Oulu

Kreikkalainen arkkitehti ja ro­ta­ri­vai­kut­ta­ja: Pil­ven­piir­tä­jät eivät sovi eu­roop­pa­lai­siin mataliin kaupunkeihin yhtä hyvin kuin Yh­dys­val­toi­hin

Arkkitehti ja rotarivaikuttaja Katerina Kotsali-Papadimitriou vierailee viikonloppuna Oulussa puolisonsa George Papadimitrioun kanssa. Rotariaatteeseen hän kertoo innostuneensa isänsä kautta. KUVA: Anni Männikkö
Oulu 27.4.2019 11:22
Antti Ervasti

Rotarijärjestö pyrkii nuorentumaan ja uudistumaan vähemmän muodolliseksi.

Rotary Internationalin hallituksen tuleva jäsen Katerina Kotsali-Papadimitriou on katsellut pari päivää oululaista arkkitehtuuria ja viehättyi siitä, miten kaupungissa on onnistuttu yhdistämään vanhat perinteiset rakennukset uuteen suomalaiseen arkkitehtuuriin.

– Se täällä on osattu tehdä mielestäni kauniilla ja harmonisella tavalla. Mittakaava ratkaisee, ja se on onnistunut, hän kehuu.

Kreikkalainen Kotsali-Papadimitriou on kotimaassaan arvostettu arkkitehti. Hän vierailee parhaillaan Oulussa Pohjois-Suomen rotarypiiri 1 400:n piirikonferensissa järjestön kansainvälisen presidentin edustajana.

Vänmanninsaaren tornihotellihotellihankkeesta kuultuaan hän suhtautuu ajatukseen skeptisesti. Eurooppalaisiin mataliin kaupunkeihin pilvenpiirtäjät eivät hänen mielestään sovi samalla tavalla kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa kaupungit usein perustuvat korkeisiin rakennuksiin.

– Suosisin inhimillisempää mittakaavaa Oulussakin. Ateenaankin suunniteltiin korkeaa rakennusta mutta todettiin, että se piilottaisi Akropoliksen, joka on kaupungin sydän. Teko olisi ollut rikollinen, Kotsali-Papadimitriou toteaa.

Konferenssin teema on ympäristö. Ohjelmassa on luentoja muun muassa Uppsalan yliopiston, Oulun kaupungin ja sisäministeriön ilmastoasiantuntijoilta.

Rotaritoimintaa saatetaan pitää ikääntyvien harrastuspiirinä. Pohjois-Pohjanmaan rotaripiirin piirikuvernööri Heikki Salumäki kertoo, että Suomen rotarit ponnistelevat kovasti saadakseen nuoria mukaan toimintaan.

– Asiasta on alettu pitämää kokouksia ja ajatuspajoja. Tavoitteemme on uudistaa merkittävästi ikärakennetta vuoteen 2030 mennessä, hän kertoo.

Kotsali-Papadimitriou kertoo, että Kreikassa pyritään muuttamaan rotarien tapaamisia ja konferensseja rennommiksi, jotta maine pönötyskerhosta hälvenisi.

– Teillä Suomessa on Kreikkaan verrattuna hämmästyttävän suuri määrä rotareihin kuuluvia väkilukuun nähden. Meillä finanssikriisikin vaikutti siihen, että aktiivien määrä väheni – paitsi että se kasvoi vähän viime vuonna.

Rotaryt Oulussa

Rotary on kansainvälinen järjestö, joka toimii yli 200 maassa, jäseniä kaikkiaan yli 1,2 miljoonaa.

Suomessa ja Virossa 300 rotaryklubia, joissa jäseniä 10 300.

Rotaryjen Pohjois-Suomen piiri 1 400 pitää viikonlopun ajan Oulussa piirikonferenssia.

Tapahtumaan osallistuu noin 150 rotaria Pohjois-Suomen alueelta.Paikalla on vieraita Kreikasta, Ruotsista, Yhdysvalloista ja Etelä-Suomesta.

Piirikonferensseissa on aina läsnä maailmanlaajuisen järjestön Rotary Internationalin presidentin henkilökohtainen edustaja.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Puutalokorttelit herättävät ihastusta ja vetävät uusia asukkaita ja matkailijoita. Inhimillinen mittakaava ja taitavasti tehdyt yksityiskohdat tuovat viihtyisyyttä. Mitä jos rakennettaisiinkin puutaloja ja palautettaisiin Oulun hieno historiaan jäänyt ilmapiiri?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Ouluun halutaan tehdä mannermainen keskusta ei korkeat talot sitä tuo! Olen samaa mieltä tämän kreikkalaisen arkkitehdin kanssa. Singaporet, New Yorkit ja muut tiheään asutut maankolkat on ihan eri asia. Jotkut arkkitehdit ja suunnittelijat katsovat näitä kaukaisia kohteita eivätkä näe paikallisia piirteitä. Kosmopoliitit osaavat havannoida paikallisia piirteitä ja näkevät kaupunkikuvan suhteessa maahan ja ympäristöönsä. Sellaista viisautta pitäisi Oulustakin löytyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tornitalot ja -hotellit pilaavat maiseman ja tunnelman. Kannattaa huomioida vanhat asemakaavat, puistot ja arvorakennukset. Uudisrakennus samaan tasoon niin sulautuu maisemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni tornitalot antavat kaupunkikuvalle elävämmän ilmeen, joten en ainakaan vastusta niiden rakentamista Ouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, tuo uutisessa totuutena esitetty lausahdus pilvenpiirtäjistähän on vain mielipide. Mitään tieteellisesti mitattavaa faktaa siihen ei sisälly.
Ateenassa päätös on ollut hyvä. Oulussa ei kuitenkaan mikään erityisesti estä rakentamasta keskustaa mannermaisen kaupunkilaisesti.
Ja ne keitä talot kaupungin keskustassa häiritsee, ei pitäisi kaupungin keskustassa liikkua. Talot ja liikenne ovat osa kaupunkien kulttuuria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan kuten rouva Kotsali-Papadimitriou toteaa, Ateenassa - länsimaisen sivistyksen syntysijoilla - pätee edelleen yli kahden vuosituhannen takainen sääntö, jonka mukaan minkään rakennuksen ei tule olla korkeampi kuin Akrópolis. Vuorten ympäröimä laakea kaupunkikuva takaa tietyn harmonian, jossa antiikki ja nykyaika kohtaavat toisensa sulassa sovussa.
Kreikkalaisilla on kautta aikain ollut tunnustettu tyylitaju ja heidän mielipiteitään kannattaa kuunnella herkällä korvalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pilvenpiirtäjät olisivat ekologisia. Kaikki oululaiset mahtuisivat kuuteen maailman suurimman pilvenpiirtäjän kokoiseen taloon. Ei tarvitsisi edes busseja. Luonto kiittäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ouluun parina viime vuotena rakennetut muutamat poikkeavan korkeat kerrostalot ovat kyllä nolostuttavan rumia, sanotaan suoraan että halvan näköisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä muutama korkea maamerkki (/pilvenpiirtäjä) hyvin toimisi Oulussa. Miten niitä upeita joki- ja merinäkymiä katsoo jos niitä ei maanpinnalla oikein näe(?). Kattokerroksen kahvilasta avautuisi kaikki paljon hienommin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys on siis siitä ettei osata suunnitella pilvenpiirtäjiä pieniin kyliin. Oulu tietysti on siitä hankala (ja hyväkin) että se on mittakaavaltaan hevosille suunniteltu. Yksinäinen torni, varsinkin semmoiset laatikot mitä Suomessa suositaan, ovat kyllä ankeita, mutta kun niitä laitetaan useampi eri korkuinen samaan ryhmään niin jo vot, näkymä onkin varsin luonnonmukainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No luonnonmukaiselta sellainen näyttää vain oikein kaukaa kaupungin profiilia katsottaessa. Mutta kukapa matkaa kaupungin laidalle tai ulkopuolelle ihastelemaan sen pfofiilia?

Arki on ihan toisennäköinen. Ihmiset, jotka asuu siinä laatikkorykelmän keskellä ja ympärillä eivät nauti luonnonmukaisuudesta, vaan vankilamaisesta ympäristöstä, jossa on kylmää seinää paljon kun katsoo ympärilleen, eikä taivasta näy ellei ole takaraivo niskassa kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eipä tosiaan kiinnostaisi katsoa ikkunasta naapurin ikkunaa ja naapurin niskaa :D
hyi ..
No, osa tykkää kolhooseissa asustella ja vielä maksaa siitä turhia..eli siis liikaa ja liian paljon ylimääräistä..hyi
Mutta sepä jokaisen omasta pienestä päästä kiinni jos hienolle tuntuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulla näkyy yhdestä ikkunasta meri ja vastapäisestä vuoret, naapuri torneja (3kpl) en näe, mutta ne ovat n. 30-50m päästä toisistaan joten ei niihinkään juuri sisään näe jos ei mene parvekkeelle tuijottamaan. Parasta on että eka maanpäällinen kerros on parkkialuetta ja toka (pihakansi) on puistoa, 30 kerrosta jokaisessa tornissa ja ekakerroksessa on kolmella sivulla kaikki mahdolliset kaupat ja ravintolat. Hyvin rauhallinen paikka asua, paitsi jonain viikonloppuina milloin ranta ja hotellit ovat täynnä turisteja. Silloinkin sisällä on miellyttävän hiljainen olo. Eikä maksanut kuin 45000€.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihdoinkin arkkitehti, joka ei ole suuruudenhullu. Eipä nuo nykyiset tornit ainakaan Oulua kaunista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin että Kreikasta asti piti tulla jauhamaan shaibaa. Se korkea rakentaminen on JUST SITÄ mitä, niin Oulu kuin muutkin Suomen isot kaupungit kaipaavat. Tuonkin kannattaisi hoitaa ne raha asiansa ensin kuntoon ja vasta sitten tulla pätemään 0-arvoisilla mielipiteillään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennetaan kertakäyttö kerrostaloja jotka muutaman kymmenen vuoden kuluttua puretaan korjauskelvottomina. Oulu on kyläpahanen vaikka yritetään esittää suurkaupunkia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän tuo nyt oikein horisee. Ihan samalla tavalla ne korkeat rakennukset eurooppalaisiinkin kaupunkeihin sopivat. Tehkööti Kreikassa Akropoliillaan mitä lystäävät. Eipä se kovin kummoinen kukkula ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

166 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image