Oulu

Kun­nia­no­soi­tus Iijoen uittomiehille

Iin uittopatsaan hahmot valettiin Lapinlahdella sijaisevassa taidevalimossa.
Oulu 7.7.2003 0:00
Liisa Laine
Taisi useammallakin juhlavieraalla nousta pala kurkkuun, kun kolme entistä uiton miestä, Lauri Hand, Eino Pekkala ja Jaakko Paakkari, sunnuntaina paljastivat Iin uittopatsaan kunnanviraston rantatöyräällä.

Siinä se nyt oli, parinkymmenen vuoden ponnistelujen tulos. Monenlaista vaihetta on mukaan mahtunut, työtä ja sinnikkyyttä vaadittu. Mutta pelkästään se ei ollut liikutuksen syynä. Hetkessä oli myös toisenlaista symboliikkaa: kunnioitusta tehdylle työlle, menneelle aikakaudelle.

Puu ui Iijoessa satoja vuosia. Vielä pitkään 1900-luvulle uitto oli tukkipuiden ainoa kaukokuljetusmuoto. Vuonna 1988 se kuitenkin Iijoen osalta päättyi, kun maakuljetukset tulivat halvemmiksi.

Parhaimmillaan joka kolmannen iiläisen työikäisen lasketaan olleen uitossa mukana - ja työikä oli tuolloin melko venyvä käsite. Uittoon päästiin , tai jouduttiin, jo kymmenvuotiaana.Patsas yhteinen asia


Uitto kosketti siis melkein joka taloa ja näyttää koskettavan edelleenkin, koskapa patsaan paljastusjuhlassakin oli väkeä tienoo mustanaan.

Kunniavieraina olivat luonnollisesti entiset uiton miehet. Patsaan paljastajakolmikkoon kuulunut Lauri Hand, 82, oli uitossa mukana 50 vuotta, viimeinen erottelupäällikkö Eino Pekkala, 75, ehti koluta muutkin pohjoisen joet ja Jaakko Paakkari, 56, oppi työnteon mallin uittoporukoissa.

Patsaasta miehillä oli selkeä mielipide. "Se on hyvä!", totesi Paakkari sen kummemmitta korulauseitta. Turhia ne olisivat olleetkin: äänensävy kertoi kaiken.

Kovin tutulta tuntui miehistä kivellä puurtavien miesten aherrus. Juuri samalla lailla heistä itse kukin muisti tukkiruuhkaa purkaneensa, melkein tuolla samalla kivellä seisoneensa. Kovaa työtä se oli, ei siinä helpolla päässyt.

Samaa korosti myös patsaan paljastuspuheen pitänyt maaherra Ahti Pekkala, jolla on omaakin uittokokemusta - ei tosin Iijoelta. Uittopatsaan hän toivoi viestittävän vielä satojen vuosien päästä uiton tärkeyttä omana aikanaan.

"Joka ei entisestä mitään tiedä, ei voi uutta rakentaa", Pekkala vielä muistutti.

Juhlavieraat, muutkin kuin entiset uittomiehet, vaikuttivat tyytyväisiltä siihen, että patsaasta näki, mitä se esitti. Ei tarvinnut arvuutella. Ja paikka Iijoen rannalla oli juuri oikea. Vahinko vain, että paikan ehdottaja iiläinen Olavi Hand ehti kuolla lopputulosta näkemättä.Keräys jatkuu edelleen


Patsaan tekijä taitelija Sanna Koivisto sai sunnuntaina suitsutusta joka suunnalta. Hänen urakkansa on ohi, mutta keräys patsaan rahoittamiseksi jatkuu edelleen. Ihan kaikki vaadittavasta 135 000 eurosta ei vielä ole kasassa ja varoja kerätään uittoreliefin, Ikipoola-, Iijoen uittoyhdistys - ja Iijoen vonkamies kirjojen myynnillä, kertoo patsastoimikunnan sihteeri Paula Suutari.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

81
Lähes 200 metriä pitkä risteilyalus Amadea saapui Ouluun – aluksen lähdön voi nähdä Nallikarista
64
Hallikainen haluaa Oulun kaupungilta lievempiä ukaaseja torihotellin rakentamiselle – esittää vakuuden pienentämistä puoleen miljoonaan ja rakennusajan ehdollista pidentämistä
57
Nelostielle saadaan kauan kaivatut liikennevalot Iihin – sivutieltä liittyminen helpottuu kahdessa risteyksessä
53
Kolumni: Huono omatunto kalvaa lihansyöjää, mutta kasvisravintoon siirtyminen ei onnistu sormia napsauttamalla
32
Maria Ohisalo: "Jos pelkäisin, en olisi lähtenyt politiikkaan"
31
Ukko-Pekka sytytti kolme maastopaloa reitillään Ylä-Savossa  –  samanlaisia tilanteita on ollut aiemminkin
22
Suomen HX-hävittäjähankinnasta kilpailevat korottavat panoksia – Boeing löi pöytään Growlerin ja kolme miljardia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupaan kirjoittajat ovat ikävää porukkaa

Jos kirjoittajat ovat ikävää porukkaa niin on se källi homma että näitä kuiten luetaan. Mielipiteitä on niin monta kuin ... Lue lisää...
Ratiriti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image