Oulu

Kuppilat kuuluivat katujen kulmiin Oulun keskustassa – ”Kolomen kuppilan kulumassa” Isonkadun ja Heikinkadun risteyksessä riitti omaperäisiä hahmoja

KUVA: Antero Allaksen kotialbumi
Oulu 14.7.2019 23:35 | Päivitetty 14.7.2019 23:36
Erkki Hujanen

Oulussa kutsuttiin ”kolomen kuppilan kulumaksi” Isonkadun alkupään ja Heikinkadun risteystä vielä 1950-luvulla. Nykyistä Myllytullin koulua, entistä Oulun tyttölyseota vastapäätä Isokatu 3:ssa sijaitsi kivijalkainen ja kivestä muutenkin rakennettu kerrostalo. Talon nurkasta pääsi Tähti-nimiseen kahvilaan. Vastapäätä Heikinkadun puolella sijaitsi kahvila Tenho. Ja sitä vastapäätä Isollakadulla oli Pikabaari.

Oulu-lehden pakinoitsija Siltavahti eli Esko Viirret kirjoitti kerran, että näissä kuppiloissa kansa kohtasi kahvin, limukan, korttipakan ja ”puolikupposen” äärelle porisemaan. Nurkilla pyöri myös salaviinan kauppiaita.

Vilkkaat kansanpaikat keräsivät ”kylähulluja”, jotka uskalsivat elää tavallisesta poikkeavasti – tai he olivat erilaisia luonnostaan. Ylikurieeriksi nimetty mies oli viritellyt pusakkansa rintapielen ja lakin täyteen mitalin korvikkeita, kuten pullonkorkkeja, nappeja ja helyjä. Hän halusi näyttää sotaherralta.

Pikku-Heikki oli kutsumanimensä mukaisesti pieni, vain vähän yli metrin mittainen mies, joka tarjosi kanssaeläjilleen tanssinäytöksiä. Pikku-Heikki käveli suurilla kengillään kömpelösti tanssin askelin. Hän oli erikoistut pyytämään naisilta apua pieniin käytännöllisiin toimenpiteisiin, kuten housujen vetoketjun aukaisemiseen.

Kulmilla kiersi myös kampakauppias Martti Spårman, joka sai myytyä ainakin yhden kamman Otto Karhille, Oulun vaikutusvaltaiselle talousmiehelle ja kuntapoliitikolle.

Hammarin kolmikerroksinen talo Isokatu 3:ssa sai nimensä, kun sen rakennutti vakuutusyhtiöiden asiamies A. E. Hammar. Kerrostalo edusti jugendtyyliä ja se valmistui 1900-luvun alussa työväen asuintaloksi. Katutason kivijalassa oli liiketiloja ja vaihtelevasti erilaisia kahviloita eri vuosikymmenillä.

Sisällissodan jälkeen alakerrassa oli A. Lotvosen kahvila, joka tunnettiin maanpaossa Ruotsissa olleiden punaisten etappikohteena matkalla Neuvostoliittoon. Etappimiesten tuli tilata kahvia ja kysyä ohi mennen emäntää, mikä toimi salasanana.

Emäntänä kahvilassa työskenteli Ellen Mäkelin. Hän oli poliitikko, lehtimies jaKansan Tahto -lehden päätoimittajan Yrjö Mäkelinin vaimo.

Hammarin talon nurkkaosassa – ja Lotvosen kahvilan naapurina – työskenteli Etsivän keskuspoliisin toimisto 1920-luvun alussa. Kustaa Hautala kertoo Oulun kaupungin historiassa (osa V 1982), että Ellen Mäkelinin salainen toiminta jäi lyhyeksi, sillä hänet pidätettiin ja tuomittiin kommunistina neljäksi vuodeksi vankeuteen. Rangaistuksen jälkeen Ellen Mäkelä muutti lastensa kanssa Neuvostoliittoon, jossa hän kuoli vuonna 1935 ennen Stalinin suuria vainoja.

A. E. Hammar asui Oulussa nelisenkymmentä vuotta, kunnes muutti Helsinkiin. Hammar rakennutti Ouluun Hammarin talon lisäksi muun muassa Isonkadun ja Pakkahuoneenkadun kulmaan liiketalon, joka sittemmin purettiin 1938–1939 rakennetun Arinan hotellin tieltä.

Hammar oli aikoinaan rakennuttamassa yhtenä osallisena myös jugendtyylistä, 1912 valmistunutta Puistolan taloa.

Alkuperäiseltä ammatiltaan A. E. Hammar oli kirjansitoja. Oulussa asuessaan Hammar osallistui ”yhteiskunnallisiin rientoihin”, kuten 1900-luvun alussa oli tapana sanoa. Hän kuului muun muassa raittiusseura Pohjan Leimuun ja Oulun talonomistajien yhdistykseen. Hammar oli perustamassa Säästöpankki Sampoa, Pohjolan Osuuspankkia, Oulun osuuskauppaa sekä osuusliike Arinaa.

Hammarin jugendrakennus Isokatu 3:ssa purettiin 1970-luvulla. Isonkadun ja Heikinkadun kulmassa on nyt betonista rakennettu Autoheikin pysäköintitalo.

Katso myös kuvagalleria Oulun kadonneista rakennuksista!

Ahtisaaren koulukaveri

Oululainen hammaslääkäri Antero Allas kokosi noin 40 vuoden keräilyharrastuksensa näyttelyksi Oulun kaupunginkirjastoon.

Esillä on lähes 200 kuvaa

jotka ovat kopioita Oulu-postikorteista sekä museoiden, lehtien ja kirjojen kuvista ja yksityisten valokuva-albumeista. Kotiin kuvia jäi noin 400.

Allas rakensi kuvapareja, joilla hän näyttää miltä Oulu näytti ennen ja miltä se näyttää nyt.

Martti Ahtisaari (syntynyt 1937) oli Oulun lyseossa Antero Allaksen kanssa 1950-luvulla samalla luokalla. Allas muistelee Ahtisaaren olleen siinä mielessä erikoinen poikajoukossa, että Martti suuntasi ulkomaille jo lukioikäisenä.

Antero Allas muistaa sodanjälkeisen Oulun ja muutoksen kaupunkikuvassa, kun matalaa puukaupunkia purettiin ja tilalle nousi betonikerrostaloja.

Kirjastossa on esillä laaja panoraamakuva 1800-luvun lopun Oulusta. Kuvat on otettu Ainolanpuistosta jostakin korkeasta paikasta.

Antero Allas antoi aikoinaan kuvat kamarineuvos Atte Kalajoen tutkittavaksi.

Kalajoki arvioi arkkitehti Kaarina Niskalan kanssa, että sarja on kuvattu Dammisaaresta, Åströmin tehdasrakennuksen katolta tai tornista vuosien 1869–1872 välillä.

Kuvat on todennäköisenä ottanut oululainen valokuvaaja Johan Björkman (1833–1892). Hän kuvasi Oulussa 1860-luvun puolivälistä lähtien henkilöitä ja maisemia.

Antero Allas on esittänyt, että kuvat on voitu ottaa myös kuumailmapallosta, jollainen saattoi liikkua Oulussa 1800-luvun lopulla.

Oulu ennen ja nyt -näyttely esillä Oulun kaupunginkirjaston ala-aulan lasivitriinissä 9.–28. heinäkuuta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllä tuo parkkitalo on komaea, arkitehti on varmaan ylpeä aikaansaanoksistestaan, sma arkkitehtoi suunnittelee nykyään todennäköisesti korkeita tornitaloja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karmea ja luotaantyöntävä rakennus nyt tuossa, kaupunkiympäristöä pahimillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitosta todella hyvästä jutusta.
Nykykansan epäjumalat ne tautiset peltilaatikot saavat temppeleitä ja pyhiätiloja katujemmekin varsille - kaikki pois kanssaihmisiltämme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa osataan tämä vanhan purkaminen tai hävittäminen polttamalla.Sitten tilalle hirvittäviä betoni kolosseja jotka ei sovi kaupunki kuvaan ollenkaan esim:Radan varsi ja koko lyötty ja valkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
27.2.
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
27.2.
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
27.2.
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
27.2.
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
27.2.
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image