Oulu

Ku­van­veis­tä­jän työn vulkaniitit ovat syntyneet miljoonia vuosia sitten Haukiputaalla pur­kau­tu­nees­ta tulivuoresta

Tiina Vehkaperän Naaras-veistos on pari vastapäätä olevalle Uros-veistokselle. Vilho Lampi -museon valoveistosnäyttelyn teoksissa Vehkaperä yhdistää vanhaa käsityöperinnettä moderniin teknologiaan. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 12.7.2019 22:04
Elina Ursin

Tiina Vehkaperän aarreaitasta, vanhan navetan kätköistä löytyy aineksia kuvanveistoon. Rompetta kertyy luonnosta ja arjen ylijäämän joukosta.

Kuvanveistäjä Tiina Vehkaperä nostaa puisen lavan auton takakonttiin. Limingan kotiseutumuseossa tehdään remonttia ja lava olisi joutanut roskiin, mutta Vehkaperä ennättää väliin.

Kotona Kellossa vanha navettarakennus pursuaa taiteilijan pelastamista ja keräämistä romppeista. Saattaa mennä vuosia ennen kuin Vehkaperä suuntaa kaivelemaan navetan aarteita löytääkseen työhönsä sopivaa materiaalia.

Vehkaperän heinäkuu alkoi iloisissa merkeissä, kun Taiteen edistämiskeskuksen myöntämä puolivuotinen työskentelyapuraha alkoi juosta tilille. Raha tuo helpotusta kahden pienen pojan äidin arjen pyörittämiseen, mutta antaa ennen kaikkea rauhan ja resursseja tehdä taidetta.

Viime vuonna puolen vuoden sisällä Vehkaperän taidetta oli esillä kuudessa eri näyttelyssä. Kuluva vuosi näyttää jatkuvan yhtä kiihkeästi.

Vilho Lampi -museon lisäksi Vehkaperän veistoksia on esillä Terttu Jurvakaisen galleriassa Muhoksella, kansainvälisessä ympäristötaidetapahtumassa Pellon Orangissa, Oulun taidemuseon Kasvu & Lähtö-näyttelyssä ja elokuussa avautuvassa Oulun taiteilijaseuran Galleria 5:n Talo täynnä taidetta -näyttelyssä.

– Ajattelin pitäväni iisimmän vuoden ja keskittyväni taiteen tekemiseen. Toisin kävi.

Navetasta löytyi tarpeet myös Vilho Lampi -museon valoveistosnäyttelyyn. Kuvanveistäjä yhdistää uutta teknologiaa ja materiaaleja miljoonia vuosia vanhoihin vulkaniitteihin sekä lahjoituksena saatuun, vanhaan käsityöesineistöön.

Valoveistokset olivat esillä Galleria 5:ssä vuoden pimeimpänä aikana viime vuoden marraskuussa. Nyt teokset ovat esillä vuoden valoisimpana aikana.

– Hoksasin, ettei valon tarvitse olla teoksia määrittelevä elementti, vaan yksi materiaali muiden käyttämieni materiaalien joukossa. Kesävalossa teosten muodot ja materiaalit tulevat kauniilla tavalla esille.

Vihreää ja punaista valoa eri rytmissä sykkivät Rakastavaiset-veistoksen vulkaniitit ovat syntyneet miljoonia vuosia sitten Haukiputaalla purkautuneesta tulivuoresta. Herää kysymys, mistä Vehkaperällä on tietoa laavasta jähmettymällä syntyneistä vulkaniiteista.

– Isä on geologi. Olen ollut isän apulaisena laboratoriossa, punninnut, seulonut ja kuivanut kiviä. Kiikutan isälle tunnistettavaksi luonnosta löytämiäni hienoja juttuja.

Vehkaperä opiskelee ja käyttää teoksissa ja tilaustöissä oppimaansa uutta tekniikkaa. Valon lisäksi Vehkaperä on ensimmäistä kertaa käyttänyt koodausta, 3D-tulostusta ja epoksia Limingan näyttelyn teoksissa.

Vehkaperä on kysytty performanssiesiintyjä. Keikkaa pukkaa Tromssan ja Oulun taideperformanssitapahtumiin. Viimeisin esiintymispyyntö tuli Hyrynsalmen Puuooppera-tapahtumaan.

Vehkaperä suunnittelee performanssinsa aina tapauskohtaisesti. Tulevista performansseista hän ei halua paljastaa mitään, koska esitys saattaa muuttua paljonkin paikan, yleisön tai tilanteen luonteen mukaan.

– Jokainen performanssi on uniikki, oma taideteoksensa.

Tiina Vehkaperän valoveistoksia Vilho Lampi -museossa Limingassa 28.7. saakka keskiviikosta sunnuntaihin kello 12–17.

Tiina Vehkaperä

Syntynyt 1982 Kellossa.

Kuvanveistäjä, performanssitaiteilija.

Limingan kansanopiston taidekoulu 2001–2003.

Valmistui kuvataiteilijaksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta Kankaanpäästä 2007.

Taideopintoja Akademie Vytvarnych Umeni, Praha 2006.

Valotaiteen mestarikurssi, Taike 2018.

Vauvojen värikylpyohjaajana Porin lastenkulttuurikeskuksessa.

Useita kohde- ja työskentelyapurahoja, viimeisin Taiteen edistämiskeskuksen työskentelyapuraha 2019.

Useita yksityisnäyttelyitä, yhteis- ja ryhmänäyttelyitä ja performansseja Suomessa sekä ulkomailla.

Oulun taiteilijaseuran puheenjohtaja vuodesta 2017 lähtien.

MAINOS

Kommentoi

Teosten aiheena ei ole ilmastonmuutos vaan luonnon elementit. Mistä näitä näsäviisaita spämmääjiä löytyy jotka eivät tajua taiteen punaista lankaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tekemistä taiteella,entisillä tulivuorilla ja ilmastonmuutoksella on keskenään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo kullä muuttuu ja tulee muuttumaan, mutta kyllä silti ihmisillä on vähän osaa ja arpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo tämäkin artikkelin sen kertoi, ilmasto on aina muuttunut ja tulee muuttamaan. Ihmisellä ei ole aiheen osaa eikä arpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
17:21
Al-Taee STT:lle: "Se Hussein ei enää ole olemassa" – SDP:n eduskuntaryhmä kuulee kansanedustajaa vasta syyskuussa
127
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
48
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
31
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image