Oulu

Kovács: "Nyt olisi tyylikästä selkeästi päättää, että palvellaan kaikkia seu­ra­kun­ta­lai­sia tas­a­puo­li­ses­ti"

Hallinto-oikeuden ilahduttavan päätöksen myötä Kovács katsoo, että viimeistään nyt kirkon on aika tehdä selkeitä päätöksiä. KUVA: Peura Pekka
Oulu 17.6.2019 22:36 | Päivitetty 18.6.2019 8:51
Hannu Mustonen

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut päätöksen, jolla Oulun hiippakunnan tuomiokapituli antoi pastori Árpád Kovácsille varoituksen samaa sukupuolta olevan parin vihkimisestä. Hallinto-oikeus teki ensimmäisen päätöksen kyseisenlaisessa asiassa Suomessa. Päätös syntyi äänin 2-1.

Hallinto-oikeuden ilahduttavan päätöksen myötä Kovács katsoo, että viimeistään nyt kirkon on aika tehdä selkeitä päätöksiä.

– Minä haluaisin, että tästä asiasta ei enää hirveästi jauheta eikä lähdetä monen vuoden kierteelle valitusten kautta. Nyt pitäisi päättää eikä pelata aikaa. Nyt olisi tyylikästä selkeästi päättää, että palvellaan kaikkia seurakuntalaisia tasapuolisesti. Se on minun mielestäni ainoa oikea tie, Oulun seurakuntayhtymässä kansainvälisen työn pastorina toimiva Kovács kommentoi.

Hänen mukaansa hallinto-oikeus kumosi tuomiokapitulin päätöksen nimenomaan sen takia, että kirkon ohjeet ovat epäselviä. Tuomiokapituli teki äänestyspäätöksensä vuoden 2017 lokakuussa, minkä jälkeen se myös hylkäsi Kovácsin oikaisuvaatimuksen.

– Hallinto-oikeuden mukaan varoitusta ei voi antaa semmoisesta asiasta, mistä ei ole olemassa selkeitä ohjeita.

Kirkolla on Kovácsin mukaan muitakin vaihtoehtoja, mutta ne ovat ongelmallisia. Kirkko voi luopua vihkioikeudesta, jos se haluaa pitää kiinni vanhoillisista näkemyksistä. Niin ikään se voi ajaa kirkkolakiin ja -järjestykseen kirjauksen, jonka mukaan avioliitto on vain miehen ja naisen välinen asia.

– En tiedä, kuka haluaa pysyä nyt, melkein 2020-luvulla, semmoisessa instituutiossa, jossa rajataan tiukasti pois tiettyjä ihmisiä ja heidän oikeuksiaan.

Kovács toivoo hartaasti, että kirkko menee eteenpäin oikeudenmukaisuuden ja suvaitsevaisuuden suuntaan. Samalla hän näkee, että hallinto-oikeuden ratkaisu vahvistaa sen, että hän on toiminut Suomen ja kirkon lainsäädännön mukaisesti.

– Avioliittoon vihittävien sukupuolesta ei mainita yhtään mitään. Tämän mukaan minä olen toiminut. Minä toivon, että monet muutkin lähtevät nyt ihan avoimesti vihkimään. Meidän pitää palvella seurakuntalaisia ja se on siinä, Kovács totesi ja kertoi, että hän on vihkinyt muutamia samaa sukupuolta olevia pareja varoituksesta huolimatta.

Tuomiokapituli katsoi, että Kovács toimi vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta eikä samaa sukupuolta olevien kirkollinen vihkiminen ole mahdollistan kirkon nykyisten säännösten ja avioliittokäsityksen mukaan. Kovács katsoo, että kirkon nykyinen toimintatapa perustuu piispojen linjaukseen.

– Minun mielestäni eikä näköjään hallinto-oikeudenkaan mukaan se ei riitä.

Varoituksia on ropissut tähän mennessä ainakin kuudelle papille, jotka ovat vihkineet samaa sukupuolta olevia pareja. Vuonna 2017 Helsingin tuomiokapituli antoi samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä vakavan moitteen pastori Kai Sadinmaalle.

Hallinto-oikeuteen valittaneita on muitakin. Helsingin yliopiston siviilioikeuden emeritusprofessori Urpo Kangas on todennut, että hallinto-oikeuksien päätöksillä on merkitystä ja todennäköisesti päätökset jatkavat matkaansa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Jos korkein hallinto-oikeus katsoo, että kirkko ei voi jakaa varoituksia samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä, vaikuttaa se suoraan pappien työhön. Heidän ei tarvitse pelätä sitä, että he toimisivat väärin. Varoitusten hyväksyminen korkeimmassa hallinto-oikeudessa nakertaisi luottamusta oikeuslaitokseen.

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli tutkii hallinto-oikeuden perustelut ja harkitsee valitusluvan hakemista korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (158)

Tai sitten voisitte vain perustaa sen oman kirkon / uskonnon jonka ei tarvitse perustua Raamattuun, kun sen noudattaminen tuntuu olevan vaikeaa.

"Tulee näet aika, jolloin ihmiset eivät siedä kuulla tervettä oppia vaan haalivat itselleen halunsa mukaisia opettajia kuullakseen sitä mitä kulloinkin mieli tekee." (2 kirje Timoteukselle)

Että näin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sukupuolinen suuntautuminen on joillekkin ihmisille pysyvä ominaisuus siinä missä silmien väri, vasenkätisyys jne. Ja raamatun mukaan Jumala on luonut ihmiset. Joten Jumala on luonut myös homoseksuaalit, ja ovat läheisiä siinä missä kaikki muutkin. Missä ongelma?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis kenellä tässä on ongelma? Niillä, jotka eivät hyväksy samaa sukupuolta olevien vihkimistä, vaiko heillä, jotka sen haluavat Suomen luterilaiseen kirkkoon. Jumala on luonut meidät kaikki, mutta oikeuttaako se meitä kaikkia tekemään oman mielen mukaan kaikkea mahdollista rakkauden nimissä? Eipä varmasti oikeuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pastori Kovácsin vakaumusta on kunnioitettava niinkuin kaikkien muidenkin ihmisten, sikäli kuin se ei johda väkivaltaan, terroriin tai rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Meillä Suomessa on uskonnonvapaus laissa säädettynä, minkä perusteella jokaisella on oikeus harjoittaa uskontoa tai olla harjoittamatta. Jos uskonnollisen yhteisön toimet eivät vastaa sen jäsenen vakaumusta, on lupa erota yhteisöstä, olipa kysymyksessä kirkko taikka uskonlahko, muslimiyhteisö tai mikä hyvänsä uskonto. Jokainen yhteisö tietysti määrittelee rajat jäsentensä toiminnalle, toivottavasti yhteistyössä ilman sanelupolitiikkaa. Niitä ei kuitenkaan ole välttämätöntä noudattaa vaan tarvittaessa pitää voida irtaantua yhteisöstä. On myös yhteisön päätettävissä, sallitaanko esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioliiton siunaaminen tai avioliittoon vihkiminen yhteisössä. Kirkon jäsenet sen päättävät eikä siihen pitäisi olla muilla sananvaltaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arpadilla on enemmän rohkeutta kuin useimmilla meistä. Vaati huomattavaa rohkeutta asettua julkisesti heikoimpien puolelle. Arvostan sitä että hän puolustaa niitä, joita on syrjitty ja kiusattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laki on noudattamista varten eikä kiertämistä varten. Jos jokin asia puuttuu kirkkolaista ja alkaa etsimään, niin varmasti löytyisi muitakin seikkoja, joita laissa ja ohjeistuksessa ei ole mainittu. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ohjeita aletaan kirjoittaa itse oman tulkinnan mukaan. Teoriassa silloin löytyisi ohjeiden "tulkitsijoita" niin monta kuin on virassa olevia pappeja. Seurauksena olisi täysi kaaos. Suomalaisista niin moni on ev.-lut. kirkon jäsen ( ja nekin, jotka eivät ole, käyvät kirkon tilaisuuksissa ), että on tarkoituksenmukaista aloittaa asian painottaminen sen mukaan kuin kirkon tunnustuskirjat osoittavat ja ennenkaikkea Raamattu. Voivathan ne ihmiset, jotka eivät kirkon(kaan) oppia hyväksy, vaan haluavat ennemmin muuttaa sitä, mennä maistraattiin niinkuin muutkin, jotka haluavat tulla vihityiksi. Vaikka kyseisen jutun parit vihittäisiin kirkossa, se ei muuta sitä moraalia ja oppia jota kirkko opettaa. Toisin sanoen, on oikein, että kirkko pitäytyy vihkimään vain niitä ihmisiä, jotka ovat ottaneet vastaan Raamatun ilmoituksen tässäkin asiassa. Avioliitto on naisen ja miehen välinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen homo. En ymmärrä sitä, että monet (uskovaiset) luulevat, että homoksi/lesboksi voi ruveta sormea napsauttamalla. Homous/lesbous on synnynnäinen ominaisuus, Sitä ei voi valita.

Miksi kirkko ja Raamattu eivät hyväksy sellaista ominaisuutta ihmisessä? Minä homona en ole valinnut ominaisuuttani, vaan sellainen on ollut minussa aina. Eheyttämiskokoukset ja -terapiat ovat turhia. "Vika" on korvien välissä. Jos Jumala ei hyväksy minua tällaisena kuin olen, olen aina ollut, niin olen valmis menemään lestojen kuvaamaan tulijärveen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkon pitäisi toimia Raatamun ilmoittamien periaatteiden ja lain mukaan, koska muuten ei olisi "kirkkoa" mihin kuulua ja koko ajatus Jumalasta ja säädöksistä olisi pelkästään ihmisten itsenä luomassa todellisuudessa; eli jokainen voi vapaasti keksiä oman lahkon/uskonnon johon myös homot/lesbot voisivat avoimesti kuulua ilman pelkoa puhumastasi "tulijärvestä". Kristityillä/vanhoillisilla raamattuun kirjaimellisesti uskovilla on kuitenkin myös oma oikeus toimia ja uskoa vääristelemättömään Jumalan sanaan ja toimia sen mukaisesti/sanoa oman mielipiteensä. Valitettavasti elämässä on asioita jotka tuottavat kelle tahansa tuskaa, koska eihän kukaan voi sallia kaikkea mitä kukin himoitsee tai haluaa, mihin tämä raja pitäisi vetää? Jumala on säätänyt parhaaksi katsomansa rajat, jotka koskevat perhettä / miehen ja naisen välisiä suhteita ja ne ovat luonnollisista syistä jo ihmisen lisääntymisen vuoksi päteviä. Onhan kuitenkin myös tilanteita, jossa ns. "parantumista" homoudesta on tapahtunut ja on käynyt ilmi, että syyt esim. homoudessa ovat olleet aivan toisia kuin väität, eli jotkut ovat myös ajatelleet olevansa homoja "koska"....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki mitä täällä kirjoitetaan rakkaudesta ja oikeudenmukaisuudesta, on pelkästään ihmisen keksimää, jotta hän voi tehdä oman pään mukaan rakkaudellaan mitä haluaa.

Näinhän se menee ja näin on tapahtumassa ja tapahtunutkin. Jeesus ei katsonut tällaista hempeyttä hyvällä aikanaan ja ajoi muunmuassa kaikki rosvot ja ryövärit ulos synagokasta. Samoin Jeesus opetti sen, että on jopa parempi kamelin mennä neulansilmän läpi kuin tulla jumalan valtakunnan jäseneksi (vertaus). Ovatko nämä sinusta hempeyttä, kyllä ne pelkästään opettavat ihmistä käyttäytymään ja nöyrtymään, eikä tarjoamaan omaa vääränlaista opetusta ja rakkautta, kun tämäkin pappi on tässä tekemässä ja vielä oikeudenmukaisuuden nimissä. Raamatussa ei ole kuin yksi "oikeudenmukaisuus" ja se on Jeesus kristus itse. Ei asia ole kovin vaikeaa ja tämän jopa tyhmäkin ymmärtää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo pastori Kovácsin kaltaisten pappien toiminta ei millään kohenna pyhän avioliiton kunnioitusta kirkossa ja varsinkaan sen ulkopuolella maallistuneessa maailmassa. Pastorin kannattaisi kantaa pikemminkin olla huolissaan siitä, että avioliittoja yleensäkin solmitaan yhä vähemmän. Pitikö hänen tulla Suomeen halventamaan ja alentamaan entisestään avioliiton asemaa kansalaisten silmissä: olisi pysynyt kaukana kansamme keskuudesta. Täällä ei tarvita tuollaisia esimerkin näyttäjiä, koska kysymyksessä on ennen muuta meidän suomalaisten tulevaisuus itsenäisessä ja vapaassa maassa, joka on saatu vapaaksi kalliiden uhrausten kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuolemaa soppiikin pelätä, jos eivät asiat ole kunnossa, kun noutaja tulee, ja vaikka olisi naimisissa samaa sukupuolta olevan kanssa, koska se ei missään tapauksessa pelasta, vaan on haureutta. Kyllä minua pelottaisi todella kovasti ja miettisin vähän asioita ja niiden kulkua. Nykyisin muutama pappi ei toimi luterilaisuuden opin mukaan ja haluaa tällä tavalla julkisuutta, jota näyttävät saavankin. Täällä joku sanoo sitä viisaudeksi, mutta raamatun mukaan tietoinen synnintekijä on kaikkea muuta kuin viisas, eikös heitä kutsuta tyhmiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisasta puhetta Arpad Kovacsilta. Kirkko voi luopua vihkimisestä tahi sitten vihkiä kaikkia tasapuolisesti pyhään avioliittoon. Johan Martti Lutherkin suostui tukijansa maakreivi Philipp von Hessenin kaksinnaimiseen - toinen avioliitto Margarete von der Salen kanssa - tämä bigamian hyväksyminen tuotti tosin tunnetusti reformaattorille omantunnonvaivoja, mutta kun Philipp uhkasi vaihtaa puolta niin Martti suostui, vaati tosin Philippiltä asian salassapitoa, kuinkas muuten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki ei pelastu se pitää muistaa . Mutta ei kirkon pidä mennä eksytyksiin mukaan ! Muissa uskonnoissa on omat tapansa eikä niitä voi sotkea kristittyjen asioihin ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usko voi olla äärettömän kaunis asia, joka tuo elämän kaaoksen ja murheiden keskelle merkitystä ja lohtua. Se voi myös antaa rohkeutta tehdä muille hyvää silloinkin, kun muut hyökkäävät sitä vastustamaan.

Valitettavasti niin monet vain tekevät omasta uskonnostaan aseen, jolla vain puolustaa omaa oikeuttaan itsekkyyteen ja pahuuteen. He vetoavat Jumalan lakeihin pestäkseen inhonsa ja vihansa vitivalkoiseksi, ikään kuin Jumala tarvitsisi puolustajaa. Ei sellainen ihminen tunne hyvää Jumalaa, vaan palvelee jotain aivan toisenlaista hahmoa. Pahimmillaan vieläpä sellaista, joka pitää ihmiset otteessaan moninaisilla peloilla ja ahdistuksilla, kuin mikäkin hirmuvaltias.

Ihmisellä on taito yrittää asettua toisen asemaan ja tutkia tuntematonta. Jos niitä kykyjään ei käytä, vaan rakentaa sydämelleen horjumattoman linnoituksen helpoista "totuuksista", säännöistä ja kaikesta muusta hengen velttoudesta, miten muka sellaista sydäntä voisi todellinen hyvyys valloittaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan tuolla alkupään kirjoituksissa on otettu kantaa Kovacsin syntyperään. Pikkurasismi putkahtaa esiin, olipa asia mikä tahansa. Laki sallii samaa sukupuolta olevan avioliiton, niin silloin ei pitäisi alempitasosien säännön kumota tätä oikeutta. Hyvä päätös hallinto-oiekudelta, mutta epäilen vahvasti, että KHO kuitenkin kumoaa hallinto-oikeuden päätöksen. Sieltähän se "jumalansana" kaikissa valitusasioissa lopulta tuleee....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö sitä saa ottaa esille? Muut taustat ja vähemmistöt saa, mutta tätä ei?vaikka se taitaa käsitykseen suomalaisuudesta vaikuttaa aika paljon, jollei ole tätä nähnyt kuin omasta perspektiivistään ja vähän aikaa. Hämmästelen tätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kristityt muihin uskontoihin ja eksyttää. Maalliset lait on erikseen. Muissa uskonnoissa on omat sääntönsä eikä niitä tuoda meille. Käyttäytykää hyvin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (158)

Uutisvirta

49
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
39
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
25
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
14
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
13
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
12
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
10
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image