Oulu

Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaa­ra­ti­lan­teis­ta ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista vä­ki­val­ta­ti­lan­teis­ta"

KUVA: Janica Karasti
Oulu 19.2.2020 21:18
Riitta Taulavuori

Keskiviikon Kaleva kertoi OAJ:n julkaisemasta oppaasta, josta löytyy ohjeita opettajan työn vaikeisiin tilanteisiin. Jutussa mainittiin myös järjestelmä, johon opettajat voivat ilmoittaa henkisen tai fyysisen väkivallan uhka- ja vaaratilanteista.

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden työsuojelupäällikkö Jussi Alikoski, miten pitkään Oulun kaupungissa on ollut tällainen järjestelmä?

– Sähköinen järjestelmä on ollut vuodesta 2015, sitä ennen työntekijä ilmoitti paperisella lomakkeella. Sähköisistä järjestelmistä meillä oli helmikuuhun 2019 asti käytössä oma sivistys- ja kulttuuripalveluiden Zef-pohjainen järjestelmä. Sen jälkeen siirryttiin koko kaupungin käyttöön tulleeseen Wpro-järjestelmään.

Miten paljon ilmoituksia on tehty?

– Ilmoitusmäärät ovat nousseet. Vuonna 2015 ilmoituksia tuli alle sata kappaletta. Viime vuonna ilmoituksia tuli opettajilta Wpron kautta 260 kappaletta, joista suurin osa oli erityisopettajilta. Valtaosa ilmoituksista tulee erityiskoulujen oppilastilanteiden takia.

Millaisista tilanteista järjestelmän kautta ilmoitetaan?

– Suurin osa ilmoituksista on tehty oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista: on potkimista, lyömistä, raapimista, sylkemistä ja niin edelleen.

Kuinka hyvin järjestelmästä tiedetään?

– Asiasta tiedotetaan koko ajan ja työntekijöitä kehotetaan tekemään ilmoituksia, jotta tapaukset tilastoituisivat. Tuntuma on, että järjestelmä on hyvin tunnettu. Tietenkin jos esimerkiksi väkivaltatilanteita tai muita ilmoitettavia asioita ei satu, järjestelmä ei tule tutuksi – ja toisinpäin. Esimiehen tulee muistuttaa tapauksen ilmoittamisesta, jos työntekijä itse ei muista sitä tehdä.

Opettajiin voi kohdistua uhkailua tai muuta asiatonta käytöstä myös huoltajien taholta. OAJ:n Oulun paikallisyhdistyksen puheenjohtajan Timo Kettusen mukaan tiedossa on tapauksia, joissa opettajat ovat hakeneet huoltajille lähestymiskieltoa.

Huoltajille määrätty lähestymiskielto tulee opetuksen järjestäjän tai esimiehen tietoon Alikosken mukaan silloin, jos asianomainen opettaja kertoo asiasta esimiehelle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Opettajan provosoiva puhetyyli saa oppilaat reagoimaan itselleen epätyypillisellä tavalla. Opettajien ammattipätevyyden ja soveltuvuuden opettajan työhön voi usein 'häirikkötapauksissa' kyseenalaistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ennen kukaan lehdissä kirjoitellut kun jotkut opettajat oli oppilaita kohtaan väkivaltaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummaksi on elo mennyt kouluissa. Ennen oli paljon sopuisampaa, eikä lapsilla ollut mielenterveysongelmia. Opettajalla oli vielä arvovaltaa ja keinoja se osoittaa. Nythän ei saa enää edes ääntään korottaa, voi tulla lapselle traumoja. Vaikuttaa, että asiat menevät vain pahempaan suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se on ei ole mitään velvotteita nuorisolla ,ainoastaan vaatimuksia ,kyllä usein jäljet johtaa kotikasvatukseen ,ei ole mitään rajoituksia,tässä näkyy sitten tulos siitä vapaakasvatuksesta ,ja kokoajan pahenee ,ja opettajille neuvoisin että älkää jääkö tuleen makaamaan vaan ilmoittakaa tarpeen vaatiessa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen oppilaat jaettiin eri luokkiin, sen mukaan kuin heidän arvioitiin pystyvän suorittamaan heille annetuista tehtävistä. Oli A, B ja C- luokkia, joissa kullekin luokalle annettiin opetusta suorituskyvyn perusteella. Häiriköintiä käsiteltiin tapauskohtaisesti, jos sitä joskus ilmeni ja joskus oppilas siirtyi toiseen luokkaan, jossa hänellä oli todennäköisesti parempi kyky suoriutua opetuksesta ja saavuttaa hyviä tuloksia. Häiriköintiä pidettiin merkkinä siitä, että oppilas ei ollut oikeassa ryhmässä, joten häntä piti auttaa. Tämä systeemi toimi ja kaikilla oli työrauha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

opettajatkin.Vanhemmista on olettamuksia joiden mukaan aletaan jakaa kasvatusneuvoja ja moitteita yksinhuoltajavanhemmalle wilma-viesteillä niin paljon että oma lapsi alkaa tuntua vieraalta ja päivällispöydän keskustelut muuttuvat negatiivisiksi aiemman rakentavan ja asiallisen juttelun sijaan. Itse suljin koko wilman parin yli-innokkaan opettajan viesteilyn vuoksi ja ainakin perherauha säilyi,nähtävästi myös koulurauha kun ei ole poliiseja ovella näkynyt.Wilmaviestien sävy oli jatkuvasti se että olen huono vanhempi ja uhkailtiin lastensuojeluilmoituksilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko siis mielestäsi vastuullisesti toimiva vanhempi, kun suljet wilman? Sehän se varmaan hälventää lastensuojelullista huolta vai olisiko sittenkin toisinpäin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Tyttö istui rangaistuksen! Luultavasti teho toisten kunnioittamiseen on kuitenkin ollut nolla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään koulut eivät ole tarpeeksi nopeita toimimaan. Tilanteita hoidetaan liaan hitaasti ja monesti lasten suojelu puuttuu tilanteeseen ja asioita liian pitkään mietitään missä vika. Todellisuus on, että lapsilla joilla pitkään on koulun käynnissä ongelmia on jonkun asteinen mielenterveys ongelma. Asiaan ei ole puuttuttu ja nähty varhaisessa vaiheessa. Tilanteet riistäytyvät monesti siihen, että opettajat ja vanhemmat joutuvat väkivallan kohteiksi. Nykyään yhä nuoremmat ovat voinnin suhteen mielenterveyden suhteen ajautuneet tilanteeseen, että tarvitsevat tukea. Koulujen ympärillä ei ole tarpeeksi tukea mielenterveys häiriöitä poteville lapsille ja suuntaamaan heitä tukeviin toimiin. Muutenkaan koulun ympärillä ei ole ammattitaitoisia ihmisiä jotka tunnistavat ongelmat. Nykyään persoonallisuus häiriötä sairastavat lapset jäävät tunnistamatta ja tilanne riistäytyy käsistä, kun lapsi käy opettajien päälle tai vanhempien. Silloin on jo myöhäistä vaan tilanteeseen pitäsi varhaisessa vaiheessa puuttua, että lapsi saataisiin oikealle raiteelle tuettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensim kaikki laitetaan eroperheessä isän syyksi automaattisesti. Sitten vasta sletaan miettiin voisiko syy löytyä muualta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä olisi pitänyt aikoinaan saada lähestymiskielto vanhempien puheluille. Opettajapariskunnan lapsi aloitti todellisen kiusaus- ja häirintäkierteen ja vanhemmat tukivat lasta tässä. Lopulta lapsen ja vanhempien puolella oli iso joukko puolustajia, joiden mielestä ko. opettaja oli vain nuoria ymmärtämätön ja pikkumainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaavanlaista käyttäytymistä on edelleenkin juuri opettajavanhemmilla ja heidän röyhkeillä lapsillaan, koulussa, kotona ja harrastuksissa. Kaikki yritykset keskustella opevanhemman kanssa haasteellisen nuoren käyttäytymisestä kanssa päättyvät opettajien, valmentajien, naapureiden jne. syyttelyihin. Peilistä ei syyllistä nähdä. Milloin epäpätevyys, lapsettomuus, kateus, ovat syinä ettei ”ymmärretä” nuorta yms. Opettajavanhemman on ilmeisesti erityisen vaikeaa myöntää että tarvitsisi itse apua ja tukea kasvatustehtävässään, ainakin silloin kun kollegat joutuvat asiaan puuttumaan. Vanha sanonta suutarin lapsista pitänee edelleen paikkaansa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Outoa kommentointia. Voisin nostaa useita ammattikuntia (korkea koulutus, kasvatukseen liittyvät koulutukset), joten turha alkaa nostaa tähän keskusteluun yhden ammattikunnan lapsia.
Olen nähnyt juurikin tällaisen ajattelutavan estävän rakentavan yhteistyön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, onpas tässä julma yleistys: "opettajavanhemmilla ja heidän röyhkeillä lapsillaan". Olen opettajavanhempi eikä lapsiani kyllä koskaan ole syytetty koulun eikä kenenkään muun puolelta röyhkeydestä. Tavallisia lapsia ovat, tavallisesti koulussa menestyviä eikä yhteistyössä kodin ja koulun välillä ole ollut ongelmia. Näen yllä olevassa kommentissa ongelman olevan kommentoijan puolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On Oululaista ossaammista. WProta tarjoavan yrityksen kotisivulle ei pääse, kun tietoturvaongelmaa ..oisko tekemistä IIS kanssa, joka jo viikon hakkereiden vallassa ja keräilevät Oululaisten tiedot talteen ettei tarvitse kalliilla Googlelta ostaa. Onko Siku siis ZEF? Qruidista viis vai

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
102
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
50
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
41
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
30
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
28
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
24
Toimittajamme paikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
21
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image