Oulu

Kou­lu­verk­ko­sel­vi­tys suosittelee Ouluun seitsemän lukion mallia

Arkistokuva Oulun suomalaisen yhteiskoulun (Osyk) lukiosta. KUVA: Pekka Peura
Oulu 2.5.2016 12:35 | Päivitetty 2.5.2016 13:30
Kaleva

Oulun kouluverkkoselvitys on valmistunut. Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunnan asettama työryhmä on selvittänyt kolmea eri vaihtoehtoa Oulun kouluverkoksi. Niistä työryhmä pitää parhaana "Tiivistymä lukiomalli" -nimistä esitystä.

Esityksen mukaan Oulun kaupungin ylläpitämä lukio-opetus keskitetään seitsemään lukioon. Ne olisivat Raksilan lukio, Kastellin lukio, Madetojan musiikkilukio, Osyk, Oulun lyseo, Haukiputaan lukio sekä Tuiran yhteiskoulu, johon yhdistyvät Merikosken ja Pateniemen lukiot.

Esitys lakkauttaisi Kiimingin, Laanilan, Merikosken, Oulunsalon ja Pateniemen lukiot.

Vaikutukset perusopetuksen tiloihin

Perusopetuksen tilaratkaisuja selvityksessä tarkastellaan neljällä eri alueella.

Pohjoinen alue:

Kuivasojan sivukoulun oppilaat siirtyisivät uudistuksen myötä Pateniemen lukiolta vapautuviin tiloihin. Länsituulen kouluun tulisi lisätilat yläkoulun oppilaille. Keiskan yksikkö jatkaisi Haukiputaan koulun yksikkönä. Santaholman yksiköstä voidaan selvityksen mukaan luopua, kun oppilaat palaavat Länsituulen pääkoululle. Suo-Ukon päiväkodin lapset siirtyisivät Länsituulen päiväkotiin.

Itäinen alue:

Talvikankaan ja Hiukkavaaran yläkoululaisten määrän kasvua purettaisiin Laanilan lukiolta vapautuviin tiloihin. Korvensuoran vanhasta koulusta luovuttaisiin. Jokirannan 7.-9. luokat sijoittuisivat Kiimingin lukion tiloihin ja uudisrakennukseen. Ylikylän oppilaat siirtyisivät Huttukylään ja Kiiminkijoelle.

Keskinen alue:

Merikosken yläaste lakkaisi ja oppilaat sijoittuisivat Terva-Toppilan ja Laanilan kouluihin. Leinonpuiston yksikölle tulisi uudet tilan Tuiran koulun yhteyteen.  Teuvo Pakkalan koulu siirtyisi Pohjankartanon tiloihin.

Eteläinen alue:

Salonpäähän rakennettaisiin uusi rakennus, johon sijoittuisivat 1.-2. luokat. Niemenrantaan sijoittuisivat lisärakentamisen myötä 0.-4. luokat ja Pitkäkankaalle 5.-9. luokat. Lukion tilat olisivat Pitkäkankaan oppilaisen käytössä.

Investointitarpeet 40 miljoonaa euroa

Työryhmän mukaan kyseisessä vaihtoehdossa oppilasmäärän kasvusta johtuvat 106 miljoonan euroan investointitarpeet voidaan toteuttaa 40 miljoonan euron investoinneilla.

Lisäksi toiminnallisia säästöjä tulee vuositasolla 11,5 miljoonaa euroa. Summaan on laskettu kaikki toiminnan kulut, mukaanlukien joukkoliikenne, siivous ja vuokrakulut.

Kymmenen vuoden tarkastelulla Tiivistyvä lukiomalli toisi toiminnallisia säästöjä 115 miljoonaa euroa, kun nykyiseen palveluverkkoon tarvittaisiin 70 miljoonaa euroa lisämäärärahaa.

Muutoksia joukkoliikenteeseen

Selvityksessä on laskettu, että Tiivistyvä kouluverkko -mallissa joukkoliikenteessä kulkevien lukiolaisten määrä kasvaisi nykyisestä 1065 henkilöllä päivässä.

Pelkästään lukiolaisten kulkemiseen tarvittaisiin lisää 10-20 bussia, jotka ajavat muutaman tunnin päivässä. Myös Oulun keskustan joukkoliikenteen välityskykyä ja pysäkkiverkkoa on kehitettävä, selvityksessä sanotaan.

Matkakustannuksia on arvioitu tulevan bussia käyttävälle lukiolaiselle noin 43 euroa kuukaudessa.

Selvityksessä huomautetaan, että matka-aika vaihtoineen tulee erittäin pitkäksi osalle lukiolaisista. Esimerkiksi Yli-Iistä tai Kiiminkijokivarresta matkat lukioon voivat viedä yli kolme tuntia päivässä.

Lukiolaisille tarvittavat joukkoliikenteen lisävuorot lisäisivät joukkoliikenteen kustannuksia 670 000 euroa bruttona, 290 000 euroa nettona.

Kolme vaihtoehtoa

Kouluverkkoselvityksessä työryhmä vertaili kolmea eri mallia. "Keskitetyssä lukiomallissa" lukiokoulutus olisi jaettu kuuteen kouluun ja "Kahdeksan lukion mallissa" kahdeksaan kouluun.

Kouluverkkoselvitystä tehdessä on pidetty useita kansalaisraateja, joissa eri alueiden asukkaat ovat saaneet kertoa mielipiteensä kouluverkon uudistamiseksi.

Kouluverkkoselvityksen ulkopuolella ovat Oulun normaalikoulu, Oulun steinerkoulu ja Svenska Privatskolan, koska Oulun kaupunki ei ole niiden ylläpitäjä.

Työryhmän esitys kouluverkoksi esitellään valtuustoryhmille 3.–17. toukokuuta. Samaan aikaan eri tahoilta pyydetään lausuntoja asiasta.

Kaupunginjohtajan esitys kouluverkoksi tuodaan infoasiana kaupunginhallitukselle 23. toukokuuta ja päätösasiana 30. toukokuuta. Kaupunginvaltuusto päättää kouluverkosta kokouksessaan 13. kesäkuuta.

Kouluverkkoselvitys ja siitä tehty tiivistelmä on luettavissa Oulun kaupungin verkkosivuilla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (84)

Kempeleen lukio on Kempeleläisille. Eivät halunneet oululaisiksi.
VIISAS päätös.
Oulunsalon lukio on säilytettävä. Oulun eteläpuolella täytyy olla yksi LUKIO.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä on ihan typerää että kiimingin lukio lakautettaan ei ole hyvä idea ajattelen myös minun kavereitani jotka ovat lukiossa luuletteko te jotka suunnitelette tätä että kaikkilla on varaa kulkea kiimingistä asti oulun sekä muulta haloo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulunsalon lukiosta on alle kuusi kilometriä tietä myöten Kempeleen lukioon eli sijainnillisesti ei Oulunsalolaisilla tule hirveää muutosta vaikka lukio häviääkin.

Kiimingistä on 21 km raksilaan ja 26 km Haukiputaalle lyhintä reittiä pitkin. Eli hieman eri mittakaavan muutoksista koulumatkoissa puhutaan esim. Oulunsalon ja Kiimingin lukiolaisten välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa varmasti hakeutuu Kempeleeseen, mutta ei sinnekään kaikki mahdu vaan oulunsalolaistenkin on kuljettava Oulun keskustassa jos lukioon haluaa. Toki Oulunsalon tilanne lukioiden suhteen on helpompi kuin Kiimingin. Oulunsalossa vaan peruskoulut myllätään täysin tämän lukioverkon takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pudasjärvelle tehdään uutta hirsikoulua, siellä se hyvä olis käydä koulua, ja Muhoksella ja Utajärvellä ja vaikka Puolangalla, miten kaikki pyrkivät asumaan tässä Oulun liepeillä voishan sitä hajaantua ja olot ei kun paranee ja tilaa on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulunsalon lukion menetyksen vielä jollain tasolla hyväksyy, jos vain joukoliikenne saadaan kaikkialta Oulunsalosta kulkemaan. Mutta tuo alakoululaisten riepottelu edestakaisin ottaa pattiin. Salonpäähän (nyt 0-6lk) tulossa vain 0-2lk. Niemenranta (nyt 0-6lk) tulossa luokat 0-4, eli salonpääläiset vaihtavat koulua kolmosella. Pitkäkankaalle (nyt 1-9) tulossa luokat 5-9. Eli niemenrantalaiset ja salonpääläiset vaihtavat koulua viitosella. Salonpääläisille jo kolmas alakoulu. Missäs Pitkäkankaan 0/1-4lk sitten ovat? Lukiollako?

Lukekaa ihmiset ouka.fi/kouluverkkoselvitys -sivulta se Prezi-esitys kokonaan. Tämä kokonaisuus - vaikka sitä lukioverkkona puhutellaan - koskee todella paljon pienimpiin koululaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja suojatyöpaikkalaisilla oli kepulin johdolla kolme vaihtoehtoa: 1. Lakkautetaan Kiimingin lukio, 2. Lakkautetaan Kiimingin lukio ja 3. Lakkautetaan Kiimingin lukio. Ja kas kummaa, valituksi tuli, että Kiiminkiläiset kyykkyyn ja muut pitkänmatkalaiset kanssa. Oulu jatkaa hallituksen valitsemaa heikoimpien sortolinjaa. Katsokaa Kiiminkiläiset ja Yli-Iiläiset ja Yli-Kiiminkiläiset mitä valtuutetut tekevät ja unohtakaa väärät puolueet ikiajoiksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs jos keskitettäisiin lukiot ja muu toiminta Oulun kaupungin maantieteellisen keskipisteen lähettyville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu uppoaa kuitenkin 100 vuoden päästä viimeistään kun ilmasto lämpenee. Tuo olisi järkevää, mutta sellaista toimintaa ei kaupungin virkamiehiltä toki vaatia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä saa taas vaan ihmetellä tätä ajatusmaailmaa tässä kaupungissa. Onhan se järkevää että lukioita yhdistetään jos käyttäjä määrät on pieniä,mutta ketkä sitte taas saa kärsiä ja ottaa kassit kantoon. Vielä pienemmän lapset tietenkin, kuten muissakin asioissa tässä kaupungissa.
Mielestäni lukio ikäiset ovat jo sen verran isoja että joutavat kulkemaa mopoilla, busseilla ym. Mutta entä yläaste ikäiset lapset jotka nyt esim merikoskesta joutuvat jonnekin ihan muualle. Lähikoulu periaate ei kyllä toteude enää tulevaisuudessa. Lukiolaiset saa tukea bussilippuun, ei yläaste ikäiset saa tukea, eikä heidän vanhemmat!
Merikosken yläaste lopetetaan ja samassa suunnitellaan Välivainiolle hienoa Bulevardia, kertokaa missä käy lapset yläastetta kun ei vaan mahu enää kohta mihinkään. Mutta eihän sitä nyt kannata pidemmän päälle asioita pohtia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raksilan lukio. Jos kyse nykyisestä oamk tilasta, harkitsisin uudelleen. Se ei ole terve talo!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymyksessä on lähes täydellinen keskittäminen kantakaupunkiin, kun myös Laanilan lukio jää kuvioista pois. Jotakin on tietysti tehtävä, mutta mahtaneeko tämä olla lähellekään oikea ratkaisu. Kenties. Pienenä kevennyksenä voisi ehdottaa, että kallioparkki otettaisiin lukiokäyttöön ja sinne perustettaisiin kaikkien aikojen keskitetty lukio, sanon tämän vain kerran, Oulun maanalainen lukio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä on Raksilan lukio?
Nuo muut lukiot kyllä tunnistan, mutta en millään hoksaa tuota Raksilan lukiota. Joku,joka tietää, valista minua tietämätöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suunnitteilla Teuvo Pakkalankadulle kiinteistöön, jossa nyt on OAMK:n liiketalouden yksikkö. Vaatii siis toteutuakseen sitä, että OAMK muuttaa kiinteistöstä pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä sitä on nyt Oulunsalonkin kuntaliitosta puoltaneiden valtuutettujen raunojen, annien ja kumppaneiden hyvä pohtia, mitä tulikaan tehtyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksi kiiminkiin ei saada uutta koulua? talvikangas ja korvensuora saavat epä arvoista toimintaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo lukiot on järkevää laukkattaa,koska eihän niihin edes riittävästi hakeutunut oppilaita.Mikäli haluat ylioppilaaksi jatkokoulutusmahdollisuuksien vuoksi,niin keskittäminen antaa enemmän mahdollisuuksia opiskeijoille.Paremmat tilat,valinnanmahdollisuudet,opettajat jne.Aika moni käy lukion ilman jatkokoulutusintoa edes ja se on siinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi lukio riittäisi Ouluun: Oulun Lyseon luko. Huonommalle väelle riittää opintieksi peruskoulu ja ammattioppilaitokset, että pääsevät samoihin paskaduuneihinsa kuin vanhempansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupunki kuppaa kiiminkiläisten verorahat, mutta ei anna niille juurikaan vastinetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (84)

Uutisvirta

19:00
Elämme virusten maailmassa ja kuljetamme niitä itse – virukset ovat tuoneet ihmiselle geenejä, joita meillä ei ole ollut Tilaajille
18:43
Auton takaosa putosi railoon Oulujärvellä - autossa olleet henkilöt pääsivät pois ajoneuvosta
18:11
SDP:n puoluekokous siirtyy elokuun loppuun – Kokouspaikkana säilyy Tampere-talo
18:00
Maniassa olo on parhaimmillaan upea ja elämä on yhtä säpinää, mutta sitten kaikki pysähtyy masennukseen – kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava oululainen Saana Tolppanen tuo nyt toivoa toisille Tilaajille
18:00
Noin sata päivätupaa, autiotupaa ja kotaa on suljettu Pohjois-Suomessa – taustalla koronavirusepidemian suitsiminen
17:28
Pitkät päivät kotona laittavat oululaisnuoret koville – "Montako kuukautta tätä kurjuutta kestää, kukaan ei tiedä"
17:27
Iltapäivälehdet: Presidentti Niinistö myöntää esittäneensä kriisiryhmän perustamista – Marinin mukaan vuoropuhelu on ollut toimivaa
140
Puheenaihe: Torjuuko Ruotsi koronaa viisaammin kuin Suomi? "Tämä on sellainen kysymys, johon en voi vastata kyllä tai ei"
80
Koronakuolemien määrä kasvaa Suomessa päivä päivältä, nyt menehtyneitä jo 11 – Oulussa hoidossa viisi potilasta, kaksi tehohoidossa
60
Omistajaohjausministeri Tuppurainen patistaa kohtuuteen johdon palkkioissa kriisissä: "On oikein, että myös johto osallistuu taakanjakoon"
45
Koronakauden uudet tuulet apteekeissa: Nyt lääkkeet voi Oulun seudulla tilata autoon tai kotiin, lääkkeitä kuskataan jopa jalan – jotkut ovat yrittäneet ostaa koronalääkettä
44
Suomen syntyvyys lähti alkuvuoden 2020 aikana nousuun vuosikymmenen mittaisen laskun jälkeen – "Jatkosta ei voi tietää", Väestöliiton johtaja huomauttaa
36
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla, Suomessa kuolleita yhteensä yhdeksän – OYSin 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
30
Poliisi käännytti päivän aikana yli 600 autoilijaa – useat yrittäneet päästä rajan ylitse ilman välttämätöntä tarvetta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Eihän se mitään ahneutta ole, päinvastoin, sijoittaminen koituu kaikkien hyödyksi Lue lisää...
nyt sijoittamaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image