Oulu

Lainapyörien tarvetta selvitetään – pitäisikö Oulussa olla yhteisiä kau­pun­ki­pyö­riä?

Oulussa saattaa tulevaisuudessa päästä ajelemaan lainapyörillä. KUVA: Maiju Torvinen
Oulu 11.5.2016 14:54
Heidi Peltonen

Lainapyörien tarvetta ja toimintamahdollisuuksia kartoitetaan Oulussa. Konsulttiyhtiö Rambollin ohjaama hanke pyrkii löytämään Oululle sopivan lainapyörien toiminta- ja käyttömallin.

Oulussa on vuosien saatossa kokeiltu erilaisia lainapyöräjärjestelmiä. Kaupunkipyörät eivät ole missään vaiheessa päässeet vakiintumaan kaupungin katukuvaan, vaan pyörälainaus on jäänyt kokeiluasteelle.

Uuden hankkeen on tarkoitus selvittää, miten pyörien valvonta ja rahoitus toteutettaisiin käytännössä. Lisäksi etsitään lainapyörätoiminnalle sopivaa järjestäjää.

Selvityksen valmistuttua Oulun kaupungille annetaan kuvaus tämän tarpeisiin sopivasta pyörämallista, maksu- ja käyttäjäjärjestelmistä, pyöräasemista ja -telineistä sekä lukitustekniikasta.

Oulun lisäksi lainapyörien tulevaisuutta selvitetään Lahdessa, Jyväskylässä ja Tampereella.

– Tavoitteena on saada käsitys siitä, millainen olisi toimivin järjestelmä kussakin kaupungissa. Samalla kartoitetaan operaattoreiden ja järjestelmätoimittajien halukkuutta lähteä toteuttamaan järjestelmää tarkastelussa oleviin kaupunkeihin, kertoo hankkeen projektipäällikkö Reijo Vaarala Rambollista.

Kaupunkien lainapyörätarvetta kartoittava hanke on saanut Liikenneviraston vuoden 2016 Liikkumisen ohjauksen valtionavustuksen.

Mitä mieltä sinä olet? Pitäisikö Oulussa olla yhteisessä käytössä olevia kaupunkipyöriä? Kerro ajatuksesi kommenttikentässä!

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Lainaamisessa voisi käyttää jonkinlaista rahallista panttisummaa lainan ajaksi ja ensimmäisellä kerralla myös henkilöllisyyden todistaminen.Pyörille pyöräparkki jossa pyörät lukitaan rungosta telineeseen.
Nykytekniikka mahdollistaa pyörään asennettavan tunnisteen jota ei saa millään pois ja pyörän sijainti löytyy jos sitä ei ole palautettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se menee muuallakin, miksei siis Oulussa.

New Yorkissa on kaupunkipyöriä, hassua ajatella että vastaava ei toimisi meillä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuokraus kyllä.Lainaus ei.Jos Oululainen ilman saa niin vie kotiin tahi särkee,tai purkaa ja myy osat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vie jos jää kiinni. Kyllä tunnistettu lainaus on ihan toimiva siinä missä maksullinenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kunnan tarvitse alkaa pyöriä lainailemaan, lainatkoon hotellit yms. niinkuin tähänkin asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohtuu hintainen vuokrapyörä on paljon parempi ratkaisu kuin lainapyörät. Korvauksetta ja pantitta käyttöön saatavat ilmaiset pyörät päätyvät aika pian jokisuistoon tai jonnekkin muualle näkymättömiin. Turisteille tuo lainattava pyörä on hyvä ja jotkut hotellit tarjoaakin ilmaisia pyöriä käyttöön. Miksei vaikka torilla voisi olla pölkupyörien vuokrauspiste ja vuokra voi olla edullinen esim. 3€/tunti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olikohan se Lintulammen asukasyhdistys, joka kokeili polkupyörien yhteiskäyttöä. Mallina oli, että pyörät olivat oranssin värisiä, siis tunnistettavia, niillä sai ajaa minne mieli lystää ja ne sai jättää minne haluaa. Sitten joku toinen sai kopata vapaana olevan pyörän omaan huomaansa, käyttää sitä ja jättää sinne jonnekin.

En tiedä kokeilun kestoa enkä onnistumista. Muistan, että jossain vaiheessa huhuiltiin tuomaan liikenteessä olevia pyöriä takaisin yhdistykselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa jokainen pyörä on jo sosiaalipyörä. Lähteen kiertoon ennenkuin kerkeät kissaa sanoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pitäisi. Turistit kyselevät kesällä jatkuvasti pyörän vuokrauksen mahdollisuutta. Oulua mainostetaan pyöräilykaupunkina, joten on se vähän noloa, ettei mistään saa vuokrapyöriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuten onnistu. Juuri tänään varastettiin keskustasta pyörä keskellä päivää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieman eri kaliiperin lukot on yleensä kaupunkipyörien telineissä. Ja valvontakamera.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikai siinä muuta kuin että Kestävän kehityksen keskus kunnostaa niin paljo vanhoja rasseja että niitä riittää sekä nuorison hakattavaksi että oikeaan käyttöön. Sitte niitä voi sukeltaa keväällä torin rannasta ja viedä taas Keke-talolle kunnostukseen. Tai tulis niistä ahvenille kutupaikkoja. Jos keskustassa olisi jatkuvasti vaikka 300 peruspyörää lukitsematta, alkais varastaminen ja rikkominen alkaa jossain vaiheessa menettää viihdearvoa. Ihan turha hankkia ihan uusia erikoislainapyöriä kun vanhan himmelin saa kympillä. Voisko kansalaiset alkaa tuoda ylimääräsiä pyöriä keskustaan ilman lukkoa? Tarvi mitään konsulttirahoja maksella kelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulta on kyllä pari kertaa lainattu pyörää, mutta ei ole vielä palautettu. on siis tarvetta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussahan on jo varsin vilkas "pyöränlainaus" -kulttuuri käynnissä. Pyöriä "lainataan" ennätystahdilla ja jopa itse poliisikin on todennut ettei voi mitenkään vaikuttaa tämän "lainauskulttuurin" kasvaneeseen suosioon. Tällaiset poliisin lausunnot ovat omiaan vielä vilkastuttamaan käynnissä olevaa "pyöränlainausta". Oulu on "pyöränlainauksen" pääkaupunki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pajonhan pyöriä " lainataan" jo nykyisin. Mutta eduksihan se olisi, jos kaupungissa vieraileville olisi oma lainaussysteemi tarjolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyöriä kyllä tarvittais, mutta Oululaisella ei kestä mikään muu kuin metrin mittainen ratakiskon pätkä. Jos se on pitempi, niin se väännetään mutkalle ja jos se on lyhempi niin se kannetaan roskiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pyörät kestä ilkivaltaa. Niitä varten pitäisi palkata konsultti ja Oulun liikennelaitokselle pyöräosasto, johon tulisi palkata 10 työntekijää, palkata ostopäällikkö joka ostaa pyörät ulkomailta 8000 euroa/kpl (kuten Helsingissä), palkata romupyörien kerääjiä, perustaa korjaamoja, palkata vartijoita, tilata Tieto Oy:ltä miljoonan euron ohjelmisto, hallitsemaan vuokrausta ja ohjelmiston ylläpitoa.... Ei kannata !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No vuokraajan tililtä se ilkivalta peritään eli jos siihen on varaa niin siitä vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
18:47
Kempeleen kunnanjohtaja: Lähijuna voisi liikennöidä Limingasta Iihin jo 2020-luvun puolessa välissä – kysyimme, miten lähijunaliikennehanke nytkähtäisi eteenpäin Tilaajille
18:27
Jonas Liimatta jatkaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajana
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Anjan etsintä toukokuussa 1963 ei unohdu – Viisivuotiaan tytön katoaminen Kerässiepistä aiheutti Suomen ensimmäisen suuretsinnän Tilaajille
17:56
Pakettiauto kaatui kyljelleen kolarissa Rovaniemellä
17:35
Paperisten laskujen eräpäiviä siirretty eteenpäin postilakon vuoksi – IS: Valtakunnansovittelija aikoo tehdä sovintoehdotuksen maanantai-iltana
16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
67
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
53
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
36
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
33
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
27
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
19
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image