Oulu

Kosmetologi Shali Asili Ansari perusti oman yrityksen – oululaisista kau­neus­hoi­to­lois­ta ei löytynyt työtä

Shali Asili Ansarin saama diplomikosmetaologin todistus koristaa uuden liiketilan seinää. KUVA: Teija Soini
Oulu 5.12.2017 21:43
Heidi Peltonen

Kosmetologi Shali Asili Ansari avasi ensimmäisen oman kauneushoitolansa marraskuussa.

Iranista Suomeen pakolaisena vuonna 2005 tullut Shali Asili Ansari työskenteli Iranissa ja pakolaisaikana Turkissa kosmetologina sekä parturi-kampaajana.

Suomeen tultuaan Ansari oli kotiäitinä ja kävi peruskoulun. Perusopintojen jälkeen hän pääsi opiskelemaan kauneudenhoitoalaa Oulun kosmetologikouluun, josta valmistui diplomikosmetologiksi.

Valmistumisensa jälkeen hän yritti pitkään työllistyä kosmetologina, mutta oululaisissa kauneushoitoloissa ei tuntunut olevan tarvetta työntekijöille.

– Soittelin liikkeisiin ja kysyin, tarvitsevatko he työntekijää. Aina tuli kieltävä vastaus, sillä heillä oli jo työntekijöitä tai sitten he olivat yksinyrittäjiä, Ansari kertoo.

Aikansa pohdittuaan Ansari ryhtyi suunnittelemaan oman yrityksen perustamista. Suunnitteluvaiheessa Ansarin avuksi tuli hänen tyttärensä Delaram Kazemi.

Kun töitä ei löytynyt muualta, ainoaksi vaihtoehdoksi jäi yrittää työllistää itse itsensä. Apua he hakivat muun muassa TE-toimistosta ja Oulun uusyrityskeskuksesta, mutta apua ei Kazemin mukaan juuri herunut. Yrittäjyyteen kyllä kannustettiin, mutta konkreettisia neuvoja ei irronnut.

– Olisimme kaivanneet lisää apua siihen, miten yrittäjäksi oikein ryhdytään ja mitä papereita tulee täyttää, Kazemi toteaa.

Kazemi hoitaa äitinsä kauneushoitolan ajanvarauksia ja paperitöitä omien töidensä ohella.

– Teen tarjoilijan töitä ja työskentelen sen lisäksi Tietomaassa, Kazemi kertoo.

Matkailualan koulusta valmistunut Kazemi kertoo kohdanneensa haasteita työnhaussa. Vierasperäinen nimi ei vakuuta työnantajaa tai rekrytoijaa paperilla, mutta Kazemin yhteydenoton jälkeen ääni on usein muuttunut kellossa.

Puhelun jälkeen reaktiot ovat olleet positiivisesti yllättyneitä, kun työnantaja on kuullut Kazemin puhuvan sujuvaa suomea.

– Voisi sanoa, että olen joutunut tekemään tuplaten töitä, Kazemi kertoo.

Ansarin perustama Kauneushoitola Ansari avasi ovensa marraskuun 20. päivä. Ensimmäisten päivien aikana hoitolassa oli ehtinyt käydä muutamia asiakkaita.

Hoitolan erikoisuutena on erityisesti kasvojen karvojen poistoon käytettävä lankausmenetelmä. Kyseessä on perinteinen muun muassa Lähi-idässä ja Intiassa käytettävä menetelmä, jossa puuvillalangan avulla voidaan siistiä esimerkiksi kulma- tai viiksikarvat.

– Toin tämän mukanani Iranista, Ansari esittelee lankakerää.

Suomestakin saa toimenpiteeseen sopivaa lankaa, mutta sen etsiminen voi olla hieman työlästä.

Suomessa tuntemattomampien hoitojen lisäksi Ansarin vahvuus on monipuolinen kielitaito.

– Puhun muun muassa kurdia, turkkia ja farsia, Ansari kertoo.

Hän toivookin kielitaidon tuovan liikkeeseen sellaisia maahanmuuttajataustaisia asiakkaita, jotka eivät osaa juuri suomea tai heitä, jotka haluavat saada palvelua omalla äidinkielellään.

Hoitolasta saa myös eritoten paksummalle iholle räätälöityjä hoitoja.

– Suomalaisilla on usein hyvin ohut ja herkkä iho, mutta esimerkiksi meillä iranilaisilla iho on paksumpi ja vaatii sen vuoksi tehokkaammat aineet, Ansari kuvailee.

Pääkaupunkiseudulla maahanmuuttajanaisten asioita ajava Monika-Naiset Liitto ry tekee osansa, jotta naiset saataisiin paremmin työelämään. Järjestön alaisuudessa toimivan Osaavat naiset -toiminnan tavoite on ohjata maahanmuuttajataustaisia naisia työelämään. Koordinaattori Riikka Laitisen mukaan naiset kohtaavat monia haasteita työnhaussa. Monella ei ole juuri työkokemusta tai koulutusta. Korkeakoulutettujen tutkinto taas ei välttämättä kelpaa Suomessa.

Keskiasteen koulutuksella voi olla helpompi jatkaa työskentelyä, sillä osaaminen on helpompi todistaa kuin esimerkiksi asiantuntijatyössä. Monen maahanmuuttajataustaisen naisen kohdalla työllistymistä vaikeuttaa pitkään jatkunut kotiäitiys. Ratkaisuksi Monika-Naisissa on kehitetty muun muassa työelämävalmiuksia tukevia ryhmiä, joiden aikana äidit saavat lapsensa hoitoon.

– Toivoisimme, että samanlaisia ratkaisuja järjestettäisiin enemmän myös muuten kuin järjestöjen toimesta, Laitinen toteaa.

Lisäksi työnantajat vaativat hakijoilta usein jo valmiiksi vahvaa suomen kielen taitoa.

– Näemme myös sitä, että pelkkä vierasperäinen nimi työhakemuksessa saattaa vaikeuttaa työpaikan saantia, Laitinen kuvailee.

Maahanmuuttajien työllistyminen

Pohjois-Pohjanmaan te-keskuksen alueella oli lokakuun työllisyyskatsauksessa muun kuin Suomen kansalaisia työnhakijoina yhteensä 3077 kappaletta.

Heistä työssä olevia oli yhteensä 553.

Heistä työmarkkinoilla tai palkkatuella työllistettyjä naisia oli 276 kappaletta.

Miehiä työmarkkinoilla tai palkkatuella työllistänyt miehiä vain yksi enemmän eli 277 kappaletta.

Koko maassa muita kuin Suomen kansalaisia oli työnhakijoina yhteensä 75 218 kappaletta.

Heistä naisia oli 13 800 kappaletta ja miehiä 13 053 kappaletta.

Heistä työllistettyinä oli 15 418 kappaletta.

Työttömänä työnhakijana olleiden määrä putosi

12 prosenttia

lokakuusta 2016.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsaus

MAINOS

Kommentoi

Apua ! Mä siis kävin kosmetologi Ansarissa ja aivan upea paikka lämmin henkinen ja tosi iloista ja ystävällistä palvelua. Tunsin heti oloni tervetulleeksi ja ammattitaitoa naisellahan todellakin on sen voin sanoa!!

+ ammattitaitoinen ja osaava tekijä
+ hyvää ja ystävällistä palvelua
+ ihana kotihoitovalikoima
+ kodikas sisustus
+ hyvä sijainti ja vielä katutasolla

- vähän meinaa eksyä (ainakin minä ) ku ei Tuu käytyä oikein Asemakadulla niin en meinannut heti löytää sitä liikettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä todella sydämestäni onnittele Ansaria. Olet tehnyt paljon töitä ja nyt todistus. Kerrassaan UPEA SUORITUS! Niin sitä pitääkin naisen yritättää. Onnea, onnea. Kyllä niitä asiakkaita vähitellen tulee enemmän ja enemmän. Pitää vain mainostaa itseään esim. Lehdissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Facebookin puskaradioon yms mainosta, jotta tietoisuus palveluista leviää, varmasti löytyy asiakkaita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maahanmuuttajia 3077 joista töissä/palkkatuella 553 työllisyys prosentti 17,97 %
Naisille iso peukku ahkeruudesta, sillä naisia on todennäköisesti huomattavasti vähemmän kuin miehiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivotan onnea ja sitkeyttä! Sisua! Yrittäjyys vaatii sisua kaikilta yrittäjiltä. Uskaltaudun neuvomaan: satsatkaa markkinointiin ja pitäkää hinnat kohtuullisina. Suomalainen nainen ei kovin usein käy kauneushoitoloissa verrattuna moneen muuhun maahan. Hoitolaitoksissa on paljon asukkaita, jotka nauttisivat hoidoista, jos vain saisivat siihen mahdollisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa hieno tarina. On tarmoa ja oma-aloitteisuutta. Niitä täällä 100-vuotiaassa Suomessa tarvitaan ja niitä meille itse kullekin toivotan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauneus on katoavaista ja rumuus sen kun lisääntyy.Kovin on turhanpäiväistä tuo "kauneudenhoito" kun katselee esim. Oulun katukuvaa! Ihmiset (naiset eritoten)on sen mallisia kuin entisajan 2L "vaarinkalja"pullot.Naamaa voi kiilloittaa ja puuteroida vaikka kuinka paljon mutta kauneus on kokonaisuus eikä kaikkea näkemäänsä voi kauniiksi sanoa.Suorastaan järkyttävää katseltavaa mitä esimerkiksi jossain Rotuaarilla tai kaupungilla kun näitä "makkaratehtaan mannekiineja"tulee vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä uutisessa hienovaraisesti maalatiin rasismista syytä kun ei löytynyt töitä. Kaikki ne suomalaisten perustamat kauneudenhoitoyritykset, joista Ansari kyseli töitä, on mahdollisesti perustettu sen takia, ettei niidenkään perustaja saanut olemassaolevista yrityksistä töitä vaikka ovatkin kantasuomalaisia. Muutoin oikein hyvä uutinen ja hyvää mainosta uudelle yrittäjälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:47
Viikko alkaa Oulun seudulla viileänä, mutta sitten alkaa lämmetä ja tuulla – loppuviikosta tulee vettä ja sitten lunta
21:44
OLS:n ryhtiliike palkittiin vakuuttavalla kotivoitolla – Haudanlampi ja alasarjalöytö Karvonen viihdyttivät Kastellin monitoimitalon yleisöä maaleillaan
20:33
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
20:07
Syömäsä: Zivagon Pincho-perjantai tarjoilee naposteltavaksi tapaksia työviikon päätteeksi
20:02
Heidi Määtällä on kotonaan Pateniemessä on 15 kissaa, joista neljä on hänen omiaan ja loput PoPoPetin pelastamia eläimiä
20:00
Oululainen Raija Väyrynen yllättyi, kun kuuli voittaneensa luontokuvakisassa – innostus kuvaamiseen iski Lapissa
19:53
Kalajoen tytön kasvutarina – Kiia Nousiainen rakentaa määrätietoisesti elämäänsä ja kiekkouraansa
191
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
39
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
31
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Hyvä Pontus! Niin minäkin, ja olen arvostanut aina, maalta kun kotoisin olen. Ja pellot vuokralla vain nimelliskorvausta... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image