Oulu

Kysyimme, kuinka usein poliisi takavarikoi ajoneuvoja Oulussa – "Määrä on kasvussa edel­lis­vuo­sis­ta"

Uusi poliisiauto, maija.Uusi poliisiauto, maija. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Oulu 7.12.2018 9:11
Tommi Mikkonen

 

Poliisi sai Oulussa tiistaina aamuyöllä kiinni kaksi kuljettajaa, jotka ajoivat päihtyneenä. Toiselta kuljettajalta takavarikoitiin auto.

Takavarikoiko poliisi usein ajoneuvoja, rikoskomisario Nina Similä?

– Oulussa vuoden 2018 aikana autoja on takavarikoitu reippaasti toistakymmentä. Määrä on kasvussa edellisvuosista.

– Luku siitä, kuinka moni on edennyt syyttäjälle asti takavarikossa (menettämisseuraamus), on pienempi.

– Auton voi takavarikoida rikoksentekovälineenä muissakin kuin liikennerikoksissa.

Edellyttääkö takavarikointi useampia liikennerikoksia?

– Takavarikointi edellyttää, että auto on kuljettajan omistuksessa, auton arvo on tarpeeksi korkea ja tekijä on syyllistynyt toistuvasti esimerkiksi useisiin rattijuopumuksiin tai huumeratteihin. Myös aikaisemmat tuomiot vastaavista rikoksista vaikuttavat asiaan.

– Ajoneuvo voidaan takavarikoida myös, jos tekijä osoittaa piittaamattomuutta syyllistymällä toistuvasti muihin liikennerikoksiin.

Kauanko poliisi saa pitää autoa takavarikossa?

– Takavarikolle on haettava jatkoa neljän kuukauden välein käräjäoikeudesta. Jos esitutkinta ei valmistu neljässä kuukaudessa, jatkoaikaa takavarikolle voidaan hakea.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

ihan oikein, samat tyypoit terkevät samoja asioita toistuvasti liikenteessä, on oikein että otetaan vehkeet valtiolle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ekakertalaiselta rattijuopolta ja huumekuskilta auto pois siksi aikaa kun on ajokiellossa. Uusijalta auto paaliin ja aseet valtiolle. Sen vuoksi aseetkin, koska monet ovat metsästäjiä niin se kirpaisee enemmän kuin auton menetys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lain mukaan poliisi voi takavarikoida auton vain jos epäilty itse omistaa ajamansa ajoneuvon. Toisen henkilön ajamaa autoa poliisi ei siis pysty takavarikoimaan. Lopullisen tuomion ajoneuvon valtiolle menettämisestä tekee paikallinen käräjäoikeus.

– Poliisin prosessi on helppo. Lukitaan auton ovet, tehdään takavarikkopöytäkirja ja odotellaan käräjäoikeuden päätöstä-

Jos takavarikko on tehty lain mukaisesti ja auto ei ole kovin uusi ja arvokas, käräjäoikeus yleensä vahvistaa takavarikkotuomion.

Näin se menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärsinkö oikein, että vanhalla rottelolla saa vapaasti jatkaa törttöilyä? Ei kai se nyt auton arvosta voi olla kiinni, vaan siitä, pystyykö autoa käyttämään jatkossakin rikoksentekovälineenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä otin yhdesti rattijuopon kiinni tai oikeastaan estin ajon jatkamisen ottamalla avaimet. No tämä tyyppi alko sieltä autosta uhkaileen mua ja nousi sitten siihen auton vierelle uhoomaan. No se 50 kilonen ja 160 senttinen tyyppi katsoi parhaammaksi lopettaa uhoomisen katsellessaan mun ylöspäin ja ja juoksi erääseen kämppään pakoon. No poliisit haki kämpästä koko revohkan kyytiin ja kysyivät kuka se kuski näistä oli. Sanoin, että tuo pieni kieltä näyttävä se oli. Poliisilta sain kiitoksen esimerkillisestä toiminnasta. Rattijuoppo oli putkassa yön ja arvatkaapa mistä huomasin, että tyyppi oli päässyt putkasta pois? No siitä, kun se ajo sillä samalla vanhalla volvolla sinne samaan kämppään ryyppään, josta poliisit haki sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

73
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
27
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
27
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
23
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
21
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
20
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”
14
Hulevesilasku kolahtaa oululaisten kiinteistönomistajien postiluukkuihin jo maaliskuussa – Summat viime vuoden tasolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

269 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä teille on antanut tämä Juttutupaan kirjoittelu

Onhan se tietynlaista viihdettä seilailla tämän Kalevan ylläpitämän "seinälehden" kirjoituksia. Näkeehän tästä mitä jut... Lue lisää...
Ällistelijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image