Oulu

Kysyimme, miksei tänäkään vuonna järjestetä it­se­näi­syys­päi­vän kan­sa­lais­juh­laa Madetojan salilla – Miksi suositut juhlat lakkautettiin viime vuonna?

Itsenäisyyden kansalaisjuhlat olivat Madetojan salilla erittäin suosittuja silloin, kun niitä järjestettiin vuoteen 2016 saakka. Kohokohta oli Oulu Sinfonian esittämän Finlandia. Näin sitä soitettiin vuoden 2003 juhlassa. KUVA: Risto Rasila
Oulu 5.12.2018 15:51
Antti Ervasti

Yksi oululaisten itsenäisyyspäivän perinne oli saapua Madetojan musiikkikeskukseen itsenäisyyspäivän kansalaisjuhlaan kuuntelemaan ilmaiseksi Oulu Sinfonian esittämä Finlandia ja nauttia kakkukahvit. Talo olikin joka vuosi aivan täynnä.

Viime vuodesta lähtien itsenäisyysjuhlaa ei ole enää järjestetty. Miksi ei, Oulun kaupungin tapahtumakoordinaattori Vesa Pynttäri?

– Tätä on kyselty. Asia juontaa juurensa viime vuoden Suomi100-juhlavuoteen, jolloin kansalaisjuhlaa ei myöskään järjestetty vaan maksullinen Oulu Sinfonian itsenäisyyspäivän konsertti. Kokemuksia pidettiin niin hyvinä, että konserttien sarjaa päätettiin jatkaa tänä vuonna. Eli kansalaisjuhlan sijaan itsenäisyyspäivänä pidetään tuollainen konsertti.

Eikö kansalaisjuhlaa olisi voitu järjestää jossakin muualla?

– Ajattelimme uudistaa koko itsenäisyyspäivän juhlinnan kerralla valtakunnallistakin linjaa noudattaen. Nyt on kaksipäiväinen, aaton ja itsenäisyyspäivän kattava kokonaisuus. Ohjelmaa on enemmän kuin koskaan. Aikaisemmin itsenäisyyspäivään varattu budjetti meni kansalaisjuhlaan. Itse Oulu Sinfonian konsertti saatiin lahjoituksena, mutta kakkukahvit, ilmoittelu ynnä muut sellaiset aiheuttivat kuluja. Muualle ei sellaista olisi ollut järkeä järjestää.

Millaista palautetta kansalaisjuhlan puuttumisesta on tullut?

– Minun tietooni on tullut kolme kyselyä asiasta. On tietysti selvää, että tällainen muutos saattaa kaihertaa. Uusi malli on tasa-arvoisempikin. Oli surullista katsoa, kun Madetojan salin juhliin oli aina niin paljon tulijoita, että lapsiperheitäkin jouduttiin käännyttämään ovelta. Kaupungissa on 203 000 asukasta, eikä Madetojan saliin mahdu 835:tä ihmistä enempää.

– Uusi isompi ohjelmapaketti on tasa-arvoisempi. Juhlavuoden Yhdessä-teema loi osallistavamman kokonaisuuden, jossa on monia eri vaihtoehtoja. Nyt ensimmäistä kertaa Oulu ottaa liitoskunnatkin mukaan itsenäisyysjuhlintaan. Kaikki toivotetaan tervetulleiksi, ja on perustettu myös oma itsenäisyyspäivän nettisivusto.

Pääseekö oululainen kuulemaan Finlandian itsenäisyyspäivänä?

– Kyllä. Oulu Sinfonian itsenäisyyspäivän konsertissa Madetojan salilla.

Mutta se ei ole ilmainen.

– Ei, ei ole ilmainen. Eivät sitä pääsisi kaikki oululaiset kuulemaan sittenkään, vaikka konsertti olisi ilmainen. Ilmaisia musiikkiesityksiä on paljon kaikkialla muualla itsenäisyyspäivän tapahtumissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tasa-arvon nimissä siis lopetetaan verovaroin tuettu toiminta ja muutetaan se maksulliseksi bisnekseksi. Ehdotan, että Oulun Sinfonia lakkautetaan välittömästi ja kilpailutetaan koti- ja ulkomaiset orkesterit, joilta voidaan tilata kaupallisin ehdoin musiikkiesityksiä tulevina itsenäisyyspäivinä ja muinakin juhla-aikoina. Se olisi tasa-arvoista ja suorastaan reilua veronmaksajien kohtelua. On merkillistä, miten musta selitetään kirkkain silmin valkoiseksi täälläkin eikä vain Asovan meren rannoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teknologiakaupunki Oulussa se Finlandia voitaisiin ehkä välittää suuremmalle yleisölle ilmaiseksi itsenäisyyspäivänä vaikka isolla screenillä esim. Rotuaarin lavalla tai jossain? Onhan se sääli, että niin harva pääsee sen kuulemaan, ja nyt se on vielä maksullinenkin. Upeasti orkka sen soittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se paljon kivempaa kaupunginhallituksen käydä tutustuun liikenneolosuhteisiin ranskassa, kuin tuhlata rahoja aivan turhanpäiväiseen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole enää miljoonia laittaa humpuukiin niin kuin viime vuonna meni kymmeniä miljoonia Euroja veronmaksajien rahoja.
Suomess on laki ryöstämisellekkin mutta harvoin käytetään tätä lakia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

56
Pääministeri Marin: "Joudumme joka päivä hallituksena paimentamaan kenttää, että linjauksia noudatetaan" – torui kyselytunnilla Kelaa
28
Raju ja nopea reagointi tehosi – Tämän takia Latvia on Euroopan viimeinen kolkka ilman koronakuolemia
18
Oppilaiden eväsjakelua laajennetaan Oulussa – tiistaista alkaen eväsjakelu käytössä 30 koulussa, katso lista eväiden jakopaikoista
12
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
10
Nuori viljelijä Kaisa Pihlaja kokosi turvalistan koronakevään varalle: "Nyt ei ole aika leikkiä sankaria"
8
Koronakriisi kurittaa velkaantuneita: Ulosottojen helpotusten haku on kasvanut rajusti parissa viikossa – yli 70-vuotiaiden häätöjä lykätään
7
Miljoona testeillä todettua koronavirustapausta täyteen maailmalla – kuolleita nyt jo yli 51 000

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

279 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alman gallup: SDP nousi ykköseksi perus­suo­ma­laisten ohi – Keskusta neljäntenä!!

halla-aho se vaan ihannoi unkaria ja orbania somessa,Ei hyvää päivää taas! Oltashan sitä pahassa lirissä jos tuommonen ... Lue lisää...
Oltashan lirissä jos

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

3.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image