Oulu

Kuka murhasi kempeleläisen Martta Saxin?

Martta Sax.
Oulu 13.1.2013 8:16 | Päivitetty 13.1.2013 12:02
Jaana Skyttä

Kempeleessä tapahtui vuonna 1934 poikkeuksellisen raaka henkirikos. Uhri oli laajalti pidetty Limingan osuuskaupan nuori myymälänhoitaja Martta Sax. Tapahtuma järkytti pientä pitäjää ja Oulun seutua.

Vielä vuonna 1936 langetetun tuomion jälkeenkin keskustelu kävi kuumana vuosia. Epäiltiin myös, oliko tuomituksi tullut oikea murhaaja.

Tuomittu oli pientilallisen poika Kalle Jalmari Väisänen, jonka vanhemmat kirjoittivat poliisitarkastajalle: ”Jos poikamme on kuulusteluissa tunnustanut, ei se yksin riitä, kun ottaa huomioon poikamme henkisen tilan ja sen kuinka kauan häntä on kuulusteltu... Pyydämme, että laskisitte poikamme vapaaksi ja määräisitte sanomalehdet peruuttamaan murhauutisen pojastamme.”

Vuonna 1932 Sax kirjoitti kirjeessään eräästä toisesta henkilöstä: ”Minua vähän pelottaa... se mies saattas ehken multa vaikka hengen ottaa, jos vaan mun asian vuoksi joutuu kiinni.”

Jotkut puolestaan olivat sitä mieltä, että tekijä oli ison talon isäntä, joka oli Limingan osuuskaupalle velkaa. Poliittisia syitäkin epäiltiin.

Martta Saxin murhasta on tekeillä kirja. Tekijälle voi lähettää lisätietoa aiheesta osoitteeseen jskytta5@gmail.com.

Lue lisää Sunnuntai-liitteestä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Tämän jutun poliisitutkinta- ja oikeudenkäyntiasiakirjat lienevät maakunta-arkistossa ja siis kenen tahansa luettavissa. Olisi mielenkiintoista tietää, minkälaisia faktoja oikeus on käsitellyt. Kyllä sen ajan kihlakunnanoikeus, tuomari ja lautamiehet, on parhaansa mukaan asiaa harkinnut, samoin hovioikeus, joka myös lienee jutun käsitellyt. Sen ajan poliisitutkinnan suorittaja, lääninrikospoliisi, on epäilemättä pyrkinyt asian perusteelliseen selvittämiseen, mutta siihen aikaan ei ollut käyttettävissä nykyajan tekniikan kehittämiä menetelmiä, mm. DNA. Voisiko Kalevan oikeustoimittaja selostaa ja kommentoida aineistoa vastavoimana huhuille ja höpötyksille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös tämä täti ollut sille isännällä paksuna ja isäntä tapatti tädin, koska aviotonta lasta ei olisi uskonnollisissa piireissä katsottu hyvällä saatika muutenkaan. Näin olen tarinaa kuullut kerrottavan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä tapa kerätä aineistoa kirjaan ja mainostaa sitä. Ratkaisematon rikos on aina parempi business case kuin ratkaistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Kempeleestä 80-vuotiaita löytyy asiaa muistelemaan . Tällaiset tapaukset eivät unohdu , jos ne on lapsena kuultu .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän noista henkilöistä kukaan ole enää hengissä. Kyläläisethän saivat kyllä oikean murhamiehenkin selville ajan saatossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

väärä mies istui todennäköisesti vankilasa...niinkuin tänäpäivänäkin..satoja syyttömiä ihmisiä istuu pahnoilla.kiitos suomi.muka oikeus valtio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isäni on kertonut peilipojan luona ihmisten ravanneen aikanaan paljon, ja hänen sanomisensa pitäneen paikkansa. Liekkö rikoksen tutkinta ollut tuohon aikaan kummoista. Tarina on mielenkiintoinen, surullinen. Kukapa tuohon kysymykseen osaakaan tänäpäivänä antaa vastauksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinnostavaa on se että; onko enää ketään hengissäkään ja miksi ette anna jo menneitten olla? kun murhasta on noin kauan. Murhatulle ja omaisille voimia elämässänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syyttömät pitää vapauttaa syytöksistä, jos väärä tuomio on langetettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs niit suuria tiloja olikaan siihen aikaan... ja kuka näiden jälkeläisistä on parasta aikaa vankilassa. Rikollisuus n geeneissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo silloin käytetty samalla tavoin sanaa "ehken"? Hassua.

Henkirikos ei vanhene koskaan mutta kuollutta ei myöskään haasteta käräjille joten koskaan ei julkisuuteen tule tietoa siitä kuka murhaaja oli. Näin esim. Kyllikki Saaren kohdalla, poliisi jo parikymmentä vuotta sitten lehtihaastattelussa (oisko ollut hesarissa) selvästi sanoi ihan virkansa ja instituutionsa puolesta että kyllä he murhaajan henkilöllisyyden tietävät mutta koska murhaaja on jo kuollut niin asia jää silleen. Ja silti joka päivä yleisö vatvoo sitä asiaa, uusia teorioita esitetään ja varsinkin vanhoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mummoni piti mahdottomana ajatusta,että hänen murhan pajastumisen jälkeisenä maanantaina tapaamansa kyntömiehet olisivat olleet murhamiehiä.Niin olivat normaalisti esiintyneet. Kerrotaan Peilipojankin vain puhuneen parihevosilla kyntävistä miehistä,sen tarkemmin heitä nimeämättä,kun häneltä oli surmatyöntekijästä kyselty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se peilipoika näyttänyt aikoinaan poliisille, että tuollahan se oikea murhamies kylvää ohraa omilla pelloillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinnostavinta tässä(kin) jutussa on se, että rikoksen tunnust,i poliisin käsittelyn jälkeen, useampikin epäilty.
30-luvun meininki...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image