Oulu

Kuusrock Oulujoen suistossa nousi valtakunnan yhdeksi yk­kös­fes­ta­rik­si 1970-luvulla

Parhaat paikat Kuusrockiin 30 vuotta sitten kesällä 1987 löytyivät asuntojen parvekkeilta. Pyöreä tanssipaviljonki näkyy saaressa keskellä. KUVA: Laine Ilkka
Oulu 26.8.2017 12:15
Erkki Hujanen

Oulun Toivoniemessä on saatu katsella aitiopaikalta elämää Kuusisaaressa. Kalevan kuvaaja Ilkka Laine vieraili 30 vuotta sitten 1987 asunnossa, josta toimittaja Tuomo Yli-Huttulan mukaan oli huikaiseva näky Kuusrockiin.

– Lähitalojen asukkaat pystyivät kuuntelemaan musiikkia parvekkeiltaan. Musiikkinautinto tuli heille erittäin halvaksi. Vanhemmat ihmiset joutuivat tietenkin laittamaan pumpulia korviin, Yli-Huttula kuvaili Katupeili-palstalla.

Kuusrockin kanssa samana viikonloppuna 1987 Oulussa avattiin Rotuaari, toimittajan mukaan ”vuosien jahkailun ja tappelun jälkeen mannermainen kävelykatu”. Ja olipa kaupungissa vielä jousiammunnan SM-kisat.

– Nyt Oulu on lopulta noussut aallon pohjasta. Oulussa oli todella paljon meininkiä.

Kuusrockia järjestettiin 1973–1991. Se nousi valtakunnan tärkeimmäksi rockfestivaaliksi 1970-luvulla. Soundi-lehti arvioi Kuusrockin Suomen parhaaksi lajissaan. Oulussa soittivat kotimaiset tähdet, ja joka vuosi järjestäjät onnistuivat saamaan mukaan yhden tai useampia ulkomaisia suosikkeja.

Eniten Kuusrockissa kävi Eppu Normaali, joka esiintyi yhdeksänä kesän Kuusisaaressa. Eput tulivat Ouluun ensimmäisen kerran 1978, ja 1980-luvulla se oli miltei jokavuotinen vieras.

Heikki Sissala kuvasi arviossaan Kalevassa 24.7.1978 Eppu Normaalin ensikeikkaa:

”Festivaalin aloituskokoonpanoksi oli valittu ylöjärveläinen Eppu Normaali -yhtye. Pojat kutsuvat esittämäänsä musiikkia aknepopiksi, mutta itseasiassa se on juuri sitä musiikkia, jota yleisimmin kutsutaan punk-rockiksi.”

Sissala havaitsi erityisesti Martti Syrjän esiintymisen.

”Epun esittämä retkuilu ja sikailu kuuluvat punk-henkiseen lavashowhun, jonka tarkoituksena on saada yleisö lämpimäksi ja osallistumaan aktiin. Siinä hän onnistuikin tyydyttävästi; cola-purkkeja lenteli lavalle aivan sopiva määrä.”

Historian vaiheet Kuusrockista on tallennettu Oulun kaupunginkirjaston tuottamaan Pohjoista musiikkia -nettisivustoon.

Ensimmäinen Kuusrock 1973 oli Keimolan festivaalin, Saarijärven Polar Rockin ja Ruisrockin rinnalla heti menestys. Progressiivisesta rockista erottautui ”rokettirollia” soittanut, ja ensimmäistä kertaa Oulussa vuonna 1973 esiintynyt Remu & Hurriganes.

Kesällä 1975 kohistiin brittiläisestä Dr. Feelgoodista, joka aloitti Oulusta kiertueen Suomessa. Bändi oli keikka-aamuna kadoksissa, kunnes se paikannettiin viihteeltä Tukholmassa. Promoottori Antti Einiö sai joukon yksityiskoneella Ouluun ja esiintymään ajallaan.

Organisaattori Markku Hänninen onnistui saamaan paikalle Procol Harumin 1976.

Yleisöä kertyi jo yli 15 000. Leiriintyminen järjestettiin Nallikarissa, jonne Kuusisaaresta oli jatkuvat kuljetukset.

Heikki Sissalan arvio Kalevassa 23.7.1979 kuvaa Kuusrockin paisuneen mammutiksi:

”Kun kuuntelee yhdeksän tuntia yhteenmenoon musiikkia, jonka peruskaava on yksitoikkoisen itseään toistavaa, sisältämättä sen suurempia vaihteluja tai nyansseja, ei liene mikään ihme, että kuulija konsertin loppupuolella alkaa olla tilassa, joka lähentelee pikemminkin täydellistä kyllästymistä kuin musiikin tuomaa mielihyvää.”

Eput sekä uusi nimi Pelle Miljoona saivat Sissalalta kiitosta:

”Vuoden sisällä on yhtyeen soittoon ilmestynyt aivan uutta tukevuutta ja tarkkuutta. Eppu yhdessä Pellen kanssa on ehdotonta eliittiä suomalaisen uuden aallon harjalla.”

Kuuska palaa tapahtumien kohteeksi

Kuusisaaressa Oulussa järjestetään Kuuskan paluu -superviikonloppu perjantaista sunnuntaihin 25.–27.8.

Maksuton ja ikärajaton ilmakitarasoiton MM-finaali Kuusisaaressa perjantaina kello 20 alkaen.

Suurkonsertti launtai-iltana, yksi esiintyjistä Eppu Normaali, joka soitti Kuusrockissa ensimmäisen kerran 1978.

Yhteislaulua Oulun Sinfonian tahdissa ja kaikille avoin puistopiknik sunnuntaina kello 14 alkaen.

Kuusisaareen tehtiin 1956 tanssipaviljonki, joka oli 1960-luvulla suosittu kesälava. Muun muassa Olavi Virta esiintyi vielä ikäpäivillään Kuusisaaressa.

Tanssipaviljonki purettiin viime vuonna. Samalla alkoivat saaren kunnostustyöt nykyiseksi tapahtumapuistoksi.

Oulujoen suistoalueelle laaditaan työpajoissa ”Suistovisio 2100”. Kaupungin virallinen suistoalueen suunnittelu alkaa pian.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Iso kiitos Marcus ! Myös ne
ikimuistoiset perjantain ja lau-
antain Kuuskan discot eivät
unohdu milloinkaan.
Oppikoulussa maanantai ja
tiistai meni edellistä Kuuska - viikonloppua muistellessa, mut-
ta keskiviikosta torstaihin suun
niteltiin jo tulevaa Kuuska -
viikonloppua. Yksi päällimmäi-
sistä 1970 - luvun teinien huo -
lista oli se kuka hakee Omp -
puviiniä Alkosta : ) " Kuka mitä
saunassa meteliä piti mitä hä ?
Oi niitä aikoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusisaari rulaa. Hyviä tapahtumia ollut historian saatossa. Ymmärrän että Kuusisaaren tapahtuma on nyt, mutta miksi tämä sama juttu on toista tai kolmatta kertaa etusivulla? Onko aiheet loppu vai onko tämä sitä klikki-journalismia? Sama tuon Väärä tankkaus- jutun kanssa, paperikalevassakin ollut ajat sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkkä rock ei enää juuri missään vedä isoa festaria täyteen. Tuska on toki iso mutta se on se suurin metallifestivaali hevi-Suomessa. Eikä sekään ihan rockia ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samoin olin paikalla 1974 jälkeen liki joka vuosi ja samaa skaalaa jatkettu 1980-luvulla. Sitten homma hiipui.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mökä pilaa Toivoniemen, Merijalinrannan alueen viihtyvyyden. Mökäpusikon oikea paikka on pois asutuksen keskeltä, esim. Hietasaaresta löytyisi sopivaa pusikkoa raivattavaksi,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä Toivoniemessä. On se pienestä kii jos yksi tai edes muutama viikonloppu vuodessa pilaa koko alueen. Muuttaa itse sinne metsän keskelle, jos kaupungin äänet häiritsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienestäpä se on kiinni noiden asuinalueiden viihtyvyys. Ehkäpä kannattaa muuttaa pois jos parin tapahtuman takia alue muuttuu epäviihtyisäksi. Muuta kauemmas keskustasta jos kaupunkielämän äänet häiritsee. Yli-Iissä ja Ylikiimingissä on tilaa ja rauhallista läpi vuoden, eikä mökäpusikko häiritse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos taitaa kuulua lähinnä Marcus Hänniselle. Kiitos Marcus hienoista kokemuksista ja upeista bändeistä: Iron Maiden, Dr Feelgood, Geordie, Saxon, Hurriganes useita kertoja ja kaikki muut kotimaan huiput.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin.
Hyvä tyyppi organisoimaan ja aikansa huippubändejä. Itse olin täpinöissäni, kun
vuonna 1984 oli tullut paikalle ihan Kanadasta asti herra Fran Marino and mahogany Rush.
Hulppeaa kitaransoittoa tuo Frank esitteli.
Iso kiitos tästä varmaankin kuuluu Hännisen Makelle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

140
Puheenaihe: Torjuuko Ruotsi koronaa viisaammin kuin Suomi? "Tämä on sellainen kysymys, johon en voi vastata kyllä tai ei"
55
Omistajaohjausministeri Tuppurainen patistaa kohtuuteen johdon palkkioissa kriisissä: "On oikein, että myös johto osallistuu taakanjakoon"
42
Suomen syntyvyys lähti alkuvuoden 2020 aikana nousuun vuosikymmenen mittaisen laskun jälkeen – "Jatkosta ei voi tietää", Väestöliiton johtaja huomauttaa
35
Koronakauden uudet tuulet apteekeissa: Nyt lääkkeet voi Oulun seudulla tilata autoon tai kotiin, lääkkeitä kuskataan jopa jalan – jotkut ovat yrittäneet ostaa koronalääkettä
35
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla, Suomessa kuolleita yhteensä yhdeksän – OYSin 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
30
Poliisi käännytti päivän aikana yli 600 autoilijaa – useat yrittäneet päästä rajan ylitse ilman välttämätöntä tarvetta
22
Pääkaupunkiseudulla asuva mies ajoi huumepäissään Oulun keskustassa – autosta löytyi huumeita, laiton patukka ja eteläsuomalainen nainen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Eihän se mitään ahneutta ole, päinvastoin, sijoittaminen koituu kaikkien hyödyksi Lue lisää...
nyt sijoittamaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image