Oulu

Kuuhullu ei saa unen päästä kiinni

Täydenkuun vaikutuksista ei ole tieteellistä näyttöä.
Oulu 19.12.2002 2:00
Jarno Mällinen
Kaleva

Oulu
"Onko kuu juustoa vai kuttaperkkaa, saatana", ihmetteli Sleepy Sleepers. Toinen kuuhun liittyvä ikuisuuskysymys koskee sen vaiheiden vaikutusta. Erityisesti täydenkuun aikaan on kautta aikojen kuviteltu tapahtuvan kummia: noidat ovat liikkeellä, matokuurit tepsivät tavallista paremmin tai ahdistuneet nuorukaiset muuttuvat ihmissusiksi.

Tieteen aikakaudella ei tällaisiin hullutuksiin uskota. Luonnossa nähdään vain hiukkasfysiikkaa ja geenideterminismiä. Kuussakaan ei saa enää olla taikaa, joten sen vaikutus on pitänyt psykologisoida ja siirtää mielenterveyden mukavan epäeksaktille alueelle.

Niinpä puhutaan kummallisena käytöksenä ilmenevästä "kuuhulluudesta". Useimmiten oireet ovat kuitenkin lieviä: kuuhulluina itseään pitävät kertovat nukkuvansa tavallista huonommin, mikäli taivaalla mollottaa kuttaperkkapallo. Huonounisuuden väitetään vaivaavan, vaikkei täysikuuta olisi edes huomattu.Täysikuu ei näy tilastoissa


Lieneekö kuuhulluus itseään toteuttava diagnoosi, mutta ainakin Oulun poliisissa on ihmisten levottomuuden havaittu lisääntyvän täydenkuun aikaan.

"Kyllähän sitä aina veistellään, että jaa, on taas täydenkuun aika. Silloin tulee puhelinsoittoja enemmän kuin muulloin ja ne ovat kiukkuisia tai muuten sellaisia, että täytyy vähän miettiä mistä oikein on kyse", kertoo rikoskomisario Tapani Tasanto.

Rikosten määrän ja täysikuun välisestä yhteydestä Tasanto ei sen sijaan osaa sanoa mitään. Tilastointimenetelmissä kuun vaiheita kun ei oteta huomioon.

Sama tilastollisten faktojen puute tekee vaikeaksi arvioida Oulun hätäkeskuksen ja Oysin psykiatrian poliklinikan kiireitä täydenkuun aikaan. Näppituntuma kummassakin on, ettei taivaankappaleilla ole tuon taivaallista vaikutusta ihmisten avuntarpeeseen.

Psykiatrian professori Pirkko Räsänen Oysista sanookin, ettei tieteellistä näyttöä täysikuun vaikutuksista mielenterveyteen ole. Ainoat hänen tiedossaan olevat tutkimukset, joissa esiintyy jonkinlaista korrelaatiota kuun vaiheisiin, käsittelevät alkoholinkäyttöä ja Oulun läänin alueen itsemurhia.

Edellisen, yksittäisen kansainvälisen tutkimuksen mukaan viinaa otettiin täydenkuun aikaan jonkin verran reippaammin. Jälkimmäisessä havaittiin itsemurhien lisääntyvän 10 prosentilla sekä täydenkuun että uudenkuun aikaan.

Räsänen kuitenkin muistuttaa, että lisäykset ovat pieniä, jos niitä vertaa muuhun vaihteluun. Itsemurhakandidaattien valmistumismäärät ovat sidoksissa enemmänkin vuodenaikoihin. Alkoholinkäytössä viikonloppusykli lienee merkitsevämpi.

Kansanterveyslaitoksen tutkija Timo Partonen on jyrkempi. "Monissa tutkimuksissa on osoitettu, ettei kuun vaiheilla ole mielenterveyden kannalta merkitystä. Kuun vaikutus ei siis tule näkyviin tilastoissa, joiden avulla on selvitetty poissaoloja töistä, soittoja kriisipuhelimiin, sairaalahoitoja, tapaturmia, itsemurhayrityksiä, itsemurhia tai rikoksia", hän täräyttää.Satunnaista unettomuutta


Mistä on peräisin kuuhullujen tunne täysikuun tehosta? Kuvittelua, itsesuggestiotako vain?

Ehkei aivan. Partonen kertoo, että nukahtamista helpottavan hormonin, melatoniinin, määrän on havaittu olevan pienimmillään kolme neljä päivää ennen täysikuuta. Täydenkuun aikana esiintyvälle huonounisuudelle voi siis olla fysiologinen selitys.

"Tällainen unettomuus ei kuitenkaan ilmene jokaisen täydenkuun aikana, vaan ainoastaan yksittäisinä kertoina vuodessa", tutkija huomauttaa.Juuret kehitys-
historiassa


Melatoniinivajeen juuria voi vain hamuta ihmisen evoluutiosta. "Todennäköisesti ihmisen on ollut tarkoituksenmukaista nukkua huonommin ja olla paremmin hereillä täydenkuun aikaan. Mihin tämä liittyy - vaeltamiseen, pariutumiseen vaiko saalistajien välttämiseen - on täysi arvoitus."

Pirkko Räsänen puolestaan toteaa, että jokaisen ihmisen mielessä hankalat asiat liittyvät tiettyyn aikaan ja tilanteeseen. Kun tilanne - esimerkiksi täysikuu - toistuu, voivat ikävät tunnelmat palata unta häiritsemään. Tai jos naisen kuukausittainen hormonirytmi on samassa tahdissa täydenkuun kanssa, saattaa mieleen tulla, että syy oireisiin onkin taivaalla.

"Yhdysvalloissa äskettäin tehdyssä selvityksessä 43 prosenttia vastaajista uskoi, että kuu vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen. Miksi lukuisista tutkimuksista huolimatta yhä sitkeästi uskomme kuun mahtiin? Syy tähän voi olla se, että haluamme uskoa niin. Tämä uskomus lienee yhtä vanha kuin ihminenkin on", Partonen pohtii.

Tänään on täysikuu. Ilmatieteen laitoksen sääennusteen mukaan taivas on tänään monin paikoin pilvinen, joten kuuta ei välttämättä näy.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

63
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
55
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
28
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
21
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
21
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
17
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
12
Oululaiset valistuneita taiteen ostajia – halvan sijaan ostetaan teoksia, joissa raha pysyy tallessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

137 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Iiris Suomela uskaltaa sanoa

Niin, haluaa feministinä lain, ettei raiskauksesta tuomitsemiseen tarvitse enään olla vedenpitävää näyttöä, vaan naisen ... Lue lisää...
Sairasta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image