Oulu

Koulujen joulujuhlien lain­mu­kai­suut­ta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso yli­op­pi­las­juh­la mahtuu vain tuo­mio­kirk­koon

Oulun Lyseon lukio järjestää ylioppilasjuhlansa Oulun tuomiokirkossa. Rehtori Mika Aallon mukaan tuomiokirkko on käytännössä ainoa paikka, jossa nykyisenkaltainen, hieman päälle tuhannen osallistujan ylioppilasjuhla mahdutaan järjestämään. KUVA: Pekka Peura
Oulu 12.11.2019 7:57 | Päivitetty 12.11.2019 9:24
Hanna Kuonanoja

Oulun sivistys- ja kulttuuripalveluissa tarkistetaan, että Oulun koulujen joulujuhlakäytännöt ovat lainmukaisia. Taustalla on apulaisoikeusasiamiehen päätös, jonka mukaan koulun joulujuhlan järjestäminen uskonnollisena tilaisuutena kirkossa on vastoin lakia.

– Käsitykseni on, että omat tilat riittävät meillä varsin hyvin tämäntyylisiin juhliin, mutta vielä en osaa sanoa sataprosenttisella varmuudella, kun en ole asiaa tarkistanut. Joulukirkkoja toki järjestetään, mutta se on toinen asia, sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä toteaa.

Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu käydään läpi tämänviikkoisessa esimieskokouksessa.

– Jos löytyy sen vastaisia käytäntöjä, pyydetään selvitykset siitä, miten niitä aiotaan muuttaa, jotta mennään päätöksen mukaisesti.

Toistaiseksi julkisuudessa olleiden tietojen perusteella esimerkiksi se on Penttilän mielestä vielä epäselvää, voiko joulujuhlan järjestää kirkossa, mikäli se ei sisällä uskonnollisen tilaisuuden tunnusmerkkejä.

Oulun Lyseon lukio järjestää ylioppilasjuhlansa Oulun tuomiokirkossa. Rehtori Mika Aalto pitää lakkiaisia kuitenkin täysin toisentyyppisenä kuin joulujuhlaa, jota ratkaisu koski: kirkko toimii ainoastaan juhlapaikkana eikä juhlassa ole uskonnollisia piirteitä.

– Taustaselvityksessä sanotaan, että kirkko on tilana vähän ongelmallinen, mutta se ei vielä tarkoita, että kirkossa järjestettävä ei-hengellinen tilaisuus olisi välttämättä ongelma.

Aallon mukaan tuomiokirkko on käytännössä ainoa paikka, jossa nykyisenkaltainen, hieman päälle tuhannen osallistujan ylioppilasjuhla mahdutaan järjestämään. Teoriassa kysymykseen voisi tulla Ouluhalli, joka sekin on menossa remonttiin. Juhlan tekninen toteutus olisi siellä Aallon mielestä joka tapauksessa hankalaa.

Oulun lukiot ovat järjestäneet lakkiaisia muun muassa Rauhanyhdistyksen tiloissa. Aalto huomauttaa, että nekään tuskin tulisivat kysymykseen, mikäli kirkollisiin toimituksiin tarkoitetut tilat rajattaisiin pois.

– Silloin todennäköisin vaihtoehto olisi, että pitäisimme juhlan, johon mahtuisi tulemaan ehkä vain yksi ihminen jokaisesta perheestä.

Juttua muokattu kello 9.24: Otsikosta poistettu maininta siitä, että ylioppilasjuhlat saisi pitää kirkossa. 

Mistä on kyse?

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies katsoi viimeviikkoisessa päätöksessään, että kouvolalainen koulu toimi lainvastaisesti järjestämällä joulujuhlansa uskonnollisena tilaisuutena kirkossa.

Juhlassa laulettiin virsiä, esitettiin jouluevankeliumi ja kuunneltiin papin pitämä puhe. Ratkaisun mukaan sitä oli pidettävä uskonnon harjoittamiseksi katsottavana tilaisuutena.

Viikonloppuna monet poliitikot kommentoivat ratkaisua kiivaasti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (146)

O Tempora, O Mores!
Yksi lapsista lakitettiin muuan vuosi sitten Tuomiokirkossa. Juhla oli juhlan tuntuinen, paikka hieno ja meitä omaisiakin mahtui sinne viljalti. Uskonnollista sisältöä juhlassa en kyllä huomannut eikä sitä tarttunut myöskään videotallenteelle, jonka kuvasin tilaisuudesta. Tuomiokirkko on historiallinen rakennus ja sellaisena sekä sijaintinsa puolesta mielestäni varsin sopiva Oulun Lyseon lakkiaisjuhlapaikka. Toivottavasti perinne jatkuu, vaikka ammattiloukkaantujat uhriutuvat somessa ja keskustelufoorumeilla. Mielensäpahoittajilta kysyn: oletteko olleet yhdessäkään Lyseon ylioppilasjuhlassa? Minä olen. Ja toivoisin pääseväni toistekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdenvertaisuutta väheksytään. Koulun juhlat pois vaan kirkosta. Muutenkin seurakunnat voivat tarjota palvelunsa koulun ulkopuolella. Ei siis tarvita oppilashuoltoon seurakuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkko yo-juhlapaikkana on tiloiltaan mahtava verrattuna koulujen jumppasaleihin. Juhlallisuus ja arvokkuus on mielestäni se, mitä kirkko tilana juhlaan tuo, ei niinkään uskonnollisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulun juhlat ovat pieni ongelma verrattuna siihen, että kohta ei ole yhtään puoluetta, joka ajaisi meidän ihmisten asiaa. Se olisi kuitenkin helppoa. Riittää kun puhuu totta ja vastaa teoistaan ja sanoistaan niin eduskunnassa kuin muuallakin. Nyt jo kolme isoa puoluetta levittää ihan mitä tahansa huhuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä ainakin tykkäsin ku mun isoveljen yojuhlat pidettiin kirkossa. Voin vaikka vannoa että ei lausuttu yhtään rukousta tai ollu mitään ihmee jumalanpalvelusta. Olen täysin uljaan rehtorimme Mika Aallon puolella siinä että Yo-juhlat pidetään kirkossa. Asiassa ei ole mitään ongelmaa. Ja sinne mahtuu porukka hyvin. En ainakaan itse haluaisi että sukulaiset joutusivat maksamaan siitä että pääsevät katsomaan tai eivät pääse ollenkaan katsomaan oman sukulaistyttönsä ylioppilaaksi pääsemistä. Olisihan se aika surullista jos kukaan ei pääsisi paikanpäälle.

+Sinne joulukirkkoon ei oo edelleenkään pakko mennä. Lukiolaisilla on varmaan sen verran aivoja että ymmärtää tällaisen että me voidaan itse valita mennäänkö vai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokaisella tilallahan on identiteetti oli sitten kirkko tai tanssipaikka tai työväentalo. Miten tämä sitten ratkaistaan, jos ei halua mennä työväentalolle esimerkiksi tai vaikkapa jäähalliin?

Kyllä tämä Suomen touhu alkaa muistuttamaan meitä siitä, että "onpa ne isot murheet Suomen kansalla, kun pitää näistä asioista oikein oikeusasiamiehen päättää, mitä tehdään". Oliko muuten kukaan selvittänyt tämän oikeusasiamiehen poliittista kantaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuomiokirkko on paras mahdollinen paikka järjestää ko tilaisuus.

Kenelle se ei jostain tekosyystä sovi niin jääköön kotiinsa vaikka tekosairaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän enemmistön mielestä kirkko kin on sopiva joulujuhla ja päätyäjäispaikka.
Se on toiminut hienosti. Ei mitään ongelmaa. Eikä lakikaan ole ollut esteenä.
Vain muutaman on ollut muuta mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän Jeesuksen synttäreitä kirkossa voi viettää? Hä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä kuvittelin, että ylioppilasjuhlassa julistetaan ylioppilaaksi. Ehkä olen ymmärtänyt jotain väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika yksioikoinen ajattelumalli, jos kirkko mielletään pelkästään paikaksi uskonnon harjoittamiseen. Uskovalle tilaisuus voi olla osa uskontoa mutta muut voivat ottaa sen kulttuurisena virkistäytymisenä. Näin minä ainakin aina ulkomailla ollessani pyrin tekemään. Menen vieraan uskonnon tiloihin ja tilaisuuksiin ihan silkkaa uteliaisuuttani. En pelkää kääntyväni..tai jos sellainen tapahtuu, niin sehän on minun oma valintani. En kyllä ymmärrä alkuunkaan apulaisoikeusasiamiehen päätöstä varjella kirkon ulkopuolisia kristilliseltä sanomalta tai kulttuurilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kouluissa on ihan arkea, että joulujuhlat pidetään moneen kertaan koska kaikki eivät mahdu kerralla. Raksilassa pidetään lapsille ja vanhemmille erikseen, ja parilliset ja parittomat vuosiluokat vuorottelevat kevään ja joulun kanssa. Ei ole ollut ongelma.

Minusta kirkkoa voi hyvinkin käyttää mihin juhlaan vaan, kunhan raamatunlauseet ja virret pidetään poissa, eli rehtorin pitää vähän katsoa kenelle opettajista juhlien vetovastuun voi luottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä touhua ja saivartelua muka järkeviltä päättäjiltä. Emmekös me ole suomalaisia ja elämme täällä perinteiden mukaan. Miksi kaikenlaiset lait sen vuoksi, että tänne on muuttanut ihmisiä muualta. Jos suomalainen muuttaa vaikkapa Moldoviaan, tuskin siellä muutetaan lakeja meidän vuoksemme tai tapoja ja perinteitä suomalaisten vuoksi. Miksi täällä pitää vanhat perinteetkin muuttaa ulkomaalaisten vuoksi. Maassa maan tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen kyllä ihan syntyjäni suomalainen niin kauas kuin jaksaa laskea. No Karjalasta on myös sukua. Lait ovat myös minua varten, kiitos vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei täällä vanhoja perinteitä ulkomaalaisten vuoksi muuteta.
Ensinnäkin, koululaisten kirkossakäynti ei ole vanha perinne. Ei käyty 60 luvulla kouluaikana kirkossa.
Toiseksi, uskonnonharjoittaminen koulussa on kielletty, vaikka ei ois yhtä ainoaa ulkomaalaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

järjestää koko ylioppilasjuhlia? Koulu postittaa todistukset kotiin ja kukin juhlikoon kotonaan, kun ei tästä yhteiskunnasta kuitenkaan löydy sellaista paikkaa, joka sopisi kaikille juhlapaikaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska posti ei kulje, ja ei synny yhteisöllisyyttä josta vasemmisto tykkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö EU:lla ole vielä mitään direktiiviä tähän? Yhteinen käytätö kaikkiin EU-maihin. Ja mikä yksinoikeus se on ev.lut kirkkokunnan pitää joulujuhlat kirkossa. Meiltä löytyy yksi ortodoksikirkkokin, yksi valtakunnansali ym. uskovaisten laitoksia. Eikö voitaisi pitää joulujuhlat välillä niissäkin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omana kouluaikana oli pakko käydä kirkossa eikä paljon kyselty haluaako lähteä. Eivät saaneet käännytettyä eikä jäänyt traumoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (146)

Uutisvirta

10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
8:00
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
8:00
”Kävin kahdesti käsiksi lapseeni” – Työssään muita auttava äiti olisi kaivannut nopeampaa apua, kun suhde murrosikäisen tyttären kanssa meni solmuun Tilaajille
8:00
Harri Virtanen menestyi urallaan, mutta oli kuin romahtamaisillaan: Traumatisoitunut ihminen sabotoi tahtomattaan elämäänsä – siitäkin voi selvitä Tilaajille
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
8
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
7
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
5
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä
3
Onko sinulla sanottavaa Kalevalasta? Lukupiiri puhuu muinaiseepoksesta kaksi tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image