Oulu

Kuutti köllötteli aal­lon­mur­ta­jal­la Nallikarissa – "Se on varmaankin eksynyt emästään, heikoimpia yksilöitä ajautuu aina jonkin verran ihmisten ilmoille"

Söpön näköistä kuuttia ei kannata mennä koskemaan. "Ne aika näppärästi voivat purra", sanoo erikoistutkija Mervi Kunnasranta. KUVA: Pekka Peura
Oulu 20.5.2019 16:51
Antti Ervasti

Nallikarissa aivan aallonmurtajan päässä majakkarakennuksen kohdilla makoili maanantaina hylkeen tai norpan poikanen. Välillä sillä oli ollut paljonkin yleisöä seuraamassa, mutta puoli kolmen aikoihin se sai olla aivan rauhassa.

Kohta heitä tuli katsomaan Medifamilian Asta Kostianderin ja Outi Lehtikankaan vetämä sopeutumisvalmennuskurssilaisten ryhmä Edenistä. Luonnollisesti hylkeenpoikanen kiinnosti lapsia, mutta se itse nukuskeli kaikessa rauhassa.

Jonkin ajan päästä se alkoi nostella päätään ja katsella ympärilleen virkeän oloisesti. Sairas eläin se tuskin oli.

Aiemmalla yleisöllä oli käynyt mielessä kysymys, pitäisikö hylkeelle tehdä jotakin, eli voitaisiinko sitä auttaa jotenkin.

Erikoistutkija Mervi Kunnasranta Luonnonvarakeskuksesta sanoo, että luonto huolehtii omistaan, eikä ainakaan aluksi tarvitse tehdä mitään.

– Se on varmaankin eksynyt emästään. Kun pesimäaika on ollut kevättalvella, niitä hintelimpiä ja heikoimpia yksilöitä ajautuu aina jonkin verran ihmisten ilmoille. On tietysti ymmärrettävää, että kun niitä on jossakin tuolla tavalla näkyvillä, ihmisiä voi huolettaa niiden kohtalo.

" Parhaimman palveluksen eläimelle tekee, kun ei mene lähelle eikä koske."

Mervi Kunnasranta, erikoistutkija

Tuntomerkkien perusteella kyseessä lienee ollut norpanpoikanen. Norppia on Perämerellä paljon, noin 75 prosenttia kaikista hylkeistä.

Missään nimessä hylkeenpoikasta pidä kosketella saati mennä kovin lähelle.

– Ne aika näppärästi voivat purra, eli niistä voi saada sellaisen kiusallisen taudin kuin hyljesormi. Koskeminen kannattaa jättää asiantuntijoille. Muutenkaan niitä ei kannata mennä esimerkiksi hätistelemään.

Jos maalle pulaan joutunut hylkeen tai norpan poikanen ei aikojenkaan päästä osaa lähteä uimaan tai on esimerkiksi selvästi sairas, Kunnasrannan mukaan yhteyttä voi ottaa yhteyttä villieläinhoitola Nordic Wildlife Careen tai Korkeasaareen, joka voi ottaa huostaansa eläimiä.

– Ainakin sieltä villieläinhoitolasta niitä voidaan tulla hakemaan usein pois, Kunnasranta sanoo.

Hän uskoo, että Nallikarinkin norppa lähtee mereen kohtuullisen ajan kuluttua. Ainakin vuorokausi kannattaa odottaa ja katsoa ennen kuin on syytä alkaa soitella villileläinhoitoloihin. Koska kyseessä ei ole uhanalainen laji, ei ole syytä hätäillä.

– Tämä on jokakeväinen ilmiö. Niitä aina muutamia tulee rantaan. Parhaimman palveluksen eläimelle tekee, kun ei mene lähelle eikä koske.

MAINOS

Kommentoi

Eläimillä on pakko tulla ihmistenilmoille kun ihmiskunta levillä eläinten asuinalueille. Turhaan sitä kuutin syyksi laittaa kun pitää tulla ihmisten ilmoille ihmeteltäväksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole eksynyt emästään. Kaikki kolme Kuuttia on emänsä vaikutuspiirisssä. Hylkeet ruokailevat (Norssiparvet) Oulujokisuison koko alueella, myös sen Nuottasaaren ja Toppilansalmen väylien alueella. Jokisuistossa Kuutit on olleet jo jonkin aikaa, ne menee merelle kunnes Norssi on kutenut ja lähtee jokialueelta merelle. Hylkeet menee peräsässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvohan oli, koska ei ole uhanalainen laji, niin antaa olla, oli sittten vaikka sairas tai muuten avuntarpeessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toin Norjan Bergenistä muutamia parkittuja hylkeen nahkoja, jotka olivat tapettu Kanadassa. Seassa oli myös punaiseksi/siniseksi/koboltin värisiksi värjättäjyä KUUTIN nahkoja, jotka ovat valkeita/vaaleita pienenä. Nämä nahkat eivät olleet myynnissä vaan ne menivät JAPANIIN!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän ne olleet metsästettyjä. Meillä metsästettyjä nahkoja ei saa EU:n myötä myydä tällä hetkellä. Toki omia saaliitani en edes myisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parhaimman palveluksen eläimelle tekee, kun ei levittele sen sijantitietoja ympäri pitäjää. Kuvaamisesta ja muusta sometuksesta puhumattakaan. Ihan sama onko kyseessä hylje, munkkikorppikotka vai susi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni kuutti on laiha ja kuivunut ja asiantuntevan hoidon tarpeessa. Korkeasaaren eläinsairaalassa on jo yksi samanmoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liekö sama joka yhdessä vaiheessa makoili Toppilassa voimalaitokselta tulevassa ojassa ? Minä en ymmärrä miksi yhtä hylkeen poikasta ihmitellään, kai niitä meressä asuu, yleensä toki majailevat saarien rannalla tämän vaan ei tiedä että herättää uteliaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

laitappa verkot mereen ja jää veneeseen väijyyn.. kyllä niitä vain äkkiä löytyy verkkoja kokemaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emo on vierattanut kuutio ja se ei olekaan oppinut syömään muuta kuin emon maitoa. Sitten se harhaantuu ihmisten ilmoille. Harvoinpa pulleita hylkeen kuutteja ihmisten asuttamilla rannoilla tapaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

55
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
15
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
13
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
10
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
8
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
6
Oulun kaupunki myy kaksi määräalaa Vaaranpihasta – Rintamäen paikalle rakennettavien tornitalojen rakentaminen etenee
6
Juhannusmyrskyn jälkiä siivotaan nyt Oulussa – kysyimme, korvaako vakuutus myrskytuhoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

182 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image