Oulu

Kun kesätyöt ovat kiven alla, itsensä voi työllistää myös yrittämällä – hau­ki­pu­taa­lai­set nuoret pyörittävät ti­laus­lei­po­moa kotoa käsin

Yhden kakun tekeminen vie kolmesta neljään tuntia. Pinja Virtala ja Jenni Väätämöinen valmistavat kakkuja tilauksia varten. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 25.5.2019 8:08
Sonja Haapala

Kesäyrittäjä-kampanja kannustaa ja opastaa oululaisia nuoria yrittämiseen. Haukiputaalaiset Pinja Virtala ja Jenni Väätämöinen ovat perustaneet tänä keväänä oman tilausleipomon.

Täytekakkuja, juustokakkuja, piirakoita, pikkuleipiä ja macaron-leivoksia. 18-vuotiaat Pinja Virtala ja Jenni Väätämöinen listaavat juuri perustamansa yrityksen, tilausleipomo Neilikan, herkkuja. Leipomotoiminnan aloittamiseen nuoret ovat saaneet apua nyt viidettä kesää pyörivästä Kesäyrittäjä-kampanjasta, joka kannustaa nuoria työllistämään itse itsensä kesän ajaksi yrittämisen muodossa.

Leipominen on sekä Virtalan että Väätämöisen intohimo ja harrastus jo usean vuoden ajalta, ja molemmat ovat tehneet aiemmin kakkuja esimerkiksi sukujuhliin. Nyt harrastus on muuttunut työksi.

– Ajateltiin, että jos saisi tehdä työkseen jotain mitä rakastaa, se ei edes tuntuisi työltä. Kuultiin tästä kampanjasta ja haettiin mukaan, Väätämöinen kertoo yritysidean syntymisestä.

Oman yrityksen perustaminen on vaatinut erilaisten lupien ja tukien hakemista kevään aikana opiskelun ohessa, ja molemmat ovat suorittaneet myös hygieniapassit. Toukokuussa he osallistuivat Kesäyrittäjä-kampanjan koulutuksiin ja sparrauksiin, joissa käytiin läpi muunmuassa markkinointia ja palvelumuotoilua. Lukion toinen vuosi on kuitenkin pian paketissa, ja Neilikan ensimmäiset tilaukset valmistettiin perjantaina.

Kakkuja tilaukseen Instagramin kautta

Millaisia haasteita yrittämiseen sitten liittyy tavallisen kesätyön sijaan?

– Tienaaminen. Pitää huolehtia, että esimerkiksi raaka-aineisiin menevien kulujen jälkeen jotain jää käteenkin, Virtala huomauttaa ja jatkaa.

– Aiemmin olen ihmetellyt kakkujen hintoja, mutta nyt tajuan, että kyllä näihin aineksiinkin menee jo paljon rahaa.

Nuoret yrittäjät ovat laskeneet tulonsa ja menonsa jo tarkkaan. Tavoitteena on, että noin kaksi kolmannesta kakkujen hinnasta jäisi omaan taskuun. Arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa, kunhan vuotuinen liikevaihto pysyy alle 10 000 euron.

Rahan lisäksi nuoria yrittäjiä askarruttavat myös omien nettisivujen tekeminen ja markkinointi. Virtala mainitsee vielä yhden mahdollisen haasteen:

– Positiivinen ongelma olisi se, että tilauksia alkaisi tulla todella paljon, ja töitä olisi jopa liikaa!

Toistaiseksi tilaukset ovat tulleet tutuilta ja tutun tutuilta, jotka ovat kuulleet yrityksestä Instagramin kautta.

– Nyt valmistujaisten aikaan on paljon tilauksia. Toivottavasti niitä tulee jatkossakin, Virtala sanoo.

Leipominen jatkuu vielä syksyllä

Aiempina kesinä Virtala ja Väätämöinen ovat olleet "tavallisissa" kesätöissä esimerkiksi päiväkodissa, kesäleirillä, ruokakaupassa ja graafisena suunnittelijana. Heidän mielestään yrittäjyyden parhaita puolia on se, että saa tehdä töitä milloin haluaa.

– Pidän leipomisesta, joten se ei ole samalla tavalla tylsää työtä kuten kaupassa hyllyttäminen päivästä toiseen, Väätämöinen sanoo.

– Paitsi jos tulee viisi kermakakkua putkeen, sitten voi käydä vähän tylsäksi, Virtala nauraa.

Nuorilla on ajatuksena, että kakkubisnes jatkuu myös kesän jälkeen opiskelun ohessa. Lukion jälkeen molemmat aikovat hakea jatko-opiskelemaan ja Väätämöisellä on jo pitkään ollut ajatus lääketieteelliseen hakemisesta.

– Mutta saa nähdä viekö tämä homma jalat alta, ja ryhdynkin yrittäjäksi, hän sanoo hymyillen.

Kesäyrittäjä-kampanja

Tukee nuoria työllistämään itsensä yrittäjyyden tai kevytyrittäjyyden muodossa kesän ajan.

Toteutetaan yhteistyössä Oulu Entrepreneurship Societyn, Oulun kaupungin ja Iin Micropoliksen kanssa.

Oulun kaupunki tukee 350 eurolla kampanjaan osallistuvia 16–24-vuotiaita yrittäjiä, jotka eivät ole hyödyntäneet kaupungin kesätyöseteliä tai kesäharjoittelua. Kampanjaan voi osallistua, vaikka ei olisi oikeutettu tukeen.

Yrityksen voi perustaa yksin tai ryhmässä.

Tarjoaa oman mentorin, jonka puoleen kääntyä sekä koulutuksia mm. yrittäjyydestä, markkinoinnista ja palvelumuotoilusta.

Tänä kesänä mukana on 32 nuorta.

Mukana on esimerkiksi videotuotantoa, siivousta, käsityötä, graafista suunnittelua, urheilukerhon vetämistä ja vaatesuunnittelua.

MAINOS

Kommentoi

Hyvä tytöt! Tekevälle kyllä töitä riittää,kaikkea ei pidä rakentaa tukiaisten varaan!🍰

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa tytöt 😍 Lakkiaisiin on varmaan paljon tilauksia .Mietin miten saisi tänne tilattua teidän leipomo tuotteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa tehä nuita kakkuja ihan hiljokseen. Ei tuossa iässä kannata päästää itseään suomalaisen byrokratian ruhjomaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mikään hyvä ajatus. Ettekö ymmärrä että vuoden kahden päästä kun valmistutte kouluista ja kun pitäisi hakea esim. valmistumisen jälkeen työttömyystukea tai asumistukea TE-keskus lukee teidät edelleen yrittäjiksi? Mitä se on Suomeksi? Ette ole oikeutettuja minkäänlaiseen tukee mitä normaali koulunsa päättänyt voi hakea. TE-keskuksen "olet yrittäjä tai olet osa-aikainen yrittäjä-päätökselle" ei voi edes hakea päätöksen korjausta. Päätöksestä ei voi valittaa. Esim KELA viittaa TE-keskuksen antamaan päätökseen ja tukien antaminen on mahdotonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama juttu minun mieheni kanssa. TE-keskus opasti kyllä työharjoitteluun mutta mies ei 6 kuukauden harjoitteluajalta saanutkaan mitään korvausta edes työmatkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on totta. Ja jos haluaa perustaa sitten isomman firman ja hakee starttirahaa, sitä ei tipu koska se katsotaan "entisen laajentamiseksi". Itsellä aikoinaan harrastusperiaatteella aloitettu työ jonka olin rehellisesti laittanut toiminimen alle ja vaikka siitä ei tuloa ollut minkään vertaa ja yritin starttirahan turvin laittaa isompaan mittakaavaan, en saanut starttirahaa. Samaan aikaan toinen joka oli tehnyt useita vuosia pimeää työtä sai rahan perustamaansa yritykseen. Rehellisyys ei kannattanut mutta siitä huolimatta kannatan rehellistä työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tytöt pystyvätkin ihan itsenäiseen omaan elämään, ihan ilman mitään tukia.
Jospa he jatkavat menestyvina yrittäjinä tai meneät oikeisiin töihin opiskelujen jälkeen, eivätkä ole tukia kinuamassa - mistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noo, enpä näe mitään järkeä olla ottamatta ilmaista rahaa...
Ja ei se ole kinuamista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaiset kommentit muokkaavat mielikuvaa yrittäjyydestä, vaikka niiden sisältö ei olisi totuudenmukainen.

Sivutoiminen yrittäjä voi hakea myöhemmin starttirahaa ja saada mahdollisesti soviteltua työttömyysetuutta (300€/kk asti voi tienata ilman, että vaikuttaa etuuteen). Sivutoimisuuden voi todistaa sillä, että on toiminut puolen vuoden ajan joko päätoimisena opiskelijana tai palkkatöissä (vähintään 16h / viikko) Y-tunnuksen hankkimisen jälkeen JA yritystoiminta on pysynyt suunnilleen saman suuruisena, kun hakee starttirahaa tai työttömyysetuutta.

Näin vuonna 2019 karkean linjauksen mukaan. TE-toimisto katsoo kaikkia tapauksia tapauskohtaisesti, minkä vuoksi ei voi antaa etukäteen varmoja vastauksia tai luottaa siihen, että "koska toi toinenkin, niin näin minullakin".

https://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/jos_jaat_tyottomaksi/tyottomyysturva/yrittaja_tyottomyysturva/index.html

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herkullisen näköinen kakku. Hienoa, että tytöillä on taito hyppysissä. Mistä tyttäret saaneet taitonsa, äitilä vaiko mummolasta, voihan olla, että molemmilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:52
Ainutlaatuista kuvaa Titanicista ensimmäistä kertaa 14 vuoteen: Tältä näyttää loistoristeilijä, joka vajosi merenpohjaan yli vuosisata sitten
14:37
Allas Sea Poolin lykkääminen vuodella oli välttämätöntä – Töölö Urban: "Ei voi sanoa, että mikään olisi mennyt varsinaisesti pieleen"
14:32
Venäjä laukaisi avaruuteen ihmistä muistuttavan Fedor-robotin, jonka on tarkoitus työskennellä Kansainvälisellä avaruusasemalla
14:15
Kaleva oikaisee
13:22
Kosovon parlamentti hajotettiin, uudet vaalit 45 päivän sisällä
13:22
RKP:n viesti budjettiriiheen: Koulutusrahoista ei saa tinkiä – Henrikssonin mukaan raharatkaisu on tehtävä heti syyskuussa
13:19
"Kaveriporukan videot näyttävät aika samoilta kuin ison viestintätoimiston tekemät" – OMVF:n tuomari Ville Pirinen kehuu musiikkivideoiden voivan Suomessa hyvin
94
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
76
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
53
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
35
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
24
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
22
WHO: Juomaveden mikromuovit vain pieni riski ihmiselle – asiassa kaivataan lisätutkimusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image