Oulu

Lämmin sää nostaa jokien vedenpintoja – Kiiminkijoki saavuttanee kes­ki­mää­räi­sen tulvahuipun tällä viikolla

Lukijamme kuvasi Kiiminkijoen tulvatilannetta maanantaina 22.4. Jäät koskipaikoista menneet pitkiltä matkoilta, eikä jääpatoja juuri ole syntynyt, hän kuvailee. KUVA: ReA / Lukijan kuva
Oulu 22.4.2019 14:45 | Päivitetty 22.4.2019 14:56
Greta Virranniemi

Lämmin sää sulattaa lunta ja nostaa jokien vedenpintoja Pohjanmaalta Itä-Suomeen ja aina Pohjois-Lappiin ulottuvalla alueella, tiedottaa Tulvakeskus

Oulun seudulla esimerkiksi Kiiminkijoen, Kuivajoen, Tyrnävänjoen ja Sanginjoen ennustetaan nousevan keskimääräiseen tulvahuippuun tällä viikolla. Vastaavaa ennustetaan Itä-Suomessa muun muassa Vuoksen vesistön latvajoille.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus tviittasi aamupäivästä kuvia Kiiminkijoelta Tirinkylän sillan kupeesta. Twiitin mukaan sillan alapuoli on auki, mutta yläpuolella jäät ovat vielä paikoillaan.

 

Jokien vedenkorkeudet ovat nousseet pääsiäisenä korkeintaan pienen kevättulvan tasolle Satakunnasta aina Oulun eteläpuolelle ulottuvalla alueella, Tulvakeskus kertoo. Lähipäivinä ne ovat kääntymässä laskuun. 

Simo- ja Iijoella tulvat ajoittuvat vapun tienoille ja voivat nousta keskimääräistä suuremmiksi. 

Pohjois-Pohjanmaan jokivesistöihissä voi vielä esiintyä jääpatoja, jolloin vedenkorkeudet voivat nousta paikallisesti ennustettua korkeammallekin.

Lapissa esimerkiksi Tornionjoki ja Kittilässä Ounasjoki voivat nousta jo ennen vappua pienen kevättulvan tasolle ja Ivalo- ja Utsjoki lähemmäs keskimääräistä kevättulvaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hemmetti kun tukitte tiet parkkaamalla autonromunne miten sattuu tien varteen. Mitä ihmeellistä siinä jäiden lähdössä että pitää tulla joukolla katsomaan (jouko on meidän hevonen). Jäät lähtee joka vuosi. Tänäänkin oli jotkut välkyt parkanneet alakylän kohdalla joen jälkeiseen T-risteykseen 2 kotteroa RINNAKKAIN risteykseen ja pitivät jotain palaveria siinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahimmin tulvivilla alueilla vesistöihin pitää kaivaa tulvauomat, jotta säästytään pahoilta tulvavahingoilta. Talot kun kastuvat, niin mikrobeja kehittyy nopeaan tahtiin ja siitä sitten edetään kohti talon pakkopurkua - kalliiksi tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei todellakaan tule tulvia. Samanlainen kevään kulku ku viime kevät. Viikonpäästä ei paljo lumia näy. Sosetta on tuo lumi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tulvia joka kunnassa, mutta joka vuosi tietyissä kunnissa joet ovat tulvineet joka vuosi jo vuosikymmenien ja jopa vuosisatojen ajan. Löytyisipä jostakin tarkempia muistiinpanoja. Oulujoen ja lähikuntien jokien tulvista on vanhusten kertomana saatu muistitietoa ja muistiinpanoja sekä valokuvia jopa 1800-luvun viimeisiltä vuosikymmeniltä. Siis, tehdään historiaa ja kirjataan tulvat muistiin, valokuvia kannattaa ottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulispa kunnon tulvat että pääsisi pällistelemään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata mennä kovin lähelle rantaa pällistelemään, sillä voimakas virta ja mahdolliset jäämassat vievät helposti mukanaan, pelastusliivit/-vene ei auta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehdä sivujoen ja vähän pönkätä reunoja ,kanavoida ja ruopata , kanavoida reunoja nostamalla . Voihan jokivesiä johtaa sivuun jos on sivujoki tehty . Joka vuosi sama juttu .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisaita ajatuksia! Voisit ottaa yhteyttä päättäjiin, ely-keskus/kunta. Jonkun täytyy tehdä aloite, jos kunnassa eivät tajua miten toimia tulvan uhatessa joka vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tule kunnon tulvaa ja huippu perjantaina Kiiminkijoessa...hä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tule kunnon tulvaa? Ilmat lämpenevät nopeasti ja se tietää pikaista lumen ja jokien jäiden sulamista auringon paistaessa, siitä seuraa kuten tiedetään jokien ja järvien tulvimista. Nyt voi sitten varautua kunnon tulviin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.8.
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
17.8.
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
17.8.
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
17.8.
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
17.8.
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
17.8.
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
17.8.
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Hävytöntä. Puoluetukeen, joka pitäisi kokonaan poistaa ehdotetaan SDP:n toimesta korotusta 20%. Erilaisia avustajia pa... Lue lisää...
seppä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image