Oulu

Kysyimme: Miksi eu­ro­par­la­ment­tiin, Hanna Sarkkinen?

Hanna Sarkkinen (vas.) perustelee ehdokkuuttaan äärimmäisen tärkeillä eurovaaleilla. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 18.4.2019 14:22
Petri Hakkarainen

Vasemmiston kansanedustaja Hanna Sarkkinen ei ole varma, kieltäytyisikö paikasta, jos tulisi valituksi europarlamenttiin. Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen ottaisi paikan vastaan.

Kaksoisehdokkuutta on arvosteltu, sillä äänestäjät mahdollisesti menettävät juuri valitun kansanedustajansa europarlamenttiin. Hanna Sarkkinen perustelee ehdokkuuttaan sillä, että eurovaalit ovat nyt äärimmäisen tärkeät.

Sebastian Tynkkynen kertoo nettisivuillaan ottavansa mahdollisen paikan vastaan päästäkseen pysäyttämään liittovaltiokehitystä ja vastustamaan monikulturismia ja islamisaatiota.

Hanna Sarkkinen, miksi lähdet ehdokkaaksi eurovaaleihin?

– Tärkein asia on pitää esillä veroparatiisien sulkemista, ilmastonmuutoksen torjumista, sekä ihmisoikeuksien ja työoikeuksien toteutumista. Puolue tarvitsee hyviä ehdokkaita ja näkyviä kasvoja eurovaaleihin, jotta voimme olla tekemässä oikeudenmukaista ja inhimillistä politiikkaa. Eurovaaleissa on aina ehdokkaana myös istuvia kansanedustajia. Nyt nämä vaalit ja niiden ehdokasasettelun tekee erityisen vaikeaksi hankala aikataulu ja päällekkäisyys eduskuntavaalien kanssa. Tilanne on vaikea niin äänestäjille, puolueille kuin ehdokkaillekin. Istuvia kansanedustajia on nyt ehdolla ainakin vihreillä, perussuomalaisilla, vasemmistolla ja kristillisdemokraateilla. Varsinkaan pienemmillä puolueilla ei ole mahdollisuutta koostaa vetovoimaisia listoja ilman, että mukana olisi istuvia kansanedustajia.

Milloin päätit asiasta? Miten eurovaaliehdokkuutesi tuli esille eduskuntavaalikampanjassasi?

– Asiasta päätettiin eduskuntavaalien jälkeen maanantaina järjestetyn puoluehallituksen kokouksen yhteydessä.

Millaista palautetta olet saanut äänestäjiltäsi?

– Monet ovat tsempanneet, toivottaneet voimia ja kiittäneet työstäni. Toiset ovat kyselleet, mitä tämä tarkoittaa.

Mitä sanot heille, jotka kokevat tulleensa huijatuiksi, kun heidän edustajansa mahdollisesti lähteekin europarlamenttiin?

– Ymmärrän ärtymyksen. Uskon myös, että hyvin moni kokee arvokkaaksi sen, että tasa-arvolle ja ilmastolle löytyy puolustajia myös heti kuluttavien eduskuntavaalien jälkeen.

Onko hyvä, että sekä kansanedustajaksi että europarlamenttiin valittu saa vapaasti valita, kumman tehtävän valitsee?

– Se on nykyinen sääntö. Varajäsenillä voidaan paikata. Vaalisyklit eduskuntavaaleissa ja eurovaaleissa ovat eritahtiset ja toisaalta esimerkiksi hallituksen muodostaminen tuottaa usein muutoksia ja tarpeita mepeille palata eduskuntaan.

Moni äänestää kuitenkin nimenomaan henkilöä. Jos pääset europarlamenttiin, nuorta naista äänestänyt saakin eduskuntaan keski-ikäisen miehen. Näetkö tässä ongelmaa?

– Onhan tilanne hankala ja nämä aikataulut erittäin ei-toivottavat. Kuitenkin annetut äänet menevät aina ensisijaisesti puolueelle kaikissa vaaleissa ja edustajat edustavat puolueen yhteisiä linjoja.

Onko europarlamenttipaikka ensisijainen tavoitteesi? Jos asetut vielä eduskuntavaaliehdokkaaksi, kerrotko, ettet ota paikkaa vastaan, jos tulet valituksi?

– Nyt tehdään näitä vaaleja yhteisenä projektina. Jos tulisin valituksi mepiksi, niin siihen ottaisinko europarlamenttipaikan vastaan vaikuttaa kokonaistilanne, esimerkiksi vasemmistoliiton mahdollinen osallistuminen hallitusneuvotteluihin.

Mitä asioita aiot ennen kaikkea ajaa, jos pääset europarlamenttiin?

– Jo mainitsemieni lisäksi riittävän sosiaaliturvan ja työoikeuksien vahvistaminen markkinavapauksien vastapainona. Ihmisoikeuksien kunnioittava ja oikeusvaltiokehitystä tukeva politiikka.

Vapaus valita

Jos ehdokas tulee valituksia Euroopan parlamenttiin, paikka pitää ottaa vastaan.

Paikasta voi kuitenkin erota pätevästä syystä, kuten kansanedustajuuden vuoksi.

Perustuslain mukaan kansanedustajan toimen voi myös "jättää varastoon" varusmiespalveluksen tai europarlamentin jäsenyyden vuoksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Hyvä, toivottavasti myös pääsee. Saadaan kunnon vasemmistolainen tilalle eduskuntaan täältä oulusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkälaisella koulupohjalla Hanna pyrkii poliittisesti vaativiin tehtäviin. Jonkinlainen korkeakoulututkinto olisi hyvä olla saavutettuna. Sosialistinen ideologia taisi olla periaatteessa, kaikille tarpeittensa mukaan! Eri asia on, kun toiset tarvitsevat enempi kuin toiset, ja toiset ovat valmiita ottamaan väkivaltaisesti sen minkä katsovat kuuluvan itselleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä äänestäisi EU-vaalissa samaa henkilöä, kuin eduskuntavaalissa, vaikka olisin juurikin henkilöä äänestänyt rnkä puoluetta. Hanna Sarkkinen sanoo, että meneväthän ne äänet puolueelle. Se on niin väärin, kun ei ole äänestänyt puoluetta. Hän ei arvosta henkilöitä äänestäneitä. Onneksi oma ehdokkaani pääsi eduskuntaan eikä ole ehdolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei halua ehdokastaan europarlamenttiin, voi äänestää eurovaaleissa sellaista ehdokasta, joka ei ole istuva kansanedustaja. Näin teen minäkin. Tällä linjalla äänestin myös kunnallisvaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hanna hei, sait 11 000 ääntä. Meinaatko tosissas että tämä porukka on kaikki äänestänyt Vasemmistoliittoa eikä sua? Järki päähän nyt.

Meinasikko lähtä Brysseliin 30 vuotiaana ilman ministerinsalkkua tai muita näyttöjä? Ei voi muuta sanoo ku hattua nostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on kummallista miten vasemmistolainen hillotolppa on huomattavasti hyväksyttävämpi ajatus kuin "oikeistopopulistinen" versio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihme meininkiä täällä kommentointiosastolla. Sarkkisen lähteminen EU-vaaleihin tuomitaan, mutta Tynkkysen EU-ehdokkuus hyväksytään. Tämä on ällistyttävää kaksinaismoralismia kommentoijilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaiset! Jättäkää äänestämättä ehdokkaita, jotka tavoittelevat eduskuntapaikan lisäksi EU-parlamentin paikkaa! Estäkää äänestäjien pettäminen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun useat kansanedustajiksi äänestetyt pyrkivät heti perään isomman tilipussin himossa Brysseliin tulee mieleen,oliko kampanjointi rehellistä kun luvattuja asioita ei kiinnostakaan ajaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sarkkiselta kepulaista suhmurointia ja väyrysläistä takinkääntöä. Ei näitä maanantaina päätetty sillä olisi kovin lyhyt näköistä. Modig totesi maanantai aamuna että yksi paikka on vassareilla vapaana. Nämä kuviot on sovittu jo ennen eduskuntavaaleja. Kyllönen totesi kirjoituksessaan että muutamia viikkoja sitten oli jo häneltä kysytty. Kyllöseltä suoraselkäisyyttä kun kertoo ettei ota paikkaa vastaan ja oli jo muutama viikko sitten puolueelleen kertonut. Samaan aikaan Sarkkinen yrittää pelata useimmilla korteilla; meppi, kansanedustaja, ministeri... Harmi niitä äänestäjiä jotka äänestivät hänet eduskuntaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestin Hannaa eduskuntavaaleissa, luulin suoraselkäiseksi. Erehdyin, samanlainen venkoilija kuin niin monet muutkin. Löytyisikö vihreiden listalta minulle ehdokas??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreillä sama juttu. Neljä uutta kansanedustajaa ehdolla EU-Parlamenttiin. Samoin persuilla ja kristillisillä. Aiempina vuosina myös Stubb ja Väyrynen tehneet samoin. Että ei tämä mitenkään ihmeellistä ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos oikeistoa kannatat niin siellähän porvareita lista täynnä, tai äänestä samalla vaikka persuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

se on väärin äänensä antaneita kohtaan olisi pitänyt sanoa ennen äänestystä valintansa niin olis voinut antaa äänen muille kotimaan miehille..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minunhan ei ole pakko äänestää kansanedustajaksi tullutta. Tottakai on äänestäjän pettämistä ilmoittaa haluavansa mepiksi heti kun on tullut valituksi eduskuntaan. Ei osoita todellakaan hyvää moraalikäsitystä. Mutta on mepiksi haluavia, jotka eivät ole kansanedustajia. Heistä voi valita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän täsä ole kyse muusta kuin ahneudesta kun mikään ei riitä ollaan niin vasemmistoa mutta kuitenkin minussä elää se ahne porvari.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta kai tilaisuus tekee jokaisesta ahneen porvarin. Vasemmistoliikkeelle on kuitenkin eduksi, että valtaosa kykkii köyhälistössä ja vain osa hyötyy. Jos kaikki hyötyisivät ja vaurastuisivat, niin kuka enää heitä äänestäsi. Jo työläiskirjailija Samuli Paronen totesi suunnilleen: "Kun sosialisti pääsee hyvää tuloluokkaan ei hän pelkää enää mitään paitsi sosialismia". Hyvin sanottu sekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selittäkööt mitä selittää mutta paremman palkan toivossa Hanna ja muut kaltaisensa yrittävät EU-parlamentin jäseniksi. Kaikki ne jotka yritävät EU-parlamenttiin ovat jo eduskuntavaaleihin osallistuessaan tienneet, että tulevat yrittämään muualle niin miksi sitten yleensä lähteä eduskuntavaaleihin mukaan. Vähän sama asia kun menisi johoonkin yritykseen töihin ja koko ajan hakisi paremmin palkattua työtä muualta. Se ei ole työnantajan näkökulmasta mukavaa seurattavaa ja me suomalaiset olemme kansanedustajien työnantajia. Toivottavasti kukaan juuri valituista kansanedustajista ei tule pääsemään EU-parlamenttiin. Itse ainakin äänestän muita ehdokkaita ja toivon, että muutkin tekevät samoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sarkkinenhan sanoi jo aikaisemmin ettei ota paikkaa vastaan jos tulisi valituksi. Tuli vissiin niin paljon negaa diitä, että nyt vastaus onkin " en tiedä, ehkä". Silviia Modigillehan ne sitä paikkaa petaavat kun on nyt työtön...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image