Oulu

Kuka teki vaatteeni, kysyvät tunnetut oululaiset Vaa­te­val­lan­ku­mous-tem­pauk­ses­saan – "Nykyisin halutaan tietää vaatteen tarina, miten se on syntynyt ja mistä valmistettu"

Oulu 22.4.2019 11:08
Anna-Mari Kilpijärvi
Päivi Mäkelällä on yllään Papun paita ja Mori Collectiven housut. Korvakorut ovat Riemupuodin ja puukengät Tallan. KUVA: Janica Karasti

Huhtikuun viimeisellä viikolla kiinnitetään huomiota vaateteollisuuden vastuullisuuteen ja läpinäkyvyyteen Vaatevallankumous-kampanjalla.

Vaatetempauksen taustalla vaikuttaa kuusi vuotta sitten tapahtunut Rana Plaza -tehdasrakennuksen romahdus Bangladeshissa. Yli 1 130 ompelutehtaan työntekijää kuoli ja yli 2 500 ihmistä loukkaantui. Kampanja on maailmanlaajuinen, ja englanniksi se tunnetaan nimellä Fashion Revolution.

Oulussa on oma tempauksensa. Oululaiset vapaaehtoiset organisoivat Who Made My Clothes -kuvaukset, jossa on mukana tunnettuja oululaisia. Kampanjaan osallistuivat Jessi Jokelainen, Jonna Muurinen, Juha Mikkilä, Päivi Mäkelä sekä Satu Saarinen. Kampanjaviikon kuvat julkaistaan Instagramissa VaatevallankumousOulu-tilillä.

Mistä vaatevallankumouksessa on kyse, Pohjois-Suomen muotoilijat ry:n toiminnanjohtaja Johannes Helama?

– Vaateteollisuus on murroksessa. Yritykset pyrkivät eettisempään ja ekologisempaan tuotantoon, mikä on parantanut vaateteollisuuden työoloja. Vaateteollisuus Euroopan ulkopuolella ei ole kuitenkaan kovin ekologinen, eivätkä palkat ole usein kovin hyviä.

– Halusimme vapaaehtoisten voimin tuoda esille suomalaista, eettistä näkökulmaa.

Miten Oulun Vaatevallankumous-tempaus toimii?

– Kampanjan ideana on, että kun kampanjan kuva julkaistaan, kuvassa henkilö kysyy kuka on tehnyt hänen vaatteensa.

– Brändi paljastaa kuka vaatteen on tehnyt kuvan kommenttiosiossa. He kertovat suoraan, mistä tuote on, ja he voivat myös julkaista tuotteen tehneen henkilön kuvan. Näin työt ovat jäljitettävissä.

Millaisia brändejä kampanjassa on mukana?

– Olemme halunneet tuoda suomalaisia brändejä. Osa merkeistä on vielä suurelle yleisölle tuntemattomia. Mukana on esimerkiksi Iljana, Palmroth ja Talla.

Kiinnostaako tuotteiden alkuperä tavallisia kuluttajia?

– Nykyisin halutaan aiempaa enemmän tietää tuotteiden alkuperä, mutta myös sen tarina, miten se on syntynyt ja mistä valmistettu. Ennen teollista vallankumousta tiedettiin kuka on tehnyt tuotteen ja missä se on tehty, mutta nykyisin tuotteen alkuperä tiedetään harvemmin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Hei kapitalistit siirtäkää tehtaat pois kehitysmaista niin ei tarvitse hurskastella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa EU:n henkilötietosuojalaki kieltää tämmöiset kysymiset ja vastaamiset. Ainoastaan blokkaajat ja muut wannabeet luulevat, että nimet ja naamat kiinnostavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse ompelen ja neulon vaatteita. Ikävä kyllä enää ei Suomessa tehdä kankaita (ainakaan suuressa määrin) . Kangaskaupassa kun kysyy valmistusmaata, niin sitäkään ei kerrota, jos kangas on valmistettu EU maassa, ei kuulema tarvitse ilmoittaa, että se siitä alkuperän jäljittämisestä. Laatu on valmisvaatteissa nykyisin niin huonoa, että parin pesun jälkeen ovat käyttökelvottomia. Kankaissa on osittain laadukkaita, mutta nekin usein huonoa laatua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heititpä vaikean. En mulla oo teitoa. Veikkaampa, että jossain tehtaassa ne
on tehty. Vaatetehtaassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja mitenkä vaatteet kerryttää boonusta miettii vihreen kortin herra👏🏻😱

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostan tuottajalta kotimaisen lampaan villasta tehtyä lankaa ja siitä neulon puseroita, sukkia ja kaulaliinoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jätteeni, kannatan ehtymätöntä tuulivoimaa ja maailman pelastavaa sähköautoilua sekä syön ainoastaan maailman toiselta puolelta rahdattua reilun kaupan parempaa kasvisruokaa. Tästä syystä voin ostaa pävittäin halpoja lapsityövoimalla tehtyjä ryysyjä sekä tehdä useitä paremman kulttuurin nuuhkimisreissuja ulkomaille.

T: Cityvihreä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tosiasiassa ei ketään kiinnosta muu kuin hinta,näin se vaan on mutta kaikki ei myönnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsityövoimalla ne vaatteet tehdään köyhissä maissa.
Täysin epäeettistä toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kuule, selvitä kuka tekkee ja osta sen mukkaan. Niin mä ja mun kaverit tekkee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tee ite niin saat hupia ja hyötyä. Ei tartte valittaa. Moni tekkee ite. Vintage-vaatteet on myös huippumuotia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan samaa ajattelin. Olisivatko "wannabe-tunnettuja". Mulla on jalassa siskoni kutomat villasukat!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montakohan sellaista megajulkkista oulussa asustaa, jotka ensinnäkään pystyvät/haluavat lähteä mukaan kapitalistista vaatebisnestä kritisoivaan kampanjaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

126
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
93
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
39
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
38
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
37
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
36
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

179 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image