Oulu

Laitos työntää vastustajat laidan yli

Oulussa ensimmäistä kertaa järjestettävään robottisotaan on kaksi päivää aikaa. KUVA: Pekka Peura
Oulu 13.6.2008 0:00 | Päivitetty 13.6.2008 9:13
Anna Pajunen
Harjavaltalainen Jukka Pihlajamäki, 23, pyörittelee käsissään muovista laatikkoa. Laatikon pohjaan on kiinnitetty kaksi rengasta. Joukko erivärisiä johtoja yhdistää renkaat keskelle kiinnitettyyn virtapiiriin. Kyseessä on "Laitos", Pihlajamäen itse tekemä taistelurobotti, joka ei selvinnyt ehjänä edeltäneestä turnauksesta.

"Rupesin korjaamaan kilpailukonetta tällä kertaa hyvissä ajoin ennen kilpailua. Aikaisempi Laitos oli sellainen yhden illan tuote", Pihlajamäki virnistää.

Oulussa ensimmäistä kertaa järjestettävään robottisotaan on kaksi päivää aikaa. Radio-ohjattavilla roboteilla taisteleminen on ollut maailmalla suosittu harrastus jo pitkään. Suomessa kilpailuja on aikaisemmin järjestetty Tampereella, Helsingissä ja Porissa. Suurin osa Ouluun ilmoittautuneista pelaajista matkustaa kisapaikalle ympäri Suomea.

Rakentamisen ilo sai Pihlajamäen kiinnostumaan robosodasta kymmenen vuotta sitten. Takana on yhtä monta kilpailua. Viimeisimmän voiton Pihlajamäki ja Laitos taistelivat Tampereella vuonna 2006. Konkarin menestysresepti on selkeä.

"Tärkeintä on, että robotti toimii ja että osaa ohjata sitä."

Pihlajamäen mielestä robottiharrastajan ei tarvitse olla koulutukseltaan sähköinsinööri. Toki alan ymmärtämisestä on apua, mutta robottipelaajien nettisivut antavat myös hyviä vinkkejä vasta-alkajalle.

Oulussa lauantaina pidettävä robosota on yksi verkkopelitapahtuma Vectoraman uusista aluevaltauksista. Tapahtumaan laji pääsi mielenkiintoisuutensa vuoksi.

Robosota on televisiosta tutun Robo Warsin suomalainen versio. Pelin tarkoituksena on tehdä vastustajan robotti liikuntakyvyttömäksi tai saada se työnnettyä ulos kehästä.

Toinen tämän vuoden uusista lajeista on Guitar Hero -peli, jossa kilpailijat ottavat mittaa kitaransoittotaidoissa ja rytmitarkkuudessa. Uutta on myös se, että tapahtuma järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Teatrian tiloissa.

"Pohjankartano jäi liian pieneksi. Teatria on tilana näyttävä ja täällä tapahtumalla on tilaa kasvaa", Haapala perustelee.

Robosota ja Guitar Hero -peli ovat uutuudenviehätyksestään huolimatta Vectoraman sivutapahtumia. Päähuomio keskittyy yhä tänäkin vuonna edellisvuosien tapaan lanittamiseen. Lanittajat varaavat pelisalista itselleen paikan, tuovat tietokoneensa mukanaan ja pelaavat tietokonepelejä yhdessä muiden pelaajien kanssa. Termi perustuu paikallisverkkoa tarkoittavaan lyhenteeseen LAN (local area network).

Suosituimmat pelit ovat tänäkin vuonna Counter Strike ja World of Warcraft. Uusista peleistä mukana on muun muassa Call of Duty 4.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tällänen tapahtuma paljo parempi kuin jos nuoriso kylillä rälläis ja ryyppäis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkö ei ole sosiaalista toimintaa? Kuinka moni voi sanoa sanotaanko edes viimeisen vuoden aikana viettäneensä 4 päivää kavereiden ja ystävien kanssa tehden jotain yhteistä harrastusta tai toimintaa? Tämä jos jokin on sosiaalista. Kaikki kotona kyhjöttävät nettikalevankin lukijat nyt kone kantoon ja maailmalle sosiaalisoitumaan! Ja sitten tämä ylipaino. Vaikka koko elämäsi istut toimistotöissä 8 tuntia päivässä, voit silti pysyä aivan normaalipainoisena kunhan ruokavaliosi on kunnossa. Älä syö enempää kuin kulutat niin linjat säilyy. Tulkaapa vain paikanpäälle katsomaan niin täällä on päivänsä koneen äärellä viettäviä vino pino jotka lääkärin tuomaroimana ovat ailipainoisia. Ylipaino ja fyysinen kunto ovat eri asia. Yleiseen kuntoon auttaa reipas liikunta niin kuntopolulla kuin olohuoneessa tapahtuva jumppa. Älkää siis sekoittako aivan muista johtuvia ilmiöitä tälläiseen hyvään nuorisotoimintaan. Enemmän tälläisiä nuoria kiinnostavia tapahtumia vaan, niin ei näy nuoria puistoissa pullo kourassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

helppo arvostella jos ei ymmärrä tai edes tiedä mistä on kyse. Aikuisena moisille maratoneille on harvoin aikaa töiden tai huomattavasti pienemopien sosiaalisten piirien ja vastuiden suhteen. Kaikelle on aikansa - näkisin itse tämän kokeneena ja jo lähemmäs keski-ikää uraihmiseksi kasvaneena että nämä tapahtumat ruokkivat sosiaalisuutta syrjäytymisen uhan sijaan. Urheilu erikseen, neljä päivää laakereillaan ei ketään vielä rampauta eikä ylipainoa aiheuta, asia erikseen jos tämän ulkopuolellakaan ei sitten liiku, tällaisista tapahtumista tuo ei kiinni kuitenkaan ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottamasti poliisi-isku ja koneet takavarikkoon. Nuoret korpeen juoksemaan, talvisodan hengessä, nykyajasta viis!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse en ymmärrä näitä otsikoita. Kuvakin liittyy melkeen aiheeseen. Ois nyt pieni räpsy siitä laitoksesta voitu ottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neljäs kommentoija vaan jaksaa valittaa ja kitistä. Tuo porukka oppii noissa tapahtumissa myös työelämässä tarpeellisia taitoja koneita säätäessään. Montako työpaikkaa sinä olet sieltä lenkkipoluilta hankituilla taidoillasi saanut? On se kumma kun sen ainoan kerran kun nuoriso tekee jotain edes puolittain järkevää vapaa-ajallaan juomisen sijaan niin silti pitää vaan vinkua että ei käy. Mene sinä sinne suollesi juoksemaan ja anna nuorten ja muidenkin tehdä omalla ajallaan mitä haluavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se ole kuitenki World of Warcraft eikä mikään Witch of the War Craft. Toimittajalla läksyt taas lukematta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä tällaisia tapahtumia! Ei tarvitse ihmetellä, miksi nykynuorisossa on paljon ylipainoisia eikä liikunta maistu. Neljää päivää putkeen istutaan ja pelataan, onpa tosi sosiaalista. Ruokana pitsaa ja ainoa liikunta vessareissu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:45
Ministeri Mykkänen lupasi: Vaarallisten henkilöiden säilöönottoperusteita tarkennetaan Oulun tapausten takia
17:42
Mäkäräinen sijoittui 21:nneksi pikakilpailussa, ammunta vei jälleen menestystoiveet
17:27
Pyhäjärven kaivoksella kuvataan tv-sarjaa 700:n metrin syvyydessä – Tuottaja: "Tästä tulee erilainen kuin aiemmin nähdyistä pohjoismaisista sarjoista"
17:06
Orpo oikoo poliisikyselyä: Kokoomuksen ansiosta poliiseja koulutetaan maksimimäärä – "Haluan lisää poliiseja Suomeen"
16:39
Maastohiihto–jääkiekko 20–0 – Vuoden urheilijaksi on valittu vuosina 1947–2017 kuudentoista eri lajin urheilijoita
16:36
Jääkiekon World Cupia ei pelata ensi vuonna
16:32
Suomessa paljastumassa useita uusia kartelleja – yritysten rangaistuksia halutaan koventaa
98
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
82
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
59
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
28
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image