Oulu

Kuukivi saapui Ouluun näytille lähes 50 vuotta sit­ten – ­kiu­as­ki­veä muistuttavan kiven aitouttakin epäiltiin: "Kuka sen todistaa, ettei tuo ole Karjasillan kankaalta poimittu?"

Näyttelyn kutsuvierastilaisuudessa ihmeteltiin, ihasteltiin ja kyseenalaistettiin kuukiveä. Vasemmalla kiveä on kumartunut katsomaan eversti Veikko Suorsa, hänen takanaan Kaisu Mielonen ja vieressä Kerttu Korhonen. Kuvun takana kaiteeseen nojaa Irmeli Sallamo. Laitimmaisena oikealla on professori Yrjö Kilpi.
Oulu 20.7.2019 9:55
Henriikka Uusitalo

Oulussa elettiin ihmeellistä aikaa syyskuussa 1970, kun ensimmäiseltä kuulennolta tuotu kuukivi oli näytillä Kalevan toimitalolla Karjasillalla. Kivi oli yksi niistä harvoista kuukivistä, jotka erotettiin tutkimusmateriaalista näyttelytarkoituksiin kertomaan vuosisadan suuresta seikkailusta. Luumunkokoinen kivi oli valaistuna näytteillä muovilasipallossa, joka oli halkaisijaltaan noin metrin.

Kalevan näyttelystä kertovissa uutisissa mainitaan, kuinka kivi oli pieni ja vaatimattoman näköinen, mutta merkitykseltään suuri. Kivi sai näyttelyn tienoilla Kalevassa monen jutun verran huomiota, ja tapahtumaa muisteltiin myös kaksikymmentä vuotta sitten kuukävelyn 30-vuotispäivän kunniaksi.

Lehdistöattasea Piltti Heiskanen pyyhki pölyjä kuukiveä ympäröivästä lieriöstä vielä hetki ennen kutsuvierastilaisuuden alkua.

Kuukivi oli oululaisten ihmeteltävänä toimitalossa kolmen päivän ajan. Sen jälkeen se vietiin takaisin Yhdysvaltojen suurlähetystöön Helsinkiin. Ennen Ouluun saapumista kivi oli nähtävillä Kuopiossa, jossa sitä kävi katsomassa nelisen tuhatta henkilöä.

Näyttelyn kutsuvierastilaisuuteen saapui kuutisenkymmentä henkeä, jotka edustivat muun muassa kaupunkia, yliopistoa ja sotilasviranomaisia. Kalevan tilaisuudesta kirjoittamassa jutussa kuvailtiin, kuinka vieraat ihmettelivät pientä kiveä ja sen suurta merkitystä. Tilaisuudessa Yhdysvaltain suurlähetystön lehdistöattasea Piltti Heiskanen totesi avauspuheessaan, että kivi on osoitus suuresta teknologisesta saavutuksesta.

Toisaalta nähtävyys toi mieleen saunankiukaan kiven monille kutsuvierastilaisuuden kuin koko näyttelynkin vieraille.

Kiven aitouttakin epäiltiin. Kutsuvierastilaisuudessa yksi epäilijöistä oli Pohjois-Suomen Kauppakamarin silloinen toimitusjohtaja Jorma Sallamo.

– No kuka sen todistaa, ettei tuo ole Karjasillan kankaalta poimittu? Onko se aito? Mitä? Sallamon kerrottiin sanovan.

Ensimmäisenä näyttelypäivänä kuukiveä kävi ihmettelemässä 3 500 oululaista. Kolmen päivän aikana sen näki lähes 10 000 ihmistä. Näyttely oli ilmainen ja sinne järjestettiin myös ilmainen bussikuljetus Koskelankylästä Karjasillalle Kalevan talolle.

Kiven lisäksi näyttelyssä oli muuta Apollo 11:n matkasta kertovaa nähtävää, kuten karttoja, valokuvia ja valaistuja kuumaisemalaatikoita. Näyttelyn ennakkouutisessa kerrottiin myös, että avaruuden tuliainen on lähes yhtä vanha kuin aurinkokuntamme. Kiveä tutkimalla tultiin myös "melko varmoiksi", että Kuun pinta on vedetön ja eloton. Näyttelyssä oli varmuuden vuoksi koko ajan kahden poliisin vartio, ja yöksi kuukivi suljettiin kassaholviin turvaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Konspiraatio teoriat, joita edustaa harvoin Suomen radioissa soitettu Dead Kennedys, sopii myös Kuun valloitukseen. Kuuta ei ole valloitettu, vaan siellä käytiin vain avaruuden Pioneeri ajan tiedustelumatkalla. Kosto seurasi heti, UFO: ja näkyi kaikkialla. Pudasjärvellä ja eräässä USA:n Rockwellin USAF:n tukikohdassa, eräässä Rock festari paikassa, josta myös Oulun Qstock on saanut erään teorian mukaan nimensä. Oulukin, joka oli juuri toipunut Prahan kevään Lieko "SähkövalojaRaahessaVessassa" Zachövaloja Praahasta puhelinsoitosta Suomen YLE:n Yleisohjelman tai Rinnakkaisradion uutisiin, Maailman kuuluisimman lääkärin Che Guevaran katoamisesta Etelä-Amerikkaan natsien tavoin, 1968 Hullusta vuodesta Beatlesista, Rollareista, hipeistä, Charlie Msnsonista, Vietnamin sodasta ja Oulun Heinäpään heinoslaisten kapinasta. Yrittäjä Järvenpää perusti Kaupungintaloa, entistä hotelli - ravintolaa vastapäätä tien toiselle puolelle Vakuutustorni-Kahviaulan ja Vakuutustalon välissä olevaan kaksikerroksiseen siipeen alakerrokseen lähes 50 vuotta toimineen "Lentävä Lautanen" Flying Saucer, josta tuli heti kansan kielellä "UFO, Uhvo, Uhuvo etc" mikä ei Plaanan-, Kaupungin- eli Juuruksenojan takana silloin vielä toimineessa Kalevan paino&toimitustalossa, ensimmäisessä tiili- ja vielä rapatussa, oleville etelän Lapin elinkautisille tai paikallisille kovakaulus tai hirnohelma "fröökynöille" ole vieläkään kelvannut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten 50v vanha teknologia vei ihmisen kuuhun, mutta nykyään siihen ei pystytä ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isompi teknologinen saavutus oli kun vuotta myöhemmin saatiin ensimmäinen kuunpinnan alapuolelta otettu näyte maahan Neuvostoliiton Luna 6 -luotaimella, joka porasi kuun pinnalla. Ensimmäinen automatisoitu näytteenhaku vieraalta taivaankappaleelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ollut isompi saavutus. Kyllä ihmisen vierailu toisella taivaankappaleella oli paljon isompi saavutus.

Neuvostoliiton kuuohjelma epäonnistui teknisesti monilta osin. Erityisesti N1-kuuraketti oli tekninen katastrofi. Luna 6 oli laiha lohtu. Netistä löytyy paljon tietoa Neuvostoliiton kuuohjelmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että kivi oli oulussa näytteillä heti kohta lennon jälkeen... elkääs nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan jenkit teki rahaa(niinkuin heillä on tapana tehdä ja kohkata kaikesta isosti..) Kuu-lennon myötä kaikella mahdollisella.. Tuollainen kivi nyt voi olla mistä tahansa, sillä kyse on bisneksestä suurten asioiden äikaan -saaman kohun myötä.. Ehkä tuokin kivi oli kuusta ehkä ei, sen tietää kiven Suomeen hommanneet..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäinen kuukävely oli massiivinen mediatapahtuma. Nykyisin kiinnostutaan enemmän kaikenlaisista maailmanloppujutuista.

Avaruusmatkailu ei nykyisin ole enää mikään ihmettelyn aihe, sillä siitä on tullut arkipäivää. Kaikki ilmainen kiinnostaa kuitenkin edelleen: päivärahat, opintotuki, kansalaispalkka ja muoviämpärit...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ihminen ei ymmärrä kaikkea ympärillään olevaa, hänestä tulee huhtasaaris-persu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:01
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
11:38
Iran teki ohjuskokeen, samoin Pohjois-Korea – Trump kehui jälleen hyvää suhdettaan Kim Jong Uniin
11:00
Operaatio Paulaharju päättää taipaleensa Tuntsan erämaahan – kuuden vuoden aikana erämaateatterissa on tahkottu läpi Samuli Paulaharjun novelleja Tilaajille
10:00
Ministeri Krista Kiuru on huolissaan sovittelun käyttämisestä toistuvaan ja vakavaan perheväkivaltaan – "Tällaiset tapaukset mustaavat sovittelun maineen"
9:22
G7-maiden kokous alkaa: Amazon-kriisi ja Trumpin kauppasota saattavat viedä tilan Macronin toivomilta globaaleilta keskusteluilta
9:00
Paula ja Toni Jaakola jakavat yrityksen ja kodin: "Kun vaihdoimme läpsystä, riitoja ei tullut" – Kahdesta bisnekseen liittyvästä asiasta ei kannata lipsua Tilaajille
8:25
Trumpin kauppasota Kiinan kanssa yltyy, samoin talouskiistely kotimaassa – "En vastustaisi, jos hän eroaisi", presidentti sanoi keskuspankin johtajasta
32
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
30
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
24
Oulun teatterin esitys myöhästyi – syynä myöhässä ollut lentokone, näyttelijä ei ehtinyt ajoisssa paikalle
19
"Jokin tässä meillä falskaa" – lomamatka Kroatiaan avasi silmät: Suomi on pudonnut kelkasta, kun arvioidaan eri maiden siisteyttä
17
Enne tulevasta? Puljujärvi kokeili jo Kärppien ylivoimassa – Manner: "Missä ikinä hän pelaakaan, sen on oltava Jessen oma päätös"
16
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
7
Ilmastotyössä tarvitaan meitä kaikkia Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ulkomailta tuodaan turisteja, mutta oman maan poika ei saa töitä

Tasan tarkkaan jokainen työhaluinen saa töitä. Kokenut olen. Ei vaan kelpaa duunit joillekin Ja vas.hallituksen aikana ... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image