Oulu

La­bo­ra­to­rio­hoi­ta­jan määräaikaisia työsuhteita ketjutettiin useita vuosia – Nordlab määrättiin maksamaan yli 26 000 euron korvaukset

Oulu 23.8.2019 14:09
Heidi Peltonen

Oulun käräjäoikeus on tuominnut Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymän eli Nordlabin maksamaan työntekijälle korvauksia työsuhteen perusteettomasta päättämisestä. 

Asiasta kannelleella laboratoriohoitajalla oli viiden vuoden aikana useita kymmeniä määräaikaisia työsuhteita. Työsuhteet oli ketjutettu peräkkäin erilaisilla sijaisuusperusteilla. Lopulta hoitajaa ei enää valittu uuteen määräaikaiseen työsuhteeseen.

Hoitajan mukaan työsuhteita oli yhteensä 41 kappaletta, mutta työtodistusten ja todistajan kertomuksen mukaan käräjäoikeus katsoi toteen näytetyksi yhteensä 31 työsuhdetta. 

Oulun käräjäoikeus katsoi, että työsuhteiden ketjuttaminen oli laitonta, sillä työnantajan työvoiman tarve oli pysyvä.

Oikeus perusteli ratkaisuaan muun muassa runsaalla peräkkäisten työsuhteiden määrällä sekä hoitajan työtehtävillä ja niiden jatkumisella vielä sopimuksen päättymisen jälkeen. Lisäksi määräaikaisia työntekijöitä otettiin samoihin tehtäviin asiasta kannelleen hoitajan työsopimuksen päättymisen jälkeen.

Oulun käräjäoikeus määräsi työnantajan maksamaan hoitajalle korvauksena yhteensä yhteensä kymmenen kuukauden palkan. Korvauksen määräksi tuli yhteensä lähes 26 500 euroa. 

Lisäksi asian hävinnyt Nordlab määrättiin korvaamaan tapauksen oikeudenkäyntikuluja. 

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Tätä tehdään aivan joka alalla - varsinkin Oulussa ja varmasti muuallakin. Pienillä paikkakunnilla ei niin voi- kuka lähtee epävarmaan työhön isommilla paikkakunnilla . Maan hallituksen + kunnat ei tarvi ihmetellä miten tässä näin - ihan ite ootte ajaneet asiat tähän jamaan ja aina naisten matalapalkka-aloilla. Sen ihmeen kun vielä näkisi että miehillekin kävisi näin ohraisesti !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä rooli tässä on pääluottamusmiehellä, jos tällainen pääsee tapahtumaan,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nordlabissa henkilöstöjohtaja vaihtoon, jos eivät osaa käyttää veronmaksajien rahoja oikein. Tuleehan näitä joskus, mutta tässä oli aivan selkeä virhe virkamiehellä eli päättäjällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa kuulua liittoon niin voi hakea korvauksia laittomista ketjutuksista..toki ilman liittoaki voi lähtä oikeutta käymään, mutta kuka uskaltaa omilla rahoilla??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän oli liittoon kuulumattomana parempi lopputulos, kuin liittoon kuuluvana. Sai 41 työsopimusta ja 26k€ korvauksia. Liittoon kuuluvana olisi saanut vain 2-3 työsopimusta eikä mitään korvauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä olis varaa tuollaiseen työnantajilla. Nyt jo tekijöistä, etenkin hyvistä sellaisista, pulaa labra-alalla. Oulussakin, vaikka täällä on koulutus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaavia on hoitoalalla Oulussakin satoja, mutta "pakko" taipua, kun ilman palkaa ei elä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö siellä hoitoalalla olekaan työvoimapula? Minä kun olen ymmärtänyt, että on, jolloin olisi ns. työntekijän markkinat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esim OYSissa ei ole. Työntekijöitä on vara kohdella huonosti ja kiristää työoloja. Uusia on tulossa tilalle, sanoo pomot. Mitenhän pitkään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa sanottiin viimeksikin, työnantaja sanoi, että uusia hoitajian on jonoksi asti. Hoitajien tarvitsi alkaa vain ylityölakkoon, niin sairaalat olivat hätää kärsimässä jo ensimmäisen työvuoron aikana. Hoitajapoolissa ei ollut ketään varalle ja silloin myönnettiin, että hoitajia ei kertakaikkiaan ole mistä ottaa. Ei ole vuokrahoitajia tai mitään muitakaan varamispalveluita. Nekin tarjosivat "ei oota".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole. Pari epäpätevä esimiestä osastolla ja tääaista sotkua saatiin. Kun oh ei ollut pätevä, yritti kiusamalla näyttää voimansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nordlabilta anteeksi pyntöä tulossa? Varmasti on ollut muitakin hoitajia samalaisessa tilannessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä annoinkin omille tyttärilleniammatinvalintaohjeeksi etteivät hakeudu naisvaltaiselle kunnalliselle sosiaalialalle opiskelemaa ja töihin. Siellä on huonoimmat palkat, keljuimmat esimiehet, typerimmät työajat ja jatkuvat määräaikaisten työsuhteiden ketjut. Toiselle ohje meni perille ja valitettavasti toiselle ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina voi vaihtaa alaa ja hoitajan koulutksesta ei ole haittaakaan. Se on vain yksi ansio lisää ja sitä optiota voi käyttää myöhemmin. Opinnot ei mene koskaan hukkaan. Hoitoalan tosin pitää alkaa pikaisesti tekemään jotain sille, että koulutettu väki häipyy hoitoalalta. Päätökset ovat poliitikkojen ja hallituksen käsissä, mutta katastrofaalisestatilanteesta huolimatta kuulemme vain lässytystä. Hoitoalan surkeaan tilanteeseen tarvitaan joku "greta".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
77
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
74
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
38
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
32
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
25
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
19
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – Otaxi: Asia hoidettu poliisin kanssa kuntoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image