Oulu

Kuolleen villieläimen voi lähettää Eviralle kuo­lin­syy­tut­ki­muk­seen

KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 25.4.2018 6:14
Petri Hakkarainen

Eviran Oulun toimipaikka ottaa mielellään tutkittavakseen isoja ja pieniä eläinten raatoja.

Tieliikennelain mukaan jokaisella on mahdollisuuksien mukaan velvollisuus poistaa tieltä vaaraa aiheuttava este, myös kuollut eläin. Muuten raatojen keräilyyn ei ole velvoitetta, mutta halutessaan niin voi tehdä ja auttaa samalla eläinten kuolinsyytutkimusta.

Mitä tehdä, jos löytää tien penkalta kuolleen linnun tai jäniksen, erikoistutkija Varpu Hirvelä-Koski Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran Oulun toimipaikasta?

– Erittäin suositeltavaa ja toivottavaa olisi tuoda tai lähettää se meille. Kokonaisen, vasta kuolleen eläimen tai sen elimiä voi kuka tahansa lähettää maksuttomaan tutkimukseen Matkahuollon kautta. Näytteen lähettäjä saa kirjallisen tiedon tutkimustuloksista postissa kotiinsa, kunhan muistaa laittaa pakettiin mukaan lähetteen yhteystietoineen.

– Jos näytteiden lähettäminen ei jostain syystä ole mahdollista eli eläin on esimeriksi liian iso, sen sijainti hankala tai ruho on pitkälle mädäntynyt, voi internetsivultamme löytyvän sähköisen lomakkeen avulla lähettää havaintonsa.

Millaisia eläimiä saatte tutkittavaksenne?

– Hyvin monenlaisia. Äskettäin saimme paketissa jäniksenpoikasen. Pikkulintuja on tullut viime aikoina paljon, sillä niitä on kuollut runsaasti salmonellaan.

– Erityisesti ilmoitukset joukkokuolemista, eli jos useita eläimiä on kuollut lyhyen ajan sisällä samassa paikassa tai eläimet ovat käyttäytyneet oudosti ennen kuolemaansa, ovat eläintautitutkimusten kannalta kiinnostavia. Yksittäisetkin kuolintapaukset voivat olla tärkeitä seurannalle, jos ne voidaan yhdistää muiden havaitsemiin samankaltaisiin tapahtumiin.

– Jos eläintä ei halua lähettää meille, haju- tai muuta haittaa aiheuttavan pienen, luonnonvaraisen kuolleen eläimen voi laittaa myös sekajäteastiaan.

MAINOS

Kommentoi

Poronraatoja löytyy usein useita samalta tienpätkältä. Täytynee joukkokuoleman määritelmän. Maksaako evira näiden rahdit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
16:47
Kajaanilaismies hermostui ravintolassa ja kaatoi toisen miehen katuun, uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja
16:36
Nelikymppinen mies uhkasi aseella kolmea muuta Kajaanissa – aseen poisottaminen johti käsirysyyn
16:15
Tallinkin Silja Europa -laivalta löytyi yöllä kaksi suomalaista kuollutta nuorta – Viron poliisi ei tällä hetkellä epäile rikosta
16:11
Tallink Siljan viestintäjohtaja kommentoi laivakuolemia: Harvinaista, että samana yönä on käynyt kaksi tapausta
15:07
Tutkija uskoo, että brexit-sopimus menee läpi ensi viikolla, ellei uusi aloite kaada sitä kokonaan – "EU:n jatkoaika kannustaisi hyväksymään sopimuksen"
14:22
Viron poliisi: Tallink Siljan alukselta löytyi kuolleena kaksi nuorta suomalaista aikuista, ei merkkejä väkivallasta
153
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
37
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
32
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
26
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Tuommoinen räkyttäminen on pelkkää kateutta. Maanviljelijät tekevät todella oikeaa ja raskasta työtä mutta eihän sitä tu... Lue lisää...
ihanko ite näit?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image