos kunnassa eivät tajua miten toimia tulvan uhatessa joka vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tule kunnon tulvaa ja huippu perjantaina Kiiminkijoessa...hä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tule kunnon tulvaa? Ilmat lämpenevät nopeasti ja se tietää pikaista lumen ja jokien jäiden sulamista auringon paistaessa, siitä seuraa kuten tiedetään jokien ja järvien tulvimista. Nyt voi sitten varautua kunnon tulviin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:04
Antti Rinne vastasi kuntapohjaista sote-mallia Pirkanmaalle ajaneelle Tampereen pormestarille: "Yhteensovitetaan valmistelut"
18:00
Hyväksikäyttö voi paljastua virtsakokeesta – lasten kaltoinkohtelua tutkiva lääkäri kohtaa vastaanotollaan yhä enemmän kidutetuiksi joutuneita lapsia Tilaajille
17:40
Toppilassa sytytettiin jälleen tulipalo – palavat rakennusjätteet aiheuttivat runsaasti savua alueelle
17:21
Lipon Kohonen haukkui tuomarit Iltalehdessä lyttyyn kirosanojen kera, kurinpito antoi varoituksen – lajilegendan anteeksipyyntö katsottiin lieventäväksi tekijäksi
16:53
Keskustan Mikko Kärnä onnittelee Antti Rinnettä ja tölväisee kokoomusta – "Selkävoitto Vapaavuoresta"
16:08
Kokoomusnuorten Vuornos syyttää Rinnettä selän kääntämisestä – "Entiset kaupunkipuolueet vihreät ja sdp taipuivat yllättävän helposti keskustan maakuntamalliin"
15:59
Uusia koiraharrastajia toivotaan hirvenmetsästykseen - rajoitukset koiran säkäkorkeuteen muuttuvat
88
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
69
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
38
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
37
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja
36
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
32
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin
28
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image