Oulu

Kyllästetyn puun kier­rä­tyk­ses­tä vastaava Demolite Oy ihmettelee Kiertokaaren hinnoittelua – pelkää korkean jätemaksun johtavan puun ohjautumiseen jatkossa vääriin paikkoihin

Kyllästetyn puun kierrätyksestä vastaava Demolite Oy pelkää Kiertokaari Oy:n päätöksen periä vastaanottomaksuja kyllästetystä puusta johtavan siihen, että puuta ohjautuu jatkossa vääriin paikkoihin. Kuvituskuva Ruskon jätekeskuksen lajitteluareena Laresta. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 22.1.2020 20:27
Mirko Siikaluoma

Kiertokaari Oy kertoi tiistaina aloittavansa perimään kotitalouksilta jätteen vastaanottomaksuja kyllästetystä puusta. Kiertokaari perustelee hinnoitteluaan muun muassa kyllästetyn puun kierrätyksestä vastaavan Demolite Oy:n hinnankorotuksilla.

Demolite Oy ihmettelee Kiertokaaren hinnoittelun perusteita. Yhtiö pitää Oulun seudun jätteiden käsittelystä huolehtivan Kiertokaaren suunnittelemaa jätemaksua, 310 euroa tonnia kohti, todella korkeana kuluttajille.

– Kiertokaari perustelee korotuksiaan meidän hintatasolla, vaikka ei vielä ole sopinut puujätteen toimittamisesta meille, Demolite Oy:n kehityspäällikkö Seppo Suomalainen toteaa yhtiön julkaisemassa tiedotteessa.

Demolite Oy kertoo subventoivansa jätelaitoksilta perityn kotitalousperäisen puujätteen hintaa kyllästetyn puun valmistajien maksamilla kierrätysmaksuilla.

– Olisi huolestuttavaa, että jätelaitoksilta perimämme matala kotitalouserien vastaanottohinta ei näkyisi vastaavasti jätelaitoksen hinnoittelussa. Tämä olisi kuntalaisten kannalta todella epäreilua ja johtaisi ehkä siihen, että puuta ohjautuu jatkossa vääriin paikkoihin.

Demolite tarjosi vuodenvaihteeseen saakka jätelaitoksille ja puutavarakaupoille kyllästetyn puujätteen ilmaista noutopalvelua. Suomalainen arvioi puutavaran kuljettamisen tuovan varmasti jonkin verran lisäkustannuksia jätelaitoksille.

Yhtiön tietojen mukaan suurin osa kunnallisista jätelaitoksilta vastaanottaa jatkossakin kotitalouksilta kuutiometrin verran kyllästettyä puujätettä veloituksetta.

Kiertokaari Oy:n toimitusjohtaja esitti ratkaisuksi kyllästetyn puun jätteen kustannuksiin lakisääteistä tuottajavastuuta ja uuden puun hintalisänä perittävä kierrätysmaksua. Demoliten kehityspäällikkö Suomalainen näkee tässä kuitenkin ongelman vanhojen materiaalien ja uuden tuotannon välillä.

– Suurin osa kierrätyksen kuluista koostuu vanhoja arseenipitoisia suoja-aineita sisältämän
puun käsittely- ja polttokuluista. Osa nykyisistä valmistajista ei ole koskaan valmistanut näitä tuotteita, joten olisi kohtuutonta periä kaikki sen aiheuttamat kulut nykyään valmistettavan, ympäristöystävällisemmän, tuotteen hintalisänä.

Kyllästetyn puun jätehuoltoa hoitava Demolite Oy on voittoa tavoittelematon toimija, jota rahoittavat lähes kaikki kyllästetyn puun valmistajat. Yhtiö kertoo toimivansa tuottajavastuuyhteisöjen kaltaisesti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Jospa kirjoittaisitte jutun edellisen hallituksen aikaansaamasta jätelaista. Yritykset joutuvat pitämään jätteitä 14 päivää ”esillä” netissä ja odottamaan tarjousta niiden jatkokäsittelystä ennenkuin ne voidaan kuljettaa kunnan ylläpitämään jätelaitokseen. Tällä taataan roskien kilpailutus....aivan käsittämätöntä p......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Polttamalla päästät myrkyt ilmakehään. Sieltä ne kertyvät pikkuhiljaa ravintoosi. Seuraa ehkä syöpä tai lisääntymiskyvyttömyys jollekin läheisellesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten se puu voi olla terassiin kiinnitettynä ihan ok ja turvallinen, mutta metsään nakattuna hirveä myrkky? Metsään menee kyllä tästä eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kippaa puut sinne, missä sitä on muutenkin eli metsään. Ei se kyllästysaine maailmanloppua tee. Kyllä ne hinnat siitä laskee, kun tulot laskee ensin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, demoliten johtaja on selvästi tutustunut ensimmäistä kertaa kiertokaaren toimitusjohtajaan. Tervetuloa joukkoon, varaudu yllätyksiin jatkossakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mettäpalstalla palaa kaikki kokossa aina kun tavaraa kertyy. Vanhat huonekalut, muovit, styroksit jne jne. Keskellä korpeakaan kukaan ei valita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruskoon on tähän mennessä kyllästetyt laudan-ja lankun pätkät viety mutta taidan jatkossa polttaa mökillä nuotiossa paju ym.roskan mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin palaa vanhat laiturin puut ja terassilaudat. Ei tarvitse kalliita maksuja maksaa, laitokset ajavat hinnoittelullaan ihmiset juuri tällaisiin ratkaisuihin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voipi olla että kaatopaikalle (se on sen oikea nimi eikä mikään kiertokaari) eksyvä painekyllästetyn määrä yhtäkkiä romahtaa ja pk-puutavarajäte vain "katoaa" maailmasta. Minä ainakin polttelen mökillä nämä jatkossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin asia on hyvä muistaa seuraavien kuntavaalien aikaan. Me kuntalaiset (Oululaiset) päätämme itse, kenet haluamme ohjaamaan kaupungin laitosten toimintaa.

Seuraavaksi varmaan jäteöljyjen ym. kotitalouksien riskijätteiden toimittaminen keräyspisteeseen muutetaan maksulliseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuluuko veronmaksajien subventoida muiden kaupunkilaisten kyllästetyn puun jätekuormia? Ymmärsithän, että Demolite antoi lausunnon, koska se haluaa mahdollisimman paljon kyllästettyä puuta kierrätykseen, jotta heidän liiketoimintansa menestyisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kyllästetyn puun jätehuoltoa hoitava Demolite Oy on voittoa tavoittelematon toimija, jota rahoittavat lähes kaikki kyllästetyn puun valmistajat."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jonkun sortin ristiriita tuossa "Oy" ja "voittoa tavoittelematon toimija" on. Oy:n tavoite on tehdä tuottoa omistajilleen. Oy ei ole mikään ry.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oy on pelkästään valmis kokoelma sopimuksia ja vastuita, jotka on määritelty osakeyhtiölaissa. Osakeyhtiö määrittelee itse oman tavoitteensa; oletuksena on voiton tuottaminen.
Ry on hankala rakenne tällaiselle toiminnalle esimerkiksi erikokoisten omistajien huomioonottamisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voittoa TAVOITTELEMATON, mutta sillehän ei mitään voi, jos sitä voittoa nyt jostain syystä sattuukin tulemaan. Voitosta kieltäytyvä firma on ihan eri asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkää terassit kuusesta, on luonnollinen tuote, jonka voi öljytä tai käsitellä miten haluaa ja samalla hinnalla saa vahvemman terassilankun ei tartte laudoista tehdä. Käyttö ikä pohjoisen kuusella vähintään sama kuin näillä nyky kyllästetyilla terassilaudoilla. Itse hain 48x123 milliset kuuset Ojan Raudasta ja varmistin, ettei ole "Etelän harvasyista kuusta". Kuulemma paikallinen tuottaja toimittaa sinne "lähi" kuusta ja oli hyvää:) Oululaista osaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toinen vaihtoehto olisi käyttää uudelleen mikä on käytettävissä uusiona pitkospunen tie :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nämä jäte jutut on 90-luvun loppupäästä asti alkaneet menemään huonommaksi.. alkuunsa kaatopaikoille sai viedä roskia jne jätettä.. ja juuri kun noita ”auton romut” alkoivat hävitä metsistä aloitettiin keskittäminen kaatopaikoille ja niitä suljettiin.. sittemin niihinkään ei ole saanut viedä jätettä. Nyt sitten kustannukset nousee jolloin kynnys nousee samassa suhteessa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole ongelma, pitää vain jatkossa pilkkoa kyllästetty jäteastiaan, siinä menee ilman ongelmia muun roskan mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image