Oulu

Kuivuus ja hiekkamyrskyt piinaavat peltoja – sato-odotukset ovat heikentyneet

KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 13.6.2018 8:00
Henriikka Uusitalo

Viljelykset ovat kärsineet poikkeuksellisen kuivasta keväästä ja alkukesästä. Pro Agria arvioi, että koko Suomessa kevätviljojen orastus on normaalia heikompaa, ja osa kevätviljojen huippusadosta on jo menetetty. Pohjois-Pohjanmaalla tilanne on kuitenkin parempi kuin Suomen eteläisissä osissa.

Pro Agrian palvelupäällikkö ja viljelyneuvoja Juha Sohlon mukaan sato-odotukset ovat jo heikentyneet Pohjois-Pohjanmaallakin.

Seuraavat kymmenen vuorokautta määrittävät, millaisia satoja pelloista saadaan.

– Sade voisi pelastaa satoja, mutta ongelmahan on se, että vettä ei näytä tulevan ennen juhannusta.

Kaikki kasvit kärsivät pitkään jatkuneesta sateettomuudesta. Erityisesti perunan viljely vaatii paljon vettä, minkä vuoksi on vielä epävarmaa, kuinka iso sato saadaan.

Kuivuuden vuoksi pelloista irtoaa maa-ainesta, joka lähtee helposti tuulen kuljetettavaksi. Hiekkamyrskyt haittaavat kasvien kasvua, koska ne rikkovat lehtiä ja vaikeuttavat siten kasvien yhteyttämistä. Sohlon mukaan myrskyt ovat heikentäneet satoja jopa 20–30 prosenttia.

– Nämä hiekkamyrskyt ovat uusi ja aika paha riesa. Hiekkaa on löytynyt talojen ikkunoidenkin välistä.

Lue lisää 13.06.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Pontikankeittos multamyrskyt eivät ole haitanneet toistaiseksi, päinvastoin, saamme rauhassa kalibroida tuotantolaitoksemme toimintaa. Työllistävä vaikutus on huomattava. Volatiliteetti horjuu poikkeuksellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se tuullut ennenkin. Nykyisin vaan kaikki kasvillisuus, niityt, metsät tuhottu ja kaikki vaan mustalla mullalla preeriana. Se vaikuttaa vakavamminkin; ei kukkia, ei hyönteisiä, ei lintuja jne. Pottua kyllä piisaa, vaikkei se edes kuulu suomen luontoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä tiesin jo parikymmentä vuotta sitten, kun suojametsiköitä alettiin ottaa viljelykäyttöön ja peltokoko kasvoi, että niinhän siinä käy kuin Amarikassa. Tuulihan sen mullan vie. Nämä multamyrskyt on minun mielestä uusi ilmiö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Hiekkamyrsky" lienee turhan vahva ilmaisu... meinaan jos on oikean hiekkamyrskyn kokenut, niin tietää, ettei se ole vain jotain tuulen mukana pöllyävää hiekkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heitämme emännän kanssa vaatteet pois ja rupiamme pitämään sjjetanssia,
oikein hikipäässä, niin eiköhän rupia auttammaan kuivuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se laki löytyy jyväjemmarillekkin ja joo o,satunnainen auton nostattama pöly on aivan eri asia kuin tuntikaupalla kesän kovimmalla tuulella hiekkapitoisen pellon karhitteminen.Pitää muistaa että sitäkin yritystoimintaa koskee ympäristöluvat ja niitä valvoo paikallinen ympäristöviranomainen ja ely-keskus,joten empä hirveästi louskuttaisi leukoja kun oikeasta asiasta sanotaan.Saattaa käydä niin että jää veronmaksajien maksamat vehkeet seisomaan ja odottelemaan tyvenempiä kelejä.Ps.Ei pidä ottaa aina niin negatiivisesti vaan ajatella järjellä,jos sitä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no ne sun ely keskukset eivät reakoi millään tavalla sanovat vain että pellon pitääkin pölistä kylväessä eikä eläis sään ole kukaan viran omanen tullut sanomaat että homma seis pelto pölisee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä,sitä hiekkaa tosiaan löytyy ikkunan välistä ja paljon muualtakin rakennuksista.Siinä onkin itsetutkiskelun paikka maajusseilla,että onko pakko juuri silloin sitä peltoa pöllyyttää kun on kovin tuuli ja asutusta päin.Ennen tuollaiset asiat otettiin huomioon,mutta nykyään on se rahanhimo niin suuri että kaikki metsät peltojen teitten ja ojien varsilta on hakattu jotka toimisi tuuli esteenä.Tähänkin kyllä löytyy ratkaisu jos ei ala järki löytymään niin kaikki pöllyytykset videolle ja sen jälkeen ympäristösihteerin pakeille että laittavat rajoituksia asumista haittaavalle toiminnalle,sillä se on lailla kielletty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on pölynnyt aina, mutta ihmiset ymmärsivät asioita ennen paremmin, mutta nykyajan nillittäjät kun ovat vaan pelkkää minä, minä, minä pellejä.
Sinä saat videoida vaikka maailman tappiin, mutta työt tehdään silloin kun on töiden aika ja nillittäjät pitäköön suunsa kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kylä hullun maineita kyllä saa helposti ei muuta kun kiikuttaan kuvia kunnan talolle että täällä maalla pellot pölisee ja se leijjuu joka paikkaan ota samalla tiellä ajavien auton pöly pilvestä ja siite pölystä samaten.suosittelen tk käyntiä ja sano vielä syy pelto pöly

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonto valmistautuu beduiinien tuloon. Maa aavikoitu. Traktorit vaihtuu kameleihin ja kirkot moskeijoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän sitä ennen vanhaan touonteosta sanottiin, että "Eskelinäkin ennättää", eli Eskon päivään mennessä pitäisi saada jyvät jemmattua.
Aina se ei onnistunut, vaikka muistan toisaalta joskus toukotöiden valmistuneen jo toukokuun puolella kokonaan.
Nyt kun EU on jyrännyt maatalouden kotitilaltani kannattamattomaksi ja on jo kolmas kesä, ettei viljellä, eikä ole karjaa, niin monesti on todella ikävä niitä peltotöitä, joissa sai seurata leivojen laulua ja töyhtöhyypän poikasten vipellystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lokkeja ei ainakaan tänä keväänä karhin perässä lennelly. Oisko sitten liian hapokkaat tahi vähämatoiset maat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jotenkin tuntuu, että kait 50v muistan, aina on kevät ollut joko myöhässä tai aikaisessa, sataa liikaa tai liian vähän. suuret tulvat ja pellot märkiä. liian isot / kuumat helteet, sadot valmistuu liian nopsaan. ei ikinä kuule positiivista maatalous rintamalta. sitten kun tulee marja-aika, valehdellaan surutta, että halla pani ja isäntä, satoa ei tule, vaikka olisi kuin hyvä. sitten jos halla on pannutkin, sanotaan, että siellä ja siellä on loistavat marjasuot. jne. saadaan turisteilta nyhdettyä viimeiset latit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä ole mitään hiekkamyrskyjä nähnyt pelloilla, mutta multamyrskyjä kylläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentoida pitää, vaikka tietoa ei ole... :) ei ole vettä kasteluun, kun kaikki purot kuivia... ja katokorvausten maksu on loppunut. Kaikki viljelijän vastuulla, niin säät kuin poliitikot... ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Suomi tuhansien järvien maana voi si järjestää peltojen kastelua jotenkin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pudotellaanks vetypommeja tahi siirtolohkareita järviin että pärskähtäisi vesiä vähän pelloille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kipittelhän sitten hakemaan sitä vettä ja ala kastelemaan, kastelukannulla se homma käy.
Voi luoja taas tuota kommentoinnin tasoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image