Oulu

Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun jouk­ko­lii­ken­tees­sä?

Osa peruskoulun oppilaista kulkee koulumatkansa kaupunkiliikenteen busseilla. KUVA: Teija Soini
Oulu 23.9.2019 6:05
Helge Murtovaara

Kalevaan yhteyttä ottanut lukija kertoo, että Haukiputaalla kuljetetaan peruskoulua käyviä lapsia kaupunkiliikenteen bussilla. Jotkut vuorot ovat niin täysiä, että iso joukko oppilaita joutuu seisomaan käytävillä pitkiä matkoja. Hänen mielestä kaikilla koulukyytiläisillä täytyy olla turvavyö.

Miksi osa koululaisista joutuu seisomaan koulukuljetuksissa, Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä?

– Kaupungin tilausliikenteenä suoritettavissa koulukuljetuksissa kaikille löytyy istumapaikka ja samalla asianmukaiset turvallisuusasiat otetaan huomioon. Jos kulkeminen tapahtuu busseissa linjaliikenteessä, kaikille ei välttämättä ole istumapaikkoja.

Silloin turvavyövaatimukset eivät ole samanlaisia kuin tilausliikenteenä suoritettavissa kyydityksissä.

Pitäisikö koulukyydissä kaikilla mielestäsi olla turvavyöt?

– Liikenneturvallisuus on erittäin tärkeä asia. Ja turvavöillä turvallisuutta voidaan parantaa. Kun kaupunki vastaa kuljetuksista itse niin kilpailutuksissa otetaan tämä huomioon, se on kirjattu kilpailutusasiakirjoihin.

Mitä laki sanoo turvavyöstä ja seisomisesta, yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski Liikenneturvan Oulun toimipisteestä?

– Liikenneministeriön asetuksessa koulu- ja päivähoitokuljetuksista turvalaitteiden osalta on aika selkeät määräykset. Kunnan tilaamassa tiettyä reittiä kulkeva koulukuljetuksessa, joka on tarkoitettu vain ja ainoastaan koulu- tai päivähoitolapsille, noudatetaan asetuksen pykäliä eli jokaisella lapsella täytyy olla oma paikka ja oma turvavyö.

– Kun koulukuljetuksia hoidetaan osana reitti- ja joukkoliikennettä, nämä koulukuljetusasetuksen pykälät eivät kosketa niitä.

– Kun kysymys on linja-autovuorosta, matkustajamäärä voidaan tilapäisesti ylittää 30 prosentilla eli matkustajia voi olla enemmän kuin autossa on paikkoja.

– Vain koululaisille tarkoitetuissa kuljetuksissa autossa ei voi olla yhtään enempää matkustajia kuin mitä rekisteriin on tyyppihyväksytty kuljetettavaksi olipa kysymyksessä henkilöauto, taksi, pienoisbussi tai vastaava.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Jännä homma mikä on tilapäinen 30% ylitys henkilömäärissä, onko se päivässä, vai voiko tilapäisyys olla jatkuvaa päivästä toiseen. Erikoista. Mutta se mikä on varmaa niin ei noissakaan saa akselipainot, ja kokonaismassa ylittyä edes tilapäisesti, koska se on jo laitonta. Eli jos malli ei muutu niin virkavalta voi halutessaan puuttua asiaan ylikuorman perusteella, ja silloin tutkitaan myös turvallisuus asiat kuljetuksessa, joilla ei ole mitään tekemistä työn 30% ylityksen suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä mallilla seilataan kunnes onnikka kellahtaa nurin ylilastissa ja lopputuloksena suuronnettomuus: liiskaantumisia, tukehtumisia, murtumia, naarmuja, nirhaumia jne. Siihen saakka otetaan kyytiin esim. ihan kaikki opiskelijat joita notkuu yliopiston pysäkillä arkisin iltapäivällä. Max. hlömäärällä 65 (sis. seisomapaikat) ylilasti on 65x1,3=84,5 jolloin käytävillä saisi roikkua vapaana 85-65=20 henkilöä. Laskekaapa vasiten toteutuuko ruuhka-aikoina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ne koulut pitää alkaa klo 8. Ihan hyvin voitaisiin aloittaa klo 9 tai 10, niin ei tarvisi ruuhkassa matkustaa. Olisivat opettajatkin pois ruuhkista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusamo-Ruka Skibussi ajaa 100km/h rajoitusalueella ja turvavöistä ei ole tietoakaan. Vaikka bussissa on massaa, niin en tule enää nousemaan tälläisiin kulkuneuvoihin, koska arvostan turvallisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerran oli 18 matkustajapaikan koulubussissa 31 koululaista. Eihän niitä muksuja voinut tienvarteenkaan jättää. Pomo oli katsonut väärän päivän ajosarjaa ja meikäläinen vain tuuraamassa eli en tiennyt odotettavissa olevaa oppilasmäärää enkä osannut vaatia isompaa autoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kauheaa varmaan lapsi saa elinikäiset traumat kun joutuu seisomaan pussissa eikä vanhukset älyä antaa istumapaikkaa ,kaikista sitä muristaan ,laitappa se jälkikasvu joskus käveleen muutama kilometri koulumatkaa että jalat rupeaa ottaan alle !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauheaa!!, osa lapsista joutuu seisomaan bussissa, ei turvavöitä!. Vastuutonta!.

Lapset pärjäävät pikkumatkoja bussissa ilman vyötä ja seisaallaan aivan hyvin. Hyvä esimerkki miten ylihuolehtivat vanhemmat voivat olla todella rasittavia. Seuraavaksi he varmaan vaativat että lapsien pitää käyttää kypärää koulun portaissa ja hississä. En ihmettelisi ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulut voisivat alkaa klo 9 ta 10, niin ei tarvisi lasten mennä ruuhka-aikaan, eikä opettajienkaan. Tasoittuisi vähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka päivä löytyy useita busseja, joissa kuljettajan näkökenttä on estynyt oikealle. Busseja ei saa täyttää etuoveen asti. Onneksi valveutuneimmat kuskit älyävät tämän ja oman vastuunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän niitä paikkoja saati vöitä ollut edes 80-90 luvuillakaan kun itse kuljin kouluun bussilla. Seisottiin käytävällä kuin sillit purkissa, auto oli niin täynnä että oltiin etuoven 'ovimontussa' asti ja hyvä kun ovi mahtui sulkeutumaan. Niin, silloin ei ollut mitään matalalattiaisia busseja vaan kyytiin kiivettiin useampi porras ylöspäin. Kysyttäessä miksei ole toista bussia niin vastaus oli raha ratkaisee, ei kannata kahdella vajaalla autolla ajaa jos mahtuu yhteen autoon. Niin kai se on vieläkin, ei kannata terveisiä kuljettaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisin kuin Liikenneturvan Oulun toimipisteen yhteyspäällikkö tämän jutun mukaan sanoo, matkustajamäärän tilapäinen ylitys ei ole sallittu. Kaupunkiliikenteen linja-autoissa on siksi nykyään merkitty erikseen istumapaikat ja seisomapaikat ja niitä ei saa ylittää. Määrä voi vaihdella riippuen siitä onko autossa rekisteriotteen mukaan pyörätuolipaikkaa ja onko pyörätuolipaikka käytössä. Nämä paikkamäärät (ja vaihtoehdot) käyvät ilmi paitsi rekisteriotteesta niin myös auton etuosassa olevasta kilvestä/tarrasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käyttääkö ne edes niitä turvavöitä vaikka sellaiset olisikin? Pikku matkat voi aivan hyvin matkustaa ilman istumapaikaa, niin tehdään suuressa maailmassakin ja ouluhan on "metropoli?"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

20:07
Syömäsä: Zivagon Pincho-perjantai tarjoilee naposteltavaksi tapaksia työviikon päätteeksi
20:02
Heidi Määtällä on kotonaan Pateniemessä on 15 kissaa, joista neljä on hänen omiaan ja loput PoPoPetin pelastamia eläimiä
20:00
Oululainen Raija Väyrynen yllättyi, kun kuuli voittaneensa luontokuvakisassa – innostus kuvaamiseen iski Lapissa
19:53
Kalajoen tytön kasvutarina – Kiia Nousiainen rakentaa määrätietoisesti elämäänsä ja kiekkouraansa
19:34
AC Oulun kausi päättyi tasapeliin – pettymysten kausi toi seitsemännen sijan
19:00
Mitä ihmettä tekee laitoslaulaja? Oululainen Kaisu Leinonen laulaa heleällä äänellään ja laulattaa vanhuksia laitoksissa sekä palvelukodeissa Tilaajille
19:00
Näin kajahtaa laitoslaulajan laulu Kaakkurin palvelukodissa
190
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
39
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
31
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image