Oulu

Kysyimme: Miksi pysäköintiä ei voi Oulussa enää maksaa soittamalla pu­he­lin­pal­ve­luun?

Oulun kadunvarsipysäköinnistä katosi vuodenvaihteessa mahdollisuus maksaa pysäköintinsä soittamalla automaatissa ilmoitettuun puhelinnumeroon. KUVA: Leinonen Jukka
Oulu 7.2.2020 20:23
Hanna Kuonanoja

Kalevan lukija kummasteli puhelinmaksumahdollisuuden katoamista Oulun kaupungin pysäköintiautomaateista. Oulun Pysäköinti Oy:n toimitusjohtaja Jouni Anttila, mistä on kysymys?

– Laitoimme viime heinä–elokuussa kadunvarren pysäköintiautomaatteihin tiedon siitä, että Telia Payment Oy:n (aikaisemmalta nimeltään AinaPay) mobiilimaksutapa poistuu vuodenvaihteessa. Poistuminen johtui Telian ratkaisusta. Järjestelmä, jota maksutavassa käytettiin, ei tullut enää täyttämään EU:n maksudirektiivejä tänä vuonna.

– Automaateissa on linkki ja QR-koodi Oulun kaupungin sivuille, joilta näkee vaihtoehtoiset maksutavat. Kadunvarren pysäköinnissä hyväksytyt mobiilimaksun operaattorit ovat kaupungin valinta, ja sivuilla on operaattoritiedot aina ajantasaisina.

Millainen poistunut palvelu oli?

Automaatissa oli numero, johon soitettiin, ja sitten näppäiltiin mittarikohtainen numero ja valittiin pysäköintiaika. Sen jälkeen mittariin tulostui pysäköintilipuke.

Muutos harmittanee siis ennen kaikkea asiakasta, jolla ei ole älypuhelinta tai joka ei haluaa käyttää sovellusta?

– Se on mahdollista. Käytettävissä on silloin käteismaksamisen ja osassa mittareita pankkikorttimaksamisen keinot. Ymmärrän totta kai harmituksen sellaisen asiakkaan kohdalla, joka on tottunut käyttämään poistunutta järjestelmää. Sekin ero on, että nykyisin voimassa olevat sovellukset pääsääntöisesti vaativat rekisteröitymisen.

Kuinka suuri osa mittareista hyväksyy pankkikortin?

Noin neljäsosa. Pankkikorttisovelluksen lisääminen järjestelmään on kohtuullisen hinnakas systeemi, ja osa mittareista on myös varsin iäkkäitä. Niissäkin mittareissa, joissa pankkikorttisovellus on, käteinen on kuitenkin edelleen erittäin käytetty maksutapa. Kysyntää ja tarjontaa koetetaan totta kai pitää balanssissa. Pankkikorttisovelluksen omaavia mittareita on lisätty ja tullaan lisäämään jatkossakin.

Onko muutoksesta tullut palautetta?

Heti vuodenvaihteessa, jolloin muutos tapahtui, tuli muutamia, mutta paljon vähemmän kuin oletimme. Käsityksemme on, että kun asiakkaita informoitiin liki puoli vuotta ennen muutosta, suurin osa järjestelmän käyttäjistä on asian rekisteröinyt.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (47)

Nostakaa parkkimaksun hintaa reilusti ja laittakaa sovellukset ja korttimaksaminen joka paikkaan. Loppuu se kolikoista itkeminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alle 10 minuutin kävelymatkan päästä Valkeasta on ilmaisia 2h kiekkopaikkoja aina vapaana. Ruuhkaa en ole vielä Oulussa tähän päivään mennessä nähnyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuttavilla ja työkavereilla hienoja ja kalliita älypuhelimia, joihin saa elämää helpottavia sovelluksia, mutta ei ymmärretä ladata ja käyttää, vaan käytetään puhelinta kuin jotain pöytätietokonetta, jolla mennään selaimella nettiin ja kirjoitetaan nettisivun osoite esim. katsotaan nettisivuilta uutiset, säät ja sähköpostit yms. Käyttäkää sovelluksia, kun se on helpompaa. Uutissovellukset ja sääsovellukset on älypuhelimia varten. Tympii kun kysellään kolikoita parkkimittariin vaikka puhelimella se olisi helpompaa ja aikaa voi lisätä, juoksematta kolikko kourassa mittarille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se nyt vaan ihan typerää jokaista eri palvelua varten ladata joku sovellus, kun yhdellä sovelluksella (nettiselain) voisi tehdä kaikki tarpeelliset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Löytänyt ilmaisia parkkeja keskustan laitamilta ja saanut samalla hyötyliikuntaa kävellessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä niitä kolikoita saa, että voi maksaa pysäköinnin jos korttimaksamista ei ole?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokaisella on kolikoita ja seteleitä taskussa, omituisinta on se että sinulla ei ole. Ai niin, käy pankista hakemassa jos et tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma että Oulun kokoisessa kaupungissa kaupunki pyörittää pysäköinti-monopolia niin järjettömästi. Easypark = systeemiä ei löydy koko kaupungista lähes ollenkaan. Miksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä et löydä EasyPark-systeemiä Oulussa? Toimii koko keskustan alueella, parkkitaloissa (ei Kivisydämessä - miksi? Sitä en ymmärrä,) ja OYSin pysäköintialuella. Sekä kymmenissä muissakin Suomen kaupungeissa Helsingin ja Rovaniemen välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa erikoista, ettei Oulun Pysäköinnin toimitusjohtaja tiedä voimassa olevaa puhelinmaksutapaa. Kysymykseen "Muutos harmittanee siis ennen kaikkea asiakasta, jolla ei ole älypuhelinta tai joka ei haluaa käyttää sovellusta?" hän vastaa: "Se on mahdollista. Käytettävissä on silloin käteismaksamisen ja osassa mittareita pankkikorttimaksamisen keinot."
Onhan olemassa EasyPark!

Sitä varten ei tarvita älypuhelinta tai mitään sovelluksia, vaan se toimii myös vanhemmilla matkapuhelimilla. Palvelu on helppo: soitetaan EasyParkin numeroon ja näppäillään vyöhyketunnus ja arvioitu pysäköinnin päättymisaika. Jos aikaa tarvitaan enemmän, soitetaan uudelleen, samoin jos haluaa lopettaa pysäköinnin aikaisemmin. Autoa voi saman tai alemman vyöhykkeen sisällä myös siirtää vapaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa pysäköinti toimii myös isommalla autolla. Maksut on maltillisia ja Kivisydän on kätevä. Kannattaa hankkia mobiilisovellus pysäköintiin. Käykääpä kokeilemassa isommissa kaupingeissa pakettiautolla ja vikiskää sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harva meistä ajaa pakettiautolla, mutta täytyy sanoa että kallista on pysäköinti Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onko se kallista lainkaan, jos vertaa sitä auton hintaan ja käyttökustannuksiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun pysäköinti toimii moitteettomasti. Olen alkanut karttamaan keskustassa asiointia monen muun kanssa autoilijan kanssa ja näin ollen ruuhkan pitäisi helpottua vähän kerrallaan. Mielestäni keskustasta pitäisi siirtää palveluja kaupungin laitamille näin saisimme kaupungin vanhan keskusta alueen rauhoitettua siellä asuville ja lähes autottomaksi alueeksi jossa liikkuisi ainoastaan onnikat ja tulevaisuudessa ehkä raitiovaunu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parkkeeraus on menyt aivan onnetomaksi. Rahalla ei saa enää parkkipaikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parhaat ilmaiset parkit tuhottu turhien sähköpyörien paikoiksi vaikka vieressä olisi tilaa vaikka kuin. Pahin munaus on ainolanpuiston parkkien hävitys.
Kolikkomaksu taas kuuluu historiaan ja olisi voitu poistaa mieluummin. Sekö ei ole kallis ja tehoton?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääasia, ettei syy ollut kerätä sakkotuloja autoilijoilta, joilla ei pysäköidessä satu kolikoita taskustaan löytymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska puhelimella maksaminen on tullut tiensä päähän. Miksi näin, sitä en tiedä sanoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää välillä muuttaa systeemejä ettei pysäköimisestä vain vahingossakaan tulisi liian helppoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (47)

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi
60
Jokaisessa julkisessa laitoksessa ei voi käydä vessassa Oulussa, vaikka kyseessä olisikin verovaroin kustannettu laitos – "Hädässä olevaa ihmistä yleensä autetaan"
48
Kätilöliiton mukaan huoli synnyttäjien ja vauvojen turvallisuudesta on maanlaajuinen – "Arvostammeko me uusien lasten syntymää ja perheitä satsaamalla heihin?"
41
Pohjois-Pohjanmaan museon kellarikerros jouduttiin sulkemaan – tutkimuksissa löydettiin terveydelle vaarallisia rakennusmateriaaleja
35
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"
34
Puheenaihe: Keskittyykö uutismedia liikaa Suomessa? "Digitaalinen julkaisutoiminta syrjäyttää painettua mediaa, murros vaatii resursseja ja osaamista"
34
"On vain ajan kysymys, milloin osastolla tapahtuu potilasvahinko" – Yle: Oysin kätilöt ovat huolissaan potilasturvallisuudesta ja kannelleet aville, vastuualuejohtaja kiistää väitteet
28
Suomen teillä kurvailee tuhansia alaikäisiä autoilijoita – 12 000 alle 18-vuotiasta sai viime vuonna poikkeusluvan, ja tuhansia hakemuksia on jonossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta yöllä ja aamulla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image