Oulu

Lakon vuoksi jumiutuneet lähetykset saapuvat uuden postin mukana – Posti pyrkii toimittamaan lähetykset jouluksi, mutta viimeiset kirjeet voivat saapua perille vasta tammikuussa

Viestinnän asiantuntija Marko Sulonen kertoo, ettei postilakko vaikuttanut juurikaan BusinessOulun lähettämän postin määrään. Liikelaitoksesta ei lähetetä juurikaan kirjepostia, mutta materiaalitilauksien mahdollista myöhästymistä lakon takia jouduttiin pohtimaan. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 11.12.2019 6:14
Mirko Siikaluoma

Posti toimittaa lakon vuoksi viivästynyttä postia uuden postin mukana loppuvuoden aikana. Jumiutuneilla lähetyksillä ei ole vaikutusta joulupostin toimitukseen.

Postin kulun marraskuussa lähes pysäyttäneen lakon vaikutukset näkyvät vielä vuodenvaihteen ylitse. Marraskuun lopussa löydetyn sovun jälkeen postissa on palattu hiljalleen takaisin normaaliin päiväjärjestykseen ja lakon aikana pysähdyksissä olleita lähetyksiä toimitetaan vastaanottajille hiljalleen muun postin mukana.

Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja kertoo, että lakon aiheuttamia ruuhkia on pystytty purkamaan aika hyvin läpi Suomen.

– Tällä hetkellä keleillä on tosi suuri alueellinen vaikutus, jos teillä on huonot kelit, niin sillä on luonnollisesti vaikutusta sumien purkamiseen. Tietenkin mahdollisilla lajittelukoneisiin tai muuhun liittyvillä haasteilla on myös vaikutusta, Ainasoja avaa suman purkamisen haasteita.

Postin ruuhkautumisessa on ollut eroja jopa vierekkäisten postinumeroiden alueilla. Osassa toimipaikkoja oli henkilökuntaa töissä myös työtaistelun aikana, mikä nopeutti postin toimittamista, Ainasoja kertoo.

Ennen itsenäisyyspäivää Posti oli saanut toimitettua 40 prosenttia lakon aikana säilytyksessä olleista lähetyksistä.

Ainasojan mukaan suman purkaminen sujuu tällä hetkellä arvioiduissa aikatauluissa. Ainasoja pitää todennäköisenä, että valtaosa ruuhkaan jääneistä lähetyksistä saadaan toimitettua ennen joulua, mutta myöntää, että tekemistä riittää.

– Lähtökohtaisesti yhdistämme työtaistelujen aikana tulleita kertyneitä posteja ja nyt lähetettyjä. Pyrimme purkamaan myöhästyneitä lähetyksiä vanhemmasta päästä alkaen, poikkeustilanteiden johtaja avaa.

Ainasoja varoittaa, että ensimmäisenä lakkopäivänä kirjeen lähettänyt voi joutua huonoimmillaan parikin viikkoa lähetyksensä pääsyä perille. Tämä on hänen mukaansa epätodennäköistä, mutta mahdollista.

– Osassa toimipaikoissa on tehty lauantaisin töitä ja osassa paikkoja on käyty laajemmin jakamassa tiistaisin, joka on ollut yleisesti ei niin laajan jakelun päivä. Toimipaikkakohtaisia toimia on tehty, että toipuminen on onnistunut, Ainasoja kuvailee toimia, joita Postissa on tehty lähetyssuman purkamiseksi.

Postiin lakon aikana jumiutuneet lähetykset eivät näillä näkymin vaikuta joululähetysten tai joulukorttien toimitukseen ajoissa, sillä postilakon jälkeen lähetetyt kirjeet kulkevat normaalisti.

– Paketit kulkivat lähtökohtaisesti normaalisti myös työtaistelun aikana, eikä ongelmia tule olemaan myöskään korttipuolella, Ainasoja uskoo.

Joulunalusaika on perinteisesti postille vilkasta aikaa. Tänä vuonna Posti palkkaa tuttuun tapaan noin 3000 jouluapulaista, eikä yhtiöllä ole Ainasojan mukaan ollut tarvetta lisäresurssoinnille ruuhkautuneiden lähetysten vuoksi.

Palautuminen tavalliseen päiväjärjestykseen on ollut sumien purkamisen vuoksi työntäyteistä. Ainasoja uskoo, että töihin paluu on ollut lakon jälkeen varmasti jokaiselle helpotus pitkäkestoisen poikkeustilanteen jälkeen ja asioita on pyritty käymään läpi toipumisen edistämiseksi.

Postin katse on seuraavaksi joulusesongin onnistumisessa. Tänä vuonna odotetaan jälleen pakettien ennätysmääriä.

– Keskitytään tarmokkaasti jakamaan ja tuomaan joulua suomalaisiin koteihin. Verkkokauppa kasvaa vuosi toisensa jälkeen ja toivottavasti päästään jo tällä viikolla kertomaan tuloksia missä mennään, Ainasoja kuvailee.

Joulukortit ehtivät vielä postiin

Joulukortit ennättävät vielä jouluksi perille kotimaassa seuraavasti:

11.12. joulun ikimerkillä varustettuna postin punaisessa joulupostituskuoressa.

17.12. kotimaan ikimerkillä ja netistä lähetettynä postikorttina.

19.12. plus-postimerkillä.

20.12. pikakirjeenä.

Ulkomaan kortteja voi lähettää vielä priority-postina Pohjoismaihin (16.12. asti) ja Eurooppaan (13.12. asti), sekä economy-luokassa Pohjoismaihin (12.12 asti).

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Milloin jaetaan lakon aikana ilmestyneet Maaseudun Tulevaisuudet? Täällä Tuirassa kovasti odotan. Ei ole turha lehti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

4.11. tuli pakettini jenkeistä suomeen, jolloin suomen posti muutti sen seurantakoodin. Tämän jälkeen ei ole ollut paketista tietoa, arvo vajaan tonnin eikä ainakaan tuo lähetyksiä roskikseen heittävä itellan mafiaksikin kutsuttu paskalaitos anna sentin jeniä korvauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valehtelee. Todellakaan ei paketit kulkeneet lakon aikana normaalisti. 12.11 tuli Oulun jakelukeskukseen minun paketti joka jaettiin 28.11 kotiin. Että se siitä paketin normaalista jakelusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin on posti paketit kuljettanut, hieman viiveellä mutta hymyssä suin postimies toi paketit. Kärsivällisyyttä kehiin, selvähän se että suma täytyy ensin purkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilasin joululahjan USA: sta lokakuussa. Maksoin ostoksen ja tullin. En saanut paketista saapumisilmoitusta ja se lähti takaisin jenkkeihin. Nyt sitten odotellaan, että lähettäjä palauttaa sen taas Suomeen. Ja arvaanpa, ettei se ehdi jouluksi, koska se joutuu sinne jonon hännille odottamaan jakelua. Englannista toista kuukautta sitten lähetetystä paketista ei hajuakaan, missä se seilaa. Koska Force Majeur, en saa ylimääräisistä kuluista mitään korvauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähetin 3 pvä kirjepostina pienen kirjan Oulusta Kiiminkiin. Eipä ole saapunut perille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paketti katosi johonkin Oulun keskuksessa, nyt pitää tehdä pyyntö etsimiseen, eivät vissiin muuten välitä etsiä ???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun pakettini (lähetetty lakon jälkeen) katosi yli viikko sitten Oulussa postinkuljetusautoon tai Rajakylän Ärrälle. Katoamisilmoitus on tehty, mutta eivät ne silti välitä etsiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noi katoavat paketit menee postilaisten perheiden joulukuusen juureen. Älä ikinä luule näkeväs pakettia kotonasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää aika moni aikakausilehti vaihtaneen jakeluoperaattoria lakon aikana/jälkeen. Liekö lakon syytä vai jakelun halpuuttamista ja sattumaa? Postin mukana tulee nyt ne ärsyttävät mainokset, jota ennen tulivat muun jakelun kautta. Nyt pitää odotella sitä varhaisjakelua ja noitua päiväjakelua....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähetin onnittelukortin Helsinkiin 2.päivä joulukuuta.
Ei ole tullut vieläkään perille, kun kysyin asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo 3 viikkoa ollaan odotettu tärkeää kirjepakettia, ei vain kuulu eikä näy. Orassi "postinen " ilmestyy laatikkoon säännöllisesti joka on aivan turhake koko puljussa. Nyt alkaa jo sisäinen paine kasvaa kun mitään ei tapahdu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meni näijen takia hirvipeijaatki sivu suun,kutsu tuli postissa,kun peijaat oli ollut jo edellis viikolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku voisi tehdä jatkojutun ja kysyä onko posti heittänyt roskiin kaikki lakon aikana ilmestyneet aikakausilehdet Niitä ei ole näkynyt

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa nähdä minne mun uusi pankkikortti päätyy. Nykyinen kortti sitte lakkaa toimimasta, ennenkun ehtii saada uuden. ei paljo naurata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt pitäisi olla sitä työtä aitten ihan urakalla, ei tarvi muita töitä keksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päin vastoin. Nyt pitää Postia oikein pommittaa joulukorteilla ja kaikella muullakin, vaikka sitten turhalla postilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Radiossa kuitenkin mainostavat että jouluksi ehtii...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Caruna on ilmoittanut sähkökatkosta 28.11 mutta kirjeitä ei ole saapunut perille vielä tänäänkännja viat on jo korjattu mutta vahinkoja kerkis tapahtua ilmoituksen saapumatta asiakkaille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image