Oulu

Kysyimme: Miksi pysäköintiä ei voi Oulussa enää maksaa soittamalla pu­he­lin­pal­ve­luun?

Oulun kadunvarsipysäköinnistä katosi vuodenvaihteessa mahdollisuus maksaa pysäköintinsä soittamalla automaatissa ilmoitettuun puhelinnumeroon. KUVA: Leinonen Jukka
Oulu 7.2.2020 20:23
Hanna Kuonanoja

Kalevan lukija kummasteli puhelinmaksumahdollisuuden katoamista Oulun kaupungin pysäköintiautomaateista. Oulun Pysäköinti Oy:n toimitusjohtaja Jouni Anttila, mistä on kysymys?

– Laitoimme viime heinä–elokuussa kadunvarren pysäköintiautomaatteihin tiedon siitä, että Telia Payment Oy:n (aikaisemmalta nimeltään AinaPay) mobiilimaksutapa poistuu vuodenvaihteessa. Poistuminen johtui Telian ratkaisusta. Järjestelmä, jota maksutavassa käytettiin, ei tullut enää täyttämään EU:n maksudirektiivejä tänä vuonna.

– Automaateissa on linkki ja QR-koodi Oulun kaupungin sivuille, joilta näkee vaihtoehtoiset maksutavat. Kadunvarren pysäköinnissä hyväksytyt mobiilimaksun operaattorit ovat kaupungin valinta, ja sivuilla on operaattoritiedot aina ajantasaisina.

Millainen poistunut palvelu oli?

Automaatissa oli numero, johon soitettiin, ja sitten näppäiltiin mittarikohtainen numero ja valittiin pysäköintiaika. Sen jälkeen mittariin tulostui pysäköintilipuke.

Muutos harmittanee siis ennen kaikkea asiakasta, jolla ei ole älypuhelinta tai joka ei haluaa käyttää sovellusta?

– Se on mahdollista. Käytettävissä on silloin käteismaksamisen ja osassa mittareita pankkikorttimaksamisen keinot. Ymmärrän totta kai harmituksen sellaisen asiakkaan kohdalla, joka on tottunut käyttämään poistunutta järjestelmää. Sekin ero on, että nykyisin voimassa olevat sovellukset pääsääntöisesti vaativat rekisteröitymisen.

Kuinka suuri osa mittareista hyväksyy pankkikortin?

Noin neljäsosa. Pankkikorttisovelluksen lisääminen järjestelmään on kohtuullisen hinnakas systeemi, ja osa mittareista on myös varsin iäkkäitä. Niissäkin mittareissa, joissa pankkikorttisovellus on, käteinen on kuitenkin edelleen erittäin käytetty maksutapa. Kysyntää ja tarjontaa koetetaan totta kai pitää balanssissa. Pankkikorttisovelluksen omaavia mittareita on lisätty ja tullaan lisäämään jatkossakin.

Onko muutoksesta tullut palautetta?

Heti vuodenvaihteessa, jolloin muutos tapahtui, tuli muutamia, mutta paljon vähemmän kuin oletimme. Käsityksemme on, että kun asiakkaita informoitiin liki puoli vuotta ennen muutosta, suurin osa järjestelmän käyttäjistä on asian rekisteröinyt.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Nostakaa parkkimaksun hintaa reilusti ja laittakaa sovellukset ja korttimaksaminen joka paikkaan. Loppuu se kolikoista itkeminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alle 10 minuutin kävelymatkan päästä Valkeasta on ilmaisia 2h kiekkopaikkoja aina vapaana. Ruuhkaa en ole vielä Oulussa tähän päivään mennessä nähnyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuttavilla ja työkavereilla hienoja ja kalliita älypuhelimia, joihin saa elämää helpottavia sovelluksia, mutta ei ymmärretä ladata ja käyttää, vaan käytetään puhelinta kuin jotain pöytätietokonetta, jolla mennään selaimella nettiin ja kirjoitetaan nettisivun osoite esim. katsotaan nettisivuilta uutiset, säät ja sähköpostit yms. Käyttäkää sovelluksia, kun se on helpompaa. Uutissovellukset ja sääsovellukset on älypuhelimia varten. Tympii kun kysellään kolikoita parkkimittariin vaikka puhelimella se olisi helpompaa ja aikaa voi lisätä, juoksematta kolikko kourassa mittarille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se nyt vaan ihan typerää jokaista eri palvelua varten ladata joku sovellus, kun yhdellä sovelluksella (nettiselain) voisi tehdä kaikki tarpeelliset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

uutissovellukset syö akkua enemmän, ennemmin linkkikuvake puhelimen aloitusnäytölle ja akku säästyy tähdellisempään ku uutisten lukemiseen ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Löytänyt ilmaisia parkkeja keskustan laitamilta ja saanut samalla hyötyliikuntaa kävellessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä niitä kolikoita saa, että voi maksaa pysäköinnin jos korttimaksamista ei ole?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokaisella on kolikoita ja seteleitä taskussa, omituisinta on se että sinulla ei ole. Ai niin, käy pankista hakemassa jos et tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma että Oulun kokoisessa kaupungissa kaupunki pyörittää pysäköinti-monopolia niin järjettömästi. Easypark = systeemiä ei löydy koko kaupungista lähes ollenkaan. Miksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä et löydä EasyPark-systeemiä Oulussa? Toimii koko keskustan alueella, parkkitaloissa (ei Kivisydämessä - miksi? Sitä en ymmärrä,) ja OYSin pysäköintialuella. Sekä kymmenissä muissakin Suomen kaupungeissa Helsingin ja Rovaniemen välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa erikoista, ettei Oulun Pysäköinnin toimitusjohtaja tiedä voimassa olevaa puhelinmaksutapaa. Kysymykseen "Muutos harmittanee siis ennen kaikkea asiakasta, jolla ei ole älypuhelinta tai joka ei haluaa käyttää sovellusta?" hän vastaa: "Se on mahdollista. Käytettävissä on silloin käteismaksamisen ja osassa mittareita pankkikorttimaksamisen keinot."
Onhan olemassa EasyPark!

Sitä varten ei tarvita älypuhelinta tai mitään sovelluksia, vaan se toimii myös vanhemmilla matkapuhelimilla. Palvelu on helppo: soitetaan EasyParkin numeroon ja näppäillään vyöhyketunnus ja arvioitu pysäköinnin päättymisaika. Jos aikaa tarvitaan enemmän, soitetaan uudelleen, samoin jos haluaa lopettaa pysäköinnin aikaisemmin. Autoa voi saman tai alemman vyöhykkeen sisällä myös siirtää vapaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa pysäköinti toimii myös isommalla autolla. Maksut on maltillisia ja Kivisydän on kätevä. Kannattaa hankkia mobiilisovellus pysäköintiin. Käykääpä kokeilemassa isommissa kaupingeissa pakettiautolla ja vikiskää sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harva meistä ajaa pakettiautolla, mutta täytyy sanoa että kallista on pysäköinti Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onko se kallista lainkaan, jos vertaa sitä auton hintaan ja käyttökustannuksiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun pysäköinti toimii moitteettomasti. Olen alkanut karttamaan keskustassa asiointia monen muun kanssa autoilijan kanssa ja näin ollen ruuhkan pitäisi helpottua vähän kerrallaan. Mielestäni keskustasta pitäisi siirtää palveluja kaupungin laitamille näin saisimme kaupungin vanhan keskusta alueen rauhoitettua siellä asuville ja lähes autottomaksi alueeksi jossa liikkuisi ainoastaan onnikat ja tulevaisuudessa ehkä raitiovaunu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parkkeeraus on menyt aivan onnetomaksi. Rahalla ei saa enää parkkipaikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parhaat ilmaiset parkit tuhottu turhien sähköpyörien paikoiksi vaikka vieressä olisi tilaa vaikka kuin. Pahin munaus on ainolanpuiston parkkien hävitys.
Kolikkomaksu taas kuuluu historiaan ja olisi voitu poistaa mieluummin. Sekö ei ole kallis ja tehoton?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääasia, ettei syy ollut kerätä sakkotuloja autoilijoilta, joilla ei pysäköidessä satu kolikoita taskustaan löytymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska puhelimella maksaminen on tullut tiensä päähän. Miksi näin, sitä en tiedä sanoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image