Oulu

Kuntien tarjoama kouluruoka uhkaa kallistua maa­kun­ta­uu­dis­tuk­sen vuoksi - Asiantuntija: lusikat uuteen jakoon

Kouluissa tarjottavan ruuan hinta uhkaa nousta maakuntauudistuksen myötä. Arkistokuva. KUVA: Jonny Holmén
Oulu 12.5.2018 5:00
Markku Rättilä

Kouluissa tarjottavan ruuan hinta uhkaa nousta maakuntauudistuksen myötä.

Yksikköhintaan kertyy korotuspaineita, kun kuntien ylläpitämiltä valmistuskeittiöiltä katoaa toinen puoli asiakkaista sote-huollon siirtyessä maakuntien hoidettavaksi.

Näin arvelee Kuntaliiton sosiaali- ja terveysyksikön johtaja Tarja Myllärinen.

Ruokahuolto on yksi asioista, joita maakuntalakien valmistelussa ei Myllärisen mielestä ole riittävästi noteerattu.

Ruokahuoltoa ja muita tukipalveluja on tarkasteltu lähinnä henkilöstön siirtymisen näkökulmasta, ei toiminnallisuuden tai kustannusvaikutusten kautta.

– Olen tavannut sanoa, että lusikat menevät nyt jakoon, Myllärinen kertoo.

Kuntien kontolle jää edelleen päiväkotien ja koulujen ruokahuolto. Investoinnit on tehty isomman mittakaavan pohjalta. Kun tuotetaan vähemmän, hintapaine ateriaa kohti voi kasvaa.

Hyvä osaaminen voi kuitenkin poikia mahdollisuuden lähteä kilpailemaan maakuntien ruokaostoista. Se edellyttää kuitenkin kuntien ruokatuotannon yhtiöittämistä.

Oulussa asiaan on jo reagoitu. Pari vuotta sitten kaupunki ja sairaanhoitopiiri perustivat yhteisen, yhtiömuotoisen tuotantokeittiö Löökin.

Sen katsotaan olevan hyvin kilpailukykyinen myös tulevaisuudessa. Maakunta voi ostaa ateriapalveluja suoraan yhtiöltä ilman kilpailutusta.

Lue lisää 12.05.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Tuo koko Lööki on ollut täysi farssi. Ruoka on suorastaan ala-arvoista. Käykääpä katsomassa OYS ravintolaan, ei ole enää tungosta kun ihmiset syövät nyt eväitään ja käyvät syömässä muualla. Potilaat eivät voi edes valita muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kouluruokailu voitaisiin kustantaa leikkaamalla eläkkeistä ja työttömyyskorvauksista. Lapsissa on tulevaisuus ja eläkeläisissä menneisyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsekästä vaatia muita maksamaan oma elämäntapa. Lapset ovat vanhempien valinta, joten he kantakoon vastuunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autot tulevat kallistumaan kun sote-uudistus vie yli puolet kuntien ja kaupunkien autoista maakuntiin. Julkinen sektori ei tule toimeen ilman autoja. Kun pitää ostaa kerralla niin suuri määrä autoja, on autokauppiailla vaikeuksia toimittaa niitä ja alennuksia ei heru.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitasi kannattaa katsoa mitä ruokaa tehdään ja kuinka kattava ateria on.Koululaisten ruokaa kannattaisi supistaa mitä järkeä on kun ehkä suurin osa ei juurikaan syö jos ottavat lautaselle niin sitten laittavat roskiin jokin kevyt ateria paikkallaan.Suuritöiset ja monimutkaiset pois.Kotona aamiainen koulussa leipä tai sämpylä jukurtti tai viili makkarasiivu tai juustoa maito mehu tai vesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vieläkun vinoutuneet virkamiehet päättävät myydä kuntien keittiöt halvalla yksityisille esim. korjausvelalla perustellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämähän on sitä säästöä nistä hallitus puolueet on huhuileet rahat valtiolta ja kunnilta vaan kapitalistin pohjattomaan säkkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin monet asiantuntijat ovat sanoneet jo ajat sitten, että tämä sote-uudistus ei tuo ainakaan säästöjä, niinkuin hallitus on väittänyt. Kaikki tuntuu kallistuvan jopa kouluruokakin ja varattomampien terveydenhoito.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko joku huomioinut mahdollisesta tulevasta SOTE SOTKUSSA havainnut jotain HYVÄÄ. Aina paljastuu kuinka huonosti sitä on valmisteltu. Voiko TÄMÄ HALLITUS KAATUIS se olis SUOMEN ONNI.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityiset yritykset tulevat rosvoamaan veronmaksajien rahat.
Toimivat palvelut romutetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kaikestapitää kilpailla ja kilpailuttaa??? Moni asia toimisi paremmin ilman jatkuvaa kilpailutusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä kilpailutan kaikki ulkopuolisilla teetettävät kotiremontit. Kilpailutuksella tarkoitan sitä, että pyydän tarjoukset 3-5 toimittajalta ja katson mitä heidän hinnallaan saa. En aina kuitenkaan valitse halvinta, kuten laitosruokailujen ja koulukyytien kilpailutuksessa tehdään. Halvalla kun ei aina saa sitä mitä olettaa.
Kouluruokailujen suhteen mennään metsään kun ostetaan vain kaikkein halvinta massamössöä. Kunnolinen laadukas ruoka olisi investonti lasten terveyteen. Nyt tuntuu, että tarkoitus on vain täyttää lasten vatsat jollakin mössöllä mahdollisimman halvalla. Vaakakupissa pitäisi painaa myös se, onko ruoka tuotettu lähellä ja onko se tuoretta. Ennen koulujen keittiöille tuli lihat, maidot ja kasvikset lähellä olevilta maatiloilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lööki ei ole varautunut mitenkään kilpailuun.Valmisruokatehtaat hakkaa Löökin mennen tullen.Jos aterianhinta putoaa kolmanneksen niin kyllä säästö maakunnalle kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin , ja just kun keksittiin tämä keitä ja jäähdytä systeemi, niin neljä päivää on aikaa aterian valmistumisesta kärrätä se asiakkaalle, eli hyvin ehtii ruuat vaikka Italiasta Ouluun. Kilpailutettava ne on yli 16 tonnin hankinnat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avaako tämä mahdollisuuden yksityisille firmoille? Onko matalammat hinnat ,tuleeko säästöjä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image