Oulu

Kysyimme, miksi Tiernapojat-patsasta taas ollaan siirtämässä –"Kyllä se perustuu saatuun pa­laut­tee­seen"

Oulun kaupungissa selvitetään Tiernapojat-patsaan siirtämistä Isoltakadulta takaisin paikalle, jossa se paljastettiin vuonna 2014. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 18.9.2019 6:14
Helge Murtovaara

Oulun kaupungin yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki tviittasi, että Tiernapojat-patsasta suunnitellaan yhdessä sivistys- ja kulttuurilautakunnan kanssa siirrettäväksi Rotuaarilla Saaristonkadun puoleiseen päätyyn eli takaisin väliaikaiseen paikkaan, jossa se paljastettiin vuonna 2014. Iiläisen taiteilijan Sanna Koiviston veistos siirrettiin nykyiselle paikalle Isollekadulle kauppakeskus Valkean edustalle vuonna 2016.

Miksi Tiernapojat-patsasta taas ollaan siirtämässä, Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä?

– Kyllä se perustuu saatuun palautteeseen. Palautteen mukaan se jää ja uppoaa siihen katumaisemaan siten, että se ei korostu siten kuin patsaan haluttaisiin korostuvan oululaisessa kulttuurinäkymässä.

– Kuntalaispalaute on ollut sen verran runsasta. On myös esitetty, että voisiko se sijaita siellä aiemmassa paikassa Rotuaarin päässä vai voisiko ajatella jotakin kolmattakin paikkaa, jos sellainen löytyy. Nyt haluamme selvittää, millaiset edellytykset siirtämiselle olisi.

Onko asiasta tehty nyt aloite?

– Varsinaisesti kirjattua aloitetta meille ei ole tullut, mutta onhan niitäkin tässä vuosien varrella ollut. Mutta muuten on tullut paljon palautetta sekä suoraan kuntalaisilta että päättäjiltä.

Missä vaiheessa asia nyt on?

– Me teemme nyt selvityksiä, koska siirtäminen ei kuitenkaan ole mikään pieni homma. Se vaatii suunnittelua ja eurojen varaamista. Jos ja kun patsas siirretään, haluamme, että meillä on yhteinen näkemys taiteilijan, liikekeskuksen ja tiernasäätiön sekä asiaan liittyvien eri tahojen kanssa.

Onko asiassa odotettavissa miekkojen kalistelua?

– Kyllä tässä asiassa nyt ollaan liikkeellä yhteistyöllä ja suunnittelulla. Sen vuoksi ei ole asetettu mitään tiukkaa aikataulua. Jos sitten päädymme patsaan siirtämään, se on sitten ensi kevään tai kesän asia.

– Tiernapojat ovat oululaisessa kulttuurissa ja historiassa todella tärkeä asia. Kun tiernakausi taas kohta alkaa, se on todella tärkeä asia meille oululaisille.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (69)

Hyvä päätös. Nykyinen paikka on ankea, eikä patsas pääse oikeuksiin. Korokkeelle Rotuaarille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huh huh... kun katsoo tuota kuvituskuvaa, niin olisi pitänyt nähdä jo aikoja sitten, että ei tollaiset portaat ole arvokkaan patsaan sijoituspaikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totuus on, että ei sitä huomaa kukaan. Nyt kun tuli tämä puheeksi, en ole edes muistanut, että Oulussa on tällainen patsas eli äkkiä sinne, jossa se tulee nähtäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ainakaan yhdyskuntajohtaja.
Taitaa olla A rina joka määrää tai on määrännyt. Pojat ja tytöt kaupunpäättäjissä vain nyökytteölevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisellä paikallaan hieno patsas on muuttunut näkymättömäksi. Siirtäminen on järkevää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkamiesleegio kaupungilta voisi tehdä tutustumismatkan esim. Brysseliin katsomalla siellä pissapojan asettelua näkyville. Näin saisimme tuleville siirroille laajemman perspektiivin ja perusteet. Virkamiesten omaan päättelykykykyyn ei ilmeisesti oikein luoteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kun siirretään. Huonolla paikalla on ollut nyt ja huono oli edellinenkin sijoituspaikka. Taiteilija on selvästi suunnitellut patsaan sijoitettavaksi seinää vasten. Jalusta on takaa suora ja pojat seisovat rivissä. Yleensä veistokset ovat vahvasti kolmiulotteisia ja ne on tarkoitettu tarkasteltavaksi kaikista suunnista, juuri se erottaa veistoksen reliefistä. Tämä veistos on kuin reliefi ja toimii vain edestä katsottaessa. Toivottavasti tämä seikka osataan huomioida uutta paikkaa valittaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti takaisin Rotuaarille. Valkean vierestä sitä ei edes huomaa. Jalusta voisi olla vähän korkeampi. Rotuaarin penkiltä sitä on kiva katsella, kun Isokatu pilattiin jo. Rotuaari on paljon mukavampi ja rauhallisempi nyt kun kansa pyörii siellä toisessa paikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi sivistys- ja kulttuurilautakuntakin siirretään Saaristonkadun puoleiseen päätyyn? Omituista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiernapatsas estäisi Rotuaarin kattamisen. Ainakin taiteilijan hyväksyntä tilan plastisuuteen pitäisi saada.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tiernapojan siirtäminen vaatii. 😊 Oululaisten mielestä aiempi sijaintipaikka on paras. Sinne siirtäminen vaatii vain siirtämiskuluja.
Miksi tähänkin asiaan pitää olla legioona virkamiehiä. Oisi upeaa, jos "pojat" pääsisivät jouluksi kotia. 🎄

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän "– Me teemme nyt selvityksiä, koska siirtäminen ei kuitenkaan ole mikään pieni homma. Se vaatii suunnittelua ja eurojen varaamista. Jos ja kun patsas siirretään, haluamme, että meillä on yhteinen näkemys taiteilijan, liikekeskuksen ja tiernasäätiön sekä asiaan liittyvien eri tahojen kanssa." takia projekti kestääkin vuosia ja maksaa miljoonia veromarkkoja tyhjäntoimittajien palkkoina ja palkkioina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä uutinen. Patsas on komea ja hauska. Edellinen paikka Rotuaarilla oli hyvä. Siinä patsas pääsi esille keskelle ihmisvilinää ja sitä tultiin ihailemaan. Nyt patsas seisoo ankeilla portailla ja hukkuu täysin ympäristöönsä. Harva edes huomaa patsasta, saatikka että viitsisis tulla sitä lähemmäksi katsomaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ne suuria linjoja joita Yhdyskuntajohtaja tällaisessa reilun 200 000 ihmisen kaupungissa joutuu tekemään. Palkan täytyy luonnollisesti olla näinkin vaativan tehtävän mukainen. Patsaan paikkaa kannattaa miettiä, työryhmiä perustaa niin virkamiehistä kuin poliitikoista, nyt olisi hyä aika käydä vaikka Levillä kolmen yön seminaarimatka agendalla "tiernapoikapatsaan sijoitus Oulun kaupungin keskustan kaava-alueelle". Seminaarissa agendalla aamupalan jälkeen pari tuntia kehitysneuvotteluita neukkarissa, sen jälkeen lähdettäisiin ulos jatkamaan ja illalla saunaan sekä lappi aiheiselle päivälliselle. Poroa, taimenta, nieriää, hirveä, karhua savustettuna, paistettuna, loimutettuna, suolattuna, kuivattuna asiaan kuuluvine höysteineen. Ruski Standard (sitä platina versiota) alkunapsuksi, lihan kanssa Château Mouton Rothschild 2014 ettei kukaan pääse haukkumaan törsäilystä, kalan kanssa samasta syystä vaikka Enate Uno Chardonnay 2012. Lopuksi yllätys, ei konjakkia vaan calvados, Christian Drouin Calvados 1968. Ja tämä kierros jatkuu pari iltaa savusaunoineen ja lapin noitineen. Tietenkin lopputulos on se, että patsaalle on olemassa kaksi sijoituspaikkaehdotusta. Niiden välillä on mahdoton sitten päättää joten havaitaan tarve uudelle kehitysseminaarille. Jne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näkemykseni on täsmälleen samanlainen. Hedelmällistä virkamiestyötä parhaimmillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (69)

Uutisvirta

25
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
13
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
12
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
12
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt
10
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image